czyli miejsce do straszenia początkujących
Wiadomość | Tytuł: Na liściach co to jest Napisane: niedziela, 10 maja 2020, 22:51 | | Witam zauważyłem, że parę liści w moim tunelu foliowym z winogronowym wygląda tak jak na przedstawionych zdjęciach, mogę służyć waszą pomocą powie mi co to jest i jak z tym walczyć Są takie charakterystyczne brązowe plamki i liść jest bardziej jasno zielony będę wdzięczny pozdrawiam Tomasz Read more : Na liściach co to jest | Wyświetlone : 1385 | Odpowiedzi : 5
| | Góra |  | Tytuł: Sroka. Czy to jest problem? Napisane: poniedziałek, 4 maja 2020, 14:31 | | Sroka mi się zagniździła w najbliższym sąsiedztwie. Goni inne ptaki. Strząsa gniazda, goni sikorki a nawet wrony i gołębie. Czy ona żywi się też winogronem? Bo może powinienem podjąć jakieś środki.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Read more : Sroka. Czy to jest problem? | Wyświetlone : 8944 | Odpowiedzi : 31
| | Góra |  | Tytuł: Mączniak Rzekomy winorośli 2020 Napisane: sobota, 2 maja 2020, 12:41 | | Witam, w roku 2019 mączniak rzekomy spowodował spadek plonów około 40%. Nie stosowałem żadnych oprysków. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby w tym roku jest bardzo duże. Nie stosowałem strategi profilaktycznej w 2020 r. Chcę zastosować RIDOMIL GOLD MZ PEPITE 67,8 WG. Po przeczytaniu wielu źródeł odnośnie walki z MR postanowiłem poczekać z pierwszym opryskiem do pojawienia się 5-7 liścia oraz momentu wystąpienia warunków właściwych dla infekcji pierwotnej czyli SYSTEM 10:10:24. Na dzień 30.04 (czwartek) mam 4 liście ... Read more : Mączniak Rzekomy winorośli 2020 | Wyświetlone : 4291 | Odpowiedzi : 19
| | Góra |  | Tytuł: Prośba o pomoc w rozpoznaniu szkodnika Napisane: wtorek, 5 maja 2020, 07:50 | | Witam, mam problem z jedną winoroślą Nero. Coś poodgryzało młode listki. Poza nimi jak widać na zdjęciu nic nie jest naruszone. Nadmienię, że inne winorośle rosnące obok są nienaruszone (12 odmian)
Bardzo prosiłbym o poradę. Z góry dziękuję!
-- wtorek, 5 maja 2020, 07:50 --
Czy przyczyną może być larwa nocną lub jakaś inna kreatura, która w części innych odmian zjadła pąki? Czy coś z tych latorośli ze zdjęć jeszcze będzie? Read more : Prośba o pomoc w rozpoznaniu szkodnika | Wyświetlone : 1461 | Odpowiedzi : 1
| | Góra |  | Tytuł: Proszę o potwierdzenie że to nie choroba Napisane: piątek, 24 kwietnia 2020, 20:02 | | Witam. Zaobserwowałem kilka dni temu na młodych latoroślach takie "grudki", bąbelki jak na zdjęciu: https://www.fotosik.pl/zdjecie/3b97ea9d81a076bemam Są bezbarwne, wymiary poniżej 0,5 - 1 mm, w środku po roztarciu wilgoć. W forum doczytałem się, że to "naturalny proces wydzielania przez ścianki komórek wody". Na pergoli mam kilka odmian, te grudki pojawiły się tylko na Izie Zaliwskiej (tak była opisana kiedy kupowałem, nigdy tego nie potwierdziłem). Krzew ma ok. 10 lat na ... Read more : Proszę o potwierdzenie że to nie choroba | Wyświetlone : 5704 | Odpowiedzi : 45
| | Góra |  | Tytuł: Proszę o pomoc w identyfikacji choroby Napisane: piątek, 24 kwietnia 2020, 17:19 | | Dzień dobry wszystkim,
Około miesiąc temu zasadzilem kilka sadzonek odmiany Solaris. Zauważyłem dzisiaj, że na kilku łodygach pojawił się biały nalot. Czy to może być mączniak? Przeglądając różne wątki nie spotkałem się z czymś podobnym, ani aby mączniak występował na łodydze.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy jest to do uratowania? Załączam zdjęcie nalotu.
Z góry dziękuję za pomoc. Read more : Proszę o pomoc w identyfikacji choroby | Wyświetlone : 1396 | Odpowiedzi : 1
| | Góra |  | Tytuł: Karaluchy w ziemi? Napisane: piątek, 24 kwietnia 2020, 14:56 | | Znacie takie stworzonka? Mają norki w ziemi niedaleko winorośli, są szybkie i duże. Pierwszy raz takie widzę na swojej działce ale przecież nie było zimy.  Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Read more : Karaluchy w ziemi? | Wyświetlone : 1763 | Odpowiedzi : 7
| | Góra |  | Tytuł: Pędraki w akcji... Napisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 13:02 | | Witajcie, zaobserwowałem dziś pierwsze oznaki żerowania nocnych larw - pierwsze wyjedzone pąki. Powiedzcie jak szybko je zwalczyć - ewentualnie jaki środek zastosować. Patrzyłem na różne środki eko ale takie jedno opakowanie 10g wystarcza zaledwie na jedną konewkę 5l do podlewania więc odpada (przy cenie 25 zł opakowanie). Jak i czym Wy z tym walczycie. Dwa dni temu robiłem myjący siarką i nic się najwyraźniej nie boję tego  ... Read more : Pędraki w akcji... | Wyświetlone : 2608 | Odpowiedzi : 11
| | Góra |  | Tytuł: Choroba winogrona pomoc !!! Napisane: sobota, 18 kwietnia 2020, 19:27 | | Witam mam prośbę, proszę o pomoc pojawił mi się szkodnik prawdopodobnie to szpeciel pilśniowiec. Proszę o pomoc jak go zwalczać, w tym roku wprowadziłem już opaski z dobroczynkiem gruszkowym, ale nie widzę jeszcze efekty. Ten szkodnik dopiero mi się pojawia co robić, co zastosować, mam odmianę Skarb Pannoni w tunelu foliowym i potrzebuję fachowej pomocy. Jak zwalczyć tego szkodnika, co zastosować i w jakich dawkach, przesyłam poniżej zdjęcia, pozdrawiam Tomasz Read more : Choroba winogrona pomoc !!! | Wyświetlone : 1567 | Odpowiedzi : 5
| | Góra |  | Tytuł: Choroba, szkodnik - co to jest Napisane: niedziela, 12 kwietnia 2020, 15:25 | | | Góra |  |
|
Last 10 active topics
|