Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Chytry? to ostatnia rzecz jaką można o mnie powiedzieć :D
http://northerngrapesproject.org/wp-con ... asting.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No i ja nastawiłam różowe, a co będzie to się okaże :?

Jak na razie okazało się, że to odmiana, która ma u mnie w tym sezonie najmniejszą wydajność :(

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
jokaer napisał(a):
No i ja nastawiłam różowe, a co będzie to się okaże :?

Jak na razie okazało się, że to odmiana, która ma u mnie w tym sezonie najmniejszą wydajność :(


Ale wydajność jaką? Tłoczenia czy zbioru z krzewu (lub z hektara)?
U mnie z tłoczenia dała w zeszłym roku 74% (liczone jako kg/litry soku na kg miazgi)
W tym roku jeszcze nie tłoczyłem, aktualnie siedemnasty dzień fermentacji w miazdze. Od kilku dni nie otwieram. Uszczelniłem fermentatory i wstawiłem rurki. Fermentacji praktycznie już nie ma.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
gbed napisał(a):
aktualnie siedemnasty dzień fermentacji w miazdze.

Grzegorz nie za wcześnie zerwałeś? U mnie jeszcze wisi.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 20:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
vanKlomp napisał(a):
gbed napisał(a):
aktualnie siedemnasty dzień fermentacji w miazdze.

Grzegorz nie za wcześnie zerwałeś? U mnie jeszcze wisi.


Zawsze zbierałem go na końcu. W tym roku mi dziwnie wcześnie dojrzał. Zbierałem jako pierwszy. Pewnie, że mógłby jeszcze powisieć ale czy to by coś jeszcze dało. Pestki gryzłem i jadłem ze smakiem. Cukier, choć jak na tą odmianę nie najwyższy ale u mnie i tak najwyższy w historii (23,5Bx). Akurat na wytrawne. Z cukrem i tak nie pijam. Zobaczymy czy wyjdzie trawa.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Ale wydajność jaką? Tłoczenia czy zbioru z krzewu (lub z hektara)?

Z krzaczka i z tloczenia.

Jak zawiązuje owoce i tworzą się jagódki to gronka wyglądają obiecująco.
Potem.... :?
Marquette mam 67 krzaczków, w tym ok.20 dwuletnich.
Trochą ją podskubały ptaki, ale umiarkowanie. W efekcie wyszło mi niecałe 30 l miazgi,
a obcieku soku b. :!: lekko tłoczonego ok.7-8 l.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
No tak, przy tłoczeniu bez maceracji to pewnie tak wyjdzie. Ja fermentowałem w miazdze 12 dni. Wtedy wydajność znacznie wzrasta.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2018, 22:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No własnie. Pocieszeniem jest, że wyszedł mi piękny, blady róż :angel: ,
żeby jeszcze tylko pijalny :D

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 15:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
U mnie 1 krzew Marketa dał ok. 13-14 kg owoców bez redukcji. Krzak 5 letni (chyba). Prowadzę w formie kurtyny na wschodniej ścianie altany. W tym roku grona miały nawet do 350g. :shock: Było 24 brix w miazdze. Dziś tłoczyłam po 5 dniach fermentacji na miazdze. Wyszło 9-10 litrów wina, kolor jak atrament, kwasy ujdą (pomiar wyłącznie gębowy), ale pospieszyłam się ze zbiorem, bo mam ciut goryczki (ale bez dramatu), zapewne z pestek, które nie były do końca wybarwione. Jeszcze smak się do końca nie wyklarował, w końcu to b.młode wino.

Jola, daj im szansę.
Im starsze krzaki, tym większe grona. Tnę na 2-3 oczka.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 15:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 559
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
kuneg napisał(a):
U mnie 1 krzew Marketa dał ok. 13-14 kg owoców bez redukcji. Krzak 5 letni (chyba). Prowadzę w formie kurtyny na wschodniej ścianie altany. W tym roku grona miały nawet do 350g. :shock: Było 24 brix w miazdze. Dziś tłoczyłam po 5 dniach fermentacji na miazdze. Wyszło 9-10 litrów wina, kolor jak atrament, kwasy ujdą (pomiar wyłącznie gębowy), ale pospieszyłam się ze zbiorem, bo mam ciut goryczki (ale bez dramatu), zapewne z pestek, które nie były do końca wybarwione. Jeszcze smak się do końca nie wyklarował, w końcu to b.młode wino.

Jola, daj im szansę.
Im starsze krzaki, tym większe grona. Tnę na 2-3 oczka.

Ponadto prowadzone w formie kurtyny dają dużo większe i pełne grona, mam jeden krzew (na razie) w tej formie a resztę w guyocie i różnica jest kolosalna, nie mówiąc już o mniejszej ilości cięcia.

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2018, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
gbed napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
gbed napisał(a):
aktualnie siedemnasty dzień fermentacji w miazdze.

Grzegorz nie za wcześnie zerwałeś? U mnie jeszcze wisi.


Zawsze zbierałem go na końcu. W tym roku mi dziwnie wcześnie dojrzał. Zbierałem jako pierwszy. Pewnie, że mógłby jeszcze powisieć ale czy to by coś jeszcze dało. Pestki gryzłem i jadłem ze smakiem. Cukier, choć jak na tą odmianę nie najwyższy ale u mnie i tak najwyższy w historii (23,5Bx). Akurat na wytrawne. Z cukrem i tak nie pijam. Zobaczymy czy wyjdzie trawa.


Wytłoczone po 20 dniach. Na tym etapie smak i zapach OK. Jakichś ogromnych tanin jednak nie stwierdziłem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 06:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
W zasadzie wczoraj prawie zakończyła się fermentacja. Piszę prawie, bo poziom wody w rurce nie jest równy.
Spróbowałam i już widzę, że trzeba się będzie trochę napracować przy tym winie.
Czemu, bo dla porównania spróbowałam PNP/ zerwany dość wcześnie z uwagi na szarą/,
z którego też będzie różowe no i nie ma nawet co porównywać. Z PNP wino robi się samo,
nad Marquette trzeba popracować.

Co teraz z tym nastawem w ogóle zrobić? Areometr pokazał tak gdzieś pod kreskę dla minus 40.
W próbowaniu czuje się alkohol i kwasy.
Fermentowana była w efekcie na drożdżach Mycoferm IT Fruity Flavour.
Na pewno zlać z nad osadu...

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 06:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Jolu, a czy mogłabyś zmierzyć teraz kwas.
U mnie kwas już nie przeszkadza - ale ja używałem Maurivinów B (w przyszłości jednak chciałbym je wymienić).
Też postaram się zmierzyć wieczorem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 10:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Kwasy zmierzyłam i zmniejszone są o ok. 27 %.

Dzisiaj kwasy wynoszą 8,7. Początkowe były: 11,8- 8,7= 3,1 g/l- zneutralizowane przez drożdże.

Jak dla mnie, która lubi kwaśne, za kwaśne w smaku.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2018, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1723
Lokalizacja: Łazy (Jura)
To całkiem nieźle zeszło, jak na te drożdże.
Wydaje się, że na pewno zimą coś da się wytrącić wymrażaniem. A teraz to na FJM można by liczyć, ale to zależy od kilku aspektów (pH i temperatura). Na razie nie siarkuj, żeby nie zablokować FJM. Chociaż nie wiem czy FJM to dobry pomysł dla różowego (nie znam się na tym, może ktoś się wypowie).
W kilku poprzednich latach robiąc czerwone z Marquette miałem osad kwasu winowego na dnie więc na pewno coś jeszcze zejdzie nawet samoistnie.

-- środa, 26 września 2018, 22:30 --

Zmierzyłem i ja kwasy. Po pierwszym zlaniu. 6,5g/l. Zeszło z 10g/l czyli 35%.
Myślałem żeby część zostawić w domu na FJM (mam w dwóch balonach 34l i 10l) ale przy takich kwasach to chyba już lepiej zasiarkować i do piwnicy.
Jeszcze takich niskich kwasów nie miałem na Marquette.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], GregPasz, Yandex [Bot] i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO