Witam wszystkich forumowiczów!
W tym roku planuje stworzyć „mikrowinnice”.
Teren jaki mogę przeznaczyć pod uprawę to około 10-15 arów.
Wstępne założenia co do kształtu i ukierunkowania winnicy zamieściłem na zrzucie z geoportalu.
Obszar nie jest zacieniony (jedynie, co widać na mapie, w godzinach porannych cień jest rzucany na niewielki fragment obszaru przez pobliskie dwa drzewa).
Teren jest równy, blisko niewielkiego zbiornika wodnego.
Rozmieszczenie rzędów planuje rozpocząć od strony wschodniej w kierunku zachodnim, aż do wykorzystania wszystkich sadzonek. Odległość od ogrodzenia na wschodzie około 2m, od ogrodzenia na północy 2-3 m.
Od północy znajduje się żywopłot z tuj o wysokości 3-5 metrów.
Teren w większej cześci był ugorowany przez ostatnie lata.
Obecnie zebrałem próbki ziemi w celu przekazania do badania, aby ustalić skład makroelementów i pH.
Niestety musze czekać na wyniki nawet 2 miesiące.
Boję się że jak dostanę wyniki z badania gleby będzie za późno na sadzenie lub nie będzie już sadzonek na rynku do kupienia.
Ilość sadzonek zależy od ich ceny. Wysyłając zapytania do szkółek czy innych właścicieli winnic rozbiezność była od 4 zł aż do 140 zł, za jedna sadzonkę.
Planuje zasadzić co najmniej 100 sadzonek winorośli przerobowej białej i 100 sadzonek winorośli przerobowej czerwonej.
Jeżeli cena za sadzonki będzie dobra chętnie zwiększe nasadzenie z 200 do 300-400 sadzonek.
Wstępnie założyłem oparcie uprawy na odmianach solaris i regent lub rozszerzeniu jej do:
100 solaris
100 regent
50 jutrzenka
50 rondo
oraz po kilka sadzonek z innych odmian aby je sprawdzić i za kilka lat ocenić czy któraś z odmian nadaje się do rozszerzenia uprawy.
Czytając strony różnych winnic, a także fora ilość opinii i rad jest bardzo duża i często sprzeczna, to też uznałem za zasadne zwróceniem się do Was o pomoc i radę.
Czekam na wyniki badania gleby wobec tego , czy sadzenie w maju jest dopuszczalne czy będę musiał czekać na jesień?
Na co powinienem teraz zwrócić uwagę przy planowaniu i zakładaniu winnicy?
Czy planowany obszar i układ jest dogodny dla założenia winnicy?
Jakie odmiany sadzonek możecie polecić na początek?
Czy możecie polecić sprawdzonego sprzedawcę sadzonek? (Znalazłem jednego który miał bardzo bogatą ofertę i 10 negatywnych ocen na google, więc widzę że nawet na tym polu zdarzają się naciągacze)