c.d.
Pt maja 07, 2010 7:18 pm Ricci napisał(a):
Hejka
Podsumuję swoje tegoroczne szczepienia, wykonałem je na trzy sposoby, celem zdobycia kolejnych doświadczeń:
1.Ukorzeniane od 18.03 w wodzie temp 16*C po ok 20 dniach (kalus + zaczątki korzonków) do doniczki i pod folie, 07.05. do gruntu.
18.04. pod folią_________07.05.z doniczek______07.05.wysadzone do gruntu

To na próbę szczepione 3 szt dwie jest na tak (dobra wersja lecz "bruttochłonna"), trzecia walczy na parapecie (przebija sie pąk)
2.Ukorzeniane od 30.03. w ukorzeniarce 5.05 przesadzone do gruntu
30.03.przygot. szczepienia_ 30.03.w ukorzeniarce___05.05 wysadzone do gruntu

]

Szczepione ok. 140 szt; za ok. miesiąc wrzucę kolejne zdjątka, zobaczymy jak sie przyjma, jak wcześniej napisałem w ukorzeniarce przesadziłem z wodą ( kolejne doświadczenie) i korzonki nie do końca były teges.
3.Ukorzeniane od 22.04 w trakcie:
Cz kwi 22, 2010 9:35 am Ricci napisał(a):
Kolejna przyczepa koksu
Zgodnie
z uwagami Miszy, którego merytoryczne opinie bardzo sobie cenię :

Temperatura otoczenia 20,5*C, przewidywany czas stratyfikacji ok. 20-25 dni, start dzisiaj...
Szczepione ok. 40 szt w trakcie stratyfikacji...
Z tego co widze szczepienie " w ręce " to dużo prostsze zawody, niż na rosnącym krzaczku...
c.d.n....
Śr cze 23, 2010 3:51 am Ricci napisał(a):
Ad 1. 66% (2 na 3 sztuki)
Ad 2. ok 50%
Ad 3. ok 25-30% ( tutaj materiał był juz słabego sortu)
Tak jak przewidywał Misza część na "nie" wypuszczała zielone, później przesychało, cześć wypuszcza ponownie.
Bedę w lokalizacji to cykne zdjecie, z czasem krucho, bo przygotowuje inny teren.

...
Dzisiaj byłem na swoich piaskach...tak to wygląda dzisiaj:

Małe posdumowanie;
Wyszło nieźle, wprawdzie skuteczność nie powala, ale to mój pierwszy rok, mam nadzieję że z czasem sie poprawi.
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców
Ricci.