Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 19:56 
nowicjusz
nowicjusz

Witam -mam pytanie czy z Bianki,Solarisa,Hibernala ,SB,Aurora da się zrobić wino pomaranczowe ? macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie ?Obawiam się czy z nie będzie jakiejś goryczy przy długiej maceracji.Powyżej wymienione odmiany uprawiam więc o takie pytam ale mam jeszcze miejsce i nie ma przeszkód(chyba tylko wiek) żeby coś dosadzić, będę wdzięczny za wszelkie informacje w tym temacie .pozdrawiam. :) Henryk.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 20:18 
mistrz
mistrz

Turnau robi pomarańczowe z solarisa

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2018, 21:58 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
A nie gronowe z solarisa? :D. Taki żart.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2018, 18:32 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):

Czy ktoś z forumowiczów pił już to wino : Ambre 2016 wino białe wytrawne - 0,75L; 90,00 zł ?
Zalecane dla : Kuchnia japońska i indyjska, ryby, drób, wołowina.
Wytrawne wino, średnia kwasowość, wysoki poziom alkoholu, dobrze zbudowany korpus, intensywne aromaty gorzkiej herbaty
Cukier resztkowy 1,5g/l; kwasy:6,8g/l; alkohol: 15%
Zdobyło 97 pkt na PIWI 2018 :!: :!: :!:
97 Top Gold PL - West Winnica Turnau 2016 Ambre - Solaris - g.U. - Naturwein - Reference; potencjał 2025
http://www.wsag.de/wein.php?id=32989&lang=en

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2018, 19:37 
Ekspert
Ekspert

Zawsze dążyłem do słabszych win.
Myślałem, że jak zrobię wytrawne z 15% alkoholem to będzie słabo pijalne. Widać nie znam się wcale na kuchni japońskiej i indyjskiej.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2018, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Też jestem zaskoczony b.wysokim alkoholem tego wina i stąd się wzieło moje pytanie o jego smak i jakość w stosunku do ceny.
Tymbardziej,że zostało tak wysoko ocenione na PIWI 2018 :shock: :!:
W tym roku zrobiłem 3 wina pomarańczowe:
Muskat odeski - 4 dni na skórkach, półwytrawne ,1Blg,9g/l kwasy,pH3,3,alk.12,5%
Hibernal - 4 dni na skórkach, wytrawne, 0 Blg, 9,5g/l kwasy,pH 3,3, alk.11,8%
cuvee Sibera/Johan - 6 dni na skórkach,półsłodkie, 2,5Blg,6,3g/l kwasy, pH 3,3, alk.11,3%
Drożdże "spontan".
W/w pomiary parametrów z połowy listopada.
18 go listopada koledzy z forum Sławek i Paweł próbowali m.in. tych w/w win.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2018, 22:25 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
dragon99 napisał(a):

Czy ktoś z forumowiczów pił już to wino : Ambre 2016 wino białe wytrawne - 0,75L; 90,00 zł ?

Zbyszku, ja piłem. O czym nie omieszkałem się pochwalić tutaj: odmiany/solaris-t5575-750.html#p212849
Jednak nie do japońskich dań tylko polskiego bigosu, przy okazji degustacji polskich win na Akademii Wina (krakowskiego Domu Wina) z okazji Rocznicy Niepodległości.
Mogę tylko powiedzieć, że chętnie bym się jeszcze napił a w przyszłym roku sam coś popróbuję z Solarisem.

PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2019, 12:12 
mistrz
mistrz

Zbyszku - nie zrobiles pomaranczowego - zareczam Ci :-)
Tak krotki okres fermentacji ( o ile fermentowales a nie macerowales jedynie w niskiej temp) jest delikatnie mowiac kompletna pomylka.
Pomaranczowe w Gruzji (kraj pochodzenia) skorki i cala reszta zostaje do samego konca. W warunkach i metoda Europy - fermentacja na skorkach minimum ! 2 tygodnie aby cokolwiek pomaranczowego wydobyc.
Ja fermentowalem 3 tg. Ilosc polifenoli znaczna.
Skad alc? Bo pomarancze robisz z meega dojrzalych i wysokocukrowych odmian. Inaczej - nie ma to sensu. Nie zrobisz pomaranczy z rieslinga.
Hibernal? Lubi swiezosc.
Co do powyzszego wina za 90 zl - tak degustowalem to i inne PL. Wierz mi - sa warte swojej ceny.
Powodzenia !

zbyszekB napisał(a):
Też jestem zaskoczony b.wysokim alkoholem tego wina i stąd się wzieło moje pytanie o jego smak i jakość w stosunku do ceny.
Tymbardziej,że zostało tak wysoko ocenione na PIWI 2018 :shock: :!:
W tym roku zrobiłem 3 wina pomarańczowe:
Muskat odeski - 4 dni na skórkach, półwytrawne ,1Blg,9g/l kwasy,pH3,3,alk.12,5%
Hibernal - 4 dni na skórkach, wytrawne, 0 Blg, 9,5g/l kwasy,pH 3,3, alk.11,8%
cuvee Sibera/Johan - 6 dni na skórkach,półsłodkie, 2,5Blg,6,3g/l kwasy, pH 3,3, alk.11,3%
Drożdże "spontan".
W/w pomiary parametrów z połowy listopada.
18 go listopada koledzy z forum Sławek i Paweł próbowali m.in. tych w/w win.

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 22:43 
Ekspert
Ekspert

WinaMarcina napisał(a):
Zbyszku - nie zrobiles pomaranczowego - zareczam Ci :-)
Tak krotki okres fermentacji ( o ile fermentowales a nie macerowales jedynie w niskiej temp) jest delikatnie mowiac kompletna pomylka. ....

Wg różnych źródeł, najważniejszy jest fakt zastosowania technologii winifikacji podobnej do wiwifikacji win czerwonych, a ilość dni fermentacji na skórkach i pestkach ma drugorzędne znaczenie, tak samo jak rodzaj pojemnika fermentacyjnego. Fermentowałem w temperaturze ok.20st.
Cytuj:
Pomaranczowe w Gruzji (kraj pochodzenia) skorki i cala reszta zostaje do samego konca. W warunkach i metoda Europy - fermentacja na skorkach minimum ! 2 tygodnie aby cokolwiek pomaranczowego wydobyc.

Wina pomarańczowe gruzińskie i słoweńskie fermentowane są długo na skórkach i dlatego ich czas archiwizacji może być 10 a nawet 20 lat.
Inni producenci stosują macerację od 1 dnia do kilku miesięcy i dlatego okres przechowywania takich win jest krótszy.(adekwatny do czasu maceracji)
https://www.vins-etonnants.com/achat/ca ... s-864.html
Cytat:
Wina pomarańczowe to kategoria bardzo zróżnicowana. Od win macerowanych na skórkach kilka dni, które nie bardzo chcą się zdecydować, czy są białe, czy już pomarańczowe, po przeekstrahowane, pachnące piwem, przyprawami i acetonem dzieła winiarskiego ekscentryzmu. Od bujnego, miękkiego owocu po kanciaste od tanin dziwolągi. Od świeżych, delikatnych aromatów po mocny wpływ beczki – rozpiętość stylistyczna win pomarańczowych jest ogromna. Jest jednak coś, co łączy te najlepsze: doskonały balans pomiędzy soczystym owocem, jędrną taniną i żywą kwasowością.[ Wojciech Bońkowski ,23/05/2018]

Alexandre Boily, sommelier i współwłaściciel agencji importowej Ward & associés, sugeruje podział win pomarańczowych na dwie kategorie: północną i południową.
Na północy, kraje i regiony, takie jak: Austria, Kanada, Oregon, północne Włochy, Loara.
Na południu: Hiszpania, Sycylia, Kalifornia, Australia, Południowa Afryka, południowa Francja itd.
Wina te różnią się czasem trwania maceracji alkoholowej.
Im więcej eksperymentują, tym bardziej plantatorzy winorośli z ciepłych regionów zdają sobie sprawę, że długie maceracje na białych winach zwiększają pH wina, generując bardziej lotną kwasowość (która na nosie jest rozpoznawana przez smaki rozpuszczalnika) i zwiększając ryzyko złych bakterii. Tak więc maceracje stają się coraz krótsze (od 5 do 10 dni) na południu. Pozostają jednak pewne wyjątki, takie jak Friuli i Gruzja, gdzie tradycyjne maceracje są bardzo długie.
Wg https://www.lapresse.ca/vins/201710/11/ ... du-vin.php
Cytuj:
Ja fermentowalem 3 tg. Ilosc polifenoli znaczna.
Skad alc? Bo pomarancze robisz z meega dojrzalych i wysokocukrowych odmian. Inaczej - nie ma to sensu. Nie zrobisz pomaranczy z rieslinga.
Hibernal? Lubi swiezosc.
Co do powyzszego wina za 90 zl - tak degustowalem to i inne PL. Wierz mi - sa warte swojej ceny.
Powodzenia !

A Niemcy robią z Solarisa i Rieslinga
https://www.vins-etonnants.com/vins-ora ... -7793.html
A Czesi robią z Palavy i Hibernala
http://www.1er.cz/Product/1028297/Arte- ... erve--2015 - Palava
http://www.vinostyl.cz/produkt/vina-z-m ... he-petrb16 - Hibernal
Również życzę powodzenia :!:

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2019, 22:52 
mistrz
mistrz

Zbyszku ja ciekaw jestem jedynie koloru pomaranczy w winach o fermentacji 3-4 dniowych. Z cala pewnoscia do pomaranczy im daleko, chyba ze zostaly utlenione ;-)
Nie bede tu cytowal zrodel "googlanych" ale rozmijamy sie w nazywnictwie.
Zreszta, prosze ze mna sie niepotrzebnie spierasz, Moze poczytaj u Wojciecha ;-)
https://czaswina.pl/artykul/pomaranczowa-alternatywa/

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 11:28 
Ekspert
Ekspert

Załącznik:
Komentarz: Pinot Gris - pomarańczowe
Pomarańczowe 2011.jpg
Pomarańczowe 2011.jpg [ 107.26 KiB | Przeglądane 17401 razy ]
06/01/2019
WinaMarcina napisał(a):
Zbyszku ja ciekaw jestem jedynie koloru pomaranczy w winach o fermentacji 3-4 dniowych. Z cala pewnoscia do pomaranczy im daleko, chyba ze zostaly utlenione ;-)
Nie bede tu cytowal zrodel "googlanych" ale rozmijamy sie w nazywnictwie.
Zreszta, prosze ze mna sie niepotrzebnie spierasz, Moze poczytaj u Wojciecha ;-)
https://czaswina.pl/artykul/pomaranczowa-alternatywa/

O tym czy wino można nazwać pomarańczowym, decyduje ilość tanin :!: Kolor to rzecz dodatkowa.
Poniżej na obrazku wino pomarańczowe. Maceracja alkoholowa 7 dni ,bez dostępu powietrza(rurka fermentacyjna)
Artykuł p.Wojtka jest znany, bo był już cytowany na forum.
Ma już jednak swoje latka :!: :wink: Niedługo minie mu 6 wiosen.
PS
07/01/2019
Gdy powstawał ten w/w artykuł nie było jeszcze wina pomarańczowego z Winnicy Turnau, nie było pomarańczowych czeskich i niemieckich.
Była już dyskusja na forum w tym temacie : Wina "pomarańczowe"
Marcinie,
napisz coś więcej o tym swoim winie pomarańczowym fermentowanym 3 tyg. na skórkach

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 stycznia 2019, 11:38 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 11:36 
mistrz
mistrz

Zbyszku owszem, ale to my odkrywamy Ameryke ( soory wina pomaranczowe) na nowo i tworzymy na nasze potrzeby nowe normy ktore normami nie sa.
To tak jak opracowaie technologii przez 3 tysiaclecia zamiesc w kat bo my wiemy lepiej. Tak jak z ekologia (pseudo-ekologia) samochodow w PL na prad... pochodzacy z wegla a pozniej utylizacja metali ciezkich lit mangan i calej reszty czort wie gdzie i jak na ten moment.
Zawracanie kijem Wisly. Cos co jest stare nie znaczy zle. To jak rozmowa z moimi 14-16 letnimi dziecmi - one wiedza lepiej bo w googlu tak jest ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Marcinie, określenie "pomarańczowe" to wymysł europejski. Gruzini nazywają je "amberfire" co lepiej oddaje tradycję.
http://georgianwine.gov.ge/Ge/News/11520
Czy zaprezentujesz na spotkaniu mazowieckim u Roberta (pod koniec stycznia b.r.)swoje wino pomarańczowe :?:
PS
Marcinie, miałeś wątpliwości co do koloru wina macerowanego tylko 4 dni na skórkach :? :wink:
Fotka z połowy listopada

Załączniki:
13112018 012.jpg
13112018 012.jpg [ 60.6 KiB | Przeglądane 17312 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 12:45 
mistrz
mistrz

Jets taka opcja, chod do dojrzalosci jest mu jeszcze bardzo bardzo daleko :-) Polifenole zupelnie inaczej sie ukladaja. I tak jak juz gdzies wspominalem - co 2 tyg potrafi zmieniac swoj charakter ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 13:08 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
...Czy zaprezentujesz na spotkaniu mazowieckim u Roberta (pod koniec stycznia b.r.)swoje wino pomarańczowe :?:...

Jeżeli ja dojadę na spotkanie, mogę przywieźć moje Jutrzenka+Bianca fermentowane w miazdze 53dni.
Kolor ma jednak nie amber a słomkowy (?). Zastanawiam się, skąd się ten pomarańczowy kolor bierze - z utlenienia?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1