Przepisy na potrawy winne i niewinne, ale przy winie spożywane.
Wiadomość | Tytuł: Linguine z krewetkami Napisane: piątek, 7 września 2018, 11:14 | | Dla smakoszy owoców morza. Szybkie w przygotowaniu I pyszne ;)
Krewetki oczyszczone 5-7 na osobę(można zastąpić rakiem, krabem, langustynkami lub homarem) wrzucamy na patelnie( ja używam dużej, głębokiej) Dodajemy pokrojone chilli, pokrojony cięko czosnek z dwa ząbki , 2-3 anchovies. Soku z połowy cytryny i 200ml wina. Polecam Sauvignon Blanc. Doprowadzamy do zagotowania i dolewamy 100 ml śmietany 30% jak się zagotuje dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na ... Read more : Linguine z krewetkami | Wyświetlone : 2754 | Odpowiedzi : 0
| | Góra |  | Tytuł: Przetwarzanie winogron (ale nie wino) Napisane: niedziela, 31 grudnia 2017, 13:03 | | Chciałbym w tym poście zastanowić się nad przerobem winogron innym niż wino. O co mi chodzi. Weźmy na cel prozdrowotne korzyści ze spożywania winigron, witaminy minerały polifenole etc... Tylko w jaki sposób przechowac zebrane owoce. Nie chcę roztrząsac kwestji alkohol zdrowy czy nie. Alkohol w tej rozmowie niech idzie na bok. Nie robimy wina. Pasteryzacja przez podgrzanie soku zabije co najlepsze. Słodzenie cukrem- no nie bo cukier niezdrowy. Dżemy nie bo obróbka termiczna i cukier. ... Read more : Przetwarzanie winogron (ale nie wino) | Wyświetlone : 4149 | Odpowiedzi : 9
| | Góra |  | Tytuł: Liscie winorośli jako leczniczy surowiec Napisane: piątek, 4 sierpnia 2017, 08:05 | | | Góra |  | Tytuł: Resweratrol Napisane: piątek, 2 czerwca 2017, 22:48 | | W wątku "Nero na prezydenta !" było: poszukiwacz napisał(a): A to ciekawe z tą pleśnią, u mnie nie ma tego problemu, może zbyt żyzna ziemia. Najwięcej resweratrolu powinny mieć ripariowate, czyli np. Market. i Cebulka napisał(a): ... ?. Jest sporo artykułów o zawartości reswerstrolu w odmianach winnych, ale o deserowych ciężko cos znaleźć. Marquette ma niedużo wbrew pozorom (sami badacze w pracy którą czytałam byli zdziwieni, ze tak wyszło) za to bardzo dużo ma Marszałek. Istnieją ... Read more : Resweratrol | Wyświetlone : 3500 | Odpowiedzi : 11
| | Góra |  | Tytuł: Filet z kaczki gotowany w czerwonym winie i occie balsamiczn Napisane: wtorek, 21 marca 2017, 20:22 | | Wino czerwone wytrawne: 1 l ocet balsamiczny - ok 100ml woda - 0,4l sos sojowy ciemny - 20ml cukier - 3 łyżki Demiglas w proszku lub sos pieczeniowy ciemny - 4 łyżki miód - 4 łyżki pieprz - 0,5 łyzki ziele angielskie - 8sztuk liść laurowy - 3szt owoc jałowca - 10szt śliwka suszona/kalifornijska - 10sztuk sól - 1,5 łyżki rozmaryn i szałwia świerze - garść Warzywa podobnie jak do barszczu czerwonego czyli: marchew, seler, ... Read more : Filet z kaczki gotowany w czerwonym winie i occie balsamiczn | Wyświetlone : 2785 | Odpowiedzi : 0
| | Góra |  | Tytuł: winogrona są trujące dla psa Napisane: poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 21:51 | | | Góra |  | Tytuł: Weinsuppe Napisane: czwartek, 27 listopada 2014, 19:28 | | Taka ogniskowo-adwentowa alternatywa dla rodzimych grzańców. Zagotować 1,3 l białego wina, dodać 4 łyżki cukru (jeśli było wytrawne), łyżkę skrobii/ mąki kukurydzianej, startą sparzoną skórkę i sok z 1 cytryny. Gożdziki, cynamon i imbir wedle uznania. Gotować 4-5 minut. 4 białka i 4 żółtka utrzepać osobno. Ze sztywnej piany do gorącej zupy łyżką wkładamy beziki, jak stężeją, wyciągamy, schładzamy zupkę i zagęszczamy utatrymi żółtkami. Ponownie podgrzać, podawać z bezami. Read more : Weinsuppe | Wyświetlone : 3199 | Odpowiedzi : 0
| | Góra |  | Tytuł: policzki wołowe w winie Napisane: środa, 19 listopada 2014, 22:49 | | Polecam policzki wołowe w winie.BOSKIE.Służę przepisem.Robiłem wielokrotnie :o Read more : policzki wołowe w winie | Wyświetlone : 3930 | Odpowiedzi : 10
| | Góra |  | Tytuł: Szynka dojrzewająca Napisane: sobota, 10 maja 2014, 19:33 | | Uprzejmie donoszę, że właśnie powiesiłem w kotłowni kolejną partię szynki dojrzewającej. Obecnie spożywana jest partia wyrobów z października 2013. Smak oscyluje wokół wyrobów prosciuto i jamon. Dojrzewanie odbywa się w temp. ok 20 stopni, poszczególne szynki wiszą na sznurku i powleczone są warstwą smalcu, aby nadmiernie nie wysychały. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, zamieszczę opis i zdjęcia. (Opis może być wcześniej, fotki za jakiś czas). Read more : Szynka dojrzewająca | Wyświetlone : 5199 | Odpowiedzi : 5
| | Góra |  | Tytuł: Kulki winogronowe - winogrona, ser i orzechy Napisane: środa, 17 lipca 2013, 11:48 | | | Góra |  |
|
Last 10 active topics
|