Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 16:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 21:28 
Kiper
Kiper

Nie wiem jak to się ma do winorośli, ale zasada stosowania olei i siarki chyba ta sama, co przy jabłoniach:

Ochrona jabłoni w okresie bezlistnym:
Przędziorki: Catane 800 EC (2%); Promanal 60 EC (2%); Treol 770 EC (1,5%); Zasady stosowania olei parafinowych: -Dzień przed i 2 dni po zabiegu nie może być przymrozku (bo nastąpią poparzenia tkanki), temperatura w czasie zabiegu minimum 8oC; przez trzy-cztery najbliższe dni temperatura powietrza powinna rosnąć i na jeden ha sadu należy wypryskać minimum 800 do 1200 l roztworu. Po zabiegu preparatami olejowymi przez 4 dni nie wolno stosować preparatów zawierających Kaptan i przez 5 dni zawierających siarkę! Zabieg niszczy również jaja mszyc. Ciecz nanosić na suchą tkankę!

PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 21:36 
Kiper
Kiper

Dzięki za odpowiedź. Ja już zrobiłem oprysk myjący Siarkolem w tunelu i już kolejności nie zmienię chyba, że w gruncie.
Arturro napisał(a):
Olej pierwszy już teraz a siarkol potem praktycznie przy pękaniu pąków.

Wspomniany przez Ciebie @doktorek pisał parę stron wcześniej.
doktorek napisał(a):
Jeśli można to pozwolę sobie nieco uściślić temat. Otóż w rzeczy samej roztocza jak najbardziej są w stanie zimować w pąkach. Samice pilśniowca winoroślowego zimują pod pierwszą, drugą lub najgłębiej pod trzecią łuską w pąkach. W mniejszym stopniu w szczelinach kory w miejscu łączenia między pędami a 2-letnimi starymi gałęziami.

W przypadku drugiego z popularnych roztoczy czyli Calepitrimerus vitis (brak polskiej nazwy) zimują samice pod łuską pąków lub w szczelinach kory w pobliżu pąków. Badania przeprowadzone w Australii wykazały, iż więcej samic niż pierwotnie przypuszczano zimuje poza pąkami, ale tam jest jakby nie patrzeć cieplej. W zeszłym roku na wiosnę obserwowałem pod binokularem tak dużo tych roztoczy, że silnie był zahamowany proces formowania się 1 i 2 liścia. które przybierały łódkowaty wygląd.

W każdym bądź razie stosowanie olejów ma sens po rozchyleniu się pąków kiedy oleje będą w stanie dotrzeć do budzących się po zimowaniu roztoczy zanim zaczną rozchodzić się na liście. W przypadku wspomnianego wcześniej stosowania olejów w sadach sprawa wygląda nieco inaczej. Przędziorek owocowiec zimuje w formie jaja i oleje stosuje się tuż przed wylęganiem się larw z jaj. W przypadku przędziorka chmielowca, który zimuje w postaci samicy sprawa jest znacznie trudniejsza i jak dotąd brak jest precyzyjnych wyników świadczących o skuteczności takich zabiegów.

Oczywiście są też opinie aby nie czekać z stosowaniem olejów do otwarcia pąka lub stosować nawet dwa zabiegi przed i po i chyba ja tak zrobię dla pewności. U mnie w tunelu roztocza to w zeszłym roku był największy problem dlatego chciałbym w tym roku jakoś sobie z nim lepiej poradzić.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 21:48 
mistrz
mistrz

krys napisał(a):
Oczywiście są też opinie aby nie czekać z stosowaniem olejów do otwarcia pąka lub stosować nawet dwa zabiegi przed i po i chyba ja tak zrobię dla pewności. U mnie w tunelu roztocza to w zeszłym roku był największy problem dlatego chciałbym w tym roku jakoś sobie z nim lepiej poradzić.

Good idea :clap:
Spójrz na prv

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 18:44 
Ekspert
Ekspert

Nabyłem Treol, przyznam się, że nie stosowałem go nigdy.
W najbliższym czasie po ostatnich opadach zapowiadają u mnie odpowiednią pogodę (w nocy koło 8-9st, w dzień 18st, pochmurno z przejaśnieniami).

Zastanawiam się czy siknąć najpierw siarką i potem treolem, czy lepiej na odwrót?

Odstęp między opryskami planuję 5-7 dni.

-- Pt mar 21, 2014 6:44 pm --

uprawa/wiosna-2014-t8933-45.html#p147504
No to mam odpowiedź.
Jutro pryskam Treolem, najwyżej jeszcze raz powtórzę w kwietniu.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:15 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Jutro pryskam Treolem, najwyżej jeszcze raz powtórzę w kwietniu.

Piotrek, jeśli u Ciebie wszystko tak wcześnie startuje jak u mnie to masz nawet szansę trafić z tym wczesnym opryskiem

Obrazek Obrazek
Ja jutro nie dam rady, może to i ciut za wcześnie - chociaż część odmian warto by było już prysnąć.
Ciekawe jak się później pogoda ułoży.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 20:42 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich , chciałem zapytać czy Treol 770EC 100ml trzeba rozpuszczać w wodzie czy trzeba pryskać samym środkiem, lub kupić większą ilość środka , posiadam 26 sadzonek. Proszę o podpowiedz z góry dziękuję.

PostNapisane: sobota, 22 marca 2014, 07:11 
Ekspert
Ekspert

Bodek261 napisał(a):
Witam wszystkich , chciałem zapytać czy Treol 770EC 100ml trzeba rozpuszczać w wodzie czy trzeba pryskać samym środkiem, lub kupić większą ilość środka , posiadam 26 sadzonek. Proszę o podpowiedz z góry dziękuję.

1,5 - 2% - zalecane stężenie 1,5% środka http://www.ochrona-roslin.com.pl/sor/Tr ... %20EC.html

PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 09:10 
Ekspert
Ekspert

U mnie już co nieco się wysiało ;)
Prysnę dzisiaj na pewno pod folią, a jak tam to na zewnątrz też.
Zrobię to po południu, niech wszystko wyschnie porządnie.

[Edit 23.03.br]
Pogoda jest poświrowana w tym roku, za chwilę kwitnąć będą magnolie.
Prysnąłem Treolem wczoraj, udało się wszystko.
Było fajnie sucho, do tej pory też, ale dzisiaj chmury się gromadzą... :evil:

Załączniki:
IMG_20140321_080023_1.jpg
IMG_20140321_080023_1.jpg [ 74.78 KiB | Przeglądane 1486 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 08:50 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Zasady stosowania olei parafinowych: -Dzień przed i 2 dni po zabiegu nie może być przymrozku (bo nastąpią poparzenia tkanki), temperatura w czasie zabiegu minimum 8oC; przez trzy-cztery najbliższe dni temperatura powietrza powinna rosnąć

Zastanawiam się czy ostatnie słabiutkie przymrozki mogą powodować jakieś uszkodzenia po ewentualnym oprysku którymś z olejowych preparatów ?
Czy te same zasady dotyczą oleju rzepakowego?

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 10:15 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że ta uwaga dotyczy oprysków wykonywanych w fazie włochatego lub zielonego pąka, kiedy olej ma kontakt z żywą tkanką.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 10:57 
Ekspert
Ekspert

Ten jest wystarczająco włochaty żeby mieć obawy o uszkodzenia? Obrazek

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 11:11 
Ekspert
Ekspert

Roman, sądzę, że jest wystarczająco włochaty :) Ja swoje krzewy dopiero zacząłem odkopywać i jeszcze im do takiego stanu daleko.

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 12:15 
Kiper
Kiper

Z mojego doświadczenia pomogło ale nie wiem co.Już przed rokiem to opisałem i przędziorki udało
mi się skutecznie zwalczyć,dlatego w tym roku to samo zrobiłem co pomorze mogę opisać.
Ja już przed tygodniem zrobiłem oprysk krótko przed rozbiciem pąków.W jednym oprysku z olejem
rzepakowym,2% siarkolu i środek na przędziorki.Niektóre moje odmiany są już w statiumBBCH7
W nocy mamy też przymrozki ale uszkodzeń jeszcze nie widać.Myślę że dopiero jak dochodzi
do powstania rozwinięcia się pąku w listeczek a przejdą przymrozki dopiero wtedy zostaną
od mrozu uszkodzone.
Pozdrawiam serdecznie
georg

PostNapisane: piątek, 28 marca 2014, 18:12 
Ekspert
Ekspert

Prysnąłem dziś olejem rzepakowym, na części odmian później oprysk powtórzę. Zobaczymy jaka będzie skuteczność.

PostNapisane: piątek, 28 marca 2014, 23:46 
Kiper
Kiper

Roman
Przesyłam Tłumaczenie jedno z wielu w ekologicznych winnicach też to robią
ja nie wiem czy dwa opryski są konieczne tak jak napisałem też zrobiłem i pomogło
a w tym roku nawet zakamarki słupków opryskałem i rękawicami z skóry obdarłem jak mogłem
starą korę z stamów i kordonów a potem zrobiłem oprysk.
Testen Sie einen neuen Browser mit automatischer Übersetzungsfunktion.
Pozdrawiam
georg

@georg, proszę po raz kolejny, nie wklejaj automatycznych tłumaczeń, do tego obszernych. Wystarczy podać link, zainteresowani tematem zrobią to we własnym zakresie. Tekst usunąłem [olmek]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1