Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 27 września 2014, 13:17 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
zypsek napisał(a):
Gnicie jagód.Wydaje mi sie że ''gnija ''te jagody które są uszkodzone przez owady.Taka zgniła jagoda jest gorzka .Wydaje mi sie że moze za przyczyną złożenia jaj przez owady.Oczywiście ''gnicie '' moze różnie wygladać .W kazdym razie ,taka obserwacja .
Na razie to chyba jeszcze nie Drozofilia suzuki,ale moze jakies muchy inne.
Obserwacja na Villarisie.

Z moich obserwacji wynika że winowajcą są te maleńkie muszki owocówki. Jak napisałeś składają jaja w jagodach które z tego powodu :mrgreen: zagniwają. Z jagód pozostają jedynie zbrązowiałe skórki. :mrgreen:

To sa dwie sprawy.Jagody pozostaja w całośći ,skórka robi sie jakby zgnita i smakuje przeokropnie,jagoda.I taka pozostaje. Druga to wyssysanie przez latające osy ,pszczoły, muchy.To drugi typ ,ten mnie nie interesuje.Nie o nim pisałem .

-- So wrz 27, 2014 2:17 pm --

To jednak jedna sprawa .Zastanawia mnie tylko czym spowodowany jest tak gorzki smak jagody .Wydaje mi sie ze kazda ta gnijaca jagoda była najpierw uszkodzona przez owady ,a ten smak ... muchy? Skojarzenie z biedronkami co to się zaplątały do miazgi.Biedronek w tym roku nie widziałem ,co dziwne sie wydaje po zeszłorocznych plagach.

PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 10:02 
Kiper
Kiper

Na tym mieszańcu post142215.html?hilit=%20mamy#p142215 26 Brix

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie w tym roku koniec winobrania. Miałem w weeked zebrać kontrolne grona na Seyvalu. Tydzień temu był 20 Brixów i kwasy powyżej 8g/dm3 (ile dokładnie nie wiadomo bo mi się odczynnik skończył) były ładnie dojrzałe. Pestki wybarwione. Postanowiłem poczekać jeszcze tydzień bo była ładna pogoda. No i najadły się ptaszyska. Wymłóciły wszystko. W przyszłym roku będzie większe owocowanie (jak Bozia da) i siatka będzie niezbędna.

PostNapisane: niedziela, 28 września 2014, 21:14 
nowicjusz
nowicjusz

Dzisiaj zebrałem Johannitera i Rondo. Musiałem wkroczyć do akcji - osy i szerszenie do spółki z pleśnią chciały wszystko zjeść... Parametry nie powalają - Johanniter 17,5 Brix, 10,2 g/L kwasów; Rondo 18 Brix, 10,1 g/L kwasów. Myślałem, żeby przetrzymać jeszcze ze 2 dni, ale w tygodniu nie byłoby komu zbierać...

PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 09:56 
Ekspert
Ekspert

Osy mi strasznie PNP wpieprzają. Muchy dokańczają.
21brix nie powala, ale jutro chyba go zbiorę.
Serce mi się kraja, jak widzę same skórki :evil:

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 08:24 
Kiper
Kiper

Frontenac uprawa/dojrzewanie-i-zbiory-odmian-przerobowych-2014-t9223-105.html#p154567 dzisiaj 27 Brix

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 09:18 
mistrz
mistrz

poszukiwacz napisał(a):
Cukromierza nie mam, no i może lepiej, ale
zaskoczył mnie w tym roku Muscaris. Mimo przymrozku prawie na każdym krzaczku coś wisi, no i już można podjadać. Johanniter, Seyval, Sibera - smakują coś jak surowe ziemniaki.

Dlaczego lepiej??????
Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd. Nie bez powodu np przy ocenie wina przegryza się serem lub popija wodą. To przegryzanie czy przepijanie wodą to takie "wyzerowanie" naszych "przyrządów" organoleptycznych. :shock:

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 10:07 
Kiper
Kiper

Szlachcic napisał(a):
.....Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd.....
Z tym stwierdzeniem za bardzo nie zgadzam się. Opierając się na pomiarach cukrów, kwasów, dokonując zbioru na ich podstawie, możemy zrobić wino bardzo poprawne, ale nie powalające. Dopełnieniem jest ocena organoleptyczna dojrzałości technicznej. Przyrządy nie wychwytują smaku, aromatu i nie podpowiedzą kiedy dokonać zbioru rzutującego na jakość przyszłego wina.

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 11:27 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
Nie bez powodu np przy ocenie wina przegryza się serem lub popija wodą. To przegryzanie czy przepijanie wodą to takie "wyzerowanie" naszych "przyrządów" organoleptycznych.

Woda owszem tak, ale ser zdecydowanie nie. Wręcz przeciwnie ser zatyka kubki smakowe i podaję się go w celu np. zamaskowania wad wina.

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 13:05 
czeladnik
czeladnik

gronkowiec napisał(a):
Szlachcic napisał(a):
.....Wiedza to podstawa! Zdziwiłbyś się jak bardzo metoda organoleptyczna wprowadza w błąd.....
Z tym stwierdzeniem za bardzo nie zgadzam się. Opierając się na pomiarach cukrów, kwasów, dokonując zbioru na ich podstawie, możemy zrobić wino bardzo poprawne, ale nie powalające. Dopełnieniem jest ocena organoleptyczna dojrzałości technicznej. Przyrządy nie wychwytują smaku, aromatu i nie podpowiedzą kiedy dokonać zbioru rzutującego na jakość przyszłego wina.

Ja też za bardzo nie zgadzam się. Ale co może zrobić laik który robi pierwsze wino , a w rodzinie nie było tradycji winiarskich? Pomiary pozwalają mu na zrobienie poprawnego wina a z czasem nabierze doświadczenia takiego ,że i bez pomiarów zrobi medalowe. :wink: Na zrobienie dobrego wina bez pomiarów, potrzeba lat doświadczeń. Pomiary pozwalają na skrócenie tego okresu doświadczeń. Mam brix-somierz, blg-omierz, kwasomierz, termometr a w przyszłym roku kupię jeszcze pH-metr, bo nie zawsze udaje się mi zredukować kwasy do odpowiedniego poziomu w czerwonym winie (rocznik 2013). ?Sorry, taki mamy klimat?
(P)

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 20:55 
Kiper
Kiper

Jakie stosujecie stężenie dla piro przy oprysku krzaka ?

PostNapisane: wtorek, 30 września 2014, 22:23 
Kiper
Kiper

Dzisiaj zebrałem Rondo ze względu na zamieranie szypułek ma 22blg(1-1,5kg/krzew w miejscu zacienionym od 11 do 14). Przy okazji pomierzyłem Seyvala 23blg(1,5kg/krzew ale część latorośli miał kiepsko wyrośniętych), Marechal Foch 26blg, Leon Millot 24blg, przerobówka Mar... 27blg. Kwasów nie mierzyłem, bo czekam na płyn, ale organoleptycznie są wysokie.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 20:10 
Kiper
Kiper

A Rondo któremu "słońce dałeś" jakie pestki ma ? Czy to chodzi o godziny cienia a nie cukier ?
Ja dzisiaj zebrałem z pojedynczych krzaków (po osach i muchach się dopiero dopchałem) w bliżej nie określonych proporcjach:
Iliczewski
Cortis
Dorsa
Nero
Cascade
Rondo
Wiszniowy
i wyszło mi w miazdze 20 Brix (c. wł.ok. 1,085 ) i kwasy 13,2g/l mierzone tą metodą: wytwarzanie-wina/pomiar-kwasowosci-t7480-45.html#p142092
"Kwaśny" ten rok jakiś .
A na Rondzie w pestkach zielono.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Jak ktoś zbiera niedojrzałe to kwaśny. Przecież to dopiero początek października.
Regent miał tydzień temu 7,5g/l. 20Bx. Solaris 8g/l poszedł do zbioru.
Rondo będzie ze dwa tygodnie po Regencie. Rieslingiem się nie interesowałem jeszcze.

PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 02:35 
Kiper
Kiper

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
A Rondo któremu "słońce dałeś" jakie pestki ma ? Czy to chodzi o godziny cienia a nie cukier ?

Ronda to ja mam całe 5 krzewów rosnących obok siebie i każde ma tyle samo słońca. Pestki dopiero zaczynały brązowieć. Z tymi godzinami nasłonecznienia chodziło mi o podanie z grubsza warunków uprawy (mniejsze obciążenie, bo mają mniej słońca). A tak przy okazji czy dobrze kojarzę związek cukru z wielkością powierzchni asymilacyjnej i kwasu z temperaturą?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1