Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym szlachetnym forum
Postanowiłem zrobić wino gronowe z rosnących u mnie granatowych winogron (gatunek nieznany, z pestkami, u mnie - w górskim, chłodniejszym klimacie - o drobnych gronach, maks. 13 mm średnicy).
Ponieważ jest to mój winiarski debiut, szukam prostej i jednoznacznej instrukcji, jak powinienem to zrobić. I tu konsternacja. Znalazłem wiele, znacznie różniących się od siebie instrukcji robienia wina i teraz nie wiem, której powinienem się trzymać.
Dlatego mam do Was kilka pytań:
1. Czy możecie mi podać jakąś
sprawdzoną, prostą i jednoznaczną instrukcję wyrobu wina?
2. W znalezionych na tym forum opisach, największe wątpliwości budzi we mnie czas maceracji (bez uszczelnienia rurką fermentacyjną). W
artykule jest mowa o 1-2 godzinach, natomiast
darucha pisze o czasie od 1-3 tygodni (, co wydaje mi się b. długim czasem). Jaki czas maceracji Wy polecacie?
3. Większość przepisów bazuje na chemicznym siarkowaniu, co nie wzbudza mojego zaufania. Czy znacie jakieś alternatywy do pirosiarczynu potasu? Bo chyba w dawnych czasach nie stosowano takiej chemii?
4. Z posiadanych winogron zrobiłem miazgę. Jednak ze względu na mała wielkość jagód, uzyskałem masę o konsystencji znacznie bardziej gęstej, niż w przypadku klasycznych, dużych winogron (szacuję że w tej masie, po wyciśnięciu, sok będzie stanowił maksymalnie 1/3 objętości - reszta to skórki i pestki). Czy w takiej sytuacji powinienem dodać wody?
Z góry dziękuję za wasze cenne wskazówki i uwagi.
Pozdrawiam