No i w tym roku właściwie Izy już nie ma.

Zamieściłam nie tylko pełne wyniki, ale i instrukcję przetworzenia tego na formę możliwą do przyjęcia przez excela. Robię tak już chyba trzeci rok z rzędu, żeby można było własne szare komórki do pracy pobudzić i wnioski sobie powyciągać.

Zrobiłam również zestawienie wieloletnie na stronie głównej z linkowaniami do pełnych danych ... i jak komuś włożenie trochę wysiłku w osobistą analizę na własny użytek nie odpowiada, to ja już nie poradzę, bo jeszcze się taki(a) nie urodził(a)...

-- Wt mar 25, 2014 11:33 pm --
march napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Jak ktoś chciałby poszukać jak w wynikach rankingu rysuje się pierwsza dziesiątka w każdej kategorii to mi wyszło tak (no chyba, że coś przeoczyłem):
Wśród odmian deserowych warto zauważyć dobry wynik Kiszmisza Łuczistyj oraz Zodiaka, gdyż były klasyfikowane w dwóch kategoriach co rozbiło głosy (dlatego np. Zodiak nie zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki a po zsumowaniu wyników powinien).
Moim zdaniem ustawianie kolejności pod względem ilości punktów to ranking popularności, a nie jakości odmian, ważniejsza jest średnia ocena, a nie ilość punktów.
Głosy na Kiszmisza i Zodiaka się nie rozbiły bo często występowały te odmiany w dwu kategoriach.
Ale najważniejsze jest to, że odrzucając wyniki odmian na które oddano 1 głos likwiduje się szanse popularyzacji nowych dobrych odmian. Jeżeli jedna osoba mająca 60-70 odmian zagłosowała na nową odmianę umieszczając ją na pierwszym miejscu i nikt inny na nią nie oddał głosu, to ta odmiana całkowicie ginie w okrojonym podsumowaniu. Szczególnie jest to istotne dla osób, które zaczynają czytać forum i w natłoku informacji i ilości odmian nie są w stanie wyłuskać cennych informacji.
Tak, masz rację

Jak zagłosuję na Fredonię i dam jej 7 punktów, to efekt będzie ten sam, skoro nikt inny na nią nie głosował. W końcu odmiana łatwa, ładna i smakuje mojej teściowej.