Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 22:36 
mistrz
mistrz

Chyba lepiej "zainwestować" w porządną menzurkę z podstawką w sklepie ze szkłem laboratoryjnym.

Ponadto, na pewno nie Biowin - lepiej "płyn K" z WINIARZ.PL, koszt 10zł (radzę kupić na początek dwie buteleczki):
https://www.youtube.com/watch?v=otc9TbTeuuM

Albo jeszcze lepiej - płyn NAOCH i pH-metr:
https://www.youtube.com/watch?v=spAchwGyHPk
Przy ciemnych moszczach typu LM i MF - nieoceniony ale to już "większa" inwestycja; pH-metr na ebay 35 zł, a NAOCH, chyba u Jana Lubery - nie wiem ile - ja dostałem od KonradaB.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 23:33 
Ekspert
Ekspert

pH- metr za 35 zł to nieporozumienie.
Czy NAOCH TO roztwór mianowany NaOH?

PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 14:29 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
pH- metr za 35 zł to nieporozumienie.

A skąd takie wnioski? Kilka lat takich używam i wyliczenia kwasu orientacyjnie do jednego miejsca po przecinku mi w zupełności starczają.
Na dowód sprawności podam, że badania wina z labu i próbki piwa w pewnym browarze na dobrym sprzęcie dały te same wyniki co mój chińczyk za psie pieniądze. Czasami daję BBT by przekonać się czy coś się nie rozjechało. Nie zdarzyło się

PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:20 
przedszkolak
przedszkolak

Chcę skompletować sam, zestaw do miareczkowania, bo na dłuższą metę te gotowe wychodzą o WIELE za drogo.
Mam 8 odmian i chcąc co kilka dni zmierzyć kwasy w każdej wychodzi za drogo.

Jedyna rzecz, której jeszcze nie ogarniam, to w jaki sposób zrobić 1-2% alkoholowy roztwór błękitu bromotymolowego z tego proszku, który można kupić na tym portalu aukcyjnym?

PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:38 
Ekspert
Ekspert

zmieszaj 1,5g-2,0g błękitu i 100ml spirytusu. Będzie OK.

PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 15:00 
Ekspert
Ekspert

Fred napisał(a):
Chcę skompletować sam, zestaw do miareczkowania, bo na dłuższą metę te gotowe wychodzą o WIELE za drogo.
Mam 8 odmian i chcąc co kilka dni zmierzyć kwasy w każdej wychodzi za drogo.

....

Czy za drogo ? Dla 8 odmian buteleczka płynu (100ml) z Browamator za 6,31zł to faktycznie może być za drogo!!!? bo trzeba doliczyć koszty transportu.
Taka buteleczka wystarcza do 40-tu pomiarów.

PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 20:31 
przedszkolak
przedszkolak

zbyszekB napisał(a):
Czy za drogo ? Dla 8 odmian buteleczka płynu (100ml) z Browamator za 6,31zł to faktycznie może być za drogo!!!? bo trzeba doliczyć koszty transportu.

Nie trzeba być sarkastycznym :)

zbyszekB napisał(a):
Taka buteleczka wystarcza do 40-tu pomiarów.

Nie wiedziałem o ofercie browamatora. To co miałem z biowinu starczało zaledwie na kilka pomiarów.

PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 06:48 
Kiper
Kiper

Przy TEJ metodzie nie ma żadnych ograniczeń dot. ilości pomiaru. Roztwór 0,1 mol NaOH przygotowujesz sam np. metodą ważenia (również wody odmineralizowanej ). Polecam. Nawet tysiąc pomiarów jak chcesz :lol:

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Mam profesjonalny pH-metr ale kupiłem też ten z linku. Nie miałem jeszcze czasu aby go dobrze przetestować. Mogę jedynie powiedzieć, żę na pewno wymaga kalibracji roztworami kalibrującymi bo pH wody destylowanej pokazuje pH=7,3. Jego największą wadą jest to, że pomiar stabilizuje się dopiero po paru minutach. Zobaczę jak to będzie działało podczas miareczkowania.

-- czwartek, 17 września 2015, 10:24 --

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Przy TEJ metodzie nie ma żadnych ograniczeń dot. ilości pomiaru. Roztwór 0,1 mol NaOH przygotowujesz sam np. metodą ważenia (również wody odmineralizowanej ). Polecam. Nawet tysiąc pomiarów jak chcesz :lol:

Andrzeju ale taki własnoręcznie zrobiony roztwór musisz zmiareczkować kwasem szczawiowym i określić jego stężenie inaczej możesz mieć spory błąd.

PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Roman, taki pHmetr do naszych celów w zupełności wystarczy. Kalibracja jest prosta, ale obowiązkowa. BBT dla pewności można dolewać. też kosztuje gorsze, z 10zł. Moje próby na piwie i badania z labu dały te same wyniki. Ważne by pHmetr sobie stał w próbce. Nie można go ruszać.

PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 15:19 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Paweł, na aukcjach jest z wyglądu ten sam pH metr i nie wiem czy różnica w zasilaniu 3-4 baterie to literówka (może bardziej cyfrówka :roll: ), chociaż wagowo też jest różnica (50 - 60 g) - a może w jednym zestawie pakowane są 4 bateryjki i przez to tak wyszło w opisie

Romku, 2 lata temu rzuciłem się na taki http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... m=10387054
Ma 3 bateryjki (pastylki), elektroda wymienna, płyny kalibracyjne.
Trzymam elektrodę non-stop zanurzoną w pojemniku z wodą demineralizowaną (wg instrukcji)
Baterie wytrzymały 2 lata. Ostatni pomiar robiłem w maju i działały. Dzisiaj sprawdziłem i już nie działa.
Czeka mnie wymiana baterii.
Sądzę ,że ten z allegro też by się nadawał dla naszych amatorskich badań :wink:
Powodzenia w uprawie winorośli i pomiarach moszczu :!:
Zbyszek
PS
Tylko brix-somierz i Blg-omierz nie wymagają zasilania elektrycznego (baterii)
Kwasomierz g/l też nie wymaga :mrgreen:
Życie enologa wcale nie jest takie lekkie ,jakoby się wydawało :lol:

PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 07:44 
Kiper
Kiper

Zodiak napisał(a):

Andrzeju ale taki własnoręcznie zrobiony roztwór musisz zmiareczkować kwasem szczawiowym i określić jego stężenie inaczej możesz mieć spory błąd.

Spróbujmy zatem określić wielkość ew. błędu:
Ostatnio zmierzyłem (grawimetrycznie) używając starego roztworu z ubiegłego sezonu (własnoręcznie zrobiony roztwór , nie chciało mi się robić świeżego) to wino ale 2014,taka sama etykieta
Załącznik:
thumbs_tokaji1.jpg

i wyszło mi 8,1g/l.
Może ktoś zmierzy to "super poprawną metodą " i zapoda wynik.(załóżmy , że to ta sama próbka)
Postaram się zrobić świeży roztwór i zakupić flaszkę togo wina (mierzona już wypita , swoją drogą ma ciekawy aromat , nazwałbym to miód spadziowy z cytrusami) w końcu to tylko 9 zeta i do marketa mam 30 km , niech tam. :lol:
Będziemy mieli jakieś porównanie.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 12:20 
Ekspert
Ekspert

Mi po pomiarach moszczu wyszło, że będę fermentował "kompot" - 5,5g/l w przeliczeniu na kwas winowy

PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:10 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):

Zbyszek,
a oświetlenie , a jak komuś się nie chce machać erlenmayerką to "prund" musi być. :lol:

Gdyby ktoś zechciał dokonać stosownego pomiaru to donoszę : ta "próbka" jest od Lidla chyba lepsza niż ta 2011.

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 14:47 
Ekspert
Ekspert

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

Zbyszek,
a oświetlenie , a jak komuś się nie chce machać erlenmayerką to "prund" musi być. :lol:

Gdyby ktoś zechciał dokonać stosownego pomiaru to donoszę : ta "próbka" jest od Lidla chyba lepsza niż ta 2011.

No faktycznie , bez "prundu" ciężko w tych czasach cóś zrobić :mrgreen:
Ja mam taką latarkę na baterie która daje światło odpowiednie do pomiarów kwasów.
Dzisiaj wymieniłem baterie w pH-metrze za 18PLN(3x6)
2 lata temu mierzyłem jakiegoś Tokaja Furminta i miał kwasy na poziomie 7,1g/l, ale nie zapisałem szczegółów.
Z zapisków w kajecie 27/11/2014
1. Pinot Grigrio 2013 (Węgry); 11,5%vol,dry,; z moich pomiarów: 1Blg,TA - 5,1g/l; pH 3,21
2. Carmenere 2013 (Chile); 12,5% vol,dry, ; z moich pomiarów: 1Blg, TA - 4,8 g/l; pH 3,36
Ale to były wina "południowe" :wink:
Moje wina z PG, Regenta, MF są raczej "popołudniowe" :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1