Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 14:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2011, 20:29 
Kiper
Kiper

niva napisał(a):
...to co tylko dno odcinamy z peta i do gruntu - może żle zrozumiałem, moge delikatnie rozciąć peta z boku i cały korzeniostan z ziemią , czy to nie lepiej,
Przy sadzeniu w miejsce docelowe, obniżamy teren ok10-15 cm.
Sadzonke sadzimy tak, aby 30-50% wystawało ponad obniżony grunt; i właśnie po to jest potrzebna boczna osłona PETa.
Pomijam juz fakt że przy całkowitym demontażu PETa, cześć korzeni może ulec zniszczeniu ( sa delikatne), ale w tym przypadku nie o to tutaj chodzi.
Dla niewtajemniczonych, cała zabawa jest po to, by w pierwszym sezonie korzenie nie były zbyt głęboko ( nagrzewanie), a w latach nastepnych wręcz przeciwnie.
Wyrównanie terenu jak i demontaż bocznej osłony PETa nastąpi w jesieni, gdy korzenie będą zdrewniałe; nie muszę dodawać, że w takim stadium są b. wytrzymałe. :wink:

Ostatnio edytowano czwartek, 12 maja 2011, 20:33 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 12 maja 2011, 20:33 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Hej,
Nawiązując do wypowiedzi, stosowania PETów z obciętymi dnami do ukorzeniania, przedstawiam swoje tegoroczne doświadczenia:
Dwa lata temu stosowałem w odkładach PETy z obciętym dnem, z pozytywnym rezultatem.
@jano w poprzednim roku zastosował to przy ukorzenianiu sadzonek, również z pozytywnym rezultatem.
Więc do dzieła: ukorzeniarka do kalusa--> do PETów i do foliaka--> obcięcie denek i do gruntu.
Sadząc w miejsca docelowe, w miejscu sadzenia należy grunt lekko obniżyć, z wiadomych względów.
Zdjecia z dzisiaj:
sadzonki w PET w foliaku _Wysadzanie do gruntu PETy bez dna
ObrazekObrazek
c.d.n
Pozdrawiam, Ricci. :wink:

Stosowanie pojemników typu pet do prowadzenia sadzonki po wyjęcia z ukorzeniarki ma jedynie sens wówczas gdy proces ukorzeniania zaczynamy bardzo wcześnie z wątku poświęconemu temu tematowi wynika,że wielu z forumowiczów zaczyna ukorzeniać w marcu lub na początku kwietnia dlatego kiedy sztobry są w fazie kalusa ze względów klimatycznych nie można przenieść je i wsadzić do gruntu.Pety i inne pojemniki czy worki foliowe są wówczas pośrednim rozwiązaniem w przetrzymaniu rośliny do momęntu wysadzenia. Ci którzy nie mają ukorzeniarki ukorzeniają od początku w różnego rodzaju pojemnikach również jak wynika z przekazu ze skutkiem pozytywnym. Na zdjęciu które zamieścił Ricci wynika,że sadzonki w petach przesadzane są na miejsce docelowe - tak wygląda z odstępów pomiędzy sadzonkami. Pisząc miejsce docelowe mam na myśli miejsce w którym krzew pozostanie na pozostały okres swojej wegetacji.Jeżeli dobrze zrozumiałem twoje określenie i obraz przedstawionej fotografi to będziesz wsadzał sadzonkę do dołków w petach,czy uwolnisz ją z plastiku? Po obciętym dnie wnioskuję,że pójdzie do dołka w pecie - no,no to byłoby nowatorskie doświadczenie..

Z dodatkowego postu,który zamieściłeś wszystko się wyjaśniło a więc pozostanie określenie "nowatorskie doświadczenie" - mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem.
Powodzenia Ricci !

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 16:05 
Kiper
Kiper

jano napisał(a):
...Z dodatkowego postu,który zamieściłeś wszystko się wyjaśniło a więc pozostanie określenie "nowatorskie doświadczenie" - mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem.
Powodzenia Ricci !
Dzięki za wsparcie :)
Dzisiaj zrobiłem zdjęcie jak to wygląda po posadzeniu, nie ma jak to zobaczyć.
Późną jesienią PET zostanie usunięty, dodana zostanie ziemia do wys. żyłki ( nie licząc ew. okrywania na zimę--> to już inna bajka).
Obrazek
Jutro klasyka; ostatnia partia sztobrów z ukorzeniarki, trafi na czarna folię. :wink:

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 19:17 
mistrz
mistrz

no ciekawe, nowatorskie,

zaletą peta jest ze widać co się w nim dzieje, jak korzeń ma przerastać dołem w tunelu, to może to robić w miejscu docelowym,

na zdjęciu widać że grunt jest dobrze przygotowany, teraz też tak mam, ale w ub. roku to w trawniku dołki kopałem i w takim przypadku nie polecałbym takiego sposobu ze względu na duży nakład w plewieniu, odchwaszczałem mechanicznie kilka, razy aż wszystkie większe korzenie chwastów rekami wybrałem, lepiej rok wcześniej wykonać orkę głęboką, później brona, i jeszcze raz orka na zimę, teraz kultywator i jest pięknie, w międzyczasie nawozy, i odkwaszanie.

tn

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 19:25 
Kiper
Kiper

To moja marqette:)
Obrazek

i Nadieżdy Azos
Obrazek

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 20:18 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
jano napisał(a):
...Z dodatkowego postu,który zamieściłeś wszystko się wyjaśniło a więc pozostanie określenie "nowatorskie doświadczenie" - mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem.
Powodzenia Ricci !
Dzięki za wsparcie :)
Dzisiaj zrobiłem zdjęcie jak to wygląda po posadzeniu, nie ma jak to zobaczyć.
Późną jesienią PET zostanie usunięty, dodana zostanie ziemia do wys. żyłki ( nie licząc ew. okrywania na zimę--> to już inna bajka).
Obrazek
Jutro klasyka; ostatnia partia sztobrów z ukorzeniarki, trafi na czarna folię. :wink:

Ricci nie za płytko posadzona sadzonka do gruntu ?

PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 21:01 
Kiper
Kiper

cianek napisał(a):
...Ricci nie za płytko posadzona sadzonka do gruntu ?
Dobre pytanie... :roll: ; myslę że odpowiedź będzie na jesieni. Tutaj jest glina, nie chciałem sadzić za głeboko, coby korzonki nie zgniły. Tren wokół sadzonki jest obniżony i jak korzenie zdrewnieją, sie obsypie ( późna jesienią,tak do wys. żyłki ). Część jest troche głebiej, zobaczymy na jesieni jak to wyjdzie... :wink:

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 07:08 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
...i Nadieżdy Azos

U mnie Nadieżda przeważnie też startuje z dwóch pąków.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 08:45 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Hej,
Nawiązując do wypowiedzi, stosowania PETów z obciętymi dnami do ukorzeniania, przedstawiam swoje tegoroczne doświadczenia:
Dwa lata temu stosowałem w odkładach PETy z obciętym dnem, z pozytywnym rezultatem.
@jano w poprzednim roku zastosował to przy ukorzenianiu sadzonek, również z pozytywnym rezultatem.
Więc do dzieła: ukorzeniarka do kalusa--> do PETów i do foliaka--> obcięcie denek i do gruntu.
Sadząc w miejsca docelowe, w miejscu sadzenia należy grunt lekko obniżyć, z wiadomych względów.
Zdjecia z dzisiaj:
sadzonki w PET w foliaku _Wysadzanie do gruntu PETy bez dna
ObrazekObrazek
c.d.n
Pozdrawiam, Ricci. :wink:

No fajnie, fajnie ale tak się zastanawiam co chcesz przez to osiągnąć. Nie prościej od razu posadzić płytko "młodą" sadzonkę (bez peta) w tym dołku?

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 12:54 
Kiper
Kiper

pewnie łatwiej..Sam 2 lata temu wysadziłem w ten sposób sztobry w kartonach po mleku..były już tak kiepskie że dno samo żyło swym życiem..po oderwaniu wsadziłem to w całości. W pierwszym roku rozwijało się gorzej niż normalnie posadzone ale teraz nie ma już różnicy między krzaczorami...Myślałem że nornice to zostawią bokiem, ale wtedy nornic w tym sezonie nie było.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 13:05 
Kiper
Kiper

castleman napisał(a):
...i Nadieżdy Azos

U mnie Nadieżda przeważnie też startuje z dwóch pąków.

U mnie wystartowały z jednego, bo drugi został usunięty.

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:06 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
...No fajnie, fajnie ale tak się zastanawiam co chcesz przez to osiągnąć. Nie prościej od razu posadzić płytko "młodą" sadzonkę (bez peta) w tym dołku?
Ależ Piotrze... :wink: same zalety:
1.Unikamy powstawania korzeni podpowierzchniowych- zaleta fundamentalna--> nie wiem czy pamietasz; przy wykopywaniu odkładów sygnalizowałem że korzenie sa długie, biegnace pionowo w dół.
2.Czas--> kopiemy dołek i bez zbędnych ceregieli ładujemy PETa (po odcięciu dna) do dołka zasypujemy i finito.
3.Usuniecie PETa w całości na tym etapie, wiąże sie niestety z uszkodzeniem części korzeni ( z paroma szt zawsze można sie bawić, ale jak sie ma tego 150 ?)
4. Dobra ziemia z perlitem, pozostaje w okolicach korzeni.
5. No i najważniejsze; krzaczek nie przezywa stresu :lol:
Ricci napisał(a):
..Jutro klasyka; ostatnia partia sztobrów z ukorzeniarki, trafi na czarna folię. :wink:
Słowo sie rzekło...
Sztobry po 16 dniach ukorzeniania, trochę przerosły; na części było sporo korzonków. Przy tych ilosciach, wszystkie korzonki poszły spać ( otwór mniejszy i na wcisk do otworu)
Uff, troche tego było...

Sztobry po 16 dniach____Sztobry na czarnej folii___Sztobry poszły na piwo :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam, Ricci. :)

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:32 
Kiper
Kiper

Jaką forma poprowadzisz krzewy gdzie przy jednym paliku jest 2 sadzonki?

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:42 
Kiper
Kiper

Jaką forma poprowadzisz krzewy gdzie przy jednym paliku jest 2 sadzonki?
To nie jest miejsce docelowe (za gęsto) to na sadzonki, po prostu jeden palik podtrzymuje 2 sadzonki. :wink:
EDIT: tak na marginesie tak sadzą na Słowacji (tylko rzadziej); pojedynczy Guyot, jedna sadzonka w jedna strone druga w przeciwną.

Ostatnio edytowano sobota, 14 maja 2011, 20:46 przez Ricci, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 14 maja 2011, 20:43 
Kiper
Kiper

A już myślałem, że wymyśliłeś coś fajnego...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1