Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pirosiarczyn
PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 13:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 czerwca 2005, 01:00
Posty: 32
Lokalizacja: Zachodnio-pomorskie centrum
Witam wszystkich winiarzy. Mam pytanko czy ktoś wie jak domowym sposobem odmierzyć dawkę pirosiarczynu potasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 13:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 600
Lokalizacja: Lubuskie
Cytuje kolege DarkaRZ z zaprzyjaznionego forum:

"1 g pirosiarczynu zajmuje 0,8 cm3 (0,8 ml) objetosci nasypowej (czyli bez ugniatania i utrząsania) - do odmierzania można uzyc małej menzurki lub strzykawki z wyjętym tłokiem i zatkanym króccem igły."

Pzdr

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 06:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 czerwca 2005, 01:00
Posty: 32
Lokalizacja: Zachodnio-pomorskie centrum
Wielkie dzięki GZEHO.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2005, 16:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 1305
Lokalizacja: okolice W-wy
Ja kupiłam sobie wagę na allegro. Przydaje się do oprysków pirosiarcznów itp.
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: sobota, 26 sierpnia 2006, 22:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Mam prośbe o podanie wzoru chemicznego pirosiarczynu.
Kupiłem będąc za granicą na wakacjach cóś w opakowaniu prawie hurtowym, co mi na niego wygląda z opisu. Na językach obcych znam się na tyle na ile... ale wzór powinien mi rozwiać wątpliwości.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: niedziela, 27 sierpnia 2006, 04:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Na2S2O5 - Sodu pirosiarczyn 190,10 g/mol.
A jak ma na początku K to jest - potasu;
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: niedziela, 27 sierpnia 2006, 18:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
I o to mi chodziło!
Serdeczne dzięki.
Wszystko się teraz zgadza. To co mam to pirosiarczyn potasu.
Jeszcze raz dziękuję.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 12:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Odświeżę wątek

Czy jest jakaś różnica pomiędzy pirosiarczynem potasu a pirosiarczynem sodu dla:
1) stabilizacji moszczu
a) rozdrobnionych owoców
b) przed butelkowaniem
2) odkażania sprzętu

Różnica jest w cenie na korzyść piro sodu.

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 13:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Wojan napisał(a):
1) stabilizacji moszczu
a) rozdrobnionych owoców
b) przed butelkowaniem

Tylko pirosiarczyn potasu. Potas wytrąci się jako kamień winny, sód zawsze już pozostanie w winie.

Cytuj:
2) odkażania sprzętu

Śmiało możesz używać pirosiarczynu sodu.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pirosiarczyn
PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 14:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Misza napisał(a):
Wojan napisał(a):
1) stabilizacji moszczu
a) rozdrobnionych owoców
b) przed butelkowaniem

Tylko pirosiarczyn potasu. Potas wytrąci się jako kamień winny, sód zawsze już pozostanie w winie.

Cytuj:
2) odkażania sprzętu

Śmiało możesz używać pirosiarczynu sodu.


Dzięki Mietku. Liczyłem m.in. na Ciebie :mrgreen:

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO