Teraz jest piątek, 31 października 2025, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2013, 14:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:53
Posty: 986
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
olmek napisał(a):
Można się częściowo oprzeć na ocenie degustacyjnej ze wschodu,

Mógłbyś podrzucić link lub wskazówki jak znaleźć przykład oceniania za wschodnią granicą?

_________________
Mój profil w Wiki - uprawiane odmiany


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2013, 15:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
To link, który kilka postów wyżej podał Zdzichu.
http://vinograd.info/spravka/slovar/deg ... grada.html

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 01:53 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
olmek napisał(a):
wierzba75 napisał(a):
Cały czas nie przekonuje mnie aby smak oceniać w oderwaniu od innych parametrów z nim powiązanych.


Jeżeli mamy oceniać każdą odmianę z osobna według dwóch kryteriów, to również mnie to nie przekonuje. Smak, wielkość, konsystencja itp. powinny mieć wpływ na pierwszą ocenę. Można się częściowo oprzeć na ocenie degustacyjnej ze wschodu, chociaż osobiście nie narzucałbym wag, każdy ma inne priorytety. Druga natomiast powinna dotyczyć wyłącznie cech związanych z uprawą.
W przypadku odmian przerobowych zmieniłoby się tylko pierwsze kryterium, które określałoby jakość wina, parametry moszczu i ew. trudności w winifikacji.


W wątku, który założyłem i który zaczyna sobie coraz lepiej radzić, zaproponowałem aby smak nie podlegał żadnej definicji. Jeżeli oceniający uzna, że w jego odczuciu na smak ma wpływ więcej parametrów to nie ma w tym żadnego problemu bo tak naprawdę to oceniający decyduje jakie przyjmuje kryterium smaku. Ważne natomiast jest, aby każdą odmianę traktował jednakowo. Nie jest też, żadnym problemem technicznym, aby była oddzielna ocena za wygląd.
Ogólnie dołożyć parametrów do oceny to nie jest problem, pytanie czy będą chętni, aby je wystawiać i czy będą mieć wystarczające dane. W obecnej wersji sposób oceny jest otwarty, można dołożyć dowolny parametr, ale jak do tej pory nikt tego nie zrobił.

Z pierwszych ocen i zestawień wysuwa mi się wniosek, że najważniejsza jest jednak ocena indywidualnych kolekcji. Dla mnie to jest chyba ważniejsze niż ewentualne końcowe podsumowanie. Być może warto będzie zrobić parę podsumowań np: dla osób mających do 10 odmian, do 30, do 50, powyżej 50 i wszystkie razem. To może pokazać co sadzimy i jak oceniamy na początku przygody i w dalszych etapach rozwoju naszego hobby.


Co do odmian przerobowych to chyba jest bardziej skomplikowane bo mając dobry surowiec nie koniecznie powstanie dobre wino. I druga sprawa ile osób robi w pełni odmianowe wina, a jeżeli jest to wino wieloodmianowe czy można oceniać odmiany indywidualnie na jego podstawie czy jako połączenie. Prawdopodobnie najrozsądniej było by oceniać nie odmiany lecz wina, które zostały wyprodukowane w danym i poprzednich latach.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 1 grudnia 2013, 22:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
Wystawiając swoje noty odmianom miałem okazję ponownie zastanowić się nad przyjętymi kryteriami. Moje wnioski:
1)
march napisał(a):
... zaproponowałem aby smak nie podlegał żadnej definicji. Jeżeli oceniający uzna, że w jego odczuciu na smak ma wpływ więcej parametrów to nie ma w tym żadnego problemu bo tak naprawdę to oceniający decyduje jakie przyjmuje kryterium smaku. Ważne natomiast jest, aby każdą odmianę traktował jednakowo ...
Kryteria powinny być wyraźnie ustalone (dla obu not), żeby oceny były wystawiane wg. tych samych reguł. Tylko wtedy oceny są rzeczywiście porównywalne. A o to przecież nam chodziło. Łatwiej też oceniać korzystając ze "ściągi" i wiedząc co odczytają inni z "moich cyferek". REGUŁY GRY POWINNY BYĆ JASNE.

2) Uważam,że świetnym pomysłem było określenie "współczynnika atrakcyjności" jako iloczyn dwóch not.Uważam,że powinniśmy to wprowadzić jako nową regułę.
Wszakże, pod warunkiem że jedna nota dotyczy "smaku", a druga "trudności uprawy". Tym sposobem podając 2 oceny w skali 1-10 uzyskujemy automatycznie trzecią,naprawdę miarodajną, w skali 1-100.
Ja dokonując oceny wg ustalonych wcześniej reguł,sam określałem atrakcyjność odmiany. Uważam, że powinniśmy kryterium drugiej oceny (i jej opisy w skali ocen) zmienić na "trudność uprawy". Ja chętnie w tej sytuacji dokonam ponownej oceny odmian.

3)
olmek napisał(a):
Smak, wielkość, konsystencja itp. powinny mieć wpływ na pierwszą ocenę.
Zgadzam się z Olmek'iem, że na smak składa się więcej czynników. Powinniśmy je określić w regułach, żeby każdy wiedział co ocenia w pierwszej nocie.
Proponowałem wcześniej: obecność posmaków pożądanych i niepożądanych, słodycz, kwasowość, czy jest chrupka,soczysta, grubość skórki, ilość pestek, i wielkość jagody (stosunek miąszu do skórki i pestek).

4)
march napisał(a):
Z pierwszych ocen i zestawień wysuwa mi się wniosek, że najważniejsza jest jednak ocena indywidualnych kolekcji. Dla mnie to jest chyba ważniejsze niż ewentualne końcowe podsumowanie. Być może warto będzie zrobić parę podsumowań np: dla osób mających do 10 odmian, do 30, do 50, powyżej 50 i wszystkie razem.
Pozwól, że nie zgodzę się z Tobą w tym punkcie.
Moim zdaniem najważniejsza jest ocena złożona z wszystkich głosów.Uśrednienie oceny powoduje, że jest ona bardziej miarodajna (obarczona mniejszym błędem). Niestety jest to możliwe jedynie gdy mierzymy daną odmianę tą samą miarą (wg. tych samych reguł - patrz pkt.1 i pkt.2).

GrapesEater napisał(a):
Jeden z kolegów o dość krótkim stażu na forum autorytatywnie zatwierdził własną wersję rankingu i pospiesznie zainicjował coś, co niewiele odbiega od starego rankingu.
W mojej ocenie zabrakło rzeczy tak oczywistych, jak gremialnie ustalone, jasne kryteria oraz określenie celu stawianego nowemu rankingowi. Już pisałem o tym, że skoro chce się coś zmienić, należy dokładnie zaplanować co ma podlegać zmianie, a potem ustalić metody dojścia do formy docelowej. Tutaj zwyciężył pośpiech i postawa, która - znowu w mojej ocenie - dość lekceważąco potraktowała uwzględnienie możliwości wypowiedzenia się forumowiczom np. w postaci ankiety.
GrapesEater, proszę przestań czepiać się (zwłaszcza poprzez przytyki personalne). Dyskusja trwała 9 dni (18-27.11.2013r.), każdy mógł się wypowiedzieć i zaproponować swoje pomysły. Niektórzy już się z nas nabijali, że niedługo zaczniemy dyskusję nad tym jak przegłosować sposób głosowania. :D
Przyszedł czas przetestować pomysły i wyszło całkiem fajnie.
OCENĘ ODMIAN warto ulepszać. W jaki sposób to zrobić dowiemy się właśnie dzięki tej próbie.
Można zmienić reguły (np.dookreślić je) i spróbować jeszcze raz, albo wprowadzić poprawki w przyszłym roku (ponieważ mam nadzieję że będziemy się w to bawić co roku). :thumbup:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 00:15 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
vitia3 - lubię Ci odpisywać bo twoje uwagi są konstruktywne, i tylko wtedy jest szansa, że coś mądrego a przynajmniej lepszego się wymyśli.
vitia3 napisał(a):
Kryteria powinny być wyraźnie ustalone (dla obu not), żeby oceny były wystawiane wg. tych samych reguł. Tylko wtedy oceny są rzeczywiście porównywalne. A o to przecież nam chodziło. Łatwiej też oceniać korzystając ze "ściągi" i wiedząc co odczytają inni z "moich cyferek". REGUŁY GRY POWINNY BYĆ JASNE.
Wszystko pięknie, ale napisz mi jednoznaczną definicję smaku. Moim zdaniem sie nie da. Widzę, że chciałbyś stworzyć ocenę odmiany idealną. Gdzie wszystkie cechy będą precyzyjnie ocenione. Chyba się to nie uda na tym forum. Jakieś tam badania naukowe (w innej dziedzinie) przeprowadzałem i wiem jaki jest proces przygotowania modelu. Tu w żaden sposób nie będzie nawet porównywalnych warunków. Więc wszystkie wyniki będą obarczone dużymi błędami w dodatku nie będziesz wiedział z jakiego powodu.
No i podstawowa sprawa odpowiedz sobie na pytanie "Czemu ma służyć Ocena odmian?" Moim zdaniem ma to być ogólna wskazówka czy ma się tą odmianą zainteresować czy nie. W żaden sposób nie zastąpi to opisu odmian i szczegółowych opisów w wątkach.
To co chcesz osiągnąć, w jakiś sposób można by osiągnąć, gdyby był odpowiedni modół w wiki i ludziom chciało się tam prowadzić wpisy. Nie sądzę, aby to się udało.

vitia3 napisał(a):
Wszakże, pod warunkiem że jedna nota dotyczy "smaku", a druga "trudności uprawy". Uważam, że powinniśmy kryterium drugiej oceny (i jej opisy w skali ocen) zmienić na "trudność uprawy". [/b]
Czy to się bardzo będzie różniło od polecam nie polecam? jeden będzie wiedział jak pryskać i mu nie będzie chorować, ma dobry zapylacz, nie pękają, ale osy mu masakrują lub gnije u drugiego wszystko na odwrót. Nie ma szans na identyczne warunki terenowe, pogodowe oraz identyczna opiekę. "Polecam" miało być uniwersalne, żebyś do każdej odmiany mógł sobie podstawić odpowiednią cechę podając ją w komentarzu. Można próbować.

vitia3 napisał(a):
3)
olmek napisał(a):
Smak, wielkość, konsystencja itp. powinny mieć wpływ na pierwszą ocenę.
Zgadzam się z Olmek'iem, że na smak składa się więcej czynników. Powinniśmy je określić w regułach, żeby każdy wiedział co ocenia w pierwszej nocie.
Proponowałem wcześniej: obecność posmaków pożądanych i niepożądanych, słodycz, kwasowość, czy jest chrupka,soczysta, grubość skórki, ilość pestek, i wielkość jagody (stosunek miąszu do skórki i pestek).
To wcale się nie wyklucza bo nie ma definicji smaku. Jak dla Ciebie to istotne to tak oceniaj.
vitia3 napisał(a):
Pozwól, że nie zgodzę się z Tobą w tym punkcie.
Moim zdaniem najważniejsza jest ocena złożona z wszystkich głosów.Uśrednienie oceny powoduje, że jest ona bardziej miarodajna (obarczona mniejszym błędem). Niestety jest to możliwe jedynie gdy mierzymy daną odmianę tą samą miarą (wg. tych samych reguł - patrz pkt.1 i pkt.2).

To teraz co powiesz, aby łyżwiarstwo figurowe oceniała gupa 20 losowo wybranych kibiców i 5 zawodowych sędziów. Noty zawodowców zostaną wchłonięte. Podobnie tutaj, jeżeli ludzie nie mają porównania nero do nowszych odmian to dla nich długo będzie to najlepsza odmiana. Co innego, gdyby przetestwali 50-80 nowości i mimo wszystko uznali nero za najlepszą z ciemnych to wszystko ok. Dobre by było gdyby tak jak proponował Zdzicholo ocena była prowadzona na zjazdach przez bezpośrednią degustację, ale musiało by być ze 3 zjazdy i odpowiednia ilość odmian i degustatorów i nadal była by to tylko ocena za smak. Myślę (choć się na tym nie znam), że tak samo będą inne wyniki degustacji win jeżeli będą je oceniać przypadkowi ludzie i zawodowi smakosze. Więc tak jak pisaliśmy wcześniej szukasz sobie oceniającego, który podobnie ocenia znaną Ci odmianę i kierujesz się jego wpisami. Zestawienie raczej zrobie z ciekawości niż jako najważniejszy (przynajmniej dla mnie) wskaźnik na zainteresowanie się odmianą.
I jeszcze jedna chyba najważniejsza sprawa, którą powtarzam już kilka, a może kilkanaście razy. Nie chce tworzyć rankingu odmian lecz : "Ocena prywatnych kolekcji odmian deserowych w 2013" czyli raczej wolę skupić uwagę na kolekcji i jak się w niej rozkłada ocena odmian. Jest to tak naprawdę najbardziej wiarygodna ocena, gdyż: ten sam sędzia ocenia wszystkie odmiany, w miarę jednakowe warunki terenowe (nie zawsze), pogodowe oraz raczej jednakoą opieką były objęte wszystkie odmiany.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 09:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2011, 14:22
Posty: 106
Lokalizacja: Pińczów
Gruba skórka na Nadieżdzie Azos? Być może, ale z racji pierwszego konkretnego plonu winogron za szybko jadłem i nie zdążyłem zauważyć :lol:
Co do sposobu oceny chyba nic lepszego nie wymyślimy (myślałem nad tym trochę), bo za dużo jest szczegółowych parametrów oceny i byłoby to kłopotliwe i czasochłonne przy dużej ilości odmian. (Ale jak ktoś chce podjąć się zrobić taki szczegółowy test, to jak najbardziej jestem za.) Powinniśmy chyba zaufać tym, którzy ponieśli trud i koszty przetestowania nowych odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 2 grudnia 2013, 19:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 695
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Cytuj:
Czy to się bardzo będzie różniło od polecam nie polecam? jeden będzie wiedział jak pryskać i mu nie będzie chorować, ma dobry zapylacz, nie pękają, ale osy mu masakrują lub gnije u drugiego wszystko na odwrót. Nie ma szans na identyczne warunki terenowe, pogodowe oraz identyczna opiekę. "Polecam" miało być uniwersalne, żebyś do każdej odmiany mógł sobie podstawić odpowiednią cechę podając ją w komentarzu. Można próbować.


Nie zgodzę się. Ponieważ te oceny są obiektywne w kontekście danej uprawy. I to jest wystarczające. Czyli u jednego pojawiły się osy, ale jedzą tylko kilka odmian a inne nie. I tu już mamy pierwszą ważną informację porównawczą, dowiadujemy się że przy posadzeniu takich właśnie odmian jakie ocenia właściciel, osy wybierają właśnie te a nie inne. To samo z chorobami i pryskaniem, jeżeli ktoś pryska a choroba i tak się pojawia na niektórych odmianach, to będzie to widocznie w jego zestawieniu. A uwierz mi, czytam to forum regularnie i w trakcie sezonu nie brak tu osób, które piszą "pomimo oprysków pojawił się mączniak". Podobnie z zapylaczem, znowu widać, jakie odmiany ma ktoś posadzone, i przy jakich odmianach dana odmiana obcopylna się zapyla. Przecież po konkrety, można zastukać na PW i dokładnie się zapytać co rośnie dosłownie w sąsiedztwie.

W kontekście danej uprawy, te porównania są obiektywne, tak jak moja ocena mrozoodporności którą podawałem. Porównując odporność jednej odmiany do drugiej powstaje wniosek obiektywny. Czyli odmiana A jest odporniejsza od odmiany B.

Teraz kolejna rzecz. Każdy na forum ma wpisaną lokalizację pod nickiem. Czyli to nie jest tak, że nic nie wiadomo. Wiadomo bowiem, że powyższe rzeczy wydarzyły się w konkretnej lokalizacji. Dodatkowo można dodać rodzaj gleby, czy nawet wymienić opryski jakie się robiło w trakcie sezonu...czy to taki problem ? Przecież jest tylko kilka środków w masowym użyciu, nawet przed wymieniem swoich odmian, można napisać: "pryskane 2 razy środkiem A i B". Strasznie dużo czasu to zajmuje...bardzo :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 3 grudnia 2013, 21:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
Xellos napisał(a):
Nie zgodzę się. Ponieważ te oceny są obiektywne w kontekście danej uprawy. I to jest wystarczające. Czyli u jednego pojawiły się osy, ale jedzą tylko kilka odmian a inne nie. I tu już mamy pierwszą ważną informację porównawczą, dowiadujemy się że przy posadzeniu takich właśnie odmian jakie ocenia właściciel, osy wybierają właśnie te a nie inne. To samo z chorobami i pryskaniem, jeżeli ktoś pryska a choroba i tak się pojawia na niektórych odmianach, to będzie to widocznie w jego zestawieniu.

Tak, z tym się zgadzam i jeżeli chcemy skupić się na obserwacji danej kolekcji i nie dążymy do uogólnień (zestawień z innymi) to ma to jak najbardziej sens i jest oceną w miarę obiektywną dotyczącą TEJ uprawy.

Xellos napisał(a):
Teraz kolejna rzecz. Każdy na forum ma wpisaną lokalizację pod nickiem. Czyli to nie jest tak, że nic nie wiadomo. Wiadomo bowiem, że powyższe rzeczy wydarzyły się w konkretnej lokalizacji. Dodatkowo można dodać rodzaj gleby, czy nawet wymienić opryski jakie się robiło w trakcie sezonu...czy to taki problem ?
Myślę, że lokalizacja ma największe znaczenie jeśli chodzi o dojrzewanie, choć wiadomo, że w danej lokalizacji warunki lokalne nadal mogą się bardzo różnić.
Żeby zrobić dobrą ocenę/ranking lub cokolwiek w tym stylu, trzeba sobie najpier odpowiedzieć na podstawowe pytania: Po co to robimy? Komu ma to służyć ?
Jeżeli będziemy znać odpowiedź, na nie to będziemy wiedzieć jakie i ile cech oceniać.
Jeżeli chcemy by ocena/ranking zwrócił uwagę na odmiany smaczne i wartościowe to dwie (góra trzy) oceny w zupełności wystarczą (doprecyzować tylko trzeba co, która ma oznaczać). Jeżeli ta ocena/ranking ma stworzyć "przewodnik po odmianach", to ocena musi być rozbudowana.
Moim zdaniem drugi wariant, mimo iż by się bardzo chciało, jest praktycznie nie do zrealizowania. Rozwiązaniem byłby modół w Wiki, który byłby (o ile byłby) wypełniany przez urzytkowników i automatycznie zliczany.
Mi osobiście I wariant w zupełności wystarczy. Jeżeli będę widział, kto przy jakiej kolekcji, jak oceniał swoje odmiany, to mi da wystarczającą informację, czy chce się tą odmianą zainteresować czy nie. Resztę wyszukam lub dopytam, ale i tak nic nie będzie pewniejsze niż własne doświadczenie.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO