Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
manuns napisał(a):
Muskat Odesskij u mnie miał jedynie symboliczne grona , ale już dwadzieścia kilometrów dalej w Jazowsku u Tadeusza ( uczitiel ) w Winnicy Tabu był w tym roku nad wyraz plenny i okazał się zdecydowanym faworytem. Ja go jeszcze u siebie nie przekreślam. Kolejne dwa lata będą decydujące.
Opis wina z Wynosliwego masz tutaj :

cudze-wina/wynosliwyj-t7491.html

odmiany/wynosliwyj-t3004-60.html

Pozdrawiam.
Mariusz.


Kontrowersyjność Muskata O. i jego przydatność do uprawy w naszych warunkach jest tematem powracającym co roku.
Głównym problemem tej odmiany jest słabe zapylanie i zawiązywanie owoców szczególnie w warunkach pogody deszczowej co u nas nie jest rzadkością w okresie kwitnienia winorośli. Jednak jest to pogląd niejednolity jak wynika z cytatu powyższego posta.
Mam 4szt. sześcioletnie krzewy M.O. posadzone w celach poznawczych,rośnie na ciężkiej ziemi, z zawiązywaniem owoców pomimo tegorocznych deszczów nie było problemu,owocował obficie.Będę go wycinał,ale z innych przyczyn (w to miejsce pójdą deserówki) odmian jasnych mam dużo i o większym potencjale.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
jano napisał(a):
Warto przyjąć pewien dystans do wypowiedzi innych ...


Dystans, dobra rzecz - ale nie w tym przypadku. Ranking jest poważną podstawą przy wyborze odmian dla nowych (i dla mnie zresztą też) i nie może być oparty na opiniach - słyszałem że..., kolega mi mówił .., wydaje mi się, żę wyszło by z tego dobre wino, ale wina nie robię. Podskubywanie przerobówek to co innego niż umieszczanie ich w rankingach - zwłaszcza jak się nie ma innych odmian do porównania.

Sam mam odmian około 50ciu w różnych stadiach rozwoju - ale owocujących miałem w tym roku może 10 odmian i nie czuję się kompetentny aby zgłaszać odmiany do rankingu. Z całą pewnością to zrobię ale w momencie kiedy będę miał jakąś skalę porównawczą (przyszły rok). Nie staram się Was zniechęcić - ale proszę o odrobinę odpowiedzialności - wasze zdanie ma wpływ na decyzję innych o wyborze odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Popieram opinię Canina.
Myślę, że na przerobówki powinni głosować Ci Koledzy, którzy je przerabiają a nie tylko jedzą z krzaczka, chyba, że wyraźnie to zaznaczą, (ale wtedy jak to podsumować w wynikach). Zadbajmy, żeby ranking był wiarygodny, bo ludzie czytają i planują co zasadzić. Ktoś wyda pieniądze, nasadzi, żeby w przyszłości robić wino a potem dowie się, że może tylko sobie podjeść, bo winko wychodzi liche. To będzie trochę nie fer.
Na razie też nie głosuję, bo musiałbym głosować na to co obecnie owocuje a mam raczej "lichsze" odmiany, za rok lub dwa zagłosuję jak dorosną następne krzaczki, a zasadziłem w ostatnich latach już ok.30 odmian deserowych i jeszcze trochę planuję. A na przerobowe pewnie zagłosuję, ale za wiele lat ;) jak się nauczę robić dobre wino.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 grudnia 2012, 19:30 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Myslę ,ze przyłącze sie do ww. opini . Wiele osób robi wina i cos moga powiedzieć o przerobowych odmianach . Inaczej to wyglądało parę lat temu . Mozna w opini zaznaczyć ,robiłem wino ,pijalne ,dobre, swietne ew. skomplikowane w produkcji ,tylko dla orłow .

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
zypsek napisał(a):
Myslę ,ze przyłącze sie do ww. opini . Wiele osób robi wina i cos moga powiedzieć o przerobowych odmianach . Inaczej to wyglądało parę lat temu . Mozna w opini zaznaczyć ,robiłem wino ,pijalne ,dobre, swietne ew. skomplikowane w produkcji ,tylko dla orłow .


Oczywiście,że ranking odmian przerobowych powinien opierać się na jakości wina uzyskanego z danej odmiany a nie z prognozy jakie wino wyjdzie. Jak można w listopadzie,czy nawet grudniu już klasyfikować odmiany według takiego założenia.
Parametry uzyskanego moszczu mogą rokować dobre wino,ale to dopiero cały proces winifikacji i dojrzewania wina odpowie na pytanie jaką pozycje dać odmianie w rankingu pod tym względem.Zgodzę się,że już teraz mogą być zapowiedzi dobrego i pospolitego wina,ale to również jest prognoza na zasadzie"wydaje mi się,że że z tego wyjdzie dobre wino". Myślę,że zasady rankingu pod tym względem powinny ulec modyfikacji,jeżeli mamy uznać to jako poważne żródło do odniesień w podejmowaniu decyzji o nasadzeniach dla nowych forumowiczów.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 02:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
No tak, ale wystawiając noty odmianom przerobowym nie tylko finalna jakość wina ma znaczenie. W takim przypadku powinien być sporządzony jedynie generalny ranking oceny przydatności poszczególnych odmian pod tym kątem, a nie coroczny .
Błędów przy winifikacji, rodzaju użytych drożdży, sposobie dojrzewania, itd też nie można tu pominąć.

Oceniając więc odmiany przerobowe bierzemy pod uwagę również inne czynniki takie jak : stopień ich wytrzymałości na mróz, jakość zapylania, siłę wzrostu, plenność, ich oporność na choroby, termin dojrzewania, parametry owoców, etc .

I tak np . Cabernet Sauvignon da wyśmienite wino , ale co z tego skoro w mojej lokalizacji przemarznie zimą , nie zapyli się w czasie deszczu , porażą go mączniaki i nie będzie miał najmniejszych szans w pełni dojrzeć ( niezależnie od pozostałych czynników ) .
A taka np. Bianca da wino, które może nie rzuci na kolana, ale jest jak najbardziej przyzwoite i mnie w zupełności zadowala , a co najbardziej istotne jest: niezawodna, całkowicie bez problemowa i nie wymagająca żadnego nakładu pracy. A wino z niej jest zawsze co roku już od 13 lat.

Pozdrawiam.
Mariusz .

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 05:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Cytuj:
ale to dopiero cały proces winifikacji i dojrzewania wina odpowie na pytanie...

Nie popadajmy w skrajności. Wino po kilku miesiacach od winifikacji ujawnia juz swoje wady, absmaki, dziwne aromaty itp. Z czasem łagodnieje ale nie aż tak aby sie diametralnie zmienić. Już wtedy mozna uszeregować odmiany przerobowe, oczywiscie o ile ma sie porownanie do innych odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Koledzy, bzdury piszecie.
Nawet z najlepszej odmiany można spaprać wino. Wtedy jest to tylko wina winiarza i błędów w procesie winifikacji.
Dlaczego taka odmiana miała by przez te błędy tracić w rankingu odmian przerobowych.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 13:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2010, 16:25
Posty: 614
Lokalizacja: Nowy Sącz,ekologiczna mikrowinniczka Nika
manuns napisał(a):
...Błędów przy winifikacji, rodzaju użytych drożdży, sposobie dojrzewania, itd też nie można tu pominąć. ...

Erikos napisał(a):
Koledzy, bzdury piszecie.
Nawet z najlepszej odmiany można spaprać wino. Wtedy jest to tylko wina winiarza i błędów w procesie winifikacji.
Dlaczego taka odmiana miała by przez te błędy tracić w rankingu odmian przerobowych.

Całkowicie zgadzam się z Jarkiem i dlatego też naświetliłem ten problem przy ocenie odmian przerobowych pod kątem jakości otrzymanego z nich wina.

manuns napisał(a):
Oceniając więc odmiany przerobowe bierzemy pod uwagę również inne czynniki takie jak : stopień ich wytrzymałości na mróz, jakość zapylania, siłę wzrostu, plenność, ich oporność na choroby, termin dojrzewania, parametry owoców, etc .

Właśnie nie jakością otrzymanego wina ( bo go nawet nie zrobił ), a zapewne tymi wszystkimi pozostałymi kryteriami , oraz walorami smakowymi kierował się Michał w swoim rankingu odmian przerobowych.
Szkoda Michał, że cały swój tegoroczny ranking usunąłeś przez jakieś głupie niesnaski. Ja również wnikliwie się mu przyglądałem, szczególnie pod kątem odmian deserowych , które wszechstronnie w nim opisywałeś .

Pozdrawiam.
Mariusz.

_________________
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 15:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Erikos napisał(a):
Nawet z najlepszej odmiany można spaprać wino. Wtedy jest to tylko wina winiarza i błędów w procesie winifikacji. Dlaczego taka odmiana miała by przez te błędy tracić w rankingu odmian przerobowych.


Ocenę Goecseji Zamatos w kategorii odmian przerobowych przedstawioną przez Michała odebrałem tak: zimę przetrwała bez większego uszczerbku, dobra odporność na choroby - wystarczyła podstawowa ochrona, bez problemu dojrzała fizjologicznie, wyśmienity muskatowy smak. To wszystko stanowi o potencjale, ewentualnej przydatności odmiany. Ewentualnej, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że mogą się ujawnić jakieś niuanse zupełnie niezależne od poprawności technologicznej, które zdyskwalifikują G. Zamatos jako przerobówkę. Gdyby nawet tak się stało, byłaby to nie pierwsza i nie ostatnia wpadka. Dla mnie opinia przedstwiona przez Michała jest o wiele cenniejsza, niż rewelacje typu "wina z Duna Gyongye są o trzy klasy lepsze od Dornfeldera", głoszone przez znanego szkółkarza, którego dokonania winiarskie są jak sądze na podobnym poziomie.

@ROMEK, w tym wątku wypowiadają się Ci, którzy mają coś do powiedzenia lub chcą o coś zapytać. Mam nadzieję, że zrozumiałeś, że Twoja (?) inicjatywa była wysoce nie na miejscu. Poza tym zapamietaj na przyszłość, że korespondencja na PW, jak sama nazwa wskazuje jest prywatna.

@alkor, proszę o ponowne umieszczenie typów, bo mi tu w obliczeniach namieszałeś :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 16:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2011, 14:22
Posty: 106
Lokalizacja: Pińczów
Romek, dobrze że napisałeś wyjaśnienie sytuacji, tylko czegoś mi w niej zabrakło - mianowicie jednego słowa, które ma wielką moc, wręcz czyni cuda naprawiając zepsute relacje. Gdyby to słowo było w powszechnym użyciu, ileż mniej byłoby konfliktów w rodzinach czy tu na forum (to też w sumie jak rodzina), a często konflikty są przez jakieś drobne rzeczy, ale jeśli nie są na początku ucięte przez to słowo, to nawarstwiają się i inni są wciągani w ten wir.
Jednocześnie słowo to mimo że proste, trudno wypowiedzieć. Niektórym ludziom nie może przejść przez gardło, czy klawiaturę. Niektórzy nawet wolą dostać bana niż je wypowiedzieć (czyli tak naprawdę sami się zbanowali).
Ja raz tutaj obraziłem jedną Osobę (przez nieporozumienie), ale użyłem tego słowa i Osoba ta przyjeła to - i nie ma żadnych niesmaków. I to jest piękne.
Korzystając z okazji chcę wszystkim Miłośnikom Winorośli z tego Forum złożyć najserdeczniejsze życzenia na Nowy Rok 2013 - wspaniałych owoców winorośli i dobrych relacji w rodzinach i między nami na Winogrona.org.

Wnoszę też do Moderatorów o usunięcie zielonej ikonki :mrgreen: - same z nią problemy, a zamiast niej dać jakieś serduszka.

Alkor, ja Cię przepraszam za tych co nie będą chcieli, a Goecseji Zamatos sadzę na wiosnę.
Czy mógłbyś zamieścić znowu swój Ranking 2012?

Pozdrawiam, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 17:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Erikos napisał(a):
Koledzy, bzdury piszecie.
Nawet z najlepszej odmiany można spaprać wino. Wtedy jest to tylko wina winiarza i błędów w procesie winifikacji.
Dlaczego taka odmiana miała by przez te błędy tracić w rankingu odmian przerobowych.


Niestety Jarku tak jest,że ranking w stosunku do odmian przerobowych jest wypadkową i wszystko zależy od umiejętności i decyzji winiarza jaki osiągnie efekt finalny.A więc nie do końca jest to słabość odmiany,ale złe decyzje i wybory.
Sadzenie w trudnych lokalizacjach P.N.i Cabernetów a póżniej klasyfikowanie ich na końcu rankingu nie dowodzi słabości tych odmian,ale że w tym miejscu nie powinno się ich uprawiać.Oczywiście jest i tak że dobry surowiec jest nieodpowiednio winifikowany i efekt końcowy obniża pozycje w rankingu.Dobrze byłoby w danej pozycji dać uzasadnienie,co kilku kolegów w swoich rankingach uczyniło i jest to ciekawy materiał poznawczy dla pozostałych.

Typowania dla moich odmian przerobowych;
Jasne:
1. - Adalmina -Pozytywne zaskoczenie,wino dość złożone,ciekawe aromaty(bez absmaków labruski),miłe w ustach ,zobaczę jak się rozwinie dalej.Moszcz winifikowany na drożdzach "Enartis Challenge Aroma White". Odmiana bezproblemowa,przeprowadzony jedynie oprysk myjący siarkolem jak i na pozostałych odmianach. Zimowe spadki temp. min. 30 C nie uszkodziły pąków,Krzewy nie były okrywane.

2. - Muskat O.-Wino przyjemne z muszkatem w tle,maceracja po zasiarkowaniu 12 godz.,moszcz winifikowany na drożdzach Enartis Challenge Aroma White". Szkoda,że wyszło tylko kilka butelek z czterech krzewów.Na zimę był okrywany ziemią,zdrowotność dobra.

3.Solaris - Wino w smaku ma wyczuwalną goryczkę,niektórzy kol.również zgłaszali podobną dolegliwość ,ale myślę że jest to problem złego tłoczenia miazgi a nie cecha tej odmiany.Jest to moje pierwsze wino z tej odmiany,więc muszę zweryfikować własne błędy. Mam nadzieję,że może z czasem wino straci tą negatywną cechę. Winifikacja przeprowadzona na drożdzach Bayanus G995.Krzewy na zimę były okrywane ziemią,jednak jeden pozostawiłem nieokrywany i owocował dobrze.Jednak nie czas jeszcze na wyciąganie daleko idących wniosków.Zdrowotność odmiany dobra.

Ocenę win oparłem na degustacji i ocenie kilku osób.Biorąc pod uwagę potencjał Solarisa odmiana ta zasługuje na wyższą pozycje.W następnym roku wejdzie w owocowanie kilka nowych białych odmian jak;Jutrzenka,Prairie Star,La Crescent więc
ranking się poszerzy.

Przerobowe ciemne:
1.-------------
2.-------------
3.Regent - Maceracja osiem dni,moszcz winifikowany na drożdzach "Enartis Challenge Red Fruit". Wino na tym etapie jest mało przekonywujące,przyczyną tego może być nie równa dojrzałość fizjologiczna owoców.Okres deszczów spowodował nierówne zapylenie co się przeniosło na różne okresy dojrzewania owoców.Moim błędem był na nie usunięciu gron póżniej dojrzewających co spowodowało by ograniczenie plonu,ale polepszyło parametry surowca.Odmiana była okryta na zimę,zdrowotność dobra oprócz oprysku myjącego siarkolem nie stosowałem dodatkowej profilaktyki.
4.-------------
W opisach prowadzenia winifikacji nie umieściłem zabiegu siarkowania miazgi,jednak dla mnie jest to oczywistość ale
warto o tym wspomnieć.

Ustawiając poszczególne pozycje w rankingu uznałem za najważniejszy wskażnik wartość wina na tym etapie winifikacji oraz pokazałem moje błędy w tym procesie.Pozostałe wskażniki oceny to zdrowotność i mrozoodporność a więc przydatność odmian na moją lokalizacje.

Rankingu odmian deserowych nie umieszczam ponieważ dopiero szerzej wchodzę w temat a więc pozycjonowanie małej ilości odmian mija się z celem.Z odmian które owocują to z jasnych liderem jest Prim a z ciemnych Nero.Do konsumpcji jako deserówki podjadane są Kristaly,Jutrzenka,Bianca,Seyval B.

_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 17:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jano, głosowanie w rankingu z tak szerokim uzasadnieniem swoich typów to jest to czego szukam. Dzięki. Wiadomo, że to kosztuje pewien wysiłek intelektualny, ale wszyscy Ci którzy tak głosują (z uzasadnieniem) są bardzo pomocni dla nas z krótszym stażem i mniejszym doświadczeniem.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 21:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 11 stycznia 2008, 01:00
Posty: 9
Lokalizacja: Lublin, apelacja Wisznice
Witam !
Oprócz życzeń wszelkiej pomyślności dla wszystkich forumowiczów w 2013 r. przekazuję moje typy do rankingu za 2012r.:
Deserowe :
białe: 1. Prozracznyj
2. Plewen Muskatnyj
3. Aloszenkij
4. Piesnia
5. Mohara, Tigin /na dalszych pozycjach Wostorg Muscatnyj, Timur, Wostorg, Lilla, Sołnoczka, Troganka, Perła Zali/
różowe: 1. Lija
2. JHD
3. Zodiak
4. Wiktoria
5. V 68021 / dalej Arocznyj, Wiktoria, Flamingo/
czarne: 1. Nadieżda AZOS
2. Nero
3. Muscat Bleu
4. Podarok Wojtowicz
5. Kostia / dalej Eszter, Olsava, Głasza, Magdalenka Czarna/
bezpestkowe: 1. Kiszmisz Łuczistyj
2. Kiszmisz 342
3. Himrod
4. A 1704
5. Szajan /dalej Kiszmisz Zaporoskij, Zsp 7-4, Rusboł/

Winne odmiany uprawiam do celów głównie deserowych

białe: Phoenix, Siegerrebe ciemne: Rondo, Fruhburgunder, Medina, Osella


odmiany opałowe: Lotos, Rusboł Ułutsz. , Reał różowy, Lady Patrycja, Dienał, Muscat Zaporoskij Herson, 'kieszowate'

Pozdrawiam
Tadeusz /Sort/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2013, 21:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:32
Posty: 134
Lokalizacja: Poznań
jano mam pytanie kiedy u Ciebie dojrzewa Adalmina i jakie jest wydajność z krzewu? Masz posadzone swoje winorośle szczepione czy na własnych korzeniach? I jeszcze jedno gdzie kupowałeś sadzonki tej odmiany?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 173 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO