Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 15:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 23:29 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
Prawdopodobnie nikt jeszcze nie badał wpływu fal elektromagnetycznych na organizm winorośli, więc możesz być pierwszym.

Jak to nie? :shock: Pokusił bym się nawet o stwierdzenie, że bez promieniowania elektromagnetycznego winorośl nie może żyć, a nawet nie mogła by w ogóle istnieć... no bo jak niby mogą sobie poradzić rośliny bez światła? :wink:

GrapesEater napisał(a):
Chyba jednak nie. Prawidłowo podłączony do sieci zasilającej (gniazdko z bolcem i trzyzyłowy przewód zasilający) zasilacz komputerowy w metalowej obudowie nie powinien emitować fal elektromagnetycznych, więc dla roślin powinno to być obojętne.

Praktycznie każde urządzenie elektryczne zasilane prądem zmiennym, czy przemiennym(lub w których tylko taki prąd występuje) emituje promieniowanie elektromagnetyczne, przy czym są to bardzo małe natężenia, a ekranowanie urządzenia o jakim wspominasz pozwala na praktycznie całkowite go wyeliminowanie, przy czym pewną, bardzo małą ilość będzie i tak emitować przewód zasilający :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 14:33 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Ja bardzo przepraszam, bo może popełniam jakieś bluźnierstwo, ale pragnę się pochwalić, że pierwszy raz od 8 lat nic nie ukorzeniam i całkiem mi z tym dobrze :mrgreen:

Dawaj no adresik to wyśle Ci coś do ukorzeniania :mrgreen:
Aż mi się żal zrobiło :lol:

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 16:47 
Ekspert
Ekspert

Nie kuś !!
Faceci to jednak złośliwi są... mam mieć wyrzuty sumienia??

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 20:01 
mistrz
mistrz

2 luty - Próbne ukorzenianie
Jak widać na zdjęciach 2 lutego próbnie wsadziłem 3 patyki Arkadii do kartoników po sokach do uniwersalnego torfu, góra w wosku dół w ukorzeniaczu AB aqua wszystko stoi na 2 płytkach a te na grzejniku temp. nie mierzyłem ale utrzymuje się na ładnym poziomie bo grzejnik cały czas grzeje do tego efekt zimnego parapetu ochładza górę, pytanko czy jak nie zrobiłem dziurek w tych kartonikach to czy jest opcja że sztobry zamiast ukorzenić się zgniją? Podlewam jak podłoże się przesuszy czyli nie za dużo. Po jakim czasie mogę liczyć na to że góra ruszy zakładając że dół ma temp. 30*C a góra 10-15*C
http://imageshack.us/a/img651/1423/dsc00206qs.jpg
http://imageshack.us/a/img254/6808/dsc00205fy.jpg
Obrazek

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Zimową porą winorośl spoczywa, przy czym w pierwszym okresie jest to spoczynek bezwarunkowy a potem już wymuszony niską temperaturą. Wydaje się że skuteczna stratyfikacja zachodzi w warunkach naturalnych w kopcu, a jeśli pędy były w piwnicy to może było zbyt ciepło na przejście do spoczynku wymuszonego?
Wtedy start będzie długi i wyczerpujący.
Dobrze przechowane patyki we właściwym terminie startują sprintersko czyli średnio do dwu tygodni. W zeszłym roku szybko ruszyła hybryda klasyczna a później winifera, a najpóźniej liście puściła hybryda II generacji węgierski muszkat Goetsei Zamatos (jak nie przekręciłem liter).
W przypadku twojego ekspermentu mam wątpliwość czy korzenie puszczą z dołu, raczej jeśli, to przy powierzchni.

PostNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 23:20 
mistrz
mistrz

Sztobry przechowywane w lodówce miały więc raczej ciemno.

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
pytanko czy jak nie zrobiłem dziurek w tych kartonikach to czy jest opcja że sztobry zamiast ukorzenić się zgniją? Podlewam jak podłoże się przesuszy czyli nie za dużo.

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że stopki będą zagniwać - co jest najczęstszą przyczyną niepowodzeń w ukorzenianiu

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 10:32 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
W przypadku twojego ekspermentu mam wątpliwość czy korzenie puszczą z dołu, raczej jeśli, to przy powierzchni.

Skąd taki dziwny wniosek? Puszczą tam gdzie zwykle puszczają, czyli na węzłach. W tym przypadku najliczniej i najszybciej na dole.

@piotrek7725:Jeżeli ostro palisz w co to odizoluj czymś pojemniki od grzejnika. Najlepiej sprawdź temperaturę podłoża. Wsadź w te pojemniki patyki do szaszłyków i wyciągaj co 2-3 dni. Dopóki dół patyczka będzie nasączony wodą nie podlewaj, co najwyżej zwilżaj spryskiwaczem, niewielką ilością wody, górę ziemi . Nie zawoskowałeś całości sztobrów nad podłożem i na tym grzejniku są narażone na przesuszenie. Ja bym dopełnił pojemniki podłożem ile się da, albo założył osłonki z butelek plastikowych, z wyciętym dnem, bez nakrętek, żeby zwiększyć wilgotność powietrza w okolicy sztobra. Jak pąki zaczną pękać butelki usuń.

Dwa sztobry wyglądają na opałowe :).

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 11:02 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
pytanko czy jak nie zrobiłem dziurek w tych kartonikach to czy jest opcja że sztobry zamiast ukorzenić się zgniją? Podlewam jak podłoże się przesuszy czyli nie za dużo.

Zrób te dziurki, to żaden problem przecież. Ja ścinałam rogi kartonu.

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 12:58 
Ekspert
Ekspert

Cd. fotorelacji :). To już 2 miesiące jak męczę to Rondo.

uprawa/ukorzenianie-2013-t8137-15.html#p132279
uprawa/ukorzenianie-2013-t8137-90.html#p132970

Załączniki:
Rondo 17.02.2013.jpg
Rondo 17.02.2013.jpg [ 64.44 KiB | Przeglądane 998 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 13:06 
mistrz
mistrz

Wiem wiem Kapitanie obserwuję bacznie tematy na forum szczególnie ten i znam historię tego Ronda :D
Jeśli chodzi o moje patyki to tak 2 wydają się opalowe ale po wyciągnięciu z lodówki i odświeżeniu końcówek były zielone i żywe w środku, może coś z nich będzie, jak wszystkiego szkoda mi było ich wywalić to poszły do lodówki i czekały na swoją kolej :)
Podłoże za gorąco niema na 100% nie lubię mieć wybitnie gorąco w pokoju :)
Dzisiaj muszę zrobić dziurki w tych kartonikach może za późno ale trudno, lepiej późno niż wcale :)
PS: Kapitanie czy ten termometr to termometr do wina?

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 14:09 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
Kapitanie czy ten termometr to termometr do wina?

Do wina.

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 14:12 
Ekspert
Ekspert

Próbowałem kilka patyków w próchnicznej glebie i niestety korzonki nie wyrosły w ziemi, za to jeden puścił z pąka górnego.
Piotrek próbuje w torfie.

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 14:24 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Próbowałem kilka patyków w próchnicznej glebie i niestety korzonki nie wyrosły w ziemi, za to jeden puścił z pąka górnego.
Piotrek próbuje w torfie.

Nie koniecznie, a raczej na pewno przyczyna nie leżała po stronie rodzaju podłoża. Najczęstszą przyczyna takiego stanu są procesy gnilne sztobrów. Zawsze zaczyna się to na stopce i idzie do góry. Pierwsze korzenie pojawiają się na zdrowej tkance powyżej albo wcale. A dlaczego sztobry gniją od dołu, to już wszyscy wiedzą. Dziurki w dnie pojemników, czasami też nie zaradzą nadmiernej troskliwości :D .

PostNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 19:06 
mistrz
mistrz

Okej sprawa wygląda tak 2 sztobry faktycznie są opałowe tzn. przez te 2 tyg się zrobiły opałowe co do 3 jeszcze się nie wypowiadam co by nie zapeszyć ^^
To tylko próbne ukorzenianie bo już nie moglem się doczekać ^^
No jeszcze miesiąc i ruszam z resztą normalnie w perlicie i w porządnej ukorzeniarce :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 987 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1