sajko71 napisał(a):
Ricci napisał(a):
Zgadzam się z opinią Leszka, mam podobne doświadczenia. Przedstawiałem je na forum:
ukorzenianie 2011ukorzenianie 2012 (pkt.-2.1, 2.2)
Równolegle ukorzeniam również tradycyjnie, na czarnej folii; ewentualne wypady z wiosny, uzupełniam jesienią.
Ricci przeanalizowałem Twoje zdjęcia z wyżej wskazanych linków, dostrzegłem, że dokonałeś szczepienia przed ukorzenianiem. Może coś więcej o tym napiszesz, bo mam nadmiar niepotrzebnych sztobrów Ontario a mniejszą ilość szlachetniejszych odmian i kusi mnie skrócić te drugie z 4 do trzech oczek i jedno oczko zaszczepiać na Ontario. Czy to może się udać? Czy szczepienie np. Galantha, czy Jubiliej Now. na patyku Ontario ma sens?
Może inni koledzy też się wypowiedzą.
1.Podkładki MF przycięte na 25-26cm, namoczone kilkanaście godzin.
2. Zrazy j/w
3. Szczepienie w szparę 22.03. 2012.( ostry nóż+ precyzja, ja się uczę, może Omegę kupię z czasem)
4. Stratyfikacja 22.03-12.04- poziomo położne w ukorzeniarce w temp 30*C- przykryte warstwą perlitu.
5. Zawoskowanie miejsc szczepienia.
6. Do doniczek 14.04- najlepiej wysokie ( doniczki) min 20cm, w 2012 partia szczepiona, użyłem PETów, ale mam już orginalne wysokie doniczki i te będą ok--> wielokrotnego użytku.
7.12.04-14.05- hartowanie sadzonek do niskich temperatur i światła ( ja w foliaku, cieniowanie na początku itp, może być szklarenka, parapet to tylko na początku)
8. 14.05.-->wysadzanie do gruntu- obniżenie terenu wokół ok. 15cm, sadzenie ze skosem, miejsce szczepienia ok 5cm nad poziomem docelowego poziomu gruntu.
9. Zdjęcia z jesieni 2012:
Śr lis 14, 2012 7:13 pm Ricci napisał(a):
Ad 2.1 Szczepione- przyjeły się ok, przyciąłem na 3-4 oczka; w jednym przypadku pozostawiłem na pień i ramię
Przycięte na 3-4 oczka____Pozostawione na pień i ramię

10. Pisałem że w jednym przypadku, pozostawiłem ramię, niestety przy okrywaniu, wyłamywało się z miejsca szczepienia i musiałem przyciąć na 2 -3 oczka ( może nić nie być z tej sadzonki).
Jak widać ze zdjęć, partia szczepiona porosła bardzo ładnie ( wys, łozy: cięta na wys. 2m kilka razy grub. ok 8mm), wypady oczywiście były, ale to na etapie wcześniejszym, do gruntu szły sadzonki z zielonym i korzeniami.
Teraz u Ciebie; czy Ontario się nada na podkładki? nie wiem, próbuj, przecież to jest frajda...