Zostana położone na glebie i przykryte ziemią, dokładniej pisałem o tym w watku, o przygotowaniu do zimy:
Ricci napisał(a):
...Mam podobny problem na
L3, dotyczy to ok.600 szt krzewów. Wszystkie wyprowadzone na 1 latorośl - obecnie łozę.
Napisze jak ja postąpię... w przypadku słabych (czyt. cienkich do 8mm) przyrostów, teraz przytnę nadmiarowo na 3-4 oczka, przysypie ziemią, na wiosnę odkopię, skrócę do 2 oczek( jeżeli zależy nam na opóźnieniu startu, to późną wiosną po ruszeniu górnych oczek). W przypadku grubych łóz średnica powyżej 8 mm, postaram się wyprowadzić pień i mini ramie ( ale to na części dla sprawdzenia); przed zimą, łozę położę na glebę i przysypię ziemią.
Piszę, dla części sadzonek, ponieważ nie mam jeszcze docelowych rusztowań i to nieco utrudni prowadzić docelową formę.
Liczę, że uda się część rusztowania postawić na wiosnę ( w rzędach gdzie będą wyprowadzone ramiona).
....
-- N wrz 08, 2013 1:25 pm --
Cześć,
Jesienią 2012, pisałem, o sposobie przycięcia jednoroczniaków ( tych dobrze wyrośniętych), cześć na 2 oczka, większość na 60-80 cm; co pokazała praktyka? wygrały z dużą przewagą krzewy przycięte na 60-80cm, wydały plon (pozostawione górne 3-4 latorośle) i generalnie krzewy bujniej rosną.
Wczoraj zbierałem Solarisa ( zdjęcie z wczoraj):

Zebrałem ok. 1/2 owoców z 100 owocujących 2-letnich krzewów(jw), wyszło ok 60kg. Wykonanie i zasiarkowanie miazgi ( 0,9g/ 10l), wyciśnięta na prasie. Parametry soku ( czyli średnia z owoców) cukier -23,8 Brix kwasy -7,8g/l--> parametry bardzo dobre. Sprzyjała temu korzystna pogoda, dużo słonecznych dni, brak opadów, ale na L3 jest glina, która "trzyma" wilgoć na pewnej głębokości.
W poniedziałek zbiorę resztę Solarisa, bo zapowiadają ok 2 tygodnie deszczowej pogody.
Regent na podkładce śr 16Brix na własnych 20 Brix. Zaskoczny jestem Dorsą na SO4 20 Brix, ale to grona kontrolne.
PS. Rysiek, rób to rusztowanie do jasnej...
-- Śr wrz 11, 2013 12:54 pm --
Wczoraj zebrałem pozostałą część Solarisa, ok 80kg (10kg z L2).
Parametry soku to: cukier- 24,4 Brix, kwasy-7,8g/l, czyli ciut większy cukier jak w pierwszej partii. W sumie wyszło 71 l soku z całości zbioru Solarisa, będzie odmianowe Solaris 2013