Wino czerwone wytrawne: 1 l
ocet balsamiczny - ok 100ml
woda - 0,4l
sos sojowy ciemny - 20ml
cukier - 3 łyżki
Demiglas w proszku lub sos pieczeniowy ciemny - 4 łyżki
miód - 4 łyżki
pieprz - 0,5 łyzki
ziele angielskie - 8sztuk
liść laurowy - 3szt
owoc jałowca - 10szt
śliwka suszona/kalifornijska - 10sztuk
sól - 1,5 łyżki
rozmaryn i szałwia świerze - garść
Warzywa podobnie jak do barszczu czerwonego czyli: marchew, seler, por,
czosnek, pietruszka, jabłka, kapusta włoska, palona cebula.
Filety z kaczki zamarynować dzięń wcześniej (olej, sól morska, pieprz gruboziarnisty, siekany czosnek, papryczka chilli opcjonalnie, tymianek)
Wyżej wymienione składniki zagotować w garnku. W między czasie przesmażyć na patelni filety z kaczki z każdej strony, następnie dodać do wywaru, gotować.
Po ok 2 godzinach kontrolować filety nakłuwając je np wykałaczką czy są miękkie( niby filet z kaczki to filet z kaczki ale są różne odmiany i różne wielkości
dlatego czas może się wydłużyc nawet do ok 3,5h)
Danie idealnie komponuje się z purre z dyni i chilli oraz sałatką z s. lodową, roszponką, malinami, karczochami oraz blanszowanymi warzywami w miodzie i occie winnym(marchew cukinia)
lub np ze zwykłymi ziemniakami puree lub pieczonymi oraz czerwoną kapustą
Jako sos proponuję użyć wywaru po ugotowaniu kaczki.
Odcedzamy sam wywar do mniejszego garnka Redukujemy go do momentu aż w smaku stanie się bardzo intensywny( tu już sami decydujemy). Zagęszczamy zasmażką i gotowe

Ps. 5 lat temu danie to wygrało prestiżowy konkurs w Warszawie "Wine and Food" w kategorii danie główne

A co do policzek czy to wołowych, cielęcych czy wieprzowych to są naprawdę bardzo dobre. Ostatnie z kolei są najtańsze a smakują równie dobrze
