Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 13:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Szlachcic napisał(a):
zypsek napisał(a):
Gnicie jagód.Wydaje mi sie że ''gnija ''te jagody które są uszkodzone przez owady.Taka zgniła jagoda jest gorzka .Wydaje mi sie że moze za przyczyną złożenia jaj przez owady.Oczywiście ''gnicie '' moze różnie wygladać .W kazdym razie ,taka obserwacja .
Na razie to chyba jeszcze nie Drozofilia suzuki,ale moze jakies muchy inne.
Obserwacja na Villarisie.


Z moich obserwacji wynika że winowajcą są te maleńkie muszki owocówki. Jak napisałeś składają jaja w jagodach które z tego powodu :mrgreen: zagniwają. Z jagód pozostają jedynie zbrązowiałe skórki. :mrgreen:

To sa dwie sprawy.Jagody pozostaja w całośći ,skórka robi sie jakby zgnita i smakuje przeokropnie,jagoda.I taka pozostaje. Druga to wyssysanie przez latające osy ,pszczoły, muchy.To drugi typ ,ten mnie nie interesuje.Nie o nim pisałem .

-- So wrz 27, 2014 2:17 pm --

To jednak jedna sprawa .Zastanawia mnie tylko czym spowodowany jest tak gorzki smak jagody .Wydaje mi sie ze kazda ta gnijaca jagoda była najpierw uszkodzona przez owady ,a ten smak ... muchy? Skojarzenie z biedronkami co to się zaplątały do miazgi.Biedronek w tym roku nie widziałem ,co dziwne sie wydaje po zeszłorocznych plagach.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 10:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Na tym mieszańcu post142215.html?hilit=%20mamy#p142215 26 Brix

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Dla mnie w tym roku koniec winobrania. Miałem w weeked zebrać kontrolne grona na Seyvalu. Tydzień temu był 20 Brixów i kwasy powyżej 8g/dm3 (ile dokładnie nie wiadomo bo mi się odczynnik skończył) były ładnie dojrzałe. Pestki wybarwione. Postanowiłem poczekać jeszcze tydzień bo była ładna pogoda. No i najadły się ptaszyska. Wymłóciły wszystko. W przyszłym roku będzie większe owocowanie (jak Bozia da) i siatka będzie niezbędna.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 21:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Dzisiaj zebrałem Johannitera i Rondo. Musiałem wkroczyć do akcji - osy i szerszenie do spółki z pleśnią chciały wszystko zjeść... Parametry nie powalają - Johanniter 17,5 Brix, 10,2 g/L kwasów; Rondo 18 Brix, 10,1 g/L kwasów. Myślałem, żeby przetrzymać jeszcze ze 2 dni, ale w tygodniu nie byłoby komu zbierać...

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Osy mi strasznie PNP wpieprzają. Muchy dokańczają.
21brix nie powala, ale jutro chyba go zbiorę.
Serce mi się kraja, jak widzę same skórki :evil:

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 08:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Frontenac uprawa/dojrzewanie-i-zbiory-odmian-przerobowych-2014-t9223-105.html#p154567 dzisiaj 27 Brix

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 09:18 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
poszukiwacz napisał(a):
Cukromierza nie mam, no i może lepiej, ale
zaskoczył mnie w tym roku Muscaris. Mimo przymrozku prawie na każdym krzaczku coś wisi, no i już można podjadać. Johanniter, Seyval, Sibera - smakują coś jak surowe ziemniaki.


Dlaczego lepiej??????
Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd. Nie bez powodu np przy ocenie wina przegryza się serem lub popija wodą. To przegryzanie czy przepijanie wodą to takie "wyzerowanie" naszych "przyrządów" organoleptycznych. :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 10:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Szlachcic napisał(a):
.....Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd.....
Z tym stwierdzeniem za bardzo nie zgadzam się. Opierając się na pomiarach cukrów, kwasów, dokonując zbioru na ich podstawie, możemy zrobić wino bardzo poprawne, ale nie powalające. Dopełnieniem jest ocena organoleptyczna dojrzałości technicznej. Przyrządy nie wychwytują smaku, aromatu i nie podpowiedzą kiedy dokonać zbioru rzutującego na jakość przyszłego wina.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 11:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Szlachcic napisał(a):
Nie bez powodu np przy ocenie wina przegryza się serem lub popija wodą. To przegryzanie czy przepijanie wodą to takie "wyzerowanie" naszych "przyrządów" organoleptycznych.



Woda owszem tak, ale ser zdecydowanie nie. Wręcz przeciwnie ser zatyka kubki smakowe i podaję się go w celu np. zamaskowania wad wina.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 13:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
gronkowiec napisał(a):
Szlachcic napisał(a):
.....Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd.....
Z tym stwierdzeniem za bardzo nie zgadzam się. Opierając się na pomiarach cukrów, kwasów, dokonując zbioru na ich podstawie, możemy zrobić wino bardzo poprawne, ale nie powalające. Dopełnieniem jest ocena organoleptyczna dojrzałości technicznej. Przyrządy nie wychwytują smaku, aromatu i nie podpowiedzą kiedy dokonać zbioru rzutującego na jakość przyszłego wina.

Ja też za bardzo nie zgadzam się. Ale co może zrobić laik który robi pierwsze wino , a w rodzinie nie było tradycji winiarskich? Pomiary pozwalają mu na zrobienie poprawnego wina a z czasem nabierze doświadczenia takiego ,że i bez pomiarów zrobi medalowe. :wink: Na zrobienie dobrego wina bez pomiarów, potrzeba lat doświadczeń. Pomiary pozwalają na skrócenie tego okresu doświadczeń. Mam brix-somierz, blg-omierz, kwasomierz, termometr a w przyszłym roku kupię jeszcze pH-metr, bo nie zawsze udaje się mi zredukować kwasy do odpowiedniego poziomu w czerwonym winie (rocznik 2013). ?Sorry, taki mamy klimat?
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 20:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Jakie stosujecie stężenie dla piro przy oprysku krzaka ?

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 22:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
Dzisiaj zebrałem Rondo ze względu na zamieranie szypułek ma 22blg(1-1,5kg/krzew w miejscu zacienionym od 11 do 14). Przy okazji pomierzyłem Seyvala 23blg(1,5kg/krzew ale część latorośli miał kiepsko wyrośniętych), Marechal Foch 26blg, Leon Millot 24blg, przerobówka Mar... 27blg. Kwasów nie mierzyłem, bo czekam na płyn, ale organoleptycznie są wysokie.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 20:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
A Rondo któremu "słońce dałeś" jakie pestki ma ? Czy to chodzi o godziny cienia a nie cukier ?
Ja dzisiaj zebrałem z pojedynczych krzaków (po osach i muchach się dopiero dopchałem) w bliżej nie określonych proporcjach:
Iliczewski
Cortis
Dorsa
Nero
Cascade
Rondo
Wiszniowy
i wyszło mi w miazdze 20 Brix (c. wł.ok. 1,085 ) i kwasy 13,2g/l mierzone tą metodą: wytwarzanie-wina/pomiar-kwasowosci-t7480-45.html#p142092
"Kwaśny" ten rok jakiś .
A na Rondzie w pestkach zielono.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 22:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jak ktoś zbiera niedojrzałe to kwaśny. Przecież to dopiero początek października.
Regent miał tydzień temu 7,5g/l. 20Bx. Solaris 8g/l poszedł do zbioru.
Rondo będzie ze dwa tygodnie po Regencie. Rieslingiem się nie interesowałem jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 02:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
A Rondo któremu "słońce dałeś" jakie pestki ma ? Czy to chodzi o godziny cienia a nie cukier ?


Ronda to ja mam całe 5 krzewów rosnących obok siebie i każde ma tyle samo słońca. Pestki dopiero zaczynały brązowieć. Z tymi godzinami nasłonecznienia chodziło mi o podanie z grubsza warunków uprawy (mniejsze obciążenie, bo mają mniej słońca). A tak przy okazji czy dobrze kojarzę związek cukru z wielkością powierzchni asymilacyjnej i kwasu z temperaturą?

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], monsso, Yandex [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO