Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 04:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 13:11 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):

E tam. Chodzi o to że zimą można umrzeć z nudów. Więc budowa takiej konstrukcji staje się świetnym zajęciem na zimowe wieczory. A jeśli jeszcze można się komuś pochwalić to już ekstra.
.

I to wyjaśnienie do mnie przemawia :lol: :lol: :lol: .
Też mnie już nosi i zacząłem okorowywać słupki modrzewiowe kupione jesienią na powiększenie uprawy. Śmiecę w garażu, żona się złości ale wytłumaczyłem jej że lepsze to niżbym miał umrzeć z nudów.

Krzysztof

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 14:03 
Ekspert
Ekspert

donald1209 napisał(a):
gbed napisał(a):
E tam. Chodzi o to że zimą można umrzeć z nudów. Więc budowa takiej konstrukcji staje się świetnym zajęciem na zimowe wieczory. A jeśli jeszcze można się komuś pochwalić to już ekstra.
I to wyjaśnienie do mnie przemawia :lol: :lol: :lol: .
Też mnie już nosi i zacząłem okorowywać słupki modrzewiowe kupione jesienią na powiększenie uprawy. Śmiecę w garażu, żona się złości ale wytłumaczyłem jej że lepsze to niżbym miał umrzeć z nudów.

Krzysztof
Taaak, mnie też przekonuje taka argumentacja :lol:

Gdybym zimą się nudziła, to kto wie... a tak, to moja ukorzeniarka składa się z dwóch pojemników plastikowych, wiaderka perlitu, starego termometra i grzałki akwarystycznej z termoregulatorem. Pożyczam sobie na 2-3 tygodnie te pojemniki od mojego dziecka, a klocki na ten czas mieszkają w workach foliowych. :D Wstawiam jeden pojemnik w dugi, wlewam wodę do dolnego i wkładam grzałkę. Do górnego pojemnika perlit, termometr i patyki... i już. :D

Uważam, że warto zawoskować górę patyków, ale ja to robię już na jesień, a nie tak jak gość z filmiku w momencie rozpoczęcia ukorzeniania. Polecam osobiście jesienne woskowanie przed zadołowaniem.

W podlinkowanym filmiku żarówkowa ukorzeniarka miała trochę dziwną konstrukcję. Ten gość chyba nie zamyka "bocznej" ścianki i chyba nie stawia jej na pion - tak jak te "nasze". Jeśli zostawia ją poziomo, to żarówki są bezpieczne przed ewentualnym zalaniem. Tym sposobem jego ukorzeniarka jest bezpieczna.

Ostatnio edytowano środa, 30 stycznia 2013, 14:25 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 14:17 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
... a tak, to moja ukorzeniarka składa się z dwóch pojemników plastikowych, wiaderka perlitu, starego termometrj i grzałki akwarystycznej z termoregulatorem. Pożyczam sobie na 2-3 tygodnie te pojemniki od mojego dziecka, a klocki na ten czas mieszkają w workach foliowych. :D Wstawiam jeden pojemnik w dugi, wlewam wodę do dolnego i wkładam grzałkę. Do górnego pojemnika perlit i patyki... i już. :D

Podobne rozwiązanie z grzałką akwarystyczną to ja zrobiłem żonie do produkcji żurku (zakwasu). Polecam.
Ostatnio jednak konstrukcję uprościłem i wkładam grzałkę akwarystyczną wprost do żurku. :idea:

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 14:39 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Pożyczam sobie na 2-3 tygodnie te pojemniki od mojego dziecka,

Oczywistym jest, że wykonywanie ukorzeniarki tylko po to, by raz do roku przez dwa tygodnie ukorzenić sobie kilkanaście/kilkadziesiąt sztobrów jest mało racjonalne. Kiedy ja decydowałem się na konstruowanie ukorzeniarki, miałem już gotowe plany jak ją wykorzystywać dużo częściej. Od dawna próbowałem rozmnożyć swoje borówki amerykańskie, bez powodzenia. Kiedy zmontowałem ukorzeniarkę, zaczęły się pierwsze sukcesy i to nie tylko z borówką. W ukorzeniarce gościły róże, cyprysik, śliwy, warzywka, które wymagają podpędzenia wiosną, zioła i pieczarki, które smakują o wiele lepiej niż ze sklepu. W tym roku, jeżeli nie przemarzną, może będę eksperymentował z jagodami Goji (kolcowój w dwóch odmianach). Eksperymenty można rozłożyć na czas od wiosny do jesieni, a nawet dłużej.
W ukorzeniarce zaopatrzonej w foliowy daszek można stworzyć idealne warunki dla nawet bardzo wymagających roślin - temperatura, wilgoć, doświetlenie itp. Można eksperymentować ze szczepieniem winorośli i innych roślin.

Inaczej do ukorzeniarki może podchodzić ktoś, kto zawodowo zajmuje się winoroślą. Jemu te dwa do kilku tygodni (można w wielu etapach ukorzeniać) używania ukorzeniarki wystarczy. Inni, nie będą używać ukorzeniarki, a posadzą sztobry w odpowiednim czasie na folię do gruntu.
Przymusu nie ma, kiedy jednak ktoś się pomęczy i skonstruuje sobie ukorzeniarkę, może dla niej znaleźć sporo innych zastosowań niż tylko ogrzewanie kallusów czy korzonków sztoberkom winorośli.

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 15:14 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater, temat alternatywnego wykorzystania ukorzeniarki proponuję kontynuować tu: polityka-obyczaje/alternatywne-sposoby-wykorzystania-winoro-lowej-ukorzeniarki-t8159.html
Bardzo mnie ciekawią Twoje doświadczenia z innymi roślinami.

PostNapisane: środa, 30 stycznia 2013, 21:22 
mistrz
mistrz

Gdzieś to było, ale nie mogę znaleźć. Ile powierzchni w ukorzeniarce potrzebuje na 150 sztobrów ew podajcie jakiś przelicznik ilość sztobrów/cm2.

PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2013, 01:18 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Zamierzam zebrać te wszystkie koncepcje i dodć na końcu artykułu o ukorzeniarce DarkaRz w formie linków do odpowiednich postów.

Wykonałem to już. Na razie propozycje z 2013 roku, można to rozszerzyć na 2011 i 2012.
Forma dodatku do istniejącego artykułu (dodać nowego artykułu nie umiem, więc albo ktoś to zrobi, albo mi powie jak to zrobić, albo zostanie jak jest).
Tytuły są linkami do postów.

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... a%C5%82ych

Prosiłbym autorów rozwiązań o poprawki minimum w punktach Wymiary i Moc (lub gdziekolwiek jeśli coś namotałem).

PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2013, 06:59 
czeladnik
czeladnik

Gbed dobra robota.
Gdy trafiłem na artykuł DarkaRZ od razu ślepo patrzyłem na jego rozwiązanie, ale nie czytałem forum w poszukiwaniu udoskonaleń, bo nie byłem świadomy ich istnienia. Teraz ten artykuł to znakomite połączenie pomysłowości Darka (wynalazcę-inspiratora :) ) i możliwość wyboru udoskonaleń.

Dobrze, że moce podałeś, bo będziemy wiedzieli komu i dlaczego podtapia styropian. Oczywiście nie tylko moc kabla o tym świadczy, ale zawsze to jakieś przybliżenie.

Moc kabla u mnie to 50W. Możesz uzupełnić.

PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2013, 09:38 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
gbed napisał(a):
Prosiłbym autorów rozwiązań o poprawki minimum w punktach Wymiary i Moc (lub gdziekolwiek jeśli coś namotałem).

Poprawiłem i uzupełniłem informacje dotyczące mojej konstrukcji.

Wydaje mi się, że podałeś wymiary zewnętrzne. Tutaj raczej chodzi o wymiar produkcyjny, wewnętrzny potrzebny aby ocenić ile sztobrów się zmieści.

PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2013, 09:58 
Kiper
Kiper

Uzupełniłem, choć w tej konkretnej konstrukcji wymiar wewnętrzny może być inny. Skoro zewnętrzna warstwa ukorzeniarki wykonana jest z materiału sztywnego, można bez pogorszenia warunków ukorzeniania zastosować cieńszy styropian, zwłaszcza na ściany. Utrata ciepła uciekającego w naturalny sposób do góry jest dużo większa niż na boki, przez cieniutki styropian. Myślę nawet, że zamiast styropianu śmiało można wykleić ścianki boczne izolacyjną folią zagrzejnikową, o której pisze Roman (Dziadek2).
Domyślam się, że autor pomysłu zastosował gruby styropian, ponieważ jego funkcją jest nie tylko izolacja, ale także zapewnienie trwałości i sztywności konstrukcji. Skoro funkcje konstrukcyjne przejmuje obudowa z płyt, można ograniczyć grubość warstwy izolacyjnej.

PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2013, 13:32 
czeladnik
czeladnik

GrapesEater napisał(a):
Myślę nawet, że zamiast styropianu śmiało można wykleić ścianki boczne izolacyjną folią zagrzejnikową, o której pisze Roman (Dziadek2)

Aż tak daleko bym się nie posuwał. O ile myślę że zastosowanie 2cm lub 3cm grubości styropianu to rzecz względna to jednak zastosowanie foli zagrzejnikowej o grubości 2-3mm wydaje mi się przesadą.
Jeżeli będziemy trzymać skrzynkę w chłodnym pomieszczeniu gdzie temperatura będzie rzędu kilku-kilkunastu stopni a chcemy żeby korzenie miały przyjmijmy 25st. to będzie to różnica rzędu 15-20 stopni i styropian 3mm tego nie powstrzyma. Raz że niepotrzebne straty energii, dwa że korzenie przy ściance na pewno będą miały chłodniej a trzy przy małej mocy grzałki możemy nie uzyskać odpowiedniej temperatury zwłaszcza dla początkowego okresu podgrzewania.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 13:21 
Kiper
Kiper

Krzystek napisał(a):
Coraz szybciej, w ubiegłym roku Aguskac zainicjowała temat ukorzeniania 11-go lutego . Jeśli trend się utrzyma, to wkrótce zaczniemy w listopadzie, czyli tuż po zbiorach.

Prorok jaki czy co?( to post z ubiegłego roku)
W tym roku Cortis zaczął 14-go stycznia. :lol: , więc do listopada coraz bliżej :lol: :lol:

Pozdrawiam wszystkich niecierpliwych

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 13:39 
Ekspert
Ekspert

Post z 17.01.2013r uprawa/ukorzenianie-2013-t8137-15.html#p132279

Sadzonka po kolejnych 2 tygodniach.

Załączniki:
Rondo 02.02.2013.jpg
Rondo 02.02.2013.jpg [ 55.36 KiB | Przeglądane 517 razy ]

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 15:54 
Ekspert
Ekspert

Jaką frakcję perlitu stosujecie do ukorzeniania? Kupiłem kiedyś worek, ale się skończył i ukorzeniałem w trocinach. Teraz chcę wrócić do perlitu, ale już zapomniałem jaki stosowałem :)

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 16:06 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Jaką frakcję perlitu stosujecie do ukorzeniania? Kupiłem kiedyś worek, ale się skończył i ukorzeniałem w trocinach. Teraz chcę wrócić do perlitu, ale już zapomniałem jaki stosowałem :)

Romanie, grubszy lepszy :D .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1