Teraz jest wtorek, 23 kwietnia 2024, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 670 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2017, 20:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6760
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
...Znacznie ciekawsze dla nas niezależnie od francuskich (bo tam mrozoodporność ich nie obchodzi) są doświadczenia i efekty Uniwersytetu w Udine, a tak naprawdę Węgrów i Serbów, którzy w tym przypadku byli pionierami, a Włosi dysponując nieporównywalnie lepszą bazą doświadczalną i środkami(20 letni program finansowany przez rząd włoski i EU) tylko rozwinęli ich badania.
Generalnie chodzi o to że zamierzeniem badaczy było rozpracowanie genomu i uzyskanie odmian o składzie ok. 90% vitis vinifera (coś a la Roesler) które posiadają dzięki wytypowaniu kilku genów odpowiedzialnych za odporność na m.rz i m.p oraz na mróz, znacznie lepsze cechy odpornościowe niż vitis vinifera, a nie posiadają w degustacji posmaków hybrydowych, z przeznaczeniem także dla terenów o surowszym klimacie.
Węgrzy wraz z Serbami ze Sremskiego Karlovci wiele lat temu zaczęli krzyżować SK 77 4/5 (Kunbarat x Traminer) z Bianką uzyskując odmianę Kozma 20/3 i kilka innych odmian z tego samego krzyżowania.
Dzięki temu mam na winnicy odmianę Panonia (chwała P. Piątkowi za zaradność w sprowadzaniu takich odmian, a nie tylko "ogródkowych selekcji pijanego Wani" ze wschodu) która jest krzyżówką Rieslinga i 20/3, oraz Bacska. Odmiana wytrzymuje -28 (w 2012 plonowała na Węgrzech po mrozie -28 i zalaniu przez powódź) posiada bardzo dobrą odporność szczególnie na m.rz. oraz dojrzewa na Węgrzech pod koniec sierpnia na pocz. września, a także posiada bdb parametry wina w typie Rieslinga.

Oto link dla zainteresowanych: http://www.vmtt.org.rs/mtn2013/622_630_Cindrity_A.pdf

Włosi to rozwinęli, przeprowadzili ostrą selekcję odmian w warunkach opadów 1000 mm do 1400 mm pod Alpami, oraz przeprowadzili ostre testy na mróz, a z uzyskanych selekcji wyprowadzili te o najlepszych cechach wina. Są to dzieci CS, Merlota, Sauvignon Blanc, Tokaja Friulijskiego i Regenta. Dla polskich warunków najciekawiej wyglądają krzyżówki 20/3 z CS i 20/3 z Tokajem Frulijskim(wczesność, jakość wina, odporność na mróz).
O ile się Tomek zgodzi na upublicznienie dalszych szczegółów i licencjonowane sadzonki dotrą do Polski to warto będzie założyć osobny wątek w dziale odmiany.

Budzik napisał(a):
?..jak najbardziej. Dla ogólnego pożytku warto założyć zbiorczy wątek o tych odmianach PIWI z Udine. Od razu dodam, że są pewne utrudnienia w zakupie - minimalna ilość to 100 szt./odmianę, trzeba podpisać kontrakt i podać lokalizację i pow. uprawy.

Tutaj są szczegółowe informacje o nowych odmianach PIWI z Udine:
http://www.vivairauscedo.com/calameo/?b ... WkhK6IkeTU

Mnie te odmiany włoskie tak bardzo nie zachwycają.
Wady
- Mała odporność na przemarzanie
- bliżej nie określony termin dojrzewania - wczesny ? poprawka na polskie warunki to pewnie około miesiąca a "późny" to być może i listopad ?
Zalety
-dobra jakość wina (prawdopodobnie :?: )
- Dobra odporność na choroby
Włosi podobnie jak i Francuzi selekcjonują ze względu na odporność na choroby a odporność na mrozy to dla nich drugorzędna sprawa :idea:


_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2017, 20:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2115
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszku pozwól że się z tobą nie zgodzę.
Absolutnie nie zainteresował bym się tymi odmianami gdyby nie spełniały moich oczekiwań jeśli idzie o mrozodporność.
Jak napisałem oni nie wymyślili tego sami tylko wykorzystali węgierski gotowiec w postaci odmiany Kozma 20/3 wyprowadzonej w terenie o klimacie kontynentalnym gdzie -28 c nie jest rzadkością. Panonia powinna u nas bez kłopotu dojrzeć bo tam dojrzewa pod koniec sierpnia, a węgierska odmiana Duna Gyongye określana jest tam jako średnio późna (kilka dni przed CF) a dojrzewa co roku u mnie.
C. Volos jest wcześniejszy o 3 tyg. od CS, z o wiele lepszymi parametrami zbioru (niższe kwasy i wyższy cukier), absolutnie mi to wystarczy, bo przy 1 gronie na latorośl (1,5 kg na krzew) w paskudnym 2016 CS zrobił w gruncie w mojej lokalizacji całkiem przyzwoite parametry na 10 października, no i nie zgnił jak wiele innych od. sz.p.
W badaniach laboratoryjnych jak widać dość restrykcyjnych na mrozodoporność Panonia w porównianiu z Soreli i C. Volos (Royal Cabernet) padła znacznie wcześniej od nich mimo że realnie w polu wytrzymała i owocowała po -28. Badali sztobry zimą prosto z pola więc dochodzi dodatkowo szok temperaturowy o ponad 20 c różnicy między polem a testem.
Rozmawiałem też z ludźmi którzy degustowali wino z tych odmian, więc opinie są jak najbardziej pozytywne.

Zresztą co się będę produkował tu jest cały gotowiec na końcu z testami na mróz :
http://www.aivv.it/Archivio/Atti/P052_1 ... rgante.pdf

Dodam jeszcze że aktualnie Panonia jako jeszcze b. młoda roślina nie wykazuje na teraz żadnych uszkodzeń mrozowych po styczniu 2017(nie okrywana), Kozmopolita także, a np. Zweigelt jest do wykopania, bo oberwała większość pąków.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2017, 23:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6760
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robercie,
wg linku który załączył Tomek (@Budzik):
Soreli (UD 34-113) : -24 stopnie, wczesna.
Wg linku który załączyłeś : przy -23,5 st. przez 12 godz przeżyło około 40-50% pąków, ale już przy -25,5 st. w ciągu 12 godz. przeżyło zaledwie ok.12%
Z czerwonych odmian Julius i C.Volos -24 st ale przy -25,5 st. to już b.kiepsko, średni czas dojrzewania

Reszta to w większości mrozoodporność około -20 st i 3 odmiany -22 do -23 st - tak jak vinifery.

Merlot Khoros (UD 31-125) - zawartość metylu w granicach dopuszczalnej normy w UE (0,25ml/100ml) a w chłodniejszym klimacie może być więcej ?!
Tegoroczny styczeń zweryfikuje pewnie poglądy na przeżywalność pąków winorośli w naszym klimacie - bez okrywania krzewów na zimę.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 10:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Zbyszek,
Nie podali kiedy robili te laboratoryjne badania mrozoodporności ale załóżmy że w okresie najwyższej mrozoodporności krzewów.
Jeżeli taki Cab. Volos ma odporność ok. -23C (50% żywych pąków) czyli podobnie jak CS, do tego wysoką odporność na mrz., przyzwoitą odporność na mp. i szp. i dojrzewa 2-3 tygodnie przed CS to moim zdaniem jest to bardzo ciekawa alternatywa dla CS i niemieckich hybryd typu Cabernet. Oczywiście pod warunkiem, że wino będzie dobre i zbliżone do CS. Skala przedsięwzięcia (10 ha siewek) daje nadzieję że nie wypuścili byle co, tylko naprawdę solidne odmiany. Czas pokaże. Ja będę testował właśnie Volosa mimo, że jest jedną z późniejszych odmian w tej grupie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 11:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2115
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
To wytłumaczcie mi jakim cudem Panonia w tym teście laboratoryjnym ledwo przeżyła -23,5 a w polu owocowała 4 t z ha po mrozie -28 ?
Mi się wydaje że sztobry pobierają z plantacji w okresie najwyższej mrozoodporności krzewów czyli w styczniu. A jakie tam średnio w okolicach Udine panują temperatury: w styczniu w ostatnich latach to średnio od 0 do 10c, to jak i gdzie krzewy miały się zahartować ?
Toteż w laboratorium sztobry przeżywają szok termiczny. W realnych warunkach uprawowych np. na Węgrzech było np. w 2011/2012 inaczej, rośliny miały od grudnia czas na zahartowanie poprzez stopniowe i częste spadki temperatury poniżej 0 i co za tym idzie osiągają swoją docelową odporność na mróz. Stąd Panonia wykazała zupełnie inną odporność na mróz w polu niż w teście laboratoryjnym we Włoszech. Wyprowadzony tam potomek Regenta o nazwie Julius ma podobne parametry mrozoodporność jak pozostałe nowe odmiany, a np. Regent w 2012 przeżył na 50% pąków w winnicy UJ po spadku do -26,5, a u mnie w 100% po ok. -24c.
Zresztą co znaczy rozhartowanie i gwałtowna zmiana temperatury dla winorośli niech świadczy fakt że jak widziałem u kolegi (ja miałem wtedy tylko ok. -15) hybrydy po marcowym mrozie lekko poniżej -20c w 2013 oberwały równo, nawet Marquette.
Jak dla mnie docelowa odporność na mróz ok. -24 w zupełności wystarcza, bo takie mam średnie wieloletnie minima temperatury. Skoro teraz CS mróz -22 nawet nie musnął to chyba jest oczywiste że Volos który ma w genach nieco v. amurensis i parę innych, będzie miał od rodzica trochę wyższą odporność na mróz. A te poziomy tanin, polifenoli i antyocyjanów w tej odmianie są kuszące. :D
Raz na 20 lat jest -30 i wtedy mówi się trudno.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 14:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 615
Czyli kolego RobertR zakladasz że max winorośl będzie u Ciebie rosła 10lat. A co do nowych odmian planuję odwiedzić Węgry i będę wtedy szukał ich odmian, jeśli tylko uda mi się z nimi dogadać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 15:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 615
Ja mam Reslinga i nie narzekam. Pozatym u mnie podstawa jak najkrótszy SAT bo i tak okopuje. Kolejna sprawa stawiam tunele ogrzewane więc nie widzę problemu. Będę świadomie kupował, wiem czego szukam i tyle Ile osób kupuje w supermaketach, znam sam takie przypadki i rośnie to i nawet owocuje. Mniej złośliwości a trochę pokory. Kolejna sprawa mnie zastanawiają nowe hybrydy, czy z czasem z wiekiem nie wychodzą niechciane aromaty. Rzymianie twierdzili że dobre wino jest po 30 latach rosnięcia winorośli. Te nowe hybrydy sprawdza się po kilku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 18:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6760
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
michal278 napisał(a):
Ja mam Reslinga i nie narzekam. Pozatym u mnie podstawa jak najkrótszy SAT bo i tak okopuje. ....

Riesling ma jeden z najdłuższych SATów :!: Jeżeli podstawą nasadzeń ma być jak najkrótszy SAT to raczej Iza Zaliwska :idea:
A przy okopywaniu na zimę to nie ma dyskusji o mrozoodporności odmian, bo nawet te najdelikatniejsze przetrwają.
Postaraj się o konstruktywną dyskusję w temacie.

Robercie,
p.Ryszard w Zawadzie testuje: odmiany: Kosmopolita,Panonia i Baćka. Na razie nie podaje jeszcze mrozoodporności dla tych odmian.?
Co do odmian włoskich PIWI to pewnie dobrze się domyślasz ,że dla tych patyków to był szok po gwałtownym obniżeniu temperatury o conajmniej 20 stopni :lol:
Badania laboratoryjne wytrzymałości pąków na przemarzanie nie są w stanie jak na dziś zastąpić badań polowych bo trudno jest wytworzyć mroźny wiatr np 20km/h i -23st.C
Więc na razie testują bez wiatru :wink:
Wspomniany wyżej p.Ryszard podaje na swojej stronie -25st. dla odmiany Dunaj z zastrzeżeniem,że w warunkach laboratoryjnych :idea:
W warunkach polowych najodporniejsze na mróz winifery wytrzymują -23.stopnie(w całkowitym uśpieniu zimowym ).
Jednak mogą to być bardzo dobre włoskie odmiany PIWI :?: :!: Tomek przetestuje 100szt C.Volos i za kilka lat będzie sprawa jasna

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 19:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 615
Wiem że Resling ma dlugi SAT. Też szukam nowinek o jak największej mrozoodpornosć, bo co innego narzucić trochę igliwia czy słomy, a co innego okopywać warstwą 30cm gliny. Człowiek jeśli nie rozwija się ginie. Szczególnie interesują mnie odmiany muskatowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 21:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2115
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Z tą mrozoodpornością to jest różnie i opisy opisami, a w praktyce jest inaczej, bo zależy to od wielu czynników.
Testuję odmiany węgierskie od RP jak Bacska, Kozmopolita, Panonia, jedna z białych selekcji EC(RP sam nie wie co to jest, ale zapowiada się świetnie z odpornością na choroby), Csilam, oraz vinifery jak Nektar, Gyongyriesling, Generosa, Csersegi Fuseres.
Bardzo dobrze z odpornością na mróz rokuje Generosa i Gyongyriesling, Nektara okryłem to nie wiem.
Generosa na dość marnie rosnącej roślinie (jak na moje warunki - gdzie wszystko rośnie jak wierzba energetyczna) nie ma żadnych uszkodzeń, w miejscu wystawionym na silny wiatr. Z tych odmian za jakiś czas wybiorę to czego dosadzę więcej, najpewniej do kupażu z Goecseji Zamatos.
A co do włoskich nowości to Royal Cabernet (C. Volos) także zamierzam przetestować - w miejsce Zweigelta który trafi pod szpadel niestety :(

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2017, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
michal278 napisał(a):
Wiem że Resling ma dlugi SAT. Też szukam nowinek o jak największej mrozoodpornosć, bo co innego narzucić trochę igliwia czy słomy, a co innego okopywać warstwą 30cm gliny. Człowiek jeśli nie rozwija się ginie. Szczególnie interesują mnie odmiany muskatowe.
Muskatowe wymagają ciepła, bez którego smakują jak kocie siki. Chyba Prim jest z nich najwcześniejszy, musi jednak dostać sporo słońca i nie być przeciążony gronami. SAT to skrót - suma aktywnych temperatur, nie do końca oznacza długość okresu wegetacyjnego.
RobertR napisał(a):
... - w miejsce Zweigelta który trafi pod szpadel niestety :(
Zweigelta uprawiają z powodzeniem w - Lubuskim. Ja nie trafiłem jeszcze na dobre wino węgierskie z odmiany Zweigelt, a dokańczam już chyba trzecią butelkę wina z Mediny i wciąż bardzo dobre.
Hybrydy mają jeszcze jedną zaletę nad winiferami: odrobinę wcześniej ruszają i wytrzymują niższe temperatury, przez co dają więcej owoców.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 10:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 615
Wiem co znaczy SAT. Użyłem go jako akronimu. Zweigelta piłem w miarę z Lidla, niestety ten z niemieckiego jest super w Pl już nie koniecznie. Medine nieraz piłem ale nie wyczułem nigdy jakoś muszkatu. W Pl wczesny start to raczej nie jest dobry ze względu na przymrozki. Hybrydy czasem potrafią odwalić i wymagają specjalnego traktowania (mowa o jagodach) ale mają więcej plusów niż minusów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 16:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 782
Lokalizacja: małopolska
Wracając do tematu nowych odmian PIWI - każdy kraj, co oczywiste, realizuje program dostosowany do lokalnych warunków klimatycznych i presji patogenów.

I tak Francuzi, jak słusznie zauważył Zbyszek, krzyżują pod kątem odporności na choroby i jakości wina. Ich hybrydy zbliżają się już do 99% vinifery (kilka generacji), przy zachowaniu bardzo wysokiej odporności na choroby. Mają również na uwadze żeby nie były zbyt wczesne bo na południu mają przecież gorąco. Przypuszczam, że ich mrozoodporność będzie na średnim poziomie vinifer (patrząc na rodziców np. Grenache) i u nas nie będzie dla nich zastosowania.

Włosi poszli inną drogą bo mają dopiero pierwszą generację krzyżówek vinifer i odpornych hybryd. Dobrze wybrali vinifery i wyjściowe odmiany mają jeszcze całkiem przyzwoitą mrozoodporność. Niektóre z nich mogą być dla nas atrakcyjne.

Pytanie co będzie dalej z hybrydami w kolejnych generacjach. Dalsze krzyżówki z viniferami w kierunku poprawy jakości wina mogą wciąż zachować odporność na choroby przy odpowiedniej selekcji, ale mrozoodporność zapewne się uśredni i będzie już niewystarczająca na nasze warunki.

Mam sporo wolnego miejsca i chyba też pobawię się w krzyżowanie. Jako odmianę wyjściową wytypowałem Villard Noir, który sam z siebie daje ponoć całkiem przyzwoite wino (potomek PN, w pełni odporny na mrz. i na mróz do -29C bez uszkodzeń). Zamierzam skrzyżować go z wybranymi, odporniejszymi viniferami tolerancyjnymi na mp. i z przyzwoitą mrozoodpornością jak np. Feteasca Neagra (-23C). Myślę że z takiego skojarzenia ma szansę powstać odmiana odporna na mrz. i częściowo na mp., z mrozoodpornością rzędu -26C i to by było to :wink:.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 18:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6760
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Napisałem we wcześniejszym poście ,że nie jestem zachwycony włoskimi krzyżówkami PIWI ale zapomniałem dodać, że tylko pod względem mrozoodporności :?
Przy odpowiednim doborze odmian rodzicielskich Włosi osiągnęli 2 cele; ponad 95%-towy udział genów V.vinifera i wysoką jednocześnie odporność na choroby grzybowe. Prawdopodobnie zupełnie przypadkowo uzyskali też 3 odmiany o podwyższonej odporności na mróz ?
Te właśnie 3 w/w odmiany mogą być uprawiane u nas wszędzie tam gdzie bez okrywania dotychczas rosną krzyżówki z odpornością ok.-24 st.C. a w genach mają zaledwie 70 do 85 % genów V.vinifera i wyraźne hybrydowe posmaki i aromaty.
Te nowe włoskie odmiany PIWI (10 szt) zostały już zarejestrowane i można je sadzić w UE z przeznaczeniem do wyrobu win. W niemieckiej bazie VIVC figurują jako vinifery.
Budzik napisał(a):
......
Pytanie co będzie dalej z hybrydami w kolejnych generacjach. Dalsze krzyżówki z viniferami w kierunku poprawy jakości wina mogą wciąż zachować odporność na choroby przy odpowiedniej selekcji, ale mrozoodporność zapewne się uśredni i będzie już niewystarczająca na nasze warunki.

Następnym etapem będzie dalsza poprawa parametrów PIWI i jakosci wina, zwłaszcza czerwonego, poprzez minimalizację glikozydu malvidyny charakterystycznego dla win z hybryd. Mrozoodporność zejdzie na dalszy plan. Możemy jeszcze liczyć na Amerykanów i na siebie :wink:
Cytuj:
Mam sporo wolnego miejsca i chyba też pobawię się w krzyżowanie. Jako odmianę wyjściową wytypowałem Villard Noir, który sam z siebie daje ponoć całkiem przyzwoite wino (potomek PN, w pełni odporny na mrz. i na mróz do -29C bez uszkodzeń). Zamierzam skrzyżować go z wybranymi, odporniejszymi viniferami tolerancyjnymi na mp. i z przyzwoitą mrozoodpornością jak np. Feteasca Neagra (-23C). Myślę że z takiego skojarzenia ma szansę powstać odmiana odporna na mrz. i częściowo na mp., z mrozoodpornością rzędu -26C i to by było to :wink:.

Tylko przyklasnąć.
Włosi jak mi się wydaje nie przypadkowo wybrali jako odmianę rodzicielską białą odmianę Biance a nie tylko czerwonego Regenta.
W Biance nie ma pewnie malvidyny albo jest jej znikoma ilość ?! (Ale to tylko moje przypuszczenia)
Wybór odmiany rodzicielskiej Fateasca Neagra bardzo dobry. (np. Malvidyna u FN poniżej 15 a u Regenta powyżej 500)
Trudne wyzwanie,
bo w instytutach pracują nad tym sztaby ludzi i mają do tego odpowiedni sprzęt (możliwość badań genetycznych już na wstępie doboru odmian rodzicielskich i przy eliminacji siewek!!! nie muszą czekać na owocowanie)
Powodzenia życzę

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 lutego 2017, 19:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 615
A co z odmianami szwajcarskimi ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 670 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO