Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 22:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Chyba lepiej "zainwestować" w porządną menzurkę z podstawką w sklepie ze szkłem laboratoryjnym.

Ponadto, na pewno nie Biowin - lepiej "płyn K" z WINIARZ.PL, koszt 10zł (radzę kupić na początek dwie buteleczki):
https://www.youtube.com/watch?v=otc9TbTeuuM

Albo jeszcze lepiej - płyn NAOCH i pH-metr:
https://www.youtube.com/watch?v=spAchwGyHPk
Przy ciemnych moszczach typu LM i MF - nieoceniony ale to już "większa" inwestycja; pH-metr na ebay 35 zł, a NAOCH, chyba u Jana Lubery - nie wiem ile - ja dostałem od KonradaB.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2015, 23:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
pH- metr za 35 zł to nieporozumienie.
Czy NAOCH TO roztwór mianowany NaOH?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 14:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zodiak napisał(a):
pH- metr za 35 zł to nieporozumienie.

A skąd takie wnioski? Kilka lat takich używam i wyliczenia kwasu orientacyjnie do jednego miejsca po przecinku mi w zupełności starczają.
Na dowód sprawności podam, że badania wina z labu i próbki piwa w pewnym browarze na dobrym sprzęcie dały te same wyniki co mój chińczyk za psie pieniądze. Czasami daję BBT by przekonać się czy coś się nie rozjechało. Nie zdarzyło się


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Chcę skompletować sam, zestaw do miareczkowania, bo na dłuższą metę te gotowe wychodzą o WIELE za drogo.
Mam 8 odmian i chcąc co kilka dni zmierzyć kwasy w każdej wychodzi za drogo.

Jedyna rzecz, której jeszcze nie ogarniam, to w jaki sposób zrobić 1-2% alkoholowy roztwór błękitu bromotymolowego z tego proszku, który można kupić na tym portalu aukcyjnym?

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
zmieszaj 1,5g-2,0g błękitu i 100ml spirytusu. Będzie OK.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Fred napisał(a):
Chcę skompletować sam, zestaw do miareczkowania, bo na dłuższą metę te gotowe wychodzą o WIELE za drogo.
Mam 8 odmian i chcąc co kilka dni zmierzyć kwasy w każdej wychodzi za drogo.

....

Czy za drogo ? Dla 8 odmian buteleczka płynu (100ml) z Browamator za 6,31zł to faktycznie może być za drogo!!!? bo trzeba doliczyć koszty transportu.
Taka buteleczka wystarcza do 40-tu pomiarów.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 20:31 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
zbyszekB napisał(a):
Czy za drogo ? Dla 8 odmian buteleczka płynu (100ml) z Browamator za 6,31zł to faktycznie może być za drogo!!!? bo trzeba doliczyć koszty transportu.


Nie trzeba być sarkastycznym :)


zbyszekB napisał(a):
Taka buteleczka wystarcza do 40-tu pomiarów.


Nie wiedziałem o ofercie browamatora. To co miałem z biowinu starczało zaledwie na kilka pomiarów.

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 06:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Przy TEJ metodzie nie ma żadnych ograniczeń dot. ilości pomiaru. Roztwór 0,1 mol NaOH przygotowujesz sam np. metodą ważenia (również wody odmineralizowanej ). Polecam. Nawet tysiąc pomiarów jak chcesz :lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 09:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Mam profesjonalny pH-metr ale kupiłem też ten z linku. Nie miałem jeszcze czasu aby go dobrze przetestować. Mogę jedynie powiedzieć, żę na pewno wymaga kalibracji roztworami kalibrującymi bo pH wody destylowanej pokazuje pH=7,3. Jego największą wadą jest to, że pomiar stabilizuje się dopiero po paru minutach. Zobaczę jak to będzie działało podczas miareczkowania.

-- czwartek, 17 września 2015, 10:24 --

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Przy TEJ metodzie nie ma żadnych ograniczeń dot. ilości pomiaru. Roztwór 0,1 mol NaOH przygotowujesz sam np. metodą ważenia (również wody odmineralizowanej ). Polecam. Nawet tysiąc pomiarów jak chcesz :lol:


Andrzeju ale taki własnoręcznie zrobiony roztwór musisz zmiareczkować kwasem szczawiowym i określić jego stężenie inaczej możesz mieć spory błąd.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 10:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Roman, taki pHmetr do naszych celów w zupełności wystarczy. Kalibracja jest prosta, ale obowiązkowa. BBT dla pewności można dolewać. też kosztuje gorsze, z 10zł. Moje próby na piwie i badania z labu dały te same wyniki. Ważne by pHmetr sobie stał w próbce. Nie można go ruszać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 15:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Paweł, na aukcjach jest z wyglądu ten sam pH metr i nie wiem czy różnica w zasilaniu 3-4 baterie to literówka (może bardziej cyfrówka :roll: ), chociaż wagowo też jest różnica (50 - 60 g) - a może w jednym zestawie pakowane są 4 bateryjki i przez to tak wyszło w opisie

Romku, 2 lata temu rzuciłem się na taki http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... m=10387054
Ma 3 bateryjki (pastylki), elektroda wymienna, płyny kalibracyjne.
Trzymam elektrodę non-stop zanurzoną w pojemniku z wodą demineralizowaną (wg instrukcji)
Baterie wytrzymały 2 lata. Ostatni pomiar robiłem w maju i działały. Dzisiaj sprawdziłem i już nie działa.
Czeka mnie wymiana baterii.
Sądzę ,że ten z allegro też by się nadawał dla naszych amatorskich badań :wink:
Powodzenia w uprawie winorośli i pomiarach moszczu :!:
Zbyszek
PS
Tylko brix-somierz i Blg-omierz nie wymagają zasilania elektrycznego (baterii)
Kwasomierz g/l też nie wymaga :mrgreen:
Życie enologa wcale nie jest takie lekkie ,jakoby się wydawało :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 07:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Zodiak napisał(a):

Andrzeju ale taki własnoręcznie zrobiony roztwór musisz zmiareczkować kwasem szczawiowym i określić jego stężenie inaczej możesz mieć spory błąd.

Spróbujmy zatem określić wielkość ew. błędu:
Ostatnio zmierzyłem (grawimetrycznie) używając starego roztworu z ubiegłego sezonu (własnoręcznie zrobiony roztwór , nie chciało mi się robić świeżego) to wino ale 2014,taka sama etykieta
Załącznik:
thumbs_tokaji1.jpg

i wyszło mi 8,1g/l.
Może ktoś zmierzy to "super poprawną metodą " i zapoda wynik.(załóżmy , że to ta sama próbka)
Postaram się zrobić świeży roztwór i zakupić flaszkę togo wina (mierzona już wypita , swoją drogą ma ciekawy aromat , nazwałbym to miód spadziowy z cytrusami) w końcu to tylko 9 zeta i do marketa mam 30 km , niech tam. :lol:
Będziemy mieli jakieś porównanie.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 12:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Mi po pomiarach moszczu wyszło, że będę fermentował "kompot" - 5,5g/l w przeliczeniu na kwas winowy

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
zbyszekB napisał(a):
Kwasomierz g/l też nie wymaga :mrgreen:

Zbyszek,
a oświetlenie , a jak komuś się nie chce machać erlenmayerką to "prund" musi być. :lol:

Gdyby ktoś zechciał dokonać stosownego pomiaru to donoszę : ta "próbka" jest od Lidla chyba lepsza niż ta 2011.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 14:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Kwasomierz g/l też nie wymaga :mrgreen:

Zbyszek,
a oświetlenie , a jak komuś się nie chce machać erlenmayerką to "prund" musi być. :lol:

Gdyby ktoś zechciał dokonać stosownego pomiaru to donoszę : ta "próbka" jest od Lidla chyba lepsza niż ta 2011.

No faktycznie , bez "prundu" ciężko w tych czasach cóś zrobić :mrgreen:
Ja mam taką latarkę na baterie która daje światło odpowiednie do pomiarów kwasów.
Dzisiaj wymieniłem baterie w pH-metrze za 18PLN(3x6)
2 lata temu mierzyłem jakiegoś Tokaja Furminta i miał kwasy na poziomie 7,1g/l, ale nie zapisałem szczegółów.
Z zapisków w kajecie 27/11/2014
1. Pinot Grigrio 2013 (Węgry); 11,5%vol,dry,; z moich pomiarów: 1Blg,TA - 5,1g/l; pH 3,21
2. Carmenere 2013 (Chile); 12,5% vol,dry, ; z moich pomiarów: 1Blg, TA - 4,8 g/l; pH 3,36
Ale to były wina "południowe" :wink:
Moje wina z PG, Regenta, MF są raczej "popołudniowe" :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO