kuneg napisał(a):
Dodałam artykuł do działu Artykuły na stronę główną:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... _w_winnicyProszę o uwagi: co zmienić, z czym się nie zgadzacie i dlaczego.
To może ja wtrącę swoje trzy grosze..., jeżeli bardzo się mylę proszę doświadczonych kolegów o stosowną kontrę...
artykuł kuneg napisał(a):
Październik
.... Wykopywanie sadzonek ze szkółki i sadzenie na stałe miejsce lub na przechowanie.
Ja akurat robię to w momencie całkowitego uśpienia krzewu w zależności od pogody, ale jak najpóźniej; koniec listopada, początek grudnia; raz że sadzonki już "śpią, dwa krótsze przechowanie.
artykuł kuneg napisał(a):
Listopad
Po opadnięciu liści cięcie krzewów odmian okrywanych i przygotowywanie sztobrów.
Tutaj słowo sztobrów proponował bym zastąpić słowem "łoza".
S.Madej "Winorośl" wyd III str 91 zaleca przechowywanie łozy dł. ok 1m w skrzyniach z piaskiem w niezbyt wilgotnej przewiewnej piwnicy temp ~-2-5*C.W przypadku braku takowej, w ziemii. Ja akurat mam taka piwnicę i jeden sezon( obecnie drugi) przechowywałem łozę w taki właśnie sposób. Na sztobry i zrazy przycinałem łozę wg. potrzeb na wiosnę.Myślę że w ten sposób jest mniej strat. Kto obserwował moje relacje w wątkach o
szczepieniu i
ukorzenianiu wie, że wykonałem tego dosyć sporo.
Małgorzato, wykonujesz dużą pracę, myślę że bardzo przydatną, dla nisko i średnio zaawansowanych winogrodników, a tych jest na pewno sporo.
Był już chyba taki wniosek ( popieram zdecydowanie); zakres prac w każdym miesiącu umieścić w kalendarzu, który mam nadzieję opracujemy na 2012 rok.Popieram tez opinie moich przedmówców by zredagować opracowanie, samodzielnie tylko na podstawie własnych doświadczeń, pośpiechu nie ma.
Pozdrawiam, Ricci.