Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Pozwolę sobie jeszcze ponarzekać :?

Śr. wieloletnia kwietnia to 9,9*C; Śr. z 2020 roku: 10,3*C.

Śr. temperatura kwietnia 2021 wyniosła ( u mnie) 6,4 *C. Bardzo duża anomalia...

W 2021 roku, najcieplejszy dzień kwietnia to był 1 kwiecień (pryma aprylis :lol: ) z temperaturą 20,0 *C... Było tylko 7 dni z temperaturą max ponad 15*C w dzień...

W 2020 było 8 bardzo ciepłych dni (23-25*C) i w sumie 21 dni z temperaturą max ponad 15*C w dzień...

Osobną kwestią są przymrozki, które w 2020 roku występowały w niektórych lokalizacjach w maju (chociaż mi nic nie wymarzło)
a z kolei w 2021 roku 27 kwietnia przyszedł duży mróz -2,6*C, który w winoroślach też nie wyrządził szkód...

Ale gdyby ten mróz wystąpił po takim kwietniu jak w 2020 to byłoby pozamiatane...

Ale tak podsumowując, mamy na dzisiaj około 3 tygodnie opóźnienia w wegetacji - i moim zdaniem jest 80% prawdopodobieństwa, że to będzie słaby sezon - podobny jak 2017 czy 2020.
Także trzeba się na to przygotować, szczególnie w kwestii obciążenia krzewów i zabiegów agrotechnicznych...

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe jak SAT będzie w tym roku. I czy w ogóle winorośl nadgoni. U mnie jeszcze wszystko w powijakach ledwo łuski pękają. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek 1 maja tak było. :evil:

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 09:57 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem nie nadgoni.

Szykuje się bardzo trudny sezon.

A jeszcze prognozy na najbliższe 7-10 dni są bardzo słabe, kontynuacja obecnej pogody... Zimne noce, poniżej 5*C, w dzień 7-15*C...

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 11:16 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Moim zdaniem nie nadgoni.

Szykuje się bardzo trudny sezon.

A jeszcze prognozy na najbliższe 7-10 dni są bardzo słabe, kontynuacja obecnej pogody... Zimne noce, poniżej 5*C, w dzień 7-15*C...

Żeby później nie było płaczu..."a mogłem 3kg dać"... :lol:
Niby jest jak mówisz ale czy przewidzisz pogodę do końca sezonu?Nie ma szans...

Solaris dojrzeje bez słońca więc głowa do góry! :D

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 13:12 
mistrz
mistrz

Jest jedna zaleta. Przyniesie otrzeźwienie i może ograniczy nieco zapędy, by sadzić tysiące krzewów rieslinga, zweigelta, chardonnay, pinot gris. Pod domem proszę bardzo, ale robić z tego biznes?
Przecież nawet na Morawach i Słowacji są lata, gdzie taki owoc nie zdąży dojrzeć. A przecież oni hen daleko za górami.

U mnie 6.9°C.
W 2020 8.0°C, 2019 9.5°C

vanKlomp napisał(a):
Ciekawe jak SAT będzie w tym roku.

Nie pytaj jaki, pytaj CZY ;)
Taki żart ;)

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Ostatnio edytowano sobota, 1 maja 2021, 14:09 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 14:02 
Kiper
Kiper

ArturK79 napisał(a):
Jest jedna zaleta. Przyniesie otrzeźwienie i może ograniczy nieco zapędy, by sadzić tysiące krzewów rieslinga, zweigelta, chardonnay, pinot gris. Pod domem proszę bardzo, ale robić z tego biznes?
Niezupełnie. W dobrych lokalizacjach w zachodniej Polsce to ma sens. Ale nie bez powodu są to wina bardzo drogie. Wiąże się to z bardzo niską wydajnością, która wynika z:
- konieczności ograniczania plonu w celu osiągnięcia lepszych parametrów,
- strat po przymrozkach,
- w związku z ww. są lata lepsze, ale też lata gorsze, co też trzeba wkalkulować w cenę.
Ale jak się to wliczy w cenę, a popyt nadal jest, to dlaczego nie?

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 14:03 
Kiper
Kiper

Sam SAT może szybciutko nadgonić, wystarczy że się jakiś wir majtnie w drugą stronę i wjedzie pełna Afryka z temperaturą 40 stopni w dzień i 35 stopni w nocy.

Więc ostrożnie z tymi modlitwami ;)

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 14:33 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
Pozwolę sobie jeszcze ponarzekać :?

Śr. wieloletnia kwietnia to 9,9*C; Śr. z 2020 roku: 10,3*C.

Śr. temperatura kwietnia 2021 wyniosła ( u mnie) 6,4 *C. Bardzo duża anomalia...

W 2021 roku, najcieplejszy dzień kwietnia to był 1 kwiecień (pryma aprylis ) z temperaturą 20,0 *C... Było tylko 7 dni z temperaturą max ponad 15*C w dzień...

W 2020 było 8 bardzo ciepłych dni (23-25*C) i w sumie 21 dni z temperaturą max ponad 15*C w dzień...

Osobną kwestią są przymrozki, które w 2020 roku występowały w niektórych lokalizacjach w maju (chociaż mi nic nie wymarzło)
a z kolei w 2021 roku 27 kwietnia przyszedł duży mróz -2,6*C, który w winoroślach też nie wyrządził szkód...

Ale gdyby ten mróz wystąpił po takim kwietniu jak w 2020 to byłoby pozamiatane...

Ale tak podsumowując, mamy na dzisiaj około 3 tygodnie opóźnienia w wegetacji - i moim zdaniem jest 80% prawdopodobieństwa, że to będzie słaby sezon - podobny jak 2017 czy 2020.
Także trzeba się na to przygotować, szczególnie w kwestii obciążenia krzewów i zabiegów agrotechnicznych...
Zbyszek u mnie pozamiatał 23 maj 2020 - 3,2°C oby 2021 mroził w pierwszej połowie a nie gdy zielone wyjdzie.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 15:34 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
tupisac napisał(a):
Sam SAT może szybciutko nadgonić, wystarczy że się jakiś wir majtnie w drugą stronę i wjedzie pełna Afryka z temperaturą 40 stopni w dzień i 35 stopni w nocy.

Więc ostrożnie z tymi modlitwami ;)
Wiem, że na Węgrzech w południe w wysokiej temperaturze ustaje wegetacja winorośli.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 16:06 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Wiem, że na Węgrzech w południe w wysokiej temperaturze ustaje wegetacja winorośli.

Ani SAT ani GDDC tego nie uwzględniają...

PostNapisane: sobota, 1 maja 2021, 17:32 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
tupisac napisał(a):
fels napisał(a):

Ani SAT ani GDDC tego nie uwzględniają...
Nie zaznajamiałem się z tematem SATów. Po prostu kiedyś zapytałem mailem doświadczonego Ryszarda Piątka czy i jakie odmiany węgierskie z jego oferty dojrzeją w centralnej Polsce. Odpisał, że latem na Węgrzech dzień krótszy, a i upały takie w południe, że zatrzymują wegetację.
Niestety u mnie na równinie przymrozki majowe i wrześniowe w niektórych latach tną wegetację dramatycznie. Dlatego m.in. nie odważyłem się wsadzić późnego csilam.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 06:01 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ArturK79 napisał(a):
Przecież nawet na Morawach i Słowacji są lata, gdzie taki owoc nie zdąży dojrzeć. A przecież oni hen daleko za górami.

Na Morawy mamy blisko, ale to już nie ten klimat, dlatego nie odnoszę się do tego regionu.
Do Czech, Saksonii i Brandenburgii natomiast mamy na Zachodzie blisko, nie tylko historycznie, czy w kilometrach, ale i klimatycznie. W krajach winiarskich wiadomo, że są lata lepsze i gorsze. Dlatego na terenach zachodniej części kraju, gdzie, poza lubuskim mającym ciągłość od średniowiecza, winiarstwo wraca po 150-200 latach, trzeba przywyknąć, że są lata, gdy vinifery mogą dać gorszy plon. Tak jest w Mitteleuropa. Jeżeli prowadzi się winnice w gorszych rejonach kraju, tym bardziej należy mieć to na uwadze. Zawsze będę protestować podejściu, jakie zaprezentował Kolega. Są tereny w tym kraju, na których sadzenie winorośli jest po prostu ryzykowne. Są też tereny, gdzie tradycja winiarska zamarła w epoce rozwoju przemysłu i koleji, jak u nas na Zachodzie, i odradza się skutecznie podobnie u sąsiadów, vide Brandenburgia. Trzeba tylko przywyknąć, że mnie każdy rok będzie jak rocznik 2017, 2018, czy też 2019. Większość największych, komercyjnych winnic zachodniej Polski ma 20 lat. W tym czasie przeszły już niejedno, a mimo to prosperują i , co najważniejsze, areał upraw wciąż się powiększa o kolejne winnice.
A zresztą, jeżeli chcecie utyskiwać, to utyskujcie, narzekajcie i zaprzeczajcie.
W Niemczech rocznik bardzo dobry jest ca. raz na 10 lat. Tam to wiedzą. Dla porównania, jeden z lepszych regionów Niemiec- Pfalz (jedne z najlepszych Rieslingów Palatynatu powstają na tamtejszych piaskach): https://www.pfalz.de/de/pfalz-geniessen ... jahrgaenge .Od 2000 r. większość roczników bardzo dobrych, im odleglejsze lata, tym coraz częściej pojawiają się określenia jakości dobra, całkiem dobra, średnia, czy wręcz zła. Zatem, kto chwyta popularne hasła "lubuska Toskania", czy "małopolski Tokaj", nie znając historii winiarstwa w danym regionie Europy, rozczaruje się czym prędzej.
Wczoraj przed wieczorem planowałem wykonać oprysk siarką i olejem w połowie fazy wełnistego pąka dla Elblinga i Chasselas (Schoenedel, Gutedel). Aby siarka spełniła swoją rolę, wymagana jest jednak temperatura +15 st. C. Niestety przed wieczorem zrobiło się naprawdę chłodno, gdy temperatura koło godziny 18 spadła do 12 st. C. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35192 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35193 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35194 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35195 .
Od nocy leje. IMGW we Wro wydało ostrzeżenia hydrologiczne dla naszych nadodrzańskich terenów. Sudeckie rzeki wzbierają. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35191

Ostatnio edytowano niedziela, 2 maja 2021, 08:16 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 06:04 
Ekspert
Ekspert

Wg mnie, SAT powinien być limitowany jak z dołu,granica 10st,a także z góry. Wyciąć sŕ. temp. godzinową powyżej 35st. Ciekawe,jak by to wyglądało?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 09:12 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
W krajach winiarskich wiadomo, że są lata lepsze i gorsze. Dlatego na terenach zachodniej części kraju, gdzie, poza lubuskim mającym ciągłość od średniowiecza, winiarstwo wraca po 150-200 latach, trzeba przywyknąć, że są lata, gdy vinifery mogą dać gorszy plon. Tak jest w Mitteleuropa.
Otóż nie, to nie to samo. W Czechach, Saksonii nie mówiąc o Nadrenii są lata z lepszym lub gorszym plonem.
U nas (także na zachodzie) nawet lepsze lata oznaczają znacznie mniejsze zbiory (na ha) niż w Czechach, Saksonii nie mówiąc o Nadrenii (ze względów, o których już pisałem), a gorsze lata to brak zbiorów lub zbiory minimalne (chyba że jakość wina nie jest priorytetem - takie przypadki też znamy).

I przestań wtryniać tu bezsensowne wątki historyczne. Tu jest miejsce, w którym o tym pisałeś (sam założyłeś wątek), więc jak chcesz pisać o rozwoju przemysłu i "koleji" w XIX w., to tu możesz kontynuować:
polityka-obyczaje/area-winnic-na-l-sku-pod-koniec-wieku-xix-t13549-15.html
Jakoś tradycyjnie schowałeś głowę w piasek, a ja wciąż liczę na odpowiedź:
polityka-obyczaje/area-winnic-na-l-sku-pod-koniec-wieku-xix-t13549-15.html#p233774.

A jak chcesz nadal porównywać klimat Śląska do Czech czy Niemiec, to tu masz wątek, który sam założyłeś:
polityka-obyczaje/polemika-t13929.html
I tu możesz kontynuować, choć tu także uciekłeś od nomen omen polemiki. Ale ja nadal liczę na odpowiedź:
polityka-obyczaje/polemika-t13929.html#p241427.

Dolnoslonzok napisał(a):
Jeżeli prowadzi się winnice w gorszych rejonach kraju (...)
Wreszcie to napisałeś.

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 10:08 
Kiper
Kiper

U nas wczoraj padało i grzało, pachniało: piękna wiosna. Teraz chłodno i leje 3 cm / 6h, w tym roku suszy u nas nie widać... Zielone na krzakach ( np. Łora, Eszter, Festivee ) wychodzi powoli bo chłodno, mało słońca. Zaczęły wczoraj przy cieple i słonku kwitnąć węgierki i wiśnie, - a truskawki i jabłonie za tydzień. Pozdrawiam z chłodnego i mokrego tropiku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1