Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 17:37 
czeladnik
czeladnik

Koleżanki i Koledzy,

Pytanie 1. Jakich używanie korkownic? Takich prostych dwuramiennych czy coś bardziej "profesjonalnego"? Mam dwuramienną i szlag mnie trafia, bo w każdym korku zostaje takie wgłębienie po tym "wbijaku". Czy to prawda że takie podłogowe (150-200zł na najpopularniejszym portalu aukcyjnym) nie pozostawiają tych wgłębień? Możecie polecić jakiś sklep/kontakt gdzie można zakupić dobrą, acz niedrogą korkownicę do domowego użytku?

Pytanie 2. Gdzie kupujecie naturalne, lite korki z korka? Zamówiłem w popularnym Łódzkim sklepie wysyłkowym korki które nadają się co najwyżej do rozpalenia grilla, a obok litego korka to nawet nie leżały. Kiedyś kupowałem korki w sklepie Karafka w Otwocku, ale chyba już zakończył on swoją działalność;(

Pozdrowienia,
Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 18:47 
Ekspert
Ekspert

PawelSzablewski napisał(a):
Kiedyś kupowałem korki w sklepie Karafka w Otwocku, ale chyba już zakończył on swoją działalność;(

Przez internet sprzedają:
http://karafka-otwock.pl/29-korki-do-butelek

PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2018, 21:09 
Ekspert
Ekspert

...Czy to prawda że takie podłogowe (150-200zł na najpopularniejszym portalu aukcyjnym) nie pozostawiają tych wgłębień? ...
Zostawiają. Zwykle nie wytrzymują 1000 korkowań zależnie od korków i butelek. Da się jednak je naprawić.

PostNapisane: wtorek, 15 maja 2018, 08:20 
mistrz
mistrz

Erikos napisał(a):
Zostawiają. Zwykle nie wytrzymują 1000 korkowań zależnie od korków i butelek. Da się jednak je naprawić.

Mam korkownicę stojącą VERDE i potwierdzam, ślad na korku zostawia ale nie na każdym. Im korek szybciej wepchnę do butelki tym mniejszy ślad bo nie zdąży się rozprężyć w czasie tłoczenia do szyjki i bardzo lekko wchodzi.

Specjalnie nie przygotowuję korków przed korkowaniem, tym bardziej, że są różne na ten temat opinie. Jedni twierdzą, że moczą inni, że gotują korki, jedni przez minutkę inni kilkadziesiąt. Ja pomoczyłem we wrzątku 30 sekund korki kolmatowane i śmierdziały tak jakby je ktoś w oleju napędowym wymoczył. Już ich nie maczam w niczym.

Korki syntetyczne moja korkownica zgniata i nie wygląda to estetycznie. Aglomerowane, suche i mokre wchodzą do butelek jak po maśle.
Ponadto myślę, że ta korkownica wytrzyma więcej jak 1000 korkowań, jednak jeśliby się rozsypała to nie wiem nawet kto ją wyprodukował. Trzeba by szukać pomocy u sprzedawcy a nie wiem czy ten nie będzie wolał sprzedać lepszy model, np z głowicą stalową a nie z tworzywa sztucznego. Moja korkownica ściska korki plastikowymi szczękami jednak nie wyglądają na słabe.
Ogólnie jestem bardzo z niej zadowolony.

PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 18:02 
czeladnik
czeladnik

Karafka w Otwocku chyba kończy swoją działalność, bo już tych korków nie mają dostępnych;(
Ale znalazłem jakiś sklep w Kielcach na najpopularniejszym serwisie aukcyjnym i tam zamówiłem.

A powiedzcie jeszcze jedno - moczycie korki w ciepłej wodzie przed korkowaniem?
Słyszałem różne opinie: pozytywne - łatwiejsze korkowanie; negatywne - zły wpływ na wino w butelce.
Jak to z tym jest? Jakie macie doświadczenia?

I wrócę jeszcze do korkownic. Te podłogowe/stołowe za ok 200-300zł są rzeczywiście dużo skuteczniejsze niż te ręczne za 50-100zł?
Przy korkowaniu tą ręczną wciąż i wciąż ok 20% korka nie "wjeżdża" mi do butelki. Żeby później założyć kapturek muszę nożem ucinać końcówkę korka co nie denerwuje i brzydko wygląda...

Pozdrowienia,
Paweł

PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Przy korkowaniu tą ręczną wciąż i wciąż ok 20% korka nie "wjeżdża" mi do butelki.

Dałeś sobie odpowiedź. Ja mam podłogową i wg mnie jest skuteczniejsza. Nigdy korki nie wystają. I potrzeba dużo mniej siły do zakorkowania.

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 12:53 
Kiper
Kiper

Żeby później założyć kapturek muszę nożem ucinać końcówkę korka co mnie denerwuje i brzydko wygląda

Ja po mojej ręcznej biorę kawałek płaskiej deseczki butelkę stawiam na podłodze i dopycham (zazwyczaj wchodzi gładko o ile nie zostawia zbyt dużo nad szyjką). Podwójna robota ale wygląda pewnie lepiej niż docinany korek.

PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2019, 18:20 
Ekspert
Ekspert

Czy zabezpieczacie czymś korki. Już po zakorkowaniu butelki?

A co do korkownic, to na ogół mają regulację nacisku sprężyny w zależności od wysokości korka,
dzięki czemu nie trzeba odcinać korków.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2019, 18:58 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Czy zabezpieczacie czymś korki. Już po zakorkowaniu butelki?

Ja nie zabezpieczam. Te do długiego leżakowania są bez niczego. Te na krótszy okres zakładam kapturki.

PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2019, 21:18 
Ekspert
Ekspert

A ja zalakowałam :oops: ... to co oskrobać?
Może wystarczy dziurki porobić?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 10:43 
mistrz
mistrz

Jak korek naturalny lub powodujący mikro utlenienie i zamyka wino czerwone, to lak bym usunął.
Dla win białych i różowych, pozostawiłbym jak jest.

Oczywiście, butelki w pozycji spoczynkowej, tzn. używając slangu przedszkolnego: czas na leżakowanie :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 20:42 
mistrz
mistrz

Korki do wina najlepiej stosować z naturalnego surowca gdyż jakość korka ma bardzo duży wpływ na jakość wina. Niestety ja nie spotkałem jeszcze litego korka w handlu chociaż większość sprzedawców oferuje korki z materiału naturalnego ale po dokładnym wczytaniu się okazuje się, że są to korki aglomerowane, czyli kruszone i klejone. Raz zakupiłem korki z Biowinu trójwarstwowe ale nie było opisu czy są aglomerowane i ile warstw jest aglomerowanych -jedna warstwa, dwie czy trzy. Jakościowo były dobre, były one stożkowe i za duże przez co popsułem sobie nawet korkownicę. Pytałem w miejscowym sklepie Biowinu czy są takie ale o mniejszej średnicy i otrzymałem negatywną odpowiedź. Natomiast korki np. sztuczne to jakieś nieporozumienie. Korki w sklepie przed sprzedażą często leżą w magazynie przez cały rok gdzieś w zapomnieniu, czasem w wilgoci i czekaj na swój okres sprzedaży przez co przechodzą zapachem pleśni, dlatego warto go zaparzyć przez dosłownie kilka sekund we wrzątku i dobrze jak ten brzydki zapach wyjdzie na wierzch o czym wspominał jeden z kolegów. Ja bardzo chętnie zapoznam się i zakupię dobre korki w rozsądnej cenie jeżeli tylko ktoś ma z nimi pozytywne doświadczenia i je poleci na forum. Od lat z konieczności kupuję korki aglomerowane i są one różnej jakości, zazwyczaj są dobre przez kilka lat ale zawsze w serii znajdzie się kilka korków gorszych a poznaję to po tym, że np. na 25 butelek przeważnie 2 lub 3 są gorsze gdyż w tych 2-3 butelkach wytwarza się osad a w pozostałych tego przez całe lata nie ma.

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
Niestety ja nie spotkałem jeszcze litego korka w handlu chociaż większość sprzedawców oferuje korki z materiału naturalnego ale po dokładnym wczytaniu się okazuje się, że są to korki aglomerowane, czyli kruszone i klejone.

To słabo szukałeś. Ja lite korki używam od ponad 20 lat. (tak, tak kupowane w Polsce)

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2019, 10:20 
Kiper
Kiper

Jeśli korki z tworzyw są takie be, to czemu spotykam je w winach ze średniej półki ?

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2019, 10:45 
Ekspert
Ekspert

Bo korki naturalne są droższe i jest na nie duży popyt. Producenci win szczególnie z Nowego Świata (Australia, Chile itd) zamiast importować korki zastępują je wyprodukowanymi u siebie syntetykami. Wychodząc ze słusznego założenia, że nikt nie kupuje win niższych klas do długiego leżakowania tylko do szybkiego spożycia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1