Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 23:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
zbynek napisał(a):
A o czy świadczy pH 7?


O tym, że w przypadku miareczkowania słabego kwasu mocną zasadą jeszcze nie doszło do całkowitego ich przereagowania. Ma to miejsce w okolicach pH8 (hydroliza).

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 04:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Frank1 napisał(a):
Nie, barwy były w takiej kolejności jak podałem. Przy 6,2-6,4 miałem coś w rodzaju jasnego fioletu.

Gdy próbka jest bezbarwna to kolejność barw (przy dodaniu tylko BBT ) od lewej byłaby taka

Pewnie dzieje się tak gdy wskaźnik (tak jak w tym przypadku) jest "umieszczony" w titrancie a nie w analicie .

Nie stosowałem tego zestawu.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 15:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Andrzej_z_Wolki napisał(a):

Zobacz jeszcze tutaj
CYTAT:
"Płyn do konserwacji elektrod.
Aby zachować wysoką trwałość i żywotność sondy miernika pH lub ORP należy
zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Sonda tego typu powinna mieć
zapewnioną odpowiednią wilgotność w środowisku o kwaśnym odczynie. Stały odczyn
i wilgotność utrzymywać ma umieszczona w zatyczce gąbka, która co jakiś czas
musi być nasączana odpowiednim płynem. Zalecane jest stosowanie płynu o obojętnym
oddziaływaniu na przejrzystość pojemniczków ze wzornikiem. Ważne jest żeby nie
ulegały zmatowieniu, zarysowaniom a znajdujący się wewnątrz wzornik nie ulatniał się.
Do nasączania gąbki służy oferowany na aukcji płyn, który jest specjalnie pod tym
kątem opracowanym roztworem KCl."

Jeszcze "cacka" nie użyłem - po wskazówkach z postów, dodatkowo paru uwag na PW trochę jeszcze doszukałem
na ten temat http://www.paletki-dyskowce.com/elektro ... tester-ph/
Z tej aukcji przekopiuję parę zaleceń z instrukcji obsługi http://allegro.pl/miernik-ph-metr-teste ... 95088.html
Cytuj:
Instrukcja obsługi:

Pierwsze użycie elektronicznego pH metru

Tradycyjne elektrody/sondy do pomiaru pH wody, w jakie wyposażone są testery elektroniczne mają podobną konstrukcję w większości urządzeń. Zanim nowy tester zostanie użyty musi zostać przygotowany do pracy. W instrukcji obsługi producent podaje sposób postępowania przygotowującego urządzenie do pierwszego użycia. Zwykle polega to na tzw. uwodnieniu łącznika elektrody czyli po prostu na jej namoczeniu przez podany czas w płynie konserwującym będącym roztworem chlorku potasu (KCl) lub w ostateczności w wodzie kranowej. Nie należy absolutnie moczyć elektrody w wodzie destylowanej czy demineralizowanej (RO) bo takie postępowanie powoduje gwałtowne zużywanie elektrody. Po jej uwodnieniu można przystąpić do używania pH metru po ew. wcześniejszej kalibracji.

Kalibracja pH metru

Kalibracja polega na zanurzeniu sondy w roztworze wzorcowym (tzw. roztworze kalibracyjnym, buforowym) i odczytaniu wyniku pomiaru. Jeśli pokazywana wartość różni się od wartości płynu buforowego należy dokonać korekty wskazania, czyli skalibrować pH metr. W testerach z kalibracją manualną zwykle polega to na delikatnym podkręceniu trymera w odpowiednią stronę aż do uzyskania właściwej wartości na wyświetlaczu urządzenia. Jeśli tester posiada dwupunktową kalibrację czynność tę przeprowadza się dwukrotnie, najpierw w jednym płynie kalibracyjnym, następnie (ważne!) przepłukuje się sondę pod kranem, i dopiero kalibruje się w drugim roztworze.

Jak prawidłowo przechowywać elektroniczny tester pH

Podstawową zasadą zachowania sondy pH metru w dobrej kondycji jest utrzymanie jej w stanie wilgotnym. W zatyczce testera powinna być zawsze odrobina płynu do przechowywania elektrod tak, aby łącznik-membrana sondy miała kontakt z roztworem konserwującym.
Często można usłyszeć lub przeczytać opinie akwarystów o dość krótkim czasie poprawnego działania zakupionego testera za co winą obarcza się jakość urządzenia. Pomijając w tym momencie niewiadomą jakość urządzeń niewiadomej marki oferowanych często na aukcjach internetowych, twierdzę że w znakomitej większości przypadków problem wynika z niewłaściwego sposobu przechowywania pH metru. Nie należy dopuszczać do przesuszenia elektrody, a jeśli takowe nastąpi trzeba ponownie ją uwodnić tak jak przed pierwszym uruchomieniem, a następnie skalibrować.
Płyn konserwujący do moczenia i przechowywania sondy można zakupić gotowy, albo w prosty sposób przygotować samemu.

DIY ? płyn do przechowywania elektrod pH

Do przygotowania roztworu do konserwacji elektrod potrzebny będzie czysty chlorek potasu ? KCl. Substancja jest do dostania w centralach handlu artykułami chemicznymi, lub u sprzedawców oferujących składniki do samodzielnego przygotowywania nawozów dla roślin akwariowych. Do przygotowania 200 ml roztworu zużyjemy około 2 łyżki stołowe KCl tj. ~60-80g (dane są orientacyjne ? można sobie dokładnie obliczyć ilość substancji potrzebną do rozpuszczenia w określonej ilości wody o określonej temperaturze, z tym że taka dokładność nie jest tu absolutnie niezbędna).
Chlorek potasu należy rozpuścić (ważne!) w wodzie destylowanej ? powinien powstać roztwór nasycony, czyli o maksymalnym stężeniu KCl. W praktyce polegać to będzie na rozpuszczaniu kryształków KCl do momentu aż nie będzie już można rozpuścić więcej chlorku. Sposobem na szybsze przygotowanie roztworu jest podgrzanie wody do ok 50-60°C ? wtedy KCl rozpuści się znacznie łatwiej i w większej ilości, bo w wodzie o wyższej temperaturze można uzyskać większe stężenie roztworu. Po ostygnięciu płynu, na dnie naczynia wytrącą się kryształy chlorku potasu, co będzie znakiem że roztwór jest nasycony. Płyn w ilości 100-200 ml wystarczy na dość długi okres czasu.


No to teraz jeszcze płyn do przechowywania i mogę używać.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 19:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Roman ,
to proponuję Ci "chrzest bojowy" cacka .
Razem z Zodiakiem pomierzyliśmy furminta 2014
Mirek - (podaję za jego zgodą) metodą "optyczno-objętościową" czyli z użyciem biurety (roztwór NaOH mianowany)
Ja - metodą "optyczno-wagową" czyli grawimetryczną (własnoręcznie sporządzony świeży roztwór NaOH)
Mirek - 6,0g/l
Ja -6,15g/l
Mój furmint miał oznakowanie partii "L2752, FHE:CJBD"
(uwaga:wagę mam z dokł. 0,1g to błąd pomiaru wynosi przy 5ml próbki 0,15g/l)
Przy 10ml próbce wyszło mi 6,075g/l.(marnotrawstwo wina :silent: )

Przydałaby się jeszcze metoda potencjometryczna z użyciem Ph-metru właśnie .
Co Ty na to ? :lol:
Ja jeszcze nie zdecydowałem się na sondę do swego "zabytku".

Info dla mierzących:
Widać po tym pomiarze , że roczny roztwór NaOH przekłamuje in plus aż o 30%.

Jakby ktoś chciał sprawdzić to pomierzyłem jeszcze tą samą metodą
Egri Bikaver 2013 ozn."L3152, FHE:BNZV" wyszło 4,95g/l też od Lidla :silent:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Moja partia jest inna L 32 54 FHC : CJTT.
Nie przejmował bym się tym jednak bardzo bo to jest wino przemysłowe i winmaker ma za zadanie utrzymać założone parametry w każdejdej partii.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Do Lidla daleko nie mam, roztwór NaOH mam świeży, ale myślę, że z moimi strzykawkami waszej dokładności jednak nie poprawię.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
dziadek2 napisał(a):
z moimi strzykawkami waszej dokładności jednak nie poprawię.


A co z biuretą, potłukła się już? :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jeszcze leżakuje :wink: przyzwyczaiłem się do strzykawek.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 03:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Roman, też tak mam.
Zakupiłem dwie i trochę szkła z likwidowanego laboratorium, leżą zapakowane (długie to to ) a statyw robi za wieszak. :lol:
Metoda którą stosuję jest do naszych celów wygodniejsza i szybsza .

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2015, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Witajcie

18.10.2015 zebrałem Dornfeldera - odszypułkowany, zmiażdżony poszedł do 10 dniowej fermentacji w miazdze ( 17,5 Blg , pH 3,3 , kwasy 7,61 g/l )

28.10.2015 poszedł na prasę. Wykonałem ponowne pomiary ( 0 Blg, pH 3,4 , kwasy 10,87 g/l )
I tu moje zdziwienie i pytanie. Czy możliwe jest, aby po fermentacji w miazdze wzrosła kwasowość ?

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2015, 23:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
W trakcie fermentacji, może wzrosnąć zawartość niektórych kwasów, np. bursztynowego (oprócz octowego, przy zakażeniach, ale ten byś wyczuł nosem), ale chyba nie do tego stopnia. Poza tym, przy wzroście kwasów raczej powinno spadać pH. Może coś nie tak z oznaczeniami?
Ten cukier to już po korekcie?
Jakie drożdże?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 października 2015, 23:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Przy kwasie 10g/dm3 pH powinno być na poziomie 3,1. Powtórzył bym pomiar używając świeżego roztworu NaOH.

Przy okazji. Wykonanie oznaczenia kwasów z dokładnością 0,01g/dm3 w warunkach domowych nawet używając biurety jest praktycznie niewykonalne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 06:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
cianek napisał(a):
Witajcie

18.10.2015 zebrałem Dornfeldera - odszypułkowany, zmiażdżony poszedł do 10 dniowej fermentacji w miazdze ( 17,5 Blg , pH 3,3 , kwasy 7,61 g/l )

28.10.2015 poszedł na prasę. Wykonałem ponowne pomiary ( 0 Blg, pH 3,4 , kwasy 10,87 g/l )
I tu moje zdziwienie i pytanie. Czy możliwe jest, aby po fermentacji w miazdze wzrosła kwasowość ?

Na Regencie tak miałem , zakładając , że pomiary są prawidłowe to z pewnością bakteria. (maceracja w nie zamkniętym rurką naczyniu)

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 października 2015, 12:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
cianek napisał(a):
Witajcie

18.10.2015 zebrałem Dornfeldera - odszypułkowany, zmiażdżony poszedł do 10 dniowej fermentacji w miazdze ( 17,5 Blg , pH 3,3 , kwasy 7,61 g/l )

28.10.2015 poszedł na prasę. Wykonałem ponowne pomiary ( 0 Blg, pH 3,4 , kwasy 10,87 g/l )
I tu moje zdziwienie i pytanie. Czy możliwe jest, aby po fermentacji w miazdze wzrosła kwasowość ?

Na Regencie tak miałem , zakładając , że pomiary są prawidłowe to z pewnością bakteria. (maceracja w nie zamkniętym rurką naczyniu)

Fermentacja w miazdze odbywała się w otwartej kadzi

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2015, 21:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Pomierzyłem dla rozrywki i porównania wyników furminta 2014

Tokaji Furmint 2014 pH 3,4

Próbka 10 ml, pomiar strzykawki, roztwór NaOH + "cacko" 6,3 g/l
2 x próbka 5ml, pomiar strzykawki, roztwór NaOH + BBT 6g/l i 6,15g/l

Trochę duże różnice wyszły, dobrze, że chociaż wszystkie wyniki około 6g/l :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO