Erikos napisał(a):
Koledzy, bzdury piszecie.
Nawet z najlepszej odmiany można spaprać wino. Wtedy jest to tylko wina winiarza i błędów w procesie winifikacji.
Dlaczego taka odmiana miała by przez te błędy tracić w rankingu odmian przerobowych.
Niestety Jarku tak jest,że ranking w stosunku do odmian przerobowych jest wypadkową i wszystko zależy od umiejętności i decyzji winiarza jaki osiągnie efekt finalny.A więc nie do końca jest to słabość odmiany,ale złe decyzje i wybory.
Sadzenie w trudnych lokalizacjach P.N.i Cabernetów a póżniej klasyfikowanie ich na końcu rankingu nie dowodzi słabości tych odmian,ale że w tym miejscu nie powinno się ich uprawiać.Oczywiście jest i tak że dobry surowiec jest nieodpowiednio winifikowany i efekt końcowy obniża pozycje w rankingu.Dobrze byłoby w danej pozycji dać uzasadnienie,co kilku kolegów w swoich rankingach uczyniło i jest to ciekawy materiał poznawczy dla pozostałych.
Typowania dla moich odmian przerobowych;
Jasne:
1. - Adalmina -Pozytywne zaskoczenie,wino dość złożone,ciekawe aromaty(bez absmaków labruski),miłe w ustach ,zobaczę jak się rozwinie dalej.Moszcz winifikowany na drożdzach "Enartis Challenge Aroma White". Odmiana bezproblemowa,przeprowadzony jedynie oprysk myjący siarkolem jak i na pozostałych odmianach. Zimowe spadki temp. min. 30 C nie uszkodziły pąków,Krzewy nie były okrywane.
2. - Muskat O.-Wino przyjemne z muszkatem w tle,maceracja po zasiarkowaniu 12 godz.,moszcz winifikowany na drożdzach Enartis Challenge Aroma White". Szkoda,że wyszło tylko kilka butelek z czterech krzewów.Na zimę był okrywany ziemią,zdrowotność dobra.
3.Solaris - Wino w smaku ma wyczuwalną goryczkę,niektórzy kol.również zgłaszali podobną dolegliwość ,ale myślę że jest to problem złego tłoczenia miazgi a nie cecha tej odmiany.Jest to moje pierwsze wino z tej odmiany,więc muszę zweryfikować własne błędy. Mam nadzieję,że może z czasem wino straci tą negatywną cechę. Winifikacja przeprowadzona na drożdzach Bayanus G995.Krzewy na zimę były okrywane ziemią,jednak jeden pozostawiłem nieokrywany i owocował dobrze.Jednak nie czas jeszcze na wyciąganie daleko idących wniosków.Zdrowotność odmiany dobra.
Ocenę win oparłem na degustacji i ocenie kilku osób.Biorąc pod uwagę potencjał Solarisa odmiana ta zasługuje na wyższą pozycje.W następnym roku wejdzie w owocowanie kilka nowych białych odmian jak;Jutrzenka,Prairie Star,La Crescent więc
ranking się poszerzy.
Przerobowe ciemne:
1.-------------
2.-------------
3.Regent - Maceracja osiem dni,moszcz winifikowany na drożdzach "Enartis Challenge Red Fruit". Wino na tym etapie jest mało przekonywujące,przyczyną tego może być nie równa dojrzałość fizjologiczna owoców.Okres deszczów spowodował nierówne zapylenie co się przeniosło na różne okresy dojrzewania owoców.Moim błędem był na nie usunięciu gron póżniej dojrzewających co spowodowało by ograniczenie plonu,ale polepszyło parametry surowca.Odmiana była okryta na zimę,zdrowotność dobra oprócz oprysku myjącego siarkolem nie stosowałem dodatkowej profilaktyki.
4.-------------
W opisach prowadzenia winifikacji nie umieściłem zabiegu siarkowania miazgi,jednak dla mnie jest to oczywistość ale
warto o tym wspomnieć.
Ustawiając poszczególne pozycje w rankingu uznałem za najważniejszy wskażnik wartość wina na tym etapie winifikacji oraz pokazałem moje błędy w tym procesie.Pozostałe wskażniki oceny to zdrowotność i mrozoodporność a więc przydatność odmian na moją lokalizacje.
Rankingu odmian deserowych nie umieszczam ponieważ dopiero szerzej wchodzę w temat a więc pozycjonowanie małej ilości odmian mija się z celem.Z odmian które owocują to z jasnych liderem jest Prim a z ciemnych Nero.Do konsumpcji jako deserówki podjadane są Kristaly,Jutrzenka,Bianca,Seyval B.
_________________
Pozdrawiam - Janek