olmek napisał(a):
Gdyby na pierwszą ocenę składały się: smak, konsystencja i wygląd, a na drugą cechy związane z uprawą, wówczas wyglądałoby to całkiem inaczej, moim zdaniem można by było oczytać trochę więcej informacji, chociażby taką, że dana odmiana nie sprawia większych problemów w uprawie, chociaż organoleptycznie trochę kuleje
Kuba mając w ocenie smaku te trzy parametry nie wiedział byś co oznacza ocena 8 czy więcej jest w tym wyglądu, smaku czy konsystencji. Niektórym wygląd przeszkadza w smaku innym nie, dla jednych konsystencja jest istotna dla innych nie. Optymalnie było by oceniać więcej cech i to by było na pewno lepsze, ale czy nie zniechęciło by do wystawiania ocen.
Mogło by być tak: 1. ocena smaku (beż żadnych dodatków w zasadzie wyciśnięty sok z owocu), 2. ocena wizualno-estetyczna (wielkość, skóra, pestki, kosystencja - zaraz mogą się pojawić glosy, że chcą oceniać każdy parametr oddzielnie, a może nie oceniać samemu, ale mieć wyniki)
3. ocena techniczna (trudność uprawy) 4. całokształt (polecam / nie polecam)
Tylko czy to nie zniechęci do oceny. (4 x 80 =320 ! ) (ale wydaje mi się, że prostrze w interpretacji będzie na przyszłość wydzielenie oceny technicznej)
Poza tym to jest nadal tylko sposób zwrócenia uwagi na odmiany wartościowe, a nie jakiś przewodnik po odmianach. Od tego są opisy odmian i wątki szczegółowo zajmujące się daną odmianą. Niektórzy by chcieli, żeby w takiej ocenie była pełna informacja o wszystkich cechach. Moim zdaniem to nierealne.
Podaję link do galerii fotosika, gdzie będę umieszczał mniej czytelne wykresy, w wyższej rozdzielczości:
http://www.fotosik.pl/u/march/album/1540452Zmieniłem skalę w ocenię top odmian kolekcji Leszka, aktualizuję wykres.