Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 04:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 09:23 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich forumowiczów!
W tym roku planuje stworzyć „mikrowinnice”.

Teren jaki mogę przeznaczyć pod uprawę to około 10-15 arów.
Wstępne założenia co do kształtu i ukierunkowania winnicy zamieściłem na zrzucie z geoportalu.
Obszar nie jest zacieniony (jedynie, co widać na mapie, w godzinach porannych cień jest rzucany na niewielki fragment obszaru przez pobliskie dwa drzewa).
Teren jest równy, blisko niewielkiego zbiornika wodnego.
Rozmieszczenie rzędów planuje rozpocząć od strony wschodniej w kierunku zachodnim, aż do wykorzystania wszystkich sadzonek. Odległość od ogrodzenia na wschodzie około 2m, od ogrodzenia na północy 2-3 m.
Od północy znajduje się żywopłot z tuj o wysokości 3-5 metrów.

Teren w większej cześci był ugorowany przez ostatnie lata.
Obecnie zebrałem próbki ziemi w celu przekazania do badania, aby ustalić skład makroelementów i pH.
Niestety musze czekać na wyniki nawet 2 miesiące.
Boję się że jak dostanę wyniki z badania gleby będzie za późno na sadzenie lub nie będzie już sadzonek na rynku do kupienia.

Ilość sadzonek zależy od ich ceny. Wysyłając zapytania do szkółek czy innych właścicieli winnic rozbiezność była od 4 zł aż do 140 zł, za jedna sadzonkę.
Planuje zasadzić co najmniej 100 sadzonek winorośli przerobowej białej i 100 sadzonek winorośli przerobowej czerwonej.
Jeżeli cena za sadzonki będzie dobra chętnie zwiększe nasadzenie z 200 do 300-400 sadzonek.

Wstępnie założyłem oparcie uprawy na odmianach solaris i regent lub rozszerzeniu jej do:
100 solaris
100 regent
50 jutrzenka
50 rondo
oraz po kilka sadzonek z innych odmian aby je sprawdzić i za kilka lat ocenić czy któraś z odmian nadaje się do rozszerzenia uprawy.

Czytając strony różnych winnic, a także fora ilość opinii i rad jest bardzo duża i często sprzeczna, to też uznałem za zasadne zwróceniem się do Was o pomoc i radę.

Czekam na wyniki badania gleby wobec tego , czy sadzenie w maju jest dopuszczalne czy będę musiał czekać na jesień?
Na co powinienem teraz zwrócić uwagę przy planowaniu i zakładaniu winnicy?
Czy planowany obszar i układ jest dogodny dla założenia winnicy?
Jakie odmiany sadzonek możecie polecić na początek?
Czy możecie polecić sprawdzonego sprzedawcę sadzonek? (Znalazłem jednego który miał bardzo bogatą ofertę i 10 negatywnych ocen na google, więc widzę że nawet na tym polu zdarzają się naciągacze)

Obrazek

PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 10:01 
Ekspert
Ekspert

Witaj!
Po co Ci aż 50 szt Jutrzenki? :shock: Jutrzenka ma bardzo intensywny aromat. Stosuje się tylko jako dodatek do wina z innych odmian. Dla mnie dodatek ponad 10% daje wino trudno pijalne.
Co to za odmiana przerobowa za 140zł? W środku są płatki złota?
Zastanów się jeszcze raz nad odmianami. Z Regenta zrobienie wina bez absmaków aptecznych jest bardzo trudne dodatek Ronda polepsza ten smak.
Teraz jest dużo nowych odmian, które dają lepsze wina. Poczytaj forum, np ten wątek:
odmiany/nowe-odmiany-przerobowe-piwi-t10965.html

PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 10:41 
Ekspert
Ekspert

Nie śpiesz się z sadzeniem. Lepiej porządnie przygotować glebę. PH sprawdzisz sobie sam - płynem Heliga, dostępnym w każdym sklepie ogrodniczym. Jak ziemia wymaga odkwaszania, to nie dasz jednocześnie PK, bo musi być przerwa kilku tygodni między Ca, a PK, czy obornikiem.

Teraz możesz sprawdzić pH, ewentualnie sypnąć nieco kredy (w zależności od wyników) i wysiać bobik z peluszką na zielony nawóz, do przyorania płytkiego.

Jak nie przygotujesz teraz gleby, to po posadzeniu krzewów poprawki będą kłopotliwe.

A zakupy krzewów zrób w e-sadzonce.

Poczytaj w międzyczasie:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... Planowanie
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... anie_gleby

PostNapisane: sobota, 26 marca 2022, 11:26 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
Nie śpiesz się z sadzeniem. Lepiej porządnie przygotować glebę.
Jak nie przygotujesz teraz gleby, to po posadzeniu krzewów poprawki będą kłopotliwe.

+1

Zrób na początek minimum, zbadaj pH i Mg, P, K. Z drugiej strony przygotuj glebę mechanicznie.

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2022, 07:35 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuje za odpowiedzi. :)

vanKlomp napisał(a):
Po co Ci aż 50 szt Jutrzenki? :shock: Jutrzenka ma bardzo intensywny aromat. Stosuje się tylko jako dodatek do wina z innych odmian. Dla mnie dodatek ponad 10% daje wino trudno pijalne.

Tego w żadnym opisie tej odmiany u hodowców nie przeczytałem. Dzięki za info. Jutrzenkę będę sadził, ale w mniejszej ilości.

vanKlomp napisał(a):
Co to za odmiana przerobowa za 140zł? W środku są płatki złota?

:) Taką cenę usłyszałem od jednego sprzedawcy jak dowiedział się że jestem całkowicie zielony w temacie. Sadzonka miała mieć kilka lat i dawać plon już za rok... Z tamtym panem i tak nie będę współpracował, bo ewidentnie chciał mnie naciągnąć.

vanKlomp napisał(a):
Zastanów się jeszcze raz nad odmianami.

To jest teraz najistotniejsze zadanie stojące przede mną. Z jednej strony nie wiem dokładnie co sadzić, z drugiej po wstępnych rozmowach z hodowcami i tak nie ma teraz w czym wybierać. Jeżeli będę chciał sadzić wiosną to trudne będzie kupienie tylu sadzonek ile zaplanowałem czegokolwiek... :(

kuneg napisał(a):
Nie śpiesz się z sadzeniem. Lepiej porządnie przygotować glebę. PH sprawdzisz sobie sam - płynem Heliga, dostępnym w każdym sklepie ogrodniczym. Jak ziemia wymaga odkwaszania, to nie dasz jednocześnie PK, bo musi być przerwa kilku tygodni między Ca, a PK, czy obornikiem.

Chyba z racji braku sadzonek nawet jakbym bardzo się starał to nie dam rady zrobić nasadzeń wiosną.
Wyników badania gleby nie mam do dzisiaj, a z informacji z Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza będę jeszcze czekał 3-4 tygodnie.
Tak jak pisałaś kupiłem zestaw do mierzenia PH gleby (nie było w sklepie płynu heliga, był zestaw woda demi + paski). Zrobiłem badanie 6 próbek z pasków wyszło PH rzędu 5-5,5.

PaulCraft napisał(a):
Zrób na początek minimum, zbadaj pH i Mg, P, K. Z drugiej strony przygotuj glebę mechanicznie.

To właśnie robię. :) W oczekiwaniu na wynik badań, wyrywałem stare pniaki, teraz będzie głęboka orka całego obszaru.

Zastanawiam się nad sensem badania gleby przed wykonaniem głębokiem orki która na kilkadziesiąt cm wymiesza ziemię. Czy nie będę musiał wykonywać kolejnych badań po przygotowaniu mechanicznym gleby?

Czekać na wyniki zleconych badań czy kupować już sadzonki i sadzić to co jest dostępne na rynku?
Chyba będę musiał poczekać, ale boje się że do jesieni zapał i chęć opadną i nie założę winnicy w tym roku... :oops:

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2022, 07:55 
Ekspert
Ekspert

Odpowiem od końca, bo mam już swoje przejścia :) w tym temacie.

1- mierz siły na zamiary :)

2- przygotuj ziemię. Nie wiem czy głęboka orka jest konieczna. Ja akurat nie jestem jej zwolennikiem.
Najlepiej zadzwoń do swojej najbliższej stacji i dowiedz się czy możesz przesłać próbki ziemi do badania.
Jak będziesz rozmawiać zapytaj w jaki sposób pobrać te próbki.
Ja uważam, że powinieneś je pobrać tak jak pobiera się dla zakładania sadu,
czyli trochę z głębszej warstwy.
Poproś o badanie łącznie z zaleceniami pod uprawę winorośli- krzyżówek,
względnie winorośli szlachetnej, bo inaczej nie będziesz nic z tych badań wiedział.
/ gdybyś prosił o badanie metodą ogrodniczą to tak, ale to nie bardzo nadaje się dla upraw
sadowniczych, tylko do warzyw/

3- wytycz sobie rządki i zainstaluj jakieś paliki, słupki itp. Na forum jest mnóstwo postów na temat rusztowania

Dopiero wtedy pomyśl o sadzeniu

4- sadzonek nie kupuj u pokatnych sprzedawców, tylko najlepiej u licencjonowanych szkółkarzy

5- nie podajesz w jakim rejonie Polski jest Twoja przyszła winnica, a to ważne.
Jeśli masz rejon od Wisły na zachód to spokojnie możesz sadzić jesienią

/wpisz w swoim profilu w ustawieniach ogólną lokalizację terenu, będzie łatwiej radzić
badanie- stacja- okręgowa Stacja chemiczno rolnicza, ale najpierw zadzwoń do swojej gminy,
bo czasem takie usługi gmina robi za darmo/

edit- podałeś lokalizację, nie zauważyłam

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2022, 07:58 
nowicjusz
nowicjusz

Otrzymałem wyniki badania gleby! :D
Powycinałem same tabele z otrzymanych dokumentów:
Obrazek
Z dołączonych zaleceń nawozowych wynika że powinienem:
1. Wzbogacić glebę o azot, fosfor, potas, magnez.
2. Zmniejszyć zakwaszenie gleby przez wapniowanie dolomitem (1,2 tony CaO/1 ha) .
3. Wskazano też że dobrze byłoby zasadzić najpierw w tym miejscu rośliny głębokokorzenne, ale tego wolałbym uniknąć bo przedłuży mi założenie uprawy o rok lub dłużej.... :?

Zatem mogę rozpocząć przygotowania gleby. :)

Czy jest sens sadzić w maju czy lepiej czekać na jesień lub wiosnę 2023?
Chciałbym zrobić to jak najszybciej, ale nie chcę nic zepsuć. Poza tym teraz dostępność sadzonek jest już mocno ograniczona.

Czy na podstawie tych wyników uważacie że jeszcze coś powinienem teraz zrobić z glebą przed nasadzeniem?

PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2022, 08:36 
mistrz
mistrz

abu1999 napisał(a):
Poza tym teraz dostępność sadzonek jest już mocno ograniczona.
Skoro tak piszesz i nie będziesz miał wszystkich sadzonek to może rzeczywiście lepiej teraz dobrze przygotować glebę a zamówić wcześniej co się chce i sadzić jesienią .

PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2022, 19:46 
Ekspert
Ekspert

abu1999 napisał(a):
Z dołączonych zaleceń nawozowych wynika że powinienem:
1. Wzbogacić glebę o azot, fosfor, potas, magnez.
2. Zmniejszyć zakwaszenie gleby przez wapniowanie dolomitem (1,2 tony CaO/1 ha) .
3. Wskazano też że dobrze byłoby zasadzić najpierw w tym miejscu rośliny głębokokorzenne, ale tego wolałbym uniknąć bo przedłuży mi założenie uprawy o rok lub dłużej.... :?

Zatem mogę rozpocząć przygotowania gleby. :)

Czy jest sens sadzić w maju czy lepiej czekać na jesień lub wiosnę 2023?
Chciałbym zrobić to jak najszybciej, ale nie chcę nic zepsuć. Poza tym teraz dostępność sadzonek jest już mocno ograniczona.

Czy na podstawie tych wyników uważacie że jeszcze coś powinienem teraz zrobić z glebą przed nasadzeniem?

Kup łubin i rzodkiew oleistą, i wysiej to teraz. Rozdrobnisz i przyorasz płytko w lipcu. Potem wysiej grykę, facelię i gorczycę, najwięcej gryki w mieszance. Zmieszasz z glebą na koniec września. Pobierzesz zaraz potem jeszcze raz próbki gleby do badania na NPK i Mg. Jesienią dasz wapno wg obecnych zaleceń. Po otrzymaniu nowych wyników, wiosną uzupełnisz NPK i Mg.
Zamówisz sobie w międzyczasie i wiosną będziesz sadził krzewy.

PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2022, 13:20 
przedszkolak
przedszkolak

Solaris rośnie jak szalony i wymaga dużo czasu i uwagi (wybierz osłabiającą wzrost podkładkę)
Regent często daje kiepskie wina z posmakiem aptecznym.
Jutrzenka moze 1 lub 2 wystarczy, a nie 50.
Rondo chorowite jak vinifery.

To z największych minusów każdej odmiany. Oczywiście każda ma też dużo zalet, ale to tak a propo żebyś wiedział z czym się będziesz najbardziej męczył przy każdej odmianie.

Ja bym polecał poczekać do wiosny 2023 i na spokojnie zamówić sobie jakieś nowsze odmiany. Nie dlatego, że te co pisałeś są złe, ale po prostu są lepsze.

Strefa czasowa: UTC + 1