czyli miejsce do straszenia początkujących
Wiadomość | Tytuł: Umierające krzaczki Napisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 09:58 | | Jak w tytule... Nie spodziewam się możliwości uratowania sytuacji, ale może na przyszły rok(nowe rośliny) uda się uniknąć podobnej masakry.
Warunki pogodowe - susza właściwie. Raz na jakiś czas podlane(tak aby nie przelać). Warunki klimatyczne - roślinki przy murze 60cm grubości od strony północnej - bardzo ciepło takze nocą. Odmiana - Rondo(plus jedna sadzonka "super extra" ktora sie NIECO lepiej trzyma. Sadzone w maju. Opryskane profilaktycznie Dithane w polowie lipca, w polowie sierpnia proba ratowania(na ... Read more : Umierające krzaczki | Wyświetlone : 4933 | Odpowiedzi : 30
| | Góra |  | Tytuł: pomoc w identyfikacji szkodnia Napisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 07:27 | | | Góra |  | Tytuł: siarkol rdza wierzby Napisane: niedziela, 18 sierpnia 2019, 22:28 | | Witajcie Mam nadzieję że nikt mnie tu nie pozbawi prawa głosu ale na działkach posiadamy nie tylko winorośle. W związku z czym chciałbym się dowiedzieć czy ktoś stosował oprysk siarkolem na rdzę wierzby? Według wikipedii należy zastosować fungicyd siarkowy a według tego co znalazłem siarkol własnie jest fungicydem. Read more : siarkol rdza wierzby | Wyświetlone : 1693 | Odpowiedzi : 3
| | Góra |  | Tytuł: Miedziane druciki - ochrona przed mączniakiem rzekomym Napisane: środa, 14 sierpnia 2019, 07:10 | | Mój sąsiad uprawia dorodne pomidory bez oprysków na choroby grzybowe - jedynie na przędziorki i tego typu dziadostwo. Stosuje patent z miedzią - w momencie zawiązywania owoców wbija miedziane druciki w łodygę w miejsca rozgałęzień krzaków. Czy ktoś z forumowiczów testował ten sposób na winorośli? Read more : Miedziane druciki - ochrona przed mączniakiem rzekomym | Wyświetlone : 6308 | Odpowiedzi : 5
| | Góra |  | Tytuł: Choroba winogrona pomoc Napisane: wtorek, 6 sierpnia 2019, 20:43 | | Witam wszystkich mam dwa problemy z winogronem Proszę o pomoc i poradę co to jest i jak z tym walczyć, Mam odmianę Skarb Pannoni i zauważyłem niepokojące rzeczy 1 :) Grona od spodu, zaczynają mi więdnąć i wypadają jak na załączonym zdjęciu, 2 :) Na Niektórych grona pojawia mi się nalot, kulki nie są przejrzyste, tylko mają jakieś zabarwienie, ... Read more : Choroba winogrona pomoc | Wyświetlone : 1760 | Odpowiedzi : 5
| | Góra |  | Tytuł: Polyversum wp Napisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 22:46 | | Witam,
Chciałbym zapytać czy ktoś z szanownych kolegów/ koleżanek stosuje regularnie od lat ten środek. Zainteresowany jestem efektami jakie daje. Cena jest wprawdzie dość wysoka, ale jeśli sukteczne działanie pomoże to dlaczego nie zainwestować. Zastanawia mnie jedno, czy istnieje jakaś tabela w której podane jest po ilu dniach można ten środek zastosować po np. siarce, miedzi
Z góry dziękuję za informację Grzegorz Read more : Polyversum wp | Wyświetlone : 2438 | Odpowiedzi : 1
| | Góra |  | Tytuł: Gnijące jagody Napisane: środa, 31 lipca 2019, 17:42 | | | Góra |  | Tytuł: Czy to jest MP? - odcinek 3 czyli foto-relacja z infekcji Napisane: środa, 31 lipca 2019, 01:45 | | Witam ponownie i zapraszam do dalszego ciągu perypetii nowicjusza.
Krzaki dwulatki. Prowadzone na pnie pod sznury skośne, bez owocowania. Aż do czasu przedstawionego w poniższej foto-relacji wykonałem następujące opryski:
28 kwietnia - miedzian, 3 g/l 1 maja - alkalin Kb+Si, 5 ml/l 18 maja - florowit (3ml/l) + asahi (1ml/l) 25 maja - alkalin, 5 ml/l 5 czerwca - florowit (3ml/l)
Jeszcze tytułem wstępu, zanim zbiorę gromy za dopuszczenie do ... Read more : Czy to jest MP? - odcinek 3 czyli foto-relacja z infekcji | Wyświetlone : 7457 | Odpowiedzi : 35
| | Góra |  | Tytuł: Mączniak, tylko który. Czy prewencja u was działa? Napisane: poniedziałek, 29 lipca 2019, 12:26 | | Mączniak, tylko który? Znalazłem po jednym liściu na różnych odmianach. I czwarte zdjęcie- co to jest ten brązowy nalot? Jak na razie występuje tylko na Marquette. Od spodu liść wygląda w miarę normalnie.
Mam takie pytanie, czy stosując prewencje na mączniaki używając miedzianu, siarkolu i węglanu potasu udaje się wam całkowicie wyeliminować wroga? Bo ja mam wrażenie, ze ta prewencja u mnie to tylko odwleka moment ataku bliżej terminów zbioru i wtedy użycie mocnej chemii ... Read more : Mączniak, tylko który. Czy prewencja u was działa? | Wyświetlone : 1783 | Odpowiedzi : 0
| | Góra |  | Tytuł: Cos zaatakowalo grona. Napisane: niedziela, 28 lipca 2019, 14:01 | | Witam serdecznie.
Mam w ogrodzie kilkanascie krzewow winorosli w roznych miejscach. W jednym z nich nagle grona zaczely obumierac. Nigdy nie uzywalem zadnych srodkow chem.Co z tym zrobic i jak zabezpieczyc pozostale krzewy.
Pozdrawiam.Stefan. Read more : Cos zaatakowalo grona. | Wyświetlone : 3116 | Odpowiedzi : 18
| | Góra |  |
|
Last 10 active topics
|