Forum serwisu winogrona.org
| Wiadomość | Tytuł: Coś mi tu nie gra Napisane: czwartek, 19 października 2023, 09:00 | | | Nastawiłem w tym roku pierwsze swoje wino z winogron. Pierwotnie miał być tylko sok, ale zabrakło mi naczyń. Robiłem w swoim życiu wino z wiśni, jabłek, porzeczek więc proces z grubsza znam, uznałem więc, że zmienia się tylko wsad, a reszta pozostaje bez zmian. Jednak teraz, gdy jest więcej czasu, czytam, co się da i coraz bardziej dociera do mnie, że kompletnie nic nie wiem. Proszę o Wasze uwagi mimo tego, że to forum antycukrowe ... Read more : Coś mi tu nie gra | Wyświetlone : 17505 | Odpowiedzi : 6 | Dział : Wytwarzanie wina
| | | Góra |  | Tytuł: Achilles / Century Napisane: poniedziałek, 16 października 2023, 21:18 | | | Witam poszukuje sadzonek po 1 sztuce jak w tytule W pobliżu Warszawy ( 50 km ) odbiór własny. Robert PS spaprałem wiosenne ukorzenianie a miałem bardzo dobre sztobry od kolegi z forum Eeeeh Read more : Achilles / Century | Wyświetlone : 1620 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Poszukiwana, poszukiwany
| | | Góra |  | Tytuł: Warsztaty eno-sensorycznych ZMYSŁY I WINO Napisane: poniedziałek, 16 października 2023, 20:33 | | | Akademia EnoRozwoju i Dom Charbielin zapraszają na serię warsztatów eno-sensorycznych
ZMYSŁY I WINO Dom Charbielin zaprasza do udziału w ramach Akademii EnoRozwoju serii profesjonalnych szkoleń specjalistycznych z zakresu specyfiki sensorycznej wina, jego percepcji oraz sztuki łączenia go z jedzeniem - Warsztatach ZMYSŁY I WINO. To jedyny w sowim rodzaju, kompleksowy i wszechstronny program szkoleniowy.
Warsztaty przeznaczone są przede wszystkim dla osób zajmujących się winem zawodowo, w tym właścicieli i pracowników winnic.
Cykl składa się z ... Read more : Warsztaty eno-sensorycznych ZMYSŁY I WINO | Wyświetlone : 1937 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Wydarzenia
| | | Góra |  | Tytuł: Jak długo ( i gdzie) można przechować owoce ( chardonnay) Napisane: sobota, 14 października 2023, 13:44 | | | Witam, Mam już wyraźnie dojrzałego Chardonnay ( ku mojemu dużemu zdziwieniu- 30 krzaków pięknie zaowocowanych ) i prawie dojrzałego Merlota. Owoce zdrowe, nie widać śladów pleśni czy innych chorób. Pech jest taki że w poniedziałek muszę wyjechać na tydzień za granicę a z kolei prognozy pogody sąkiepskie na przyszły tydzień - kilka stopni powyżej zera, z zagrożeniem przymrozkiem pod koniec tygodnia. To pierwszy rok gdy te krzaki owocują( a 3ci od posadzenia) I mam dylemat ... Read more : Jak długo ( i gdzie) można przechować owoce ( chardonnay) | Wyświetlone : 2981 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Wytwarzanie wina
| | | Góra |  | Tytuł: Kopczykowanie ciężką ziemią Napisane: czwartek, 12 października 2023, 08:47 | | | Dzień dobry Zbliża się powoli okres zimowy, a co za tym idzie kopczykowanie tegorocznych wiosennych nasadzeń (około setki, głównie solaris i seyval). No i mam od niedawna mały problem. Mianowicie moja ziema to głównie glina. Przeczytałem wpisy w kilku miejscach ludzi którzy właśnie kopczykowali krzewy właśnie takową ciężką ziemią/gliną a na wiosnę po rozgarnięciu pąki były zgnite lub spleśniałe. Wiem, że powinno się to robić lekką, pulchną ziemią np torfem odkwaszonym ewentualnie piaskiem. Jednak przy ... Read more : Kopczykowanie ciężką ziemią | Wyświetlone : 2466 | Odpowiedzi : 11 | Dział : Uprawa
| | | Góra |  | Tytuł: Wpływ podkładki na odmianę - konkretnie Napisane: środa, 11 października 2023, 08:51 | | | Nie miałem koncepcji w jakim dziale umieścić to co znalazłem dzisiaj a jest to istotna sprawa. Otóż, mamy polskie badania nad wpływem różnych popularnych podkładek na takie odmiany jak Solaris, Johanniter czy Seyval blanc. Opublikowano to w czeskim periodyku ale badania prowadzono w Polsce a naukowcy są z Krakowa. Publikacja jest po angielsku. Gdyby ktoś miał kłopoty to łatwo można skopiować fragmenty i przetłumaczyć w googlach. Może kogoś to zaciekawi:
The effect of rootstocks on ... Read more : Wpływ podkładki na odmianę - konkretnie | Wyświetlone : 2111 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Odmiany
| | | Góra |  | Tytuł: Odmiany deserowe do gruntu - woj. Podkarpackie Napisane: wtorek, 10 października 2023, 12:02 | | | Szanowni Winiarze,
Moja przygoda z uprawą winorośli trwa dwa lata. Obecnie posiadam po dwa krzaki winorośli ciemnych odmian: Nero, Agat Doński, Bath, Muskat Blue i Rondo. Jestem teraz w trakcie budowy rusztowania dla nich i mam zamiar dokupić od 9 do 10 krzaków winorośli deserowych.
Mogłyby to być trzy odmiany po trzy krzaki każda, takie jak ciemne, białe i różowe, lub inna konfiguracja, którą moglibyście polecić. Krzaki te będą rosły w gruncie na terenie województwa ... Read more : Odmiany deserowe do gruntu - woj. Podkarpackie | Wyświetlone : 1999 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Odmiany
| | | Góra |  | Tytuł: Mocowanie naciągacza do słupka przelotowego - rusztowanie Napisane: niedziela, 8 października 2023, 19:02 | | | Szanowni Państwo,
obecnie montuję rusztowanie do kilkunastu krzaków winorośli, które łącznie tworzą odcinek wynoszący 20 metrów. W ramach tego projektu zakupiłem i osadziłem w betonie słupki, jednak niestety okazało się, że są to słupki przelotowe. Dodatkowo, nabyłem naciągi (załącznik), które teraz nie mam pojęcia, jak zamontować poprawnie. Z racji mojego błędu stanęło przed mną wyzwanie, jak zamontować naciągi w taki sposób, aby to wyglądało estetycznie i przede wszystkim, aby rusztowanie było trwałe.
Bardzo bym docenił ... Read more : Mocowanie naciągacza do słupka przelotowego - rusztowanie | Wyświetlone : 1546 | Odpowiedzi : 5 | Dział : Uprawa
| | | Góra |  | Tytuł: Winorośl ścięta do ziemi Napisane: niedziela, 8 października 2023, 15:31 | | | Dzień dobry, przepraszam jeżeli taki temat już był, potrzebuję pilnej pomocy. Posiadam dwie winorośle, jedna wsadzona w zeszłym roku druga w tym, obydwie owocowały w tym roku. Członek mojej rodziny niekompetentnie wziął się za przycinanie krzewów i dosłownie ściął je to stanu wystających na 15 cm ponad ziemię patyków. Proszę o pomoc czy mogę coś zrobić żeby je uratować? Czy pozostało już tylko czekać do wiosny, usunąć i wsadzić na ich miejsce nowe sadzonki? Czy ... Read more : Winorośl ścięta do ziemi | Wyświetlone : 1681 | Odpowiedzi : 3 | Dział : Uprawa
| | | Góra |  | Tytuł: kupię sztobry Solaris oraz Zweigelt Napisane: czwartek, 16 listopada 2023, 14:38 | | | | | Góra |  |
|
Last 10 active topics
|