Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 11:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: środa, 18 marca 2020, 11:39 
mistrz
mistrz

U mnie na winnicy duże ożywienie w przyrodzie. Agrest ma już sporo zielonych liści, kwitną wiosenne kwiaty i pierwsze mniszki (mlecze). Pąki winorośli od dawna pobudzone, włochate.

Obrazek

W Szczecinie wiosna bardziej zaawansowana, choć od początku marca były już trzy nocne przymrozki (to o 50 % więcej niż przez cały luty :) ). Zaczęły kwitnąć forsycje, duża część krzewów już się zieleni. Morele otworzyły kwiaty, liście puszczają pierwsze drzewa.
Poniższe zdjęcia robiłem dwunastego i czternastego marca, więc dzisiaj, po kilku w miarę ciepłych i słonecznych dniach, jest bardziej zielono.

Obrazek

A to zdjęcie z dnia wczorajszego. Dzikie śliwy, które zaczęły kwitnąć na przełomie lutego i marca (pierwsze zdjęcia otwartych kwiatów zrobiłem trzeciego), są już w pełni kwitnienia. W wielu miejscach tworzą długie, białe szpalery. Gdy robiłem to zdjęcie, odurzający zapach wokół drzew wręcz powalał!

Obrazek

Na razie temperatury maksymalne nie są zbyt wysokie, ale średnie dobowe niezłe, więc cała przyroda prze ku wiośnie. Tak na prawdę bowiem nie jest to jeszcze wiosna, lecz późne przedwiośnie. Fenologiczne nadejście prawdziwej wiosny zwiastuje listnienie brzozy. Sprawdzałem, pąki liściowe brzóz są wprawdzie otwarte, ale drobniutkie, zwinięte, mało widoczne listki ściśle przylegają do gałązek. A więc jeszcze trochę...

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: środa, 18 marca 2020, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiaj +19 st.C z groszami. Co ciekawe dzisiaj pokazały się kwiatostany na agrestach. W ubiegłym roku były 20 marca. Ze względu na ochłodzenie wstrzymuję się z opryskami winorośli siarką i olejem do ustabilizowania pogody, czyli powrotu temperatur rzędu +15 st.C.

PostNapisane: środa, 18 marca 2020, 21:00 
mistrz
mistrz

Jak będziesz się tak wstrzymywał z opryskiem olejowym to wiosna i lato Cię zostanie z przedziorkiem i innymi robalami.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 00:52 
czeladnik
czeladnik

Jako amator z kilkoma krzaczkami, niegdy nie stosowałam oprysku olejem. Odpukać, nie miałam problemu z robalami, w gościnę zawitał do mnie tylko mączniak prawdziwy. Czy możecie przybliżyc temat oprysku olejem? Czy włączyć, jeśli tak, to jakim? Czy dotyczy tylko winorośli, czy innych roslin też? Jakich? U siebie zwalczam robale na śliwce i ew. mszyce na różach, chemią. W tym roku jeszcze dojdzie akcja "robaczywe wiśnie", ale jeszcze nie przemyslałam strategii na te stwory. Przędziorki bywają u mnie na jodle i zeżarły mi konikę (wywaliłam, była ich przysmakiem). Poza tym nie widuję ich w ogrodzie. Z zasady staram sie ograniczać wszelkie opryski, ale dla śliwek robię wyjątek, uwielbiamy śliweczki.
Pozdrawiam.M

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 07:13 
Ekspert
Ekspert

Może w tym wątku coś znajdziesz choroby-i-szkodniki/oleje-parafinowe-w-ochronie-winorosli-t6068-45.html#p135732

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 07:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
krzysztof1970 napisał(a):
Jak będziesz się tak wstrzymywał z opryskiem olejowym to wiosna i lato Cię zostanie z przedziorkiem i innymi robalami.

Na szkodniki wrotycz i olej to tak, już teraz, jednak piszę o siarce. W okresie połowy fazy wełnistego pąka należy wykonać dwa opryski siarką z olejem (Chasselas przy domu ma już wełniste pąki). Początek fazy BBCH 05 to czas na pierwsze zabiegi na szkodniki, roztocze. Na patogeny natomiast siarka działa w temperaturze nie mniejszej niż +15 st.C, zatem w okresie wełnistego pąka należy również wdrożyć opryski siarką, które pomagają zredukować zimujące na pędach (nie w pąkach) mączniaki prawdziwe. Dlatego przy domu nie wykonałem oprysku, bo idzie ochłodzenie i siarka nie zadziała.

-- czwartek, 19 marca 2020, 08:46 --

minka napisał(a):
Jako amator z kilkoma krzaczkami, niegdy nie stosowałam oprysku olejem. Odpukać, nie miałam problemu z robalami, w gościnę zawitał do mnie tylko mączniak prawdziwy. Czy możecie przybliżyc temat oprysku olejem? Czy włączyć, jeśli tak, to jakim? Czy dotyczy tylko winorośli, czy innych roslin też? Jakich? U siebie zwalczam robale na śliwce i ew. mszyce na różach, chemią. W tym roku jeszcze dojdzie akcja "robaczywe wiśnie", ale jeszcze nie przemyslałam strategii na te stwory. Przędziorki bywają u mnie na jodle i zeżarły mi konikę (wywaliłam, była ich przysmakiem). Poza tym nie widuję ich w ogrodzie. Z zasady staram sie ograniczać wszelkie opryski, ale dla śliwek robię wyjątek, uwielbiamy śliweczki.
Pozdrawiam.M

minka, kup Lecitec, skończ z chemią! :)
https://www.target.com.pl/produkty/lecitec

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 07:49 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe, czy w tym sezonie start będzie porównywalny choroby-i-szkodniki/oleje-parafinowe-w-ochronie-winorosli-t6068-90.html#p147814

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 08:36 
Ekspert
Ekspert

krzysztof1970 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
...W okresie połowy fazy wełnistego pąka należy wykonać dwa opryski siarką z olejem...
Czy to konieczne? I to aż 2 razy i "należy wykonać"?! :shock:
Ogólnie współczuję problemu... Ja w ostatnim 10-leciu pryskałem na robactwo z 2 razy (a w drugiej lokalizacji ani razu) i nie wiadomo dlaczego ono u mnie nie wstępuje (ewentualnie coś tam pojedynczego znajdę). Jednak dla zdobycia doświadczenia w tym zakresie będę miał debiut: po raz pierwszy w historii wykonam oprysk olejowy wiosną i to raczej tylko dla treningu... Zaburza to trochę mój coroczny plan utrzymania zdrowia winnicy przy max. 4 opryskach. Zastanawiam się czy ta mieszanka (OLEJ + SIARKA) jest sensowna czy lepiej sam środek olejowy?

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
czy ta mieszanka (OLEJ + SIARKA) jest sensowna czy lepiej sam środek olejowy?

uprawa/wiosna-2020-t13251-120.html#p228577

Słowa pana doktora Mazurka

Cytuj:
Jeśli można to pozwolę sobie nieco uściślić temat. Otóż w rzeczy samej roztocza jak najbardziej są w stanie zimować w pąkach. Samice pilśniowca winoroślowego zimują pod pierwszą, drugą lub najgłębiej pod trzecią łuską w pąkach. W mniejszym stopniu w szczelinach kory w miejscu łączenia między pędami a 2-letnimi starymi gałęziami.

W przypadku drugiego z popularnych roztoczy czyli Calepitrimerus vitis (brak polskiej nazwy) zimują samice pod łuską pąków lub w szczelinach kory w pobliżu pąków. Badania przeprowadzone w Australii wykazały, iż więcej samic niż pierwotnie przypuszczano zimuje poza pąkami, ale tam jest jakby nie patrzeć cieplej. W zeszłym roku na wiosnę obserwowałem pod binokularem tak dużo tych roztoczy, że silnie był zahamowany proces formowania się 1 i 2 liścia. które przybierały łódkowaty wygląd.

W każdym bądź razie stosowanie olejów ma sens po rozchyleniu się pąków kiedy oleje będą w stanie dotrzeć do budzących się po zimowaniu roztoczy zanim zaczną rozchodzić się na liście. W przypadku wspomnianego wcześniej stosowania olejów w sadach sprawa wygląda nieco inaczej. Przędziorek owocowiec zimuje w formie jaja i oleje stosuje się tuż przed wylęganiem się larw z jaj. W przypadku przędziorka chmielowca, który zimuje w postaci samicy sprawa jest znacznie trudniejsza i jak dotąd brak jest precyzyjnych wyników świadczących o skuteczności takich zabiegów.

A wystarczyło zerknąć co w linku :wink:

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 09:14 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Słowa pana doktora Mazurka
Cytuj:
...W każdym bądź razie stosowanie olejów ma sens po rozchyleniu się pąków kiedy oleje będą w stanie dotrzeć do budzących się po zimowaniu roztoczy zanim zaczną rozchodzić się na liście...
Ile trwa to "rozchylanie się pąków",żeby wepchnąć tam aż 2 opryski? A jak olej z siarką to czy wystarczy czasu na choć kilkudniową pauzę przed ponownym użyciem siarki?

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 09:21 
mistrz
mistrz

Wiosennego oprysku siarką nie planuję. Zamiast tego wrotycz + olej rydzowy + adiuwant.
W moim siedlisku pąki mają mocno rozluźnioną strukturę. Szkodliwe owady w poprzednim roku stanowiły u mnie dość istotny problem. Choroby grzybowe udało się trzymać w ryzach.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 09:27 
Ekspert
Ekspert

Na krakowskich Plantach nareszcie kwitną żonkile - może 5-10% jest rozkwitniętych.

J.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Korzystając z dzisiejszej pogody "naoliwiłem" krzewy + odrobina siarkolu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 19:53 
Ekspert
Ekspert

Roman, jest się czego bać :!: :?: w kwietniu i maju
Jadę sprawdzić w sobotę.

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 20:20 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Na krakowskich Plantach nareszcie kwitną żonkile - może 5-10% jest rozkwitniętych.

J.

No to jest różnica, bo u nas żonkile w pełni kwitnienia (kwitną od 11 marca). Widać już za to kwiaty szafirków i tulipanów, no i zakwitły dzisiaj mniszki lekarskie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1