Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 03:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 20:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Witam Was,
Polećcie mi proszę jakieś drożdże (dostępne w PL w detalicznych ilościach, kilkadziesiąt kg owoców) dobre do wina różowego z Regenta...ma być świeże, 12-13%...
Nie wiem jakie są kwasy, czy będę chciał je trochę zredukować, więc przyjmijmy dwie możliwości:
- kwasy ok, nie muszę redukować
- kwasy wysokie, chcę redukować
Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ad 1 Saint Georges S 101
Ad 2 Lalvin 71B

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 21:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Bardzo dziękuję!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 19:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
vanKlomp napisał(a):
... Ad 2 Lalvin 71B


Właśnie fermentuję biały nastaw na tych drożdżach. W tej chwili mogę powiedzieć jedno: bardzo wysoka kwasowość lotna w trakcie fermentacji. Gdybym nie siarkował moszczu byłbym pewien, że w tej chwili mam już sam ocet w nastawie.
Bardzo mnie ciekawi jak ten ocet zaznaczy się w gotowym winie.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
DW napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
... Ad 2 Lalvin 71B


bardzo wysoka kwasowość lotna w trakcie fermentacji.

Raczej nie to. One produkują dużo estrów w tym octan izoamylu.
Znany w piwach pszenicznych jako zapach banana, landrynki, gumy do żucia.
Zależy od stężenia. Jo go w gotowym winie nie wyczuwam. W piwach prawie zawsze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 20:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
kilis napisał(a):
DW napisał(a):
..bardzo wysoka kwasowość lotna w trakcie fermentacji.

Raczej nie to. One produkują dużo estrów w tym octan izoamylu.
Znany w piwach pszenicznych jako zapach banana, landrynki, gumy do żucia.
Zależy od stężenia. Jo go w gotowym winie nie wyczuwam. W piwach prawie zawsze.


Zapewne masz rację. Zajrzałem do kary charakterystyki tych drożdży i faktycznie piszą: umiarkowana kwasowość lotna, wysoka produkcja octanu izoamylu. Może tu chodzi o stężenie. Ten ostry "octowy" zapach przypomina mi wyłącznie efekty działalności muszki owocuszki, zakładam jednak, że nos może mnie mylić. Tak czy inaczej, musiałem wynieść balon do suszarni do w kuchni nie szło wytrzymać.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 października 2014, 22:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
dziadek2 napisał(a):
Zawsze możesz rozdzielić i zrobić dwa oddzielne nastawy jak Mieciu a później je połączyć - zbijesz kwasy i odzyskasz część aromatu.
wziętych.

A czy ktoś próbował na odwrót ? Nastaw jeden ale zaszczepiony dwoma rodzajami drożdży: jeden zbija kwasy a drugi zachowuje aromaty ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 07:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Z tego nastawu uprawa/dojrzewanie-i-zbiory-odmian-przerobowych-2014-t9223-180.html#p155385
po wstępnej fermentacji w miazdze typu spontan mam dzisiaj kwasy 8,25g/l . (redukcja ok. 37% )
Może ktoś z własnego doświadczenia podpowie czego można się spodziewać jeśli teraz zaangażuję (dodatkowo lub wyłącznie) Lalvin 71B lub Maurivin B ??

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Andrzeju, w tej chwili to trudno cokolwiek powiedzieć, Maurivin B jak i inne tego typu drożdże metabolizują kwas jabłkowy, przypuśćmy, że Ty się go już w dużej części pozbyłeś, czego tak na prawdę nie wiemy to w tej chwili pozostaje tylko metoda "prób i błędów"
Rozdziel nastaw na dwie części, albo oddziel chociaż małe próbki do testów i zastosuj dodatkowo różne drożdże - no i pisz o skutkach takiego działania.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 października 2014, 17:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Romku,
jakby tak eksperymentować to wariantów widzę co najmniej pięć.
Nie wiem czy będzie mi się chciało bawić w tyle próbek.
Chyba wybiorę tylko jeden (ten dla leniwych) :lol: :
zmieszam L71B i MB i dodam do nastawu (podjąłem w tym roku próbę bez stosowania piro )
Na razie po prasie uzupełniłem cukier do 245g/l.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 października 2014, 19:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
A kwasior roku fermentowany przez 8 dni w ten sam sposób ma dzisiaj 16,2g/l - redukcja ok.25%.
Pewnie rodzajów drożdży jest mniej (bo nastaw odmianowy ) a może mniej też kwasu jabłkowego ( bo bardziej dojrzały ) ?.
Jedno jest fajne , po tylu dniach fermentacji w smaku jest o wiele słodszy niż był na początku . ( 27 Brix po zgnieceniu !! )
Dam mu jeszcze czas , na razie po prasie pracuje dalej rozdzielony na dwie części.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 października 2014, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Andrzeju, czytałeś http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=33269

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Tak .
Dzisiaj zmierzyłem kwasiora Frontenac 13,05g/l. (w uzupełnieniu :temp.utrzymywana jest ok. 17 st.C)
W smaku brak cukru , kwaśny . Chyba jeszcze zagłodzę nieco drożdże a później parę gramów cukru /l .
A obrazkowo może to w tej chwili wyglądać tak:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 09:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Może STĄD serwer winogrona.org nie pozwala na umieszczenie wprost pliku.xls , a po umieszczeniu spakowanego uszkadza lub zmienia plik.rar . (ciekawe jakie jeszcze pliki oprócz formatów foto?)

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Musisz spróbować wstawić to inaczej bo w dalszym ciągu d... :silent:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO