Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2018, 21:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
We wrześniu zrobiłam swoje pierwsze wino. Na początku było wszystko w porządku, fajnie bulgotało, pracowało. Po odcedzeniu owoców wino przestało pracować. Nie znam się na tym kompletnie, więc stwierdziłam, że wino się popsuło. Z lenistwa zostawiłam je w stanie nienaruszonym. Kiedy w końcu wczoraj chciałam je wylać okazało się, że winko fajnie się sklarowało i jest bardzo smaczne. Nie mam pojęcia dlaczego wino po odsączeniu owoców przestało pracować, mimo wszystko jakoś się zrobiło. I teraz mam dylemat. Co dalej robić? Oddzielić wino od osadu i zlewać do butelek? Odcedzić osad i poczekać jeszcze przed zlewaniem? Tylko po co czekać jak wino już nie pracuje? Czy może dla pewności dodać pirosiarczynu potasu albo klarowniu? Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która mi odpowie na te, może głupie, pytania?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2018, 23:54 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Witamy na forum.
Zlej wino tylko ostrożnie żeby nie zaciągnąć osadu.
Jesli jest to mozliwe nalej do balonu "pod korek".
Dodaj ok. 0,6g/10L pirosiarczanu.
Wino może dalej dojrzewać.
Nie napisałeś jakie to wino białe czy czerwone?.
Mało precyzyjnie określiłeś lokalizacje.
Podaj np. śląskie, pomorskie, itp.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 13:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
Dziękuję za odpowiedź. Jest to wino z winogron białych, jednak wcześniej zapomniałam wspomnieć, że sciemnialo i zrobiło się różowe i dlatego też uważałam, że się utlenilo albo zepsuło. Może to zabrzmi głupio, ale co to znaczy "pod korek"?

Jestem że Świebodzina, lubuskie.

Edit: czy nic się nie stanie jak za parę dni będę chciała zlac już wino do butelek ? Czy jednak warto poczekac? Bo już sie nie mogę doczekać by je pić :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Pod korek to znaczy, że powinnaś nalać tak aby poziom wina w balonie był jak najbliżej korka. Wino butelkuje się jak ma się gwarancję, że fermentacja się zakończyła. Jeśli chcesz to przyspieszyć musisz wino zasiarkować. Inaczej po butelkowaniu będziesz miała granaty.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 15:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
Jak mogę uzyskać taka gwarancje? Czy jeżeli dodam pirosiarczan potasu to będę mogła po kilku dniach butelkowac? Czy jest możliwość, jak wino nie pracuje, że jeszcze trwa fermentacja?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 15:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Istnieje taka możliwość. Jest coś takiego jak fermentacja cicha. Nie podałaś na jakich drożdżach robiłaś i jakie jest w tej chwili blg.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 16:06 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 1 października 2016, 21:19
Posty: 427
Lokalizacja: Łęczyca
Tylko nie przedawkuj pirosiarczanu.
Ja kiedyś wsypałem "na oko" i wino jechało siarką.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 16:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
Były to drożdże uniwersalne z zestawu do domowego robienia wina z biowinu. Blg nie obliczałam.

-- piątek, 2 lutego 2018, 16:10 --

Żeby było jasne, jeżeli dodam pirosiarczan to zatrzymam fermentacje i będę mogła za jakiś czas butelkowac wino tylko nie mogę przesadzić z ilością?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 17:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Wino powinno dojrzewać w balonie. Ja butelkuję po min 1,5 roku. Zrobisz jak uważasz.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 17:50 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
Rozumiem, to lepiej zlać znad osadu i niech sobie dojrzewa. Dzięki za odpowiedzi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 00:19 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
No to tak: działo się. Miałam zamiar dzisiaj ściągnąć wino znad osadu, dodać pirosiarczanu i z powrotem do butli. Jednak w tym wszyskim zbilam swoja jedyna butle, parę butelek i zostałam z niczym a wino stoi otwarte w pojemniku i czeka... ale na co? Musiałam zakorkowac. Nie starczyło mi butelek na wszystko bo byłam przekonana że to wino się do niczego nie nadaje. Wyszło 7 butelek. Najgorsze, że zdążyłam dodać pirosiarczanu zanim jeszcze zbilam butlę. Czy mam się obawiać skoro od razu to zbutelkowałam? To jest chyba jakieś fatum, nie dane mi było zrobić tego wina tak jak trzeba, wszystko na opak wychodzi :-)

Edit: okazało się że mam winiomierz w zestawie i wyszło 13 blg. A reszta wina stoi w wyparzonym słoiku na balkonie, nie wiem czy to nie nadaje się już do wylania. Wiem, że wszystko robię nie tak i pewnie wielu z Was bardzo zdenerwuje moje postępowanie, ale jednak jestem w tym kompletnie zielona i to zapewne moje ostatnie wino domowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 12:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 6 listopada 2015, 23:58
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków ~237 m n.p.m.
A ja myślę, że to może być ostatnie wino balkonowe bo faktycznie mogłaś popełnić wiele błędów.
Następne wino zrób domowe.
I nie zwalaj winy na żadne fatum tylko na brak wiedzy i doświadczenia.
Trudno odnieść się do błędów jak nie piszesz dokładnie jak robiłaś to wino.
Patrząc na pozostały cukier mam wrażenie, że za wcześnie siarkowałaś i to jeszcze nie wino.

_________________
µdnik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 15:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
13blg to ulepek. Czy to wino próbowałaś? Ma jakieś %? No chyba, że dałaś tyle cukru, że drożdże nie były w stanie więcej przerobić.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 21:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 1 lutego 2018, 21:32
Posty: 7
Lokalizacja: wioska liścia
Wino jest bardzo słodkie a % ma mało. Czuje, że niepotrzebnie wydałam pieniadze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Powinnaś z powrotem to zlać i zrobić restart na bayanusach.
http://wino.org.pl/forum/Thread-Wznawianie-fermentacji

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO