Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 07:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja zawsze fermentuję w miazdze 7-10 dni. Więcej nie próbowałem. Jestem ciekaw tego eksperymentu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 09:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Maksymalnie fermentowałem 14 dni
post185304.html#p185304
co dało taki efekt
odmiany/marquette-struktura-krysztalu-t3984-585.html#p194420
odmiany/marquette-struktura-krysztalu-t3984-600.html#p194466
ale o tym już było na forum.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
AD 2018 parametry zbioru uprawa/wybarwianie-dojrzewanie-2018-t12034-285.html#p209661
Krzewy odporne na mączniaki i szarą pleśń.
W niektórych gronach jednak zdarza się zielony groszek.
Jednak wydłubywanie zielonego groszu jest mniej klopotliwe niż wydłubywanie owoców porażonych szarą pleśnią :!: :!: :!:
Wydłubanie zielonego groszku z 3 ch skrzynek owoców (ok.50kg) to godzina pracy

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 18:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
Wydłubanie zielonego groszku z 3 ch skrzynek owoców (ok.50kg) to godzina pracy


Zbyszek, ja nie wydłubuje.One zazwyczaj nie pękają na młynku.
Po zmieleniu wybieram je razem z resztkami patyków z miazgi.
Część od razu a resztę przy okazji mieszania miazgi 2 razy dziennie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 09:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Refraktometr teraz pokazał po wczorajszym całym dniu deszczu 25 Brx.
Czekać czy zbierać?

W 2016 roku 18 września Marquette miała 23 Brx.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakie kwasy?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 13:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Kwasy- 11,8 na dzień dzisiejszy.

Koniec września 2016- 29. miała cukry 24,7; kwasy 9,5.


Nie wiem czy jest sens czekać bo od piątku ma być załamanie pogody.

-- niedziela, 16 września 2018, 14:37 --

RobertR napisał(a):
Po kolejnym sezonie podjąłem decyzję o usunięciu ostatniego krzewu Marquette(najstarszego jaki mam tej odmiany, mocno wyrośniętego). ..............jakość owoców w porównaniu do innych odmian marna, kwasy wysokie. W to miejsce wolę Regenta, albo Roeslera dosadzić, mniejszy kłopot, smak owoców nieporównywalny. Jak by ktoś chciał to zapraszam, na lekko zakwaszone gleby bielicowe odmiana idealna.



Robercie, czy uskuteczniłeś ten zamiar?
Ja w tej chwili po pomiarach Marquette też mam na to ochotę.
Nie dość, że kwasy wysokie, to i słaba wydajność, ledwo wycisnęłam 100ml soku z całkiem sporej kupki winogron.
Nie ma porównania jak wyciskałam Acolona czy PNP

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mam 16 krzewów Marquette, w tym 12 owocujących w różnym wieku.
Po młynku wyszło 45 L. Nie jest tak źle ,jeżeli wypada śr. na krzew około 3,7L a w kilogramach jeszcze więcej :!: :!: :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 15:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zbyszku, może u mnie susza wpłynęła na tę niską wydajność?


Mam ochotę zrobić różowe z tej mojej Marquette :?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
Zbyszku, może u mnie susza wpłynęła na tę niską wydajność?

To bardzo prawdopodobne. U mnie nie było suszy w tym roku.Grona porosły duże, nawet do 200g, co jak dla tej odmiany to bardzo dużo :shock: Przez ostatnie 3 lata były prawie o połowę mniejsze.
Cytuj:
Mam ochotę zrobić różowe z tej mojej Marquette :?

Próbuj, ale będzie ciężko , bo tak jak napisał Jurek(@canin) odmiany/marquette-struktura-krysztalu-t3984-675.html#p208940

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie bardzo rozumiem, czemu ma się nie dać?
Różowe może być jasne kolorystycznie, że ledwo co tam jest tego kolorku,
a może być i ciemne. :arrow: Rose

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 16:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 17 lutego 2014, 18:14
Posty: 45
Lokalizacja: okolice Szczecina
Czy wino z Marqette ma gorzkawy posmak ?

Zrobiłem w tym roku pierwszy raz trochę wina z winogron Marquette. Do tej pory nie miałem styczności z winogronami przerobowymi i robiłem wino z odmian labruskowych, chyba to była Beta. Smaki wina labruskowego to kwaśny i słodki (bo dawałem dużo cukru). Nigdy nie wyczuwałem gorzkiego.

W tym roku po miesiącu fermentacji wina Marquette (najpierw 5dni w miazdze, potem sitko i do balonu) ma ono dwa smaki, słodki(bo lubimy i dodaje cukru) oraz gorzki. Co dziwne ten słodki smak nie przykrywa gorzkiego. Czy to normalne przy winach szlachetnych ?

Może z czasem po paru miesiącach ten gorzki smak zniknie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 16:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
bolek75 napisał(a):
Czy wino z Marqette ma gorzkawy posmak ?

Zrobiłem w tym roku pierwszy raz trochę wina z winogron Marquette. Do tej pory nie miałem styczności z winogronami przerobowymi i robiłem wino z odmian labruskowych, chyba to była Beta. Smaki wina labruskowego to kwaśny i słodki (bo dawałem dużo cukru). Nigdy nie wyczuwałem gorzkiego.

W tym roku po miesiącu fermentacji wina Marquette (najpierw 5dni w miazdze, potem sitko i do balonu) ma ono dwa smaki, słodki(bo lubimy i dodaje cukru) oraz gorzki. Co dziwne ten słodki smak nie przykrywa gorzkiego. Czy to normalne przy winach szlachetnych ?

Może z czasem po paru miesiącach ten gorzki smak zniknie ?

Po miesiącu fermentacji , a więc zebrałeś marketa 20 sierpnia :shock: :!:
Nawet twórcom tej odmiany o tym się nie śniło aby była aż tak wczesna :shock: :!:
W 2019 zbierz o miesiąc później (conajmniej :lol: )
U mnie fermentuje od 12 go września

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 19:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
w amerykańskich opracowaniach jest napisane, że z Marquette nie da rady uzyskać:
*Full bodied robust and big red with silky mouthfeel vine
ale za to można uzyskać:
*Fruit-forward with medium body and mouthfeel with soft finish
*dry barrel aged
*rose
*nouveau


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
hajduk napisał(a):
w amerykańskich opracowaniach jest napisane, że z Marquette nie da rady uzyskać:
*Full bodied robust and big red with silky mouthfeel vine
ale za to można uzyskać:
*Fruit-forward with medium body and mouthfeel with soft finish
*dry barrel aged
*rose
*nouveau

Nie bądż chytry i podaj adresy tych opracowań :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO