Teraz jest środa, 28 maja 2025, 22:26

Strefa czasowa: UTC + 1

News News of Wytwarzanie wina

Site map of Wytwarzanie wina » Dział : Wytwarzanie wina

Czyli wszystko od zbioru jagód do butelkowania

[ Liczba wątków: 817 Przejdź na stronę 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 82

Wiadomość
 Tytuł: wino z muscaris
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 15:35 
Witam
mamy 60 krzaków i planuję zrobić odmianowe. Ma ktoś doświadczenie z tym szczepem?
czy lepsze wychodzi wytrawne czy zostawić trochę cukru? jeśli tak to ile mniej więcej?
Osobiście nie piję prawie wogóle białego wina.
Oczywiście za parę lat bym to wiedział ale jeśli będzie ktoś kto posiada taką wiedzę i będzie uprzejmy się podzielić się opiną to z góry dziękuję.

Read more : wino z muscaris | Wyświetlone : 1815 | Odpowiedzi : 16

Tytuł: poradnik dla początkującego winiarza
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2018, 12:19 
Witam,

Koledzy , czy możecie polecić jakiś poradnik dla początkującego winiarza ( mała skala 20 krzewów)

Read more : poradnik dla początkującego winiarza | Wyświetlone : 1498 | Odpowiedzi : 5

Tytuł: jak zrobić młode wino z białych winogron
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 15:21 
Witam,
do tej pory wszystko zjadałem, a mam z 10 krzaczków na białe winko, chcę zrobić młode wino, w Austrii nazywają to chyba sztum, czy jakoś tak ( żeby nadawało się na małą imprezę sąsiedzką). Jak się do tego zabrać żeby wyszło ok ?

Read more : jak zrobić młode wino z białych winogron | Wyświetlone : 1618 | Odpowiedzi : 9

Tytuł: Nie zapomnijcie
PostNapisane: środa, 11 lipca 2018, 22:41 
http://www.kowr.gov.pl/biuro-prasowe/ak ... ajacy-wino

Read more : Nie zapomnijcie | Wyświetlone : 736 | Odpowiedzi : 0

Tytuł: Książki
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 14:23 
Cześć, czy moglibyście polecić literaturę dotyczącą wytwarzania wina? Znalazłem kilka pozycji w PDF jednak to nie to czego oczekuję. Jestem prawdziwym żółtodziobem i dopiero zaczynam przygodę z wytwarzaniem wina i chciałbym, aby w książce było takie podstawowe ABC winiarza. Pozycje dla średnio zaawansowanych i zaawansowanych też chętnie zakupię :)

Read more : Książki | Wyświetlone : 909 | Odpowiedzi : 2

Tytuł: Korkownice i korki
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 17:37 
Koleżanki i Koledzy,

Pytanie 1. Jakich używanie korkownic? Takich prostych dwuramiennych czy coś bardziej "profesjonalnego"? Mam dwuramienną i szlag mnie trafia, bo w każdym korku zostaje takie wgłębienie po tym "wbijaku". Czy to prawda że takie podłogowe (150-200zł na najpopularniejszym portalu aukcyjnym) nie pozostawiają tych wgłębień? Możecie polecić jakiś sklep/kontakt gdzie można zakupić dobrą, acz niedrogą korkownicę do domowego użytku?

Pytanie 2. Gdzie kupujecie naturalne, lite korki z korka? Zamówiłem w popularnym Łódzkim sklepie wysyłkowym ...

Read more : Korkownice i korki | Wyświetlone : 4042 | Odpowiedzi : 28

Tytuł: Sur lie (dojrzewanie na osadzie)
PostNapisane: środa, 21 marca 2018, 19:42 
Sur lie (dojrzewanie na osadzie)

Wielu winiarzy słyszało o metodzie sur lie, natomiast jest ona rzadko używana, szczególnie w Polsce. Tradycyjny proces sur lie wiąże się z pozostawieniem naturalnych osadów drożdżowych na czas dojrzewania w celu uzyskania lepszego wina. Jak to działa? W trakcie dojrzewania osady „rozkładają się” na prostsze składniki (cukry i białka) reagujące z winem. Uwolnione białka z osadu łączą się z taninami z wina, łagodząc je, co jest wskazane w winach białych ...

Read more : Sur lie (dojrzewanie na osadzie) | Wyświetlone : 44342 | Odpowiedzi : 29

Tytuł: Kriokoncentracja | Wymrażanie
PostNapisane: środa, 28 lutego 2018, 20:58 
Skorzystałem z dobrej pogody i w lutym pokusiłem się o mały eksperyment z krikoncentracją.
Trzy próbki moich win wylądowały na dwa tygodnie na balkonie, ostatnie dni w temperaturze poniżej -15ºC.
Efekt jest na tyle interesujący, że postanowiłem się podzielić doświadczeniem.
W temperaturze ok. -15º woda zamarzła i mogłem zlać z balonów skoncentrowane wino. Z 5l balonu otrzymywałem ok.3l koncentratu i 2l zabarwionej wody:
Attachment:
kriokoncentracja.jpg

Efekt przeszedł moje oczekiwania:
1. Mocno skoncentrowane ...

Read more : Kriokoncentracja | Wymrażanie | Wyświetlone : 1274 | Odpowiedzi : 4

Tytuł: wino zepsute a jednak nie
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2018, 21:48 
We wrześniu zrobiłam swoje pierwsze wino. Na początku było wszystko w porządku, fajnie bulgotało, pracowało. Po odcedzeniu owoców wino przestało pracować. Nie znam się na tym kompletnie, więc stwierdziłam, że wino się popsuło. Z lenistwa zostawiłam je w stanie nienaruszonym. Kiedy w końcu wczoraj chciałam je wylać okazało się, że winko fajnie się sklarowało i jest bardzo smaczne. Nie mam pojęcia dlaczego wino po odsączeniu owoców przestało pracować, mimo wszystko jakoś się zrobiło. I teraz ...

Read more : wino zepsute a jednak nie | Wyświetlone : 5318 | Odpowiedzi : 14

Tytuł: zepsute wino
PostNapisane: poniedziałek, 8 stycznia 2018, 11:03 
Witam

czy ktoś może opisać jak smakuje utlenione wino? mam jeden nastaw, w którym zapomniałem po sprawdzaniu miesiąc temu (było ok) założyć korek. wino to w zapachu prawie się nie zmieniło, jednak jest nie do wypicia. Smak jest taki specyficzny ani gorzki ani kwaśny trochę tak jakby siarką albo czymś podobnym smakowało - niestety nie znajduję odpowiedniego określenia.
Dodatkowo na powierzchni wytworzył się biały nalot.
wino robione zgodnie z przepisem z Darka chyba.
obok stoją ...

Read more : zepsute wino | Wyświetlone : 5204 | Odpowiedzi : 20

[ Liczba wątków: 817 Przejdź na stronę 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 82

Last 10 active topics

Odmiany

Brak nowych postów Pinot Regina
Zobacz najnowszy post

Poszukiwana, poszukiwany

Brak nowych postów Fleurtai - sadzonki poszukiwane
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Jazmin
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Nadwyżka sadzonek
Zobacz najnowszy post

Sprzęt

Brak nowych postów pompa do wina
Zobacz najnowszy post

Wytwarzanie wina

Brak nowych postów Czy wszystko jest w porządku?
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów pomysł na ręczne odszypułkowywanie
Zobacz najnowszy post

Uprawa

Brak nowych postów jak wybrać stanowisko uprawy amatorskiej
Zobacz najnowszy post

Polityka, obyczaje i nie tylko

Brak nowych postów Czechy Znojmo
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Jesienny gość
Zobacz najnowszy post

Zaloguj

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie  

Statystyki

Statystyki

Liczba postów: 251194 | Liczba wątków: 14719 | Liczba użytkowników: 9500

News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO