gronkowiec napisał(a):
Ale jestem pewny, że dojrzewanie będzie opóźnione. Opieram się na kilkuletniej obserwacji terminu dojrzewania odm. Seneca prowadzonej w formie Kniffin (Gradowice) i dwuramiennego Guyot (Wolsztyn) na pniu 0,7 metra, bez czopów zastępczych ( parasol ) W pierwszym i drugim przypadku stosowano długie cięcie na 8-10 pąków. U mnie dojrzewanie było wcześniejsze o co najmniej 10 dni, mimo węższych międzyrzędzi 2 metry, przy szerokości 3 metrów w Gradowicach. Porównanie na odm. Seneca było miarodajne, ponieważ jest to jedna z odmian nie wymagających redukcji kwiatostanów.
Myslę, ze wkradło sie małe nieporozumienie...rozumiem, że chodzi o zastapienie pojedynczego guyota w rozstawie ok 1m, podwójnym (
w innym watku) lub poczwórnym ( podwójny dwupietrowy) Guyot'em. W tym przypadku należało by poczwórnego ciąć średnio na ok 5-6 oczek i tutaj odnieść sie porównaniem, do pojedynczego guyota cietego długo (9-10 oczek + czopek zastępczy).
Zgadzam sie, że w przypadku porównania podwójnego z poczwórnym cietego tak samo ( długo lub średnio) bedzie, tak jak piszesz Zdzisławie.( na korzyść podwójnego)
Czyli porównujemy tutaj pojedynczy guyot 9-10 oczek vs poczwórny guyot ciety średnio (5-6 oczek)
Kuba popraw mnie jeśli sie mylę...