Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 01:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 18:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
zbyszekB napisał(a):
Marquette - 23-25 Brix, TA - 8,8 g/l, pH 3,7 :shock: (zabrane - jutro młynek)


Ale Ci ładnie kolego ta odmiana dojrzała...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 08:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Po dokonaniu kolejnych pomiarów stwierdziłem że tegoroczne anomalie z kwasowością dojrzewających odmian nie dotknęły tylko 1 odmiany.
Jest to Duna Gyongye, ma teraz niecałe 9/g l, tak jak ma być.
Problemem za to dalej jest cukier, po ubiegłotygodniowych deszczach do dziś zarówno Duna jak i Roesler bardzo obniżyły poziom cukru, i Roesler dopiero teraz wraca do poziomu sprzed tygodnia, a Duna jeszcze nie. Dobrze że na razie owoce trzymają się dobrze, i nie muszę ich jeszcze zbierać.
Mimo "globalnego ocieplenia" dalej trudny to klimat dla winorośli.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 11:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 marca 2018, 10:27
Posty: 27
Lokalizacja: Pecna k. Poznania
U mnie tak:

MF - 21 Brix, ph 3,8, kwasy - 8,1 - pestki wybarwione
LM - 23,5 Brix, ph 3,7, kwasy - 5,1 - pestki wybarwione

Chyba dzisiaj zbiór :)

_________________
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 14:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Amawin napisał(a):
mihuu napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Marquette - 23-25 Brix, TA - 8,8 g/l, pH 3,7 :shock: (zabrane - jutro młynek)


Ale Ci ładnie kolego ta odmiana dojrzała...

Jestem szczerze ciekaw, czy po młynku dla CAŁEJ partii Mq takie parametry się powtórzą?

Po młynku miazga ma :
22,5 Brix (23 Blg);TA - 9,1g/l; pH 3,7 (mam wątpliwości co do tak dużego pH, sprawdzę pH metr)
Wszystkiego około 45L.Podzieliłem na 2 czści 30L i 15L. Do tej mniejszej dorzucę za ok.tydzień Frontenac'a
Drożdże Maurevin B
Pierwsze czysto odmianowe z marketa. Wszystkie poprzednie były z dodatkiem frontenaca, z powodu małej ilości materiału.
Owoce zdrowe bez żadnej pleśni itp

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 14:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
zbyszekB napisał(a):
Po młynku miazga ma :
22,5 Brix (23 Blg);TA - 9,1g/l; pH 3,7 (mam wątpliwości co do tak dużego pH, sprawdzę pH metr)
Wszystkiego około 45L.
... bez żadnej pleśni itp

Szczere gratulacje - tak niską kwasowością chyba nie mogli się pochwalić dotąd nawet twórcy tej odmiany!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Amawin napisał(a):
...
Szczere gratulacje - tak niską kwasowością chyba nie mogli się pochwalić dotąd nawet twórcy tej odmiany!

Spotkałem się z informacją ,że w którymś tam roczniku kwasy były na poziomie 8,8g/l
Taki rocznik jak 2018 w Polsce to ewenement :mrgreen:
Na 11/09/2018 (zbiór marketa)
U mnie - sat 2729, GDDC 1261 !!!!!!!!!!!!!
PS
Ale nie wszystkie odmiany to zauważają :shock: :wink: :?:
Niektóre mają to wszystko w d.. dużym poważaniu :shock: :!:
Np Duna Guyngue , tylko 16 briksów i nie przeciążona , tylko 3 grona na krzew.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 19:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Dzisiaj zrobiłem pomiary odmian na winnicy:
Seyval Blanc 22 Brix TA 7,8g./l.
Hibernal 22 Brix TA 8,4g./l.
Bianca 20,5 Brix TA 8g/l.
Regent 21,5 Brix TA 6,6g./l.
Caberne Dosa 21,5 Brix TA 6,2g./l.
Zweigelt 19 Brix TA 8,8g./l.
Dornfelder 19 Brix TA 5,8g./l

Już tuż tuż poważne winobranie :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
zbyszekB napisał(a):
PS
Ale nie wszystkie odmiany to zauważają :shock: :wink: :?:
Niektóre mają to wszystko w d.. dużym poważaniu :shock: :!:
Np Duna Guyngue , tylko 16 briksów i nie przeciążona , tylko 3 grona na krzew.


Już pisałem że Duna Gyongye to późna odmiana na najlepsze lokalizacje. Dojrzewanie na Węgrzech jak Cabernet Franc, u nas trochę wcześniej.
Właśnie czekam ze zbiorem Roeslera na jako taką dojrzałość Duna Gyongye.
Podejrzewam że niektóre późne odmiany łapią tak słabe parametry bo jest dla nich za wcześnie
Normalnie dojrzewają pomiędzy pierwszym tygodniem października, a połową października, a dla przypomnienia jest dopiero 12 września.
Jak dotąd w mojej lokalizacji wszystkie noce ciepłe od kwietnia, we wrześniu nad ranem jest po 16-17 c, odmiany głupieją zupełnie.
Np. w zeszłym roku w lipcu i sierpniu bywało poniżej 10c.
W tym sezonie nie ma jak to jest normalnie od końca sierpnia dużych różnic miedzy dniem a nocą, i moim zdaniem odmiany nie łapią parametrów w postaci wzrostu cukrów, bo nie czują końca okresu wegetacyjnego.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
RobertR napisał(a):
...W tym sezonie nie ma jak to jest normalnie od końca sierpnia dużych różnic miedzy dniem a nocą, i moim zdaniem odmiany nie łapią parametrów w postaci wzrostu cukrów, bo nie czują końca okresu wegetacyjnego.
Coś w tym jest. Nie ma wzrostu brix od 2 tygodni mimo świetnej pogody. Już miałem 2 podejścia do moich szpalerów i jak na razie wracam do domu z pustymi skrzynkami.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 00:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
I tu ciekawostka. Do mnie właśnie nadleciały stada ptaków. I zdziwione bo winogron już nie ma.
Jeden się nawet zaplątał i wlazł pod siatkę, której z braku czasu jeszcze nie zdjąłem.
Niech tam siedzi do zimy, nie mam interesu pomagać mu wyjść. :mrgreen:

edit
Po namyśle mu pomogłem, dużo obcych kotów się pęta, jeszcze mi któryś siatkę poszarpie.

-- czwartek, 13 września 2018, 00:20 --

zbyszekB napisał(a):
....
Po młynku miazga ma :
22,5 Brix (23 Blg);TA - 9,1g/l; pH 3,7 (mam wątpliwości co do tak dużego pH, sprawdzę pH metr)
Wszystkiego około 45L.Podzieliłem na 2 czści 30L i 15L. Do tej mniejszej dorzucę za ok.tydzień Frontenac'a
Drożdże Maurevin B
Pierwsze czysto odmianowe z marketa. Wszystkie poprzednie były z dodatkiem frontenaca, z powodu małej ilości materiału.
Owoce zdrowe bez żadnej pleśni itp


Jak długo planujesz fermentować w miazdze?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 14:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
.....

-- czwartek, 13 września 2018, 00:20 --

zbyszekB napisał(a):
....
Po młynku miazga ma :
22,5 Brix (23 Blg);TA - 9,1g/l; pH 3,7 (mam wątpliwości co do tak dużego pH, sprawdzę pH metr)
Wszystkiego około 45L.Podzieliłem na 2 czści 30L i 15L. Do tej mniejszej dorzucę za ok.tydzień Frontenac'a
Drożdże Maurevin B
Pierwsze czysto odmianowe z marketa. Wszystkie poprzednie były z dodatkiem frontenaca, z powodu małej ilości materiału.
Owoce zdrowe bez żadnej pleśni itp


Jak długo planujesz fermentować w miazdze?

Planuję conajmniej 2 tygodnie. Po fermentacji burzliwej zamykam fermentator szczelną pokrywą z rurką fermentacyjną.
PS
Po wyskalowaniu pH metru nowym buforem, aktualnie pH 3,2

-- Cz, 13.09.2018 14:29 --

RobertR napisał(a):
.....
Podejrzewam że niektóre późne odmiany łapią tak słabe parametry bo jest dla nich za wcześnie
Normalnie dojrzewają pomiędzy pierwszym tygodniem października, a połową października, a dla przypomnienia jest dopiero 12 września.
Jak dotąd w mojej lokalizacji wszystkie noce ciepłe od kwietnia, we wrześniu nad ranem jest po 16-17 c, odmiany głupieją zupełnie.
Np. w zeszłym roku w lipcu i sierpniu bywało poniżej 10c.
W tym sezonie nie ma jak to jest normalnie od końca sierpnia dużych różnic miedzy dniem a nocą, i moim zdaniem odmiany nie łapią parametrów w postaci wzrostu cukrów, bo nie czują końca okresu wegetacyjnego.

:thumbup:
Vinifery przyzwyczajone do śródziemnomorskiego klimatu reagują normalnie w naszym nietypowym roczniku 2018.
Wg badań różnych instytutów, miedzy kwitnieniem a zbiorem istnieje określonny czas dla poszczególnych odmian.
I tej bariery nie udaje się przekroczyć :!: :?: :idea: , nawet gdy byśmy podgrzewali jeszcze bardziej :lol:
A poza tym , ilość tanin dla wczesnych i późnych odmian czerwonych :!: :!: :!:
PS
W tym roku znowu popełniłemn błąd (człowiek uczy się aż do śmierci :mrgreen: :!: )
Liczyłem na wcześniejsze dojrzewanie odmiany Merlot. Zaniechałem siarkolu pod koniec sierpnia.
Efektem tego jest mączniak prawdziwy i utrata połowy liści na dzień dzisiejszy.
Marny ekstrakt cukrowy na poziomie 16-17 Brix i niewielkie szanse na jego poprawienie, mimo tego ,że to dopiero połowa września :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 września 2018, 15:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 967
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
U mnie już pomału kończą się owoce na krzakach, zostały już tylko te najpóźniejsze.
W tym linku porównałem owoce wszystkich moich odmian

http://winnicamarysienka.blogspot.com/2018/09/bbch-89-jagody-dojrzae-do-zbioru.html

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 września 2018, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Frontenac -23-24Brix
Lucie Kuhlman - 23 Brix
MF, Cabernet Cortis - 20-21Brix
Regent - 20Brix
Bianca, Jutrzenka - 18 Brix
Reszta poniżej 18 i nic nie przybywa :!: :shock:
Pewnie będzie dużo winiaku w tym roku :?: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 września 2018, 20:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 17 września 2014, 23:51
Posty: 43
Lokalizacja: Niegosław (Lubuskie)/Siekierki Wielkie (Wlkp.)
MF i LM 50/50 - 24,5 brix, 6g kwasu
Regent 21 brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie bardzo przeciążony marszałek (6kg/krzew)ok.22Brix)
Średnio obciążone: regent i C.Cortis (3kg/krzew) ok. 21Brix)
Słabo obciążone(poniżej 2kg/krzew): Monarch,Rondo,Zweigelt - tylko 17Brix :shock: :!:
Z białych zostały do zbioru : Seyval(19Brix),Hibernal(18Brix),Muskat Odeski(17Brix)
Reszta się nie liczy ilościowo :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO