Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 15:53 
mistrz
mistrz

W wątku o Aladdinie toczyła się raz dyskusja na temat jego koloru a właściwie dwóch różnych kolorów (a może dwóch różnych odmian?) dlatego w zeszłym roku słuchając sugesti postanowiłem bardzo wcześnie odsłonić grona i mimo że się dosyć ładnie się wybarwił to i tak wglądał jak u TatOR-a całkiem inny odcień różu niż na zdjęciu Mirko. Zeszły sezon nie rozpieszczał i wiem że aparat czasami przełamuje kolory ale chyba nie aż tak bardzo, poza tym nawet jak jest mocno dojrzały i wybarwiony zawsze trafiają się pojedyncze lekko zielonkawe jagody a u kolegi Mirka wszystkie są idealnie w tym samym kolorze. Nie twierdzę że to nie jest Aladdin, może to mój nie jest Aladdinem , ale wygląda to na dwie różne odmiany (a może klony) Swojego mam z e-s.

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 15:58 
mistrz
mistrz

Tutaj wschodnie filmiki:
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4++%D0%90%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B4%D0%B8%D0%BD
Nigdzie nie znalazłem tak czerwonych Aladdynów (bo tak je nazywają). Zobaczcie proszę u Krzyśka z Gubina (Winnica Krysa) w Winnicy Kazimierzówka czy u Jacka ze Stolnik. Nikt nie ma tak soczyście czerwonych Aladdynów.
Oczywiście mogę się mylić ale coś jest na rzeczy.

ps. Nie mam wpisanych wszystkich odmian.

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 16:15 
mistrz
mistrz

Nigdzie nie napisałem że to moja fotka. Nie pomawiaj mnie.

Pobrałeś zdjęcie ze strony https://www.revajedlicka.cz/odrudy/aladdin/ i wstawiłeś jako załącznik do forum bez słowa komentarza jakie jest jego źródło. Osoba postronna (i nie tylko) może pomyśleć że to Twoja fotka. W takich przypadkach najlepiej wklejać linki. Usunąłem z tamtego postu zdjęcie i dodałem link. mod

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 16:59 
mistrz
mistrz

Dla dobra "wiedzy forumowej" najlepiej by było posadzić tego różowego obok bladego, poczekać trzy lata i porównać w identycznych warunkach a jeszcze lepiej przeszczepić jednego na drugiego i porównać już po roku ale niestety nie umiem szczepić.

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 17:15 
Ekspert
Ekspert

Na naszym wiki są i jaśniejsze i bardziej różowe grona. Wystarczyło by wziąć swoje owoce i spotkać się na degustacji w sierpniu, bo tu nie tylko o wybarwienie chodzi. Spojrzeć na krzew i grona i pojeść i będzie wszystko jasne. Jakby co zapraszam, ale ja jestem częściej bliżej tych jaśniejszych owoców (a w innym roku ciemniejszych i bądź tu chłopie mądry).

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 17:23 
Kiper
Kiper

W tym kontekście mam porównanie rok po roku Prieobrażenia.
To samo miejsce ten sam dzień mniej więcej zdobienia zdjęcia i kształt jak i kolor jagód delikatnie się różnią.
2019
Obrazek
2020
Obrazek

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 17:52 
czeladnik
czeladnik

Ale u mnie nie było tak różowo :) na całym krzewie Aladdina, bo i były grona bardziej blade.

W załączonych linkach więcej informacji i zdjęć Aladdina:
https://vinedresser.info/sorta/238-aladdin
https://vinograd.info/sorta/stolovye/aladdin.html

Załączniki:
Aladdin_09.2020.jpg
Aladdin_09.2020.jpg [ 105.39 KiB | Przeglądane 1031 razy ]

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Mirko napisał(a):
Ale u mnie nie było tak różowo :) na całym krzewie Aladdina, bo i były grona bardziej blade...
To może spróbuj nam określić: czy tam gdzie grona były bardziej różowe jest miejsce mocniej lub dłużej naświetlone czy na całym krzewie wystawa na słońce była taka sama? U mnie wyraźnie grona niedoświetlone są bledsze od tych doświetlonych.

PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 21:11 
czeladnik
czeladnik

Nie mam dużych doświadczeń z odmianą Aladdin, ponieważ jest to jeszcze młody krzew i w minionym sezonie miałem na nim pierwsze owocowanie. Krzew rośnie w szpalerze w układzie rzędów N-S i nie był mocno zagęszczony, a grona praktycznie wszystkie były w pełni wystawione na ekspozycję słoneczną. Zapewne grona te bardziej już dojrzałe były w pełni różowe, a te trochę mniej dojrzałe bardziej bladoróżowe.

PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2021, 16:56 
Kiper
Kiper

Wolq, ale chyba te Twoje foty były trochę modyfikowane. Wyglądają jakby miały ciągnięte nasycenie lub jaskrawość (vibrance). Nie korzystałeś czasem z jakiś opcji "upiększeń" w aparacie lub telefonie?

PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2021, 21:39 
przedszkolak
przedszkolak

Potwierdzam obserwację Wolqa.
Na jednym z filmów youtuba, winoroślarz pokazuje grona Prieobrażenia rosnące w szpalerze i
tą samą odmianę puszczoną na górę konstrukcji z drutów, tworzącą dach.
Te drugie wystawione na długie działanie słońca mają zupełnie inny kolor, są przepięknie wybarwione .
Te w szpalerze mają tylko rumieńce w tym kolorze...

PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2021, 09:48 
Kiper
Kiper

tupisac napisał(a):
Wolq, ale chyba te Twoje foty były trochę modyfikowane. Wyglądają jakby miały ciągnięte nasycenie lub jaskrawość (vibrance). Nie korzystałeś czasem z jakiś opcji "upiększeń" w aparacie lub telefonie?

Zawsze jakieś przekłamanie aparat może poczynić. Nie pamiętam abym cokolwiek koloryzował zdjęcie - bo i po co?
Tym niemniej czekam aby ktoś umieścił zdjęcie wybarwionego grona tejże odmiany dla porównania.
Zdjęcia są moje moich gron w moim siedlisku.

Akurat trafiłem na film w którym to na pierwszym planie widnieje żółciutkie Prieobrażenie.

https://www.youtube.com/watch?v=vz1n1x-kIOM

PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2021, 12:05 
mistrz
mistrz

wolq napisał(a):
Tym niemniej czekam aby ktoś umieścił zdjęcie wybarwionego grona tejże odmiany dla porównania.

Wcześniej gdzieś już wrzucałem, ale wkleję jeszcze raz.
Obrazek

PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2021, 14:49 
przedszkolak
przedszkolak

Odmiana Pamięci Smolnikowa u mnie dojrzała słodka jest odmianą białą z różowym pąsem,a na Ukrainie dłużej przetrzymana jest różowa.

-- sobota, 16 stycznia 2021, 14:49 --

Odmiana Pamięci Smolnikowa u mnie dojrzała słodka jest odmianą białą z różowym pąsem,a na Ukrainie dłużej przetrzymana jest różowa.

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2021, 22:56 
Kiper
Kiper

Dobrze byłoby spróbować i może się to komuś uda.
Podpatrując rosyjskich kolegów.
Pana Szpaka Panią Puzenko można zauważyć że oni starannie podchodzą do agrokultury i wiedzą dokładnie cowinorośle potrzebują. Pan Szpak na filmiku pokazał ile gnoju pod winorośl z wodą miesza.
Jak ktoś ma starą mocno rosnącą odmianę warto się pokusić jeszcze bardziej mocną odmianą ją przeszczepić i przestrzenie prowadzić.
Ja często na zachodzie u ludzi takie pergolę z 50 i 100kg winogron widzę bo ludzi proszą mnie żeby z tego wino zrobić. Raz nawet odmówiłem bo to była pergola z Izabelą a wino mi z takich odmian nie smakuje.
Mój Phönix na kordonie przynosił ponad 50kg a i tak go przeszczepiłem jeszcze bardziej mocno rosnącą i dającą ogromne plony odmianą. Klon Chardonnay duży u znajomego daję co roku ponad 50kg jednego roku było pond 100kg.
Jedną taką odmianę macie o demnie u Kapitana to NN Georg. Niech ją Kapitan przestrzenie puści to się wystraszy jaki plon będzie miała.
Opiekuję się u ludzi takimi pergolami ale nazw nie znam a wina nie złe.Jak widzę że są co roku masywnie przeciążone to połowę redukuję i tak za dużo.
Rosjanie to na filmach pokazują tam gdzie dustarego drzewa plony ogromne.
To najłatwiej jest zrobić na podkładki 125 A.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1