Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 20:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 09:00 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:52
Posty: 97
Lokalizacja: z pustyni (Chechło)
Nastawiłem w tym roku pierwsze swoje wino z winogron. Pierwotnie miał być tylko sok, ale zabrakło mi naczyń.
Robiłem w swoim życiu wino z wiśni, jabłek, porzeczek więc proces z grubsza znam, uznałem więc, że zmienia się tylko wsad, a reszta pozostaje bez zmian.
Jednak teraz, gdy jest więcej czasu, czytam, co się da i coraz bardziej dociera do mnie, że kompletnie nic nie wiem.
Proszę o Wasze uwagi mimo tego, że to forum antycukrowe ;)
1. Zmieliłem Marechal Foch i Frontenac, dodałem piro (1g na 10l) i pektoenzym, odstawiłem na dwa dni w cieple.
2. Wycisnąłem w prasie - pierwszy błąd, już wiem, że nie robię wina czerwonego, bo nie fermentowałem w miazdze.
3. Cukier na refraktometrze 20'Brix, kwasów nie znam.
4. Dodałem drożdże Aromatic Wine Complex i cukier, który wyliczyłem tak:
Założenia: na 17% alk. potrzebuję 292g cukru w litrze (tabelka z książki "Przetwory domowe"). Mam 200g więc muszę dodać 92g na każdy litr. (uznałem, że chcę odrobinę cukru nieprzerobionego, a drożdże pewnie i tak zdechną, zanim dojdą do 17%).
5. Nastaw zacząłem z 1/3 cukru, kolejne dwie partie dodawałem co dwa dni. Fermentacja burzliwa trwała ok. 8 dni. Potem ustała, wytrącił się wyraźny osad, wino jest w smaku mocne, wytrawne i oczywiście bardzo młode, wręcz gazowane.
6. Zlałem znad osadu.
7. Przez przypadek znalazłem winomierz kapilarny https://browin.pl/sklep/produkt/405555/ ... i-alkoholu , pokazuje 7% alk.
8. W fermentatorze panuje wciąż lekkie nadciśnienie, więc rozumiem, że nadal zachodzi cicha fermentacja.
Co tu nie gra? Co źle zrobiłem/policzyłem? Czego nie rozumiem? Tak, wiem, nawet w żłobku jeszcze nie jestem z produkcją wina...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 14:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 11 lutego 2016, 16:02
Posty: 663
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nie patrz na winomierz tylko sprawdź blg zwykłym spławikiem i będziesz wiedział, czy drożdże przerobiły cały cukier.

_________________
In vino veritas
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 16:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:52
Posty: 97
Lokalizacja: z pustyni (Chechło)
Mam 3 nastawy, na refraktometrze od 8,5 do 9,5'Brix.
Pomysł laika: coś poszło nie tak i drożdże padły, albo za szybko zlałem, próbować wznowić fermentację Bayanusami?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 17:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Weź splawik, a nie refraktometr!

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2023, 18:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 276
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Dibua napisał(a):
Mam 3 nastawy, na refraktometrze od 8,5 do 9,5'Brix.
Pomysł laika: coś poszło nie tak i drożdże padły, albo za szybko zlałem, próbować wznowić fermentację Bayanusami?


To masz tam jeszcze ze 30-50 g cukru na litr tak na oko...
Ale zmierz to jakims cukromierzem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 06:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:52
Posty: 97
Lokalizacja: z pustyni (Chechło)
pjetrof napisał(a):
Dibua napisał(a):
Założenia: na 17% alk...

Łooo matko.... kiedyś było takie wino - Kosmos się nazywało. Etykieta głosiła "w pół godziny na orbitę". Przecież to nie jest woltaż wina tylko likieru. Ciężko będzie coś takiego pić. Ale o gustach się podobno nie dyskutuje ;)
I tak jak pisze Mietek - refraktometr się nie nadaje. Do roztworów alkoholowych użyj spławika.


Paradoksalnie mogłem przyjąć sensowne założenia, biorąc pod uwagę, że nie zrobiłem korekty na niecukry i na zwiększenie objętości roztworu.
Ale spławika nie mam, więc chwilowo nie wiem co dalej. Taki będzie odpowiedni?
https://aabratek.pl/produkty/255/GOMAR.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 06:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dibua napisał(a):

Myślę, że tak.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO