Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wynosliwyj
PostNapisane: sobota, 28 kwietnia 2012, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Jestem po pierwszej próbie Wynosliwego od kolegi Mariusza [ manus].Przyznam że wczesniej przeczytałem wszelkie uwagi ,głównie na naszej stronie .Próba była przed obiadem czyli o najlepszej porze .Kolor czerwony z iskrą,lekko może zblizający sie do buraczkowego,o wystarczającym nasyceniu barwą, czyli moze być . Zapach owoców, malin,borówki przechodzący w tytoń ,bardzo przyjemny [ dla byłego palacz] .W ustach owocowo,trochę zielnych smaków[ nie natrętnych], przechodzi w tytoń [ mogą to być wedzone sliwki- kwestia jak komu smakuje].Następnie tytoń dominuje .Pojawia sie przyjemna nuta aroni ,czarnego bzu z lekką słodyczą ,choć wino jest wytrawne .[Jesli ktoś nie lubi aroni ,czarnego bzu -to moze troche grymasić -mały minus ale naprawdę mały ].Trochę zbyt mało alkoholu jak dla mnie ,wino o tym potencjale spokojnie mogło by być mocniejsze,choc z drugiej strony pije sie dobrze.Wino jest zaskakująco dobre jak na opisy innych kolegów [ nie pamietam czy opisy dotyczyły wina czy smaku owoców].Kazdemu można życzyć takiego wina.Zbyszek

Tytuł: Re: Wynosliwyj
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2012, 18:30 
Ekspert
Ekspert

Mam zwyczaj co najmniej raz powtarzać próbę ,następnego dnia . Pozwala to stwierdzic jak naprawdę ''mocne'' jest wino.A ponieważ zostało mi z dnia poprzedniego co najmniej ok.500 ml to było z czego zrobić próbe. Włożyłem nos w kieliszek i to co pociągłem było mocne ,''fest'' mocne ,niestety od razu łyknąłem i do końca nie wiem czy był to mocny tytoń czy były też elementy czerwonych owoców [ raczej były i to na pewno] . W nosie i w ustach ,powiedziałbym lepiej niż wczoraj . Z czystej ciekawości zostawiam do jutra ,na ostatnią próbe .Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Nieźle .Niewielkie zmiany w ustach ,nos ten sam ,potężny ,owocowy ,tytoniowy.Teraz lepiej czuć słodycz.Nie jest to jednak soczek .Pieczenie na języku [lekkie] siarka?W pierwszym dniu było sciągajace w ustach ,zbyt wiele tanin? Nie ma tego wrazenia teraz ,moze to była właśnie siarka.Choc bez wątpienia jest w nim wiele garbników. Próbowałem przed posiłkiem . Po obiedzie wrażenia były jeszcze mocniejsze. Świetne wrażenia .Spokojnie mozna pić po smazonym ,pieczonym do obiadu .Z czystej ciekawości zostawiam na następne dni ,jestem pewny ze temu winu nic sie nie stanie . Stoi w chłodnym miejscu nie w lodówce.Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 17:04 
Kiper
Kiper

No to teraz ja dodam coś od siebie. Patrzę na notatki z ostatniej degustacji. Kolor wina określiłem pomiędzy ognistoczerwonym , a rubinowym ( charakterystycznym dla wina będącego jeszcze w fazie dojrzewania ) z lekkim purpurowym odcieniem. Faktycznie , nie jest to kolor atramentowy jakiego się spodziewał Zdzisław ( gronkowiec ).
Nos taki , jak określił to Zbyszek , kilka osób wyczuło też zapach śliwki.
Dla mnie w smaku dominują aromaty owocowe takie jak: suszone owoce ( może właśnie wędzone śliwki , czy jak to określił Zbyszek - tytoń - obcy mi aromat ), aronia ( ale może jestem przeczulony ) , czarny bez ( szypułki nawet podobne ) , a na końcówce lekko wyczuwalna wiśnia.
Pojawiają się też minimalne nuty roślinne ( może właśnie trawa ) , ale bynajmniej nie te , świadczące o niepełnej dojrzałości jagód , czy też obecności szypułek w miazdze.
Wino ewidentnie pozbawione aromatów korzennych. Mocno garbnikowe - takie jak lubię.
Nie pogniewałbym się, gdyby było trochę więcej kwasów ( ale taniny to chyba dobrze maskują ).
No i jeszcze gdyby nie ta aronia .....
Dominant aroniowo - trawiasty szybko malał z czasem. Brakło mu pełnej dojrzałości .Może jeszcze co najmniej pół roku....
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 12:47 
Ekspert
Ekspert

Kolor mocny nie jest ,taki jak był wpadajacy w buraczkowy .Nos ciągle mocny ,podobne wrażenia co wczoraj .Smak złagodniał zdecydowanie .Wydaje mi sie że lepsze w tym wypadku to łagodniejsze wino ,całkiem przyjemne w piciu. Powiedziałbym, ze wino było w beczce, ale tak nie było[Mariusz].Najważniejsze że ten smaczek aroni coraz mniej wyczuwalny.To pierwsze 'moje'' wino które da sie pić przez kilka dni a które zyskuje a nie traci .Myslę ze jakby dać to wino do jednodniowej [szybkiej ] degustacji z innymi winami ,byłoby ''średnio'' ocenione ,a byłaby to ocena mocno nietrafiona.Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 16:00 
Kiper
Kiper

Zbyszku , ja w nim aromatów drewna nie wyczułem.
Beczki nawet nie mam , choć pewnie kiedyś ją kupię. Chipsów dębowych nie używam .
Taniczność wina zwiększam przedłużając jedynie o kilka dni fermentację w miazdze. Ale tego trzeba uważnie pilnować , by nie przedobrzyć.
Lubię jak owa goryczka dodaje winu charakteru i pełni , uwypuklając zawarte w nim aromaty . Tak było właśnie z Wynośliwym.
Pozdrawiam.
Mariusz.

PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2012, 18:18 
Ekspert
Ekspert

Odpowiedź troche poźna ,do rzeczy .Beczkowy posmak [i zapach?] dają drożdże [ niektóre ] choć głowy za to nie dam .W kazdym razie jeśli autor twierdzi ,beczki nie było ,to drożdże [wg. mnie ].

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 19:20 
Kiper
Kiper

Zbyszku , a czy to nie był przypadkiem zwykły posmak korka , z którym przez jakiś czas zabutelkowane wino miało kontakt ?
Aromaty drewna i drewnopodobne też są bardzo charakterystyczne dla win młodych (a takie wino dostałeś) i dopiero dekantacja wina sprawia, że ujawnia ono swoje owocowe aromaty.
Mocno garbnikowe wina po napowietrzeniu łagodnieją i stają się bardziej "miękkie".
Tylko ta kolejność mnie dziwi ....

Pozdrawiam.
Mariusz.

PostNapisane: środa, 2 stycznia 2013, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Moje wina w tym roku robione na morawskich drożdżach ,maja beczkowe smaki i aromaty[?] . Tak ,ze jest nic nowego .Ja to lubie .

Strefa czasowa: UTC + 1