Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2020, 14:31 
Ekspert
Ekspert

Sroka mi się zagniździła w najbliższym sąsiedztwie. Goni inne ptaki. Strząsa gniazda, goni sikorki a nawet wrony i gołębie. Czy ona żywi się też winogronem? Bo może powinienem podjąć jakieś środki.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 4 maja 2020, 14:44 
mistrz
mistrz

Winogron to raczej jeść nie będzie. Główne pożywienie to szerokopojęte "mięsko". Biegające, latające i pełzające:) Chyba, że masz "wege mutanta" :Yahoo!:

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 5 maja 2020, 07:31 
Ekspert
Ekspert

Populacja srok na południu polski i w obszarach zurbanizowanych mocno wzrosła w ostatnich latach. Sroki to szkodniki zmniejszające populacje innych ptaków, niekoniecznie szpaków :wink: . Nie mają wielu wrogów w swoim środowisku.

PostNapisane: wtorek, 5 maja 2020, 21:32 
mistrz
mistrz

Pomocny może być krogulec.
Mini jastrząb gołębiarz. W okolicach Warszawy coraz bardziej pospolity, zwłaszcza w międzywalu Wisły (często słyszę na Nowodworach charakterystyczne, jękliwe „kee-kee-kee-kee”). Jesienią widziałem na działce 2 ataki na hodowane gołębie.
Słyszałem o zanęcaniu krogulcy resztkami na grilu, niestety wyprzedzają go nie płochliwe sroki i wrony. Na youtubie widziałem jak ten mały wojownik siedzi na sroce (zadziobał) i na wronie (niestety odgryzła mu nogę).

Od lat mam problem z setkami wron i dziesiątkami srok bo żrą dosłownie wszystko i kraczą szkaradnie.
Próbowałem:
1. Odgłosy jastrzębi i orłów płoszyły tylko drozdy.
2. Proca działa na krótko.
3. Do kruka z rozpiętymi skrzydłami, przemalowanego na jastrzębia (z tworzywa za 23zł) bujającego się na starym szklanym spinningu, przyzwyczajają się dłużej. Planuję zrobić większe straszydło trzymające w dziobie wronę.

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 15:28 
nowicjusz
nowicjusz

Niestety to nieco wredne ptaszyska - u mnie wyjadają żarcie z psiej miski i wcale nie poddają się szczekańcowi... Owoców nie ruszą ale szkoda, żeby przepędziły pożyteczne inne gatunki... Ponadto często rano walą w dach w miejscach gdzie są wkręty blachowe -wkurzające. Odstraszam hukowo, ale mało skutecznie.

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 17:24 
Kiper
Kiper

Sroki są mądre i generalnie je lubię, ale na wsi przylatuje jakaś od czasu do czasu. Tu rządzi myszołów i kruki. W mieście jest mega problem bo jest ich za dużo.
Żrą wszystko, szpaki, sikorki, zaskrońce, kurczaki, młode zające, karmę psią/kocią, zasiewy itp.
W krajach gdzie to jest dopuszczalne ludzie regulują populację za pomocą wiatrówki i/lub śrutówki. U nas pod ochroną, jak wszystkie ptaki i trzeba polubić, bądź bawić się w Robin Hooda ;-)
Krukowate się potrafią oswoić z armatką hukową (sadowniczą) czy odgłosami drapieżników puszczanych przez głośniki...

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2020, 16:40 
Kiper
Kiper

Może być. U mnie kilka lat temu pojawiło się w okolicy kilka par srok. Zniknęły niemal wszystkie małe ptaki. W lipcu musiałem osiatkować cały rząd Regenta, bo z dziwną zaciekłością atakowały zielone jeszcze jagody. Wieszały się na siatkach próbując rozdziobać grona

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 07:08 
Kiper
Kiper

Widzę jak pod blokami karmiciele kotów ( karma np z biedr )- wywołali eksplozję demograficzną
-i sroki wyprowadzają co roku nawet po 4 młode...

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 07:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzięki kotom nie masz szczurów. Koty są zwierzętami wolno żyjącymi i są objęte opieką zarządcy domu, jak wynika z przepisów. Społeczni karmiciele kotów dostają karmę z urzędu miasta, a wiadomo, że nie dają na tę z wyższej półki. Możesz zasponsorować lepszą karmę. Sroki lubują się w karmie kociej?

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 09:50 
Kiper
Kiper

Kocią karmę żre zarówno sroka jak i kura, jeże i szczury też. Kotów jak srok, jest za dużo. niszczą lęgi bardziej niż sroki.
Ale kociarze wymyślili jakiś eufemizm na bezpańskie koty i przepchnęli przez sejm tę bzdurę.
Sponsorować karmę? To zwiększanie populacji bezpańskich kotów, zmniejszanie motywacji sierściuchów do polowania na coś bardziej wymagającego niż podlotek no i część karmy trafia do pysków szczurów, poprawiając ich kondycję.
Pozbywanie się odpadków pod pretekstem "dokarmiania ptaków" oczywiście też wspiera gryzonie bardziej niż nawet szkodzi ptakom...

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 15:45 
Kiper
Kiper

Jak widać znajomość przyrody to nie powielanie "gazet"-owych sloganów o biednych kotkach i pieskach... to coś więcej
Bezmyślne dokarmianie zwierząt szkodzi im i przyrodzie - o czym apelują specjaliści -ale kto by ich słuchał...
Pozdrawiam :lol:

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 20:44 
Kiper
Kiper

Newromie, to nie do Ciebie, to komentarz wyżej do "....Czy sroki lubują się w karmie kociej ?"
Karmienie cały rok kotów i ptaków powoduje, ich nadmiar, nadmiar szczurów a także m.in.srok i in. krukowatych.
To bujda że jest wtedy mniej szczurów. Przekarmiane koty na nic nie polują.
Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 10 maja 2020, 06:19 
Kiper
Kiper

To że bezdomne koty, to efekt ludzkiej głupoty jest oczywiste. Ale jak już stały się bezdomne to powinno się je wyłapać i umieścić w schroniskach/domach tymczasowych itp tak jak psy. Jakoś miłośnicy psów potrafią zrozumieć że stada "wolnożyjących" (bezpańskich) psów niekoniecznie są dobre pomimo że i szczurów trochę zagryzą, praczem czy norką inwazyjnymi nie pogardzą.
Gmina ma obowiązek dokarmiać, bo takie głupie prawo przepchnięto. Gdyby burmistrz musiał nosić bieliznę na wierzchu, by dało się sprawdzić czy codziennie ją zmienia to też byś bronił przepisu? :-D
Nie muszę kobiety pytać, bo jak wchodzę na podwórko to zaczyna się atak kotów na moje nogi. Wyłapywać? Chyba się schylić i podnieść. W ich temacie jestem chyba nieźle zorientowany. Dwa sierściuchy przywlokła bo się na Dolnym Śląsku kotka okociła (cud kufra, że nikt nie pomyślał by ją wysterylizować, a takie mądre prawo i działaczy tam macie :P ). Do sterylizacji poszły jak tylko wet uznał że się nadają. Trzeci kot, a raczej kociak został podrzucony w największe mrozy zimą rok czy dwa temu. Jak podrósł też został wysterylizowany. Po potrąceniu trafił pod rentgena i wyszło że ma w sobie śruty - póki co jeszcze nie usunięte. Stawiam że sprawcą jest któryś z okolicznych gołębiarzy.
Czwarty to wiejski staruszek który pojawia się co jakiś czas by dostać leki i się upaść. Ten nie został wykastrowany i nie będzie - to kot bezdomny i niech się nim nawiedzeni kociarze zajmą (huehue, tak jak się zajęli świerzbem i grzybicą).
Jedynie nie chcę wiedzieć ile kasy idzie na weta i karmę, po cóż mam się denerwować.

Sroka zjada kocięta? No to jednak całkiem pożyteczny ptak! :twisted:

PostNapisane: niedziela, 10 maja 2020, 09:29 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Sroka mi się zagniździła w najbliższym sąsiedztwie. Goni inne ptaki. Strząsa gniazda, goni sikorki a nawet wrony i gołębie. Czy ona żywi się też winogronem? Bo może powinienem podjąć jakieś środki.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

krzysztof1970 napisał(a):
Winogron to raczej jeść nie będzie. Główne pożywienie to szerokopojęte "mięsko". Biegające, latające i pełzające:) Chyba, że masz "wege mutanta" :Yahoo!:

Grzegorzu, z tego jasno wynika, że wszystkie mięsiste są bardziej zagrożone search.php?keywords=mi%C4%99siste&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj :wink: :roll: :lol: :silent:

PostNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 11:37 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję za uwagi. Parę dni nie zaglądałem. A tu chyba najpopularniejszy wątek jaki udało mi się założyć.
Tak naprawdę to gniazdo mam prawie nad winogronami i to mnie niepokoi bo to pierwszy rok w takiej bliskości. I obserwuję że jest mocno terytorialna jak się nudzi to przegania wszystko co się rusza.
Wyczytałem gdzieś że owoce też jada stąd moje zaniepokojenie. Krakanie mi nie przeszkadza. Na oko to ładny ptak. (a właściwie para ptaków.
Tyle, że skoro jest taka sprytna to:
- znajdzie wszystkie szpary w siatkach
- nie da się przestraszyć wiatraczkami i kręcącymi się butelkami (które zacząłem zimą wyrabiać)
W internecie piszą że to szkodnik ("rozbójnik") i jedynym sposobem pozbycia się go jest zniszczenie gniazda. Tego nie zrobię nie tylko z powodu przepisów ale i tego, że gniazdo jest na drzewie sąsiada.
No cóż, zobaczymy co się będzie działo latem i jesienią.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1