gbed napisał(a):
.....
-- czwartek, 13 września 2018, 00:20 --
zbyszekB napisał(a):
....
Po młynku miazga ma :
22,5 Brix (23 Blg);TA - 9,1g/l; pH 3,7 (mam wątpliwości co do tak dużego pH, sprawdzę pH metr)
Wszystkiego około 45L.Podzieliłem na 2 czści 30L i 15L. Do tej mniejszej dorzucę za ok.tydzień Frontenac'a
Drożdże Maurevin B
Pierwsze czysto odmianowe z marketa. Wszystkie poprzednie były z dodatkiem frontenaca, z powodu małej ilości materiału.
Owoce zdrowe bez żadnej pleśni itp
Jak długo planujesz fermentować w miazdze?
Planuję conajmniej 2 tygodnie. Po fermentacji burzliwej zamykam fermentator szczelną pokrywą z rurką fermentacyjną.
PS
Po wyskalowaniu pH metru nowym buforem, aktualnie pH 3,2
-- Cz, 13.09.2018 14:29 --
RobertR napisał(a):
.....
Podejrzewam że niektóre późne odmiany łapią tak słabe parametry bo jest dla nich za wcześnie
Normalnie dojrzewają pomiędzy pierwszym tygodniem października, a połową października, a dla przypomnienia jest dopiero 12 września.
Jak dotąd w mojej lokalizacji wszystkie noce ciepłe od kwietnia, we wrześniu nad ranem jest po 16-17 c, odmiany głupieją zupełnie.
Np. w zeszłym roku w lipcu i sierpniu bywało poniżej 10c.
W tym sezonie nie ma jak to jest normalnie od końca sierpnia dużych różnic miedzy dniem a nocą, i moim zdaniem odmiany nie łapią parametrów w postaci wzrostu cukrów, bo nie czują końca okresu wegetacyjnego.
Vinifery przyzwyczajone do śródziemnomorskiego klimatu reagują normalnie w naszym nietypowym roczniku 2018.
Wg badań różnych instytutów, miedzy kwitnieniem a zbiorem istnieje określonny czas dla poszczególnych odmian.
I tej bariery nie udaje się przekroczyć

, nawet gdy byśmy podgrzewali jeszcze bardziej
A poza tym , ilość tanin dla wczesnych i późnych odmian czerwonych
PS
W tym roku znowu popełniłemn błąd (człowiek uczy się aż do śmierci

)
Liczyłem na wcześniejsze dojrzewanie odmiany Merlot. Zaniechałem siarkolu pod koniec sierpnia.
Efektem tego jest mączniak prawdziwy i utrata połowy liści na dzień dzisiejszy.
Marny ekstrakt cukrowy na poziomie 16-17 Brix i niewielkie szanse na jego poprawienie, mimo tego ,że to dopiero połowa września