Teraz jest piątek, 1 listopada 2024, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 22:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Polecam policzki wołowe w winie.BOSKIE.Służę przepisem.Robiłem wielokrotnie :o


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2014, 23:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
To się nie krępuj tylko dawaj przepis :-)

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 13:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Bardzo proszę oto przepis sprawdzony wielokrotnie,niestety pracochłonny:Składniki na 3-4 porcje:
? 2 policzki wołowe
? 1 duża cebula
? 3 ząbki czosnku
? 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
? 4 szklanki ciemnego bulionu z kurczaka lub wołowego
? sparzona skórka z połowy pomarańczy
? pół gruszki
? 1 liść laurowy
? 8 małych marchewek
? 1/4 kostki masła
? 2 łyżki oleju
? sól, pieprz, cukier
? 4 porcje ziemniaków

Policzki oczyścić z wierzchnich błon. Każdy policzek pokroić na 3-4 części. Dokładnie obsypać solą i pieprzem
Rozgrzać patelnię. Powinna się bardzo intensywnie dymić. Wlać olej i wrzucić po 2-3 porcje policzków. Obsmażyć mocno z każdej strony. Powinny mieć intensywny brązowy, wpadający w czerń kolor. Odłożyć.
W garnku o grubym dnie przesmażyć na brązowy kolor cebulę, dodać wino, skórkę z pomarańczy, gruszkę, czosnek, liść laurowy i bulion. Na koniec wrzucić policzki i dusić na małym ogniu przez 4-5 godzin. Po tym czasie wyłączyć gaz i pozwolić policzkom schłodzić się w powstałym sosie.
Następnie po ostudzeniu wyjąć policzki a sos przecedzić przez bardzo gęste sito i lekko zredukować. Wrzucić policzki, pokryć glazurą z sosu i odstawić. Doprawić solą i pieprzem.
Obrane marchewki włożyć do płaskiego garnka lub patelni o grubym dnie. Wlać 3/4 szklanki wody, masło, sól,pieprz i cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie.
Na każdy talerz wyłożyć policzki, ziemniaki i duszoną marchewkę.
SMACZNEGO ! :thumbup:
P.S. Policzki kupowałem w MAKRO.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2016, 12:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 9 czerwca 2016, 12:09
Posty: 5
Lokalizacja: okoliceWarszawy
super pomysł - od dawna za mną chodzi potrzeba zrobienia czegoś oryginalnego :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2016, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Dzięki za przepis w weekend spróbuję zrobić.
Mam taką knajpę w Szczecinie w której czasem się skuszę na policzki, ale drogie!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 12:29 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 3 marca 2017, 12:24
Posty: 6
Lokalizacja: Jendrychów
Z opisu pysznie się prezentują ;) Muszę wypróbować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 czerwca 2017, 11:41 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 27 czerwca 2017, 11:35
Posty: 3
Lokalizacja: Łódź
robię podobne danie, tylko czasem zamiast wina dodaję irlandzkie whisky.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 14:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 14:48
Posty: 3
Lokalizacja: Gdańsk
Ciekawy przepis. Sama muszę wypróbować ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 15:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
heavy napisał(a):
Dzięki za przepis w weekend spróbuję zrobić.
Mam taką knajpę w Szczecinie w której czasem się skuszę na policzki, ale drogie!


Pragnę poinformować, że mimo upływu czasu jeszcze nie spróbowałem tego ciekawego przepisu. Jedno jest pewne,że będę potrzebował 2 butelki wina. Jedną do potrawy, a drugą dla mnie!!!! :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5381
Lokalizacja: Łódź i okolice
To już nie masz? :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 16:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1270
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Oooo policzki :) Wg. mniej NAJLEPSZA cześć wołowiny, a co ciekawe również najtańsza :)
W moim okolicznym sklepie kosztuje cale 15zł/kg. Zawsze biorę wszystko co jest ;)

Policzki duszone z dodatkiem wina są boskie - po prostu rozpływają się w paszczy :)
Nie mam pojęcia dlaczego ludzie wolą kupić pieczeń, która przypomina uszczelkę hydrauliczną ;)

R.S.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO