Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 07:03

Strefa czasowa: UTC + 1

News News of winogrona.org

Site map of winogrona.org » Dział : winogrona.org

Forum serwisu winogrona.org

[ Liczba wątków: 13050 Przejdź na stronę 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 1305

Wiadomość
 Tytuł: Coś mi tu nie gra
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 09:00 
Nastawiłem w tym roku pierwsze swoje wino z winogron. Pierwotnie miał być tylko sok, ale zabrakło mi naczyń.
Robiłem w swoim życiu wino z wiśni, jabłek, porzeczek więc proces z grubsza znam, uznałem więc, że zmienia się tylko wsad, a reszta pozostaje bez zmian.
Jednak teraz, gdy jest więcej czasu, czytam, co się da i coraz bardziej dociera do mnie, że kompletnie nic nie wiem.
Proszę o Wasze uwagi mimo tego, że to forum antycukrowe ...

Read more : Coś mi tu nie gra | Wyświetlone : 17505 | Odpowiedzi : 6 | Dział : Wytwarzanie wina

Tytuł: Achilles / Century
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 21:18 
Witam
poszukuje sadzonek po 1 sztuce jak w tytule
W pobliżu Warszawy ( 50 km ) odbiór własny.
Robert
PS
spaprałem wiosenne ukorzenianie
a miałem bardzo dobre sztobry od kolegi z forum
Eeeeh

Read more : Achilles / Century | Wyświetlone : 1620 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Poszukiwana, poszukiwany

Tytuł: Warsztaty eno-sensorycznych ZMYSŁY I WINO
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 20:33 
Akademia EnoRozwoju i Dom Charbielin zapraszają
na serię warsztatów eno-sensorycznych

ZMYSŁY I WINO
Dom Charbielin zaprasza do udziału w ramach Akademii EnoRozwoju serii profesjonalnych szkoleń specjalistycznych z zakresu specyfiki sensorycznej wina, jego percepcji oraz sztuki łączenia go z jedzeniem - Warsztatach ZMYSŁY I WINO.
To jedyny w sowim rodzaju, kompleksowy i wszechstronny program szkoleniowy.

Warsztaty przeznaczone są przede wszystkim dla osób zajmujących się winem zawodowo, w tym właścicieli i pracowników winnic.

Cykl składa się z ...

Read more : Warsztaty eno-sensorycznych ZMYSŁY I WINO | Wyświetlone : 1937 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Wydarzenia

Tytuł: Jak długo ( i gdzie) można przechować owoce ( chardonnay)
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 13:44 
Witam,
Mam już wyraźnie dojrzałego Chardonnay ( ku mojemu dużemu zdziwieniu- 30 krzaków pięknie zaowocowanych ) i prawie dojrzałego Merlota. Owoce zdrowe, nie widać śladów pleśni czy innych chorób. Pech jest taki że w poniedziałek muszę wyjechać na tydzień za granicę a z kolei prognozy pogody sąkiepskie na przyszły tydzień - kilka stopni powyżej zera, z zagrożeniem przymrozkiem pod koniec tygodnia. To pierwszy rok gdy te krzaki owocują( a 3ci od posadzenia)
I mam dylemat ...

Read more : Jak długo ( i gdzie) można przechować owoce ( chardonnay) | Wyświetlone : 2981 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Wytwarzanie wina

Tytuł: Kopczykowanie ciężką ziemią
PostNapisane: czwartek, 12 października 2023, 08:47 
Dzień dobry
Zbliża się powoli okres zimowy, a co za tym idzie kopczykowanie tegorocznych wiosennych nasadzeń (około setki, głównie solaris i seyval).
No i mam od niedawna mały problem. Mianowicie moja ziema to głównie glina. Przeczytałem wpisy w kilku miejscach ludzi którzy właśnie kopczykowali krzewy właśnie takową ciężką ziemią/gliną a na wiosnę po rozgarnięciu pąki były zgnite lub spleśniałe. Wiem, że powinno się to robić lekką, pulchną ziemią np torfem odkwaszonym ewentualnie piaskiem. Jednak przy ...

Read more : Kopczykowanie ciężką ziemią | Wyświetlone : 2466 | Odpowiedzi : 11 | Dział : Uprawa

Tytuł: Wpływ podkładki na odmianę - konkretnie
PostNapisane: środa, 11 października 2023, 08:51 
Nie miałem koncepcji w jakim dziale umieścić to co znalazłem dzisiaj a jest to istotna sprawa.
Otóż, mamy polskie badania nad wpływem różnych popularnych podkładek na takie odmiany jak Solaris, Johanniter czy Seyval blanc. Opublikowano to w czeskim periodyku ale badania prowadzono w Polsce a naukowcy są z Krakowa. Publikacja jest po angielsku. Gdyby ktoś miał kłopoty to łatwo można skopiować fragmenty i przetłumaczyć w googlach. Może kogoś to zaciekawi:

The effect of rootstocks on ...

Read more : Wpływ podkładki na odmianę - konkretnie | Wyświetlone : 2111 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Odmiany

Tytuł: Odmiany deserowe do gruntu - woj. Podkarpackie
PostNapisane: wtorek, 10 października 2023, 12:02 
Szanowni Winiarze,

Moja przygoda z uprawą winorośli trwa dwa lata. Obecnie posiadam po dwa krzaki winorośli ciemnych odmian: Nero, Agat Doński, Bath, Muskat Blue i Rondo. Jestem teraz w trakcie budowy rusztowania dla nich i mam zamiar dokupić od 9 do 10 krzaków winorośli deserowych.

Mogłyby to być trzy odmiany po trzy krzaki każda, takie jak ciemne, białe i różowe, lub inna konfiguracja, którą moglibyście polecić. Krzaki te będą rosły w gruncie na terenie województwa ...

Read more : Odmiany deserowe do gruntu - woj. Podkarpackie | Wyświetlone : 1999 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Odmiany

Tytuł: Mocowanie naciągacza do słupka przelotowego - rusztowanie
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 19:02 
Szanowni Państwo,

obecnie montuję rusztowanie do kilkunastu krzaków winorośli, które łącznie tworzą odcinek wynoszący 20 metrów. W ramach tego projektu zakupiłem i osadziłem w betonie słupki, jednak niestety okazało się, że są to słupki przelotowe. Dodatkowo, nabyłem naciągi (załącznik), które teraz nie mam pojęcia, jak zamontować poprawnie.
Z racji mojego błędu stanęło przed mną wyzwanie, jak zamontować naciągi w taki sposób, aby to wyglądało estetycznie i przede wszystkim, aby rusztowanie było trwałe.

Bardzo bym docenił ...

Read more : Mocowanie naciągacza do słupka przelotowego - rusztowanie | Wyświetlone : 1546 | Odpowiedzi : 5 | Dział : Uprawa

Tytuł: Winorośl ścięta do ziemi
PostNapisane: niedziela, 8 października 2023, 15:31 
Dzień dobry, przepraszam jeżeli taki temat już był, potrzebuję pilnej pomocy. Posiadam dwie winorośle, jedna wsadzona w zeszłym roku druga w tym, obydwie owocowały w tym roku. Członek mojej rodziny niekompetentnie wziął się za przycinanie krzewów i dosłownie ściął je to stanu wystających na 15 cm ponad ziemię patyków. Proszę o pomoc czy mogę coś zrobić żeby je uratować? Czy pozostało już tylko czekać do wiosny, usunąć i wsadzić na ich miejsce nowe sadzonki? Czy ...

Read more : Winorośl ścięta do ziemi | Wyświetlone : 1681 | Odpowiedzi : 3 | Dział : Uprawa

Tytuł: kupię sztobry Solaris oraz Zweigelt
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2023, 14:38 
Poszukuję sztobrów :

1. Solaris 1200 sztuk
2. Zweigelt 1200 sztuk.

Proszę o priv.

-- czwartek, 16 listopada 2023, 15:38 --

mogę kupić mniejsze ilości :)

Read more : kupię sztobry Solaris oraz Zweigelt | Wyświetlone : 1627 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Poszukiwana, poszukiwany

[ Liczba wątków: 13050 Przejdź na stronę 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 1305

Last 10 active topics

Choroby i szkodniki winorośli oraz ich zwalczanie

Brak nowych postów Mam takie coś II
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Co to za choroba? Jak ją zwalczać?
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Kumulus WG
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Siarkol
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Rak bakteryjny / kwietniowe mrozy 2024
Zobacz najnowszy post

Odmiany

Brak nowych postów JN a Prieobrażenie
Zobacz najnowszy post
Brak nowych postów Nowy Podarek Zaporoża
Zobacz najnowszy post

Wytwarzanie wina

Brak nowych postów dziwny smak i zapach
Zobacz najnowszy post

Rankingi odmian

Brak nowych postów Ranking odmian 2023
Zobacz najnowszy post

Sprzęt

Brak nowych postów Filtry świecowe
Zobacz najnowszy post

Zaloguj

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie  

Statystyki

Statystyki

Liczba postów: 253598 | Liczba wątków: 14865 | Liczba użytkowników: 9577

News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO