Teraz jest niedziela, 23 listopada 2025, 19:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 września 2020, 12:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 362
Lokalizacja: Tychy
Mam pytanie o moszczu odkwaszanie :wink:

W książce "Wino z winogron i innych owoców", autor - Wolfgang Vogel doradza by odkwaszać moszcz węglanem wapnia. Opisuje dokładnie jak i co. W zeszłym roku nawet tej metody użyłem. Spotkałem się jednak z krytyką, że wapń nie jest dobry dla wina, że tu tylko potas. Czy Zgadzacie się z tą opinią?
Rozumiem, że skoro potas to np. Bianco Neve, ale może też jakieś inne produkty?
Czy może z Waszego doświadczenia wynika, że węglan wapnia jak najbardziej się nadaje?
Czy Macie może jakieś doświadczenia z takim produktem do odkwaszania jak Sihadex?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2020, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Przemku, jeśli stosowałeś jak piszesz, to efekty pewnie znasz - na forum w paru miejscach też już były dyskusje na podobne tematy np wytwarzanie-wina/odkwaszanie-metod-soli-podwojnych-t10076.html#p170097

wytwarzanie-wina/weglan-wapnia-czy-wodoroweglan-potasu-t5621.html

Na bratnim forum też coś było np.

https://wino.org.pl/forum/Thread-Gronow ... dkwaszania

https://wino.org.pl/forum/Thread-odkwas ... e%C5%9Blak

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2020, 09:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 362
Lokalizacja: Tychy
dziadek2 napisał(a):
Przemku, jeśli stosowałeś jak piszesz, to efekty pewnie znasz - na forum w paru miejscach też już były dyskusje na podobne tematy np wytwarzanie-wina/odkwaszanie-metod-soli-podwojnych-t10076.html#p170097

wytwarzanie-wina/weglan-wapnia-czy-wodoroweglan-potasu-t5621.html

Na bratnim forum też coś było np.

https://wino.org.pl/forum/Thread-Gronow ... dkwaszania

https://wino.org.pl/forum/Thread-odkwas ... e%C5%9Blak


Romku - bardzo Ci dziękuję.
Węglan wapnia stosowałem, ale efekt poznam dopiero w Święta, bo wtedy planowana jest degustacja.
O tym, że może węglan wapnia nie jest najlepszym rozwiązaniem, dowiedziałem się już po jego użyciu. Może i będę zadowolony z efektu, ale czemu nie spróbować teraz metody lepszej, a w każdym razie innej (dla porównania).
Jeszcze raz Wielkie Dzięki za linki!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO