Teraz jest poniedziałek, 1 września 2025, 02:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 14:59 
Ekspert
Ekspert

Co roku pojawia się tu dyskusja o sensowności rankingu. Myślę , że ostatecznie przez lata i tak wybiją się tu najwartościowsze odmiany, bo wartościowe i sprawdzone staną się też z czasem popularne, a powszechnie spotykane, ale o niższej jakości (np. Iza) gdzieś w rankingu znikną. Ot, taka zabawa :D

PostNapisane: wtorek, 25 marca 2014, 23:37 
Ekspert
Ekspert

No i w tym roku właściwie Izy już nie ma. ;)

Zamieściłam nie tylko pełne wyniki, ale i instrukcję przetworzenia tego na formę możliwą do przyjęcia przez excela. Robię tak już chyba trzeci rok z rzędu, żeby można było własne szare komórki do pracy pobudzić i wnioski sobie powyciągać. :)
Zrobiłam również zestawienie wieloletnie na stronie głównej z linkowaniami do pełnych danych ... i jak komuś włożenie trochę wysiłku w osobistą analizę na własny użytek nie odpowiada, to ja już nie poradzę, bo jeszcze się taki(a) nie urodził(a)... ;)

-- Wt mar 25, 2014 11:33 pm --

march napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Jak ktoś chciałby poszukać jak w wynikach rankingu rysuje się pierwsza dziesiątka w każdej kategorii to mi wyszło tak (no chyba, że coś przeoczyłem):

Wśród odmian deserowych warto zauważyć dobry wynik Kiszmisza Łuczistyj oraz Zodiaka, gdyż były klasyfikowane w dwóch kategoriach co rozbiło głosy (dlatego np. Zodiak nie zakwalifikował się do pierwszej dziesiątki a po zsumowaniu wyników powinien).

Moim zdaniem ustawianie kolejności pod względem ilości punktów to ranking popularności, a nie jakości odmian, ważniejsza jest średnia ocena, a nie ilość punktów.
Głosy na Kiszmisza i Zodiaka się nie rozbiły bo często występowały te odmiany w dwu kategoriach.
Ale najważniejsze jest to, że odrzucając wyniki odmian na które oddano 1 głos likwiduje się szanse popularyzacji nowych dobrych odmian. Jeżeli jedna osoba mająca 60-70 odmian zagłosowała na nową odmianę umieszczając ją na pierwszym miejscu i nikt inny na nią nie oddał głosu, to ta odmiana całkowicie ginie w okrojonym podsumowaniu. Szczególnie jest to istotne dla osób, które zaczynają czytać forum i w natłoku informacji i ilości odmian nie są w stanie wyłuskać cennych informacji.

Tak, masz rację :)
Jak zagłosuję na Fredonię i dam jej 7 punktów, to efekt będzie ten sam, skoro nikt inny na nią nie głosował. W końcu odmiana łatwa, ładna i smakuje mojej teściowej. ;)

PostNapisane: czwartek, 27 marca 2014, 23:20 
mistrz
mistrz

Dla zainteresowanych "Nowościami" zrobiłem na podstawie wpisów Aśki, Leszka i Krzyśka zestawienie Atrakcyjności nowych (i nie tylko) odmian.
Zestawienie dostępne post144553.html#p144553

PostNapisane: piątek, 28 marca 2014, 09:21 
Ekspert
Ekspert

Dobrze że wpisałeś "i nie tylko" bo zastanawiałem się skąd w nowościach nero i kilka innych :wink:
Dwa razy powtarza się Nadieżda AZOS /poz.60 i 108/, zresztą z różnym wynikiem.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2014, 11:57 
Ekspert
Ekspert

Podsumowanie wstawione na stronę główną Wiki: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... Bli_-_2013

PostNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 13:02 
mistrz
mistrz

Z ciekawości sprawdziłem jakie miejsca odmiany z Rankingu 2013 zajmują w podsmowaniu "Nowości" zamieszczonym w wątku: odmiany/ocena-prywatnych-kolekcji-odmian-deserowych-w-2013-t8785-30.html Oto wyniki:

I. Deserowe jasne
1. Arkadia 11
2. V25/20 37
3. Timur 93
4. Łora 30
5. Gałbena Nou 42

II. Deserowe ciemne
1. Nero 106
2. Nadieżda AZOS 108
3. Kodrianka 47
4. Sfinks 15
5. Festivee 56

III. Deserowe różowe/czerwone
1. Liwia 17
2. Rozowyj Timur 16
3. Arocznyj 71
4. Dienał brak
5. Swenson Red brak

Proszę zwrócić uwagę, że w "Nowościach" jest jedno miejsce 1 dla wszystkich odmian kolorystycznych, więc rozbieżność w ocenie jest troszkę mniejsza, ale i tak bardzo duża.
Może warto powrócić do dyskusji o rankingu i w wątku polityka-obyczaje/dyskusja-o-zasadach-rankingu-t8776-135.html i wypracować nową formułe dla oceny odmian w 2014r

PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 13:32 
Ekspert
Ekspert

Zestawienie z 7 lat uzupełnione: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... estawienie

Z zestawienia wyleciał rok 2006, bo się nie zmieścił i tabela się rozwalała :)

PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 16:10 
Kiper
Kiper

Chyba nie kumam do końca tej tabeli i zasad nominowania do niej odmian (wpisane tylko po 5 odmian w każdej kategorii).
np. Deserowe ciemne nie ma wpisanych danych konsuła (w tegorocznym rankingu Konsuł; 22; 5; 4,400;).
Co jest kryterium zamieszczenia w tych tabelach poszczególnych odmian ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1