Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2011, 16:08 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Jeżeli mogę, to mam kilka uwag:

1. Marzec.
Profilaktyczny oprysk przeciwko chorobom i szkodnikom. Zapewne chodzi o oprysk myjący siarką. Temperatura w tym okresie jest zbyt niska, by był skuteczny. Ustaliliśmy, że powinno się go wykonywać bezpośrednio przed pękaniem paków.
O.K. Przenoszę do kwietnia i zaznaczam, że bezpośrednio przed pękaniem pąków.

olmek napisał(a):
2. Maj.
Uszczykiwanie wierzchołków pędów dla zmniejszenia się osypywania zawiązków - nie wiem, czy to jest konieczne w każdym przypadku.
Likwidacja pasierbów. W maju chyba nie ma jeszcze takiej potrzeby.
Wywalam o pasierbach i daję odnośnik do słownika co do uszczykiwania.

olmek napisał(a):
3. Czerwiec.
Selekcja kwiatostanów i selekcja zawiązków (regulacja plonu - obciążenie końcowe). Chyba jednak trochę za wcześnie na regulację plonu
Obrączkowanie - dla zwiększenia jagód. Wątpię, czy ten zabieg daje jakieś wymierne korzyści, natomiast jest duże prawdopodobieństwo osłabienia krzewu i infekcji.
Wywalam obrączkowanie, ale selekcję kwiatostanów i selekcję zawiązków bym zostawiła, bo uważam, że to dobry czas. Szkoda soków dla gron, które należy usunąć w celu nieprzeciążania krzewu.

olmek napisał(a):
4. Sierpień.
Na ok. 2-3 tyg. przed dojrzeniem gron likwidacja liści poniżej gron. Wielce to kontrowersyjne w przypadku odmian o ciemnych owocach, przypadku zaś odmian jasnych - szkodliwe.
Ten punkt przemyślę. Poczytam i albo wywalę, albo uzasadnię.

Dzięki za uwagi i czekam na kolejne :)

PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2011, 21:13 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Dodałam artykuł do działu Artykuły na stronę główną: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... _w_winnicy
Proszę o uwagi: co zmienić, z czym się nie zgadzacie i dlaczego.

To może ja wtrącę swoje trzy grosze..., jeżeli bardzo się mylę proszę doświadczonych kolegów o stosowną kontrę...
artykuł kuneg napisał(a):
Październik
.... Wykopywanie sadzonek ze szkółki i sadzenie na stałe miejsce lub na przechowanie.
Ja akurat robię to w momencie całkowitego uśpienia krzewu w zależności od pogody, ale jak najpóźniej; koniec listopada, początek grudnia; raz że sadzonki już "śpią, dwa krótsze przechowanie.
artykuł kuneg napisał(a):
Listopad
Po opadnięciu liści cięcie krzewów odmian okrywanych i przygotowywanie sztobrów.
Tutaj słowo sztobrów proponował bym zastąpić słowem "łoza".
S.Madej "Winorośl" wyd III str 91 zaleca przechowywanie łozy dł. ok 1m w skrzyniach z piaskiem w niezbyt wilgotnej przewiewnej piwnicy temp ~-2-5*C.W przypadku braku takowej, w ziemii. Ja akurat mam taka piwnicę i jeden sezon( obecnie drugi) przechowywałem łozę w taki właśnie sposób. Na sztobry i zrazy przycinałem łozę wg. potrzeb na wiosnę.Myślę że w ten sposób jest mniej strat. Kto obserwował moje relacje w wątkach o szczepieniu i ukorzenianiu wie, że wykonałem tego dosyć sporo.

Małgorzato, wykonujesz dużą pracę, myślę że bardzo przydatną, dla nisko i średnio zaawansowanych winogrodników, a tych jest na pewno sporo.

Był już chyba taki wniosek ( popieram zdecydowanie); zakres prac w każdym miesiącu umieścić w kalendarzu, który mam nadzieję opracujemy na 2012 rok.Popieram tez opinie moich przedmówców by zredagować opracowanie, samodzielnie tylko na podstawie własnych doświadczeń, pośpiechu nie ma.
Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 09:12 
Kiper
Kiper

myślę że w tym wypadku 'sztobry' jest właściwie użyte, bo z łozy właśnie to przygotowujemy...i wyjdzie nam oczywista oczywistość :D

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 10:00 
Kiper
Kiper

Chodzi o to by w listopadzie/grudniu przygotować łozę do przechowania, a na sztobry ciąć w marcu, kwietniu z przechowanej łozy ( S.Madej "Winorośl" wyd III str 91), stąd moja propozycja. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 19:06 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
olmek napisał(a):
Jeżeli mogę, to mam kilka uwag:

1. Marzec.
Profilaktyczny oprysk przeciwko chorobom i szkodnikom. Zapewne chodzi o oprysk myjący siarką. Temperatura w tym okresie jest zbyt niska, by był skuteczny. Ustaliliśmy, że powinno się go wykonywać bezpośrednio przed pękaniem paków.
O.K. Przenoszę do kwietnia i zaznaczam, że bezpośrednio przed pękaniem pąków.

Dopiero zauważyłem ten cenny wątek. Zapewniam, na 100% nie jest tak, że pozjadaliśmy wszystkie rozumy, mamy pełne biblioteki i żadna nauka nie jest nam już potrzebna. Jeśli chodzi o mnie, w szóstym roku uprawy winorośli nauczyłem się, że: WIOSENNY OPRYSK PRZECIW ROZTOCZOM TO ABSOLUTNA KONIECZNOŚĆ. Oprysk wykonujemy olejami parafinowymi w marcu, na przełomie marca/kwietnia lub nawet w kwietniu, zależy od temperatur i od tego czy robactwo zaczęło wypełzać z kryjówek i pełznąć w kierunku pąków.

Celem przekonania niedowiarków muszę zacytować Mietka:

Misza napisał(a):
No cóż, jeszcze chyba nigdy przędziorki nie zrobiły takiego spustoszenia jak w tym roku sezonie i mało kto myślał o programowej ochronie przed tym szkodnikiem. To podejście chyba trzeba będzie zmienić. Środki olejowe wydają się być dobrym sposobem, w sadownictwie wykorzystuje się je dość powszechnie - dodatkowo działają na miseczniki. Wybór preparatów jest spory: Paroil, Promanal, Treol, Catane. Ja na pewno wiosną wykonam mycie olejowe.

Cytat pochodzi stąd: choroby-i-szkodniki/oleje-parafinowe-w-ochronie-winorosli-t6068.html

PS. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że na forum piszemy bezwzględnie dla samych siebie i nikt nie wyciąga nauk z naszej pisaniny; ot, coś w rodzaju bloga dla zabicia czasu.

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 20:25 
Kiper
Kiper

W takim terminarzu powinny znależć się profilaktyczne opryski przeciw szkodnikom jak tu pisano powyżej i profilaktyczne opryski przeciw chorobom, terminy zastosowania- z praktyki forumowiczów. Są to istotne, podstawowe rzeczy aby utrzymać winnicę w zdrowiu.Ważny jest też dobór środków. Pewnie tego się nie doczekamy ze względu na nie dopuszczenie wielu preparatów w Polsce.
Uważam że jest to sedno sprawy.
Sama postanowiłam nie stosować już Dithane jako zapobiegawczego środka na mączniaka rz. bo presja chorób jest większa niż jego działanie i szkoda dodatkowo ładować oprysk. Takich sytuacji jest więcej, np. termin pierwszego profilaktycznego oprysku przeciw m. rzekomemu- przed kwitnieniem. W tym roku to m. rz. pokazał się o wiele wcześniej niż przed kwitnieniem.

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Małgosiu a co z nekrozą i opryskami w fazie 3-5 listków ? Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 21:34 
Ekspert
Ekspert

Zuzanna napisał(a):
W takim terminarzu powinny znależć się profilaktyczne opryski przeciw szkodnikom jak tu pisano powyżej i profilaktyczne opryski przeciw chorobom, terminy zastosowania- z praktyki forumowiczów. Są to istotne, podstawowe rzeczy aby utrzymać winnicę w zdrowiu.Ważny jest też dobór środków. Pewnie tego się nie doczekamy ze względu na nie dopuszczenie wielu preparatów w Polsce.
Uważam że jest to sedno sprawy.

Otóż to. Poza tym pryskanie wg kalendarza to błąd. Pryskać należy wg faz rozwojowych i pogody(prognoz). W ostateczności wg objawów.
Jak pominiemy ochronę to w kalendarzu zostaną tak nieistotne rzeczy jak "Uszczykiwanie wierzchołków latorośli dla zmniejszenia się osypywania zawiązków" - W maju - sic!
W kalendarzu zaponmniano o cięciu zielonym od końca czerwca do połowy czerwca. a czasami dłużej. I też wykonuje się je inaczej gdy mamy szpaler a inaczej gdy winorośl pnie się po stodole. Jeszcze raz powtórzę: próba wtłoczenia wszystkich kwestii związanych z uprawą w ramy kalendarza jest bez sensu. To oczywiście moje skromne zdanie.

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 21:39 
Kiper
Kiper

A ja myślę że kalendarza oprysków nie ma co do tematu mieszać. Ten został już całkiem rzeczowo opracowany przez Doktorka razem z fazami rozwoju winoroślośli. W terminarzu prac wystarczy w poszczególnych miesiącach dopisać - "opryski profilaktyczne" czy w inny sposób to zogólnikować.
choroby-i-szkodniki/program-ochrony-winorosli-t4743.html
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 22:24 
Kiper
Kiper

Ja raczej jestem zwolennikiem kalendarza, chociażby z tego względu, że można wymienić opinie kto co kiedy robi. Chociażby taka banalna czynność jak obrywanie liści wkoło gron. Jedni w ogóle tego nie robią, inni najwcześniej 2 tygodnie przed zbiorem, a niektórzy już we sierpniu. Moim zdaniem warto o tym podyskutować, bo po 2010 rozważam ostatnią opcję na Sigerrebe, czy Solarisie (oczywiście w ramach rozsądku).

Tak sobie pomyślałem, że prace w kalendarzu można podlinkować do odpowiednich tematów na forum. Wtedy rola kalendarza by się sprawdziła, a zarazem nie byłby za bardzo rozbudowany.

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 22:25 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Zapewniam, na 100% nie jest tak, że pozjadaliśmy wszystkie rozumy, mamy pełne biblioteki i żadna nauka nie jest nam już potrzebna. Jeśli chodzi o mnie, w szóstym roku uprawy winorośli nauczyłem się, że: WIOSENNY OPRYSK PRZECIW ROZTOCZOM TO ABSOLUTNA KONIECZNOŚĆ. Oprysk wykonujemy olejami parafinowymi w marcu, na przełomie marca/kwietnia lub nawet w kwietniu, zależy od temperatur i od tego czy robactwo zaczęło wypełzać z kryjówek i pełznąć w kierunku pąków.

Myślę, że o skuteczności preparatów olejowych w walce z roztoczami dopiero się przekonamy. Przeglądam sobie słowackie programy ochrony winnic i w temacie roztoczy od kilku lat w zasadzie nic się nie zmieniło, w zasadzie, ponieważ od 2010 roku zniknął preparat oparty na oleju - Oleoekol. Podstawowym zabiegiem wiosennym jest oprysk cieczą kalifornijską, przed pękaniem pąków, później siarka elementarna, a następnie typowe organiczne akarycydy. Nie wiem z jakiego powodu preparat olejowy zniknął z programu ochrony, ale mogę się tylko domyślać, że nie był wystarczająco skuteczny. Dla przypomnienia, stosowano go po rozwinięciu się pąków. Zastanawiające jest to, że preparaty olejowe nigdy nie były polecane do oprysków wczesnowiosennych ( w marcu), czyżby inż.Vanek nie śledził światowych trendów ?

PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:01 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Myślę, że o skuteczności preparatów olejowych w walce z roztoczami dopiero się przekonamy. ...................Zastanawiające jest to, że preparaty olejowe nigdy nie były polecane do oprysków wczesnowiosennych ( w marcu), czyżby inż.Vanek nie śledził światowych trendów ?

Kuba, nie wiem. Czytałem jednak kilka polskich opracowań odnośnie zastosowania tych preparatów w ochronie drzew owocowych. Tak jak napisał Mietek, o skuteczności olejów parafinowych w sadownictwie nikt już nie dyskutuje. Zalecane są do oprysków wczesnowiosennych, kiedy roztocza wyłażą spod kory u nasady pędów i wędrują w kierunku pąków. Taki oprysk zmniejsza populację roztoczy w sezonie o kilkadziesiąt procent.

Z drugiej strony opryski preparatami siarkowymi są również dla roztoczy zabójcze.

Moja opinia w tej sprawie jest taka: wczesnowiosenny oprysk parafiną oraz późniejszy oprysk siarką (w fazie 3-5 liścia) zdecydowanie ograniczy roztocza w naszej winnicy. Odradzam dywagacje i mędrkowanie bowiem letnie zwalczanie roztoczy można o kant d.... potłuc.

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 08:09 
Kiper
Kiper

RobertM napisał(a):
A ja myślę że kalendarza oprysków nie ma co do tematu mieszać. Ten został już całkiem rzeczowo opracowany przez Doktorka razem z fazami rozwoju winoroślośli. W terminarzu prac wystarczy w poszczególnych miesiącach dopisać - "opryski profilaktyczne" czy w inny sposób to zogólnikować.

Znam ten program ale zastosowanie tu mają środki dopuszczone w Polsce( kontaktowe). Tych oprysków jest dużo. Wiemy, że stosując np. Universalis możemy zdecydowanie ograniczyć ilość oprysków bo działa nie tylko na jedną chorobę. Czytając wypowiedzi niektórych forumowiczów okazuje się, ze tych oprysków wcale tak dużo nie stosują bo dają środki interwencyjne jako pierwsze a nie środki kontaktowe. To sprawia, że i chorób mają mniej albo wcale.

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 14:22 
Ekspert
Ekspert

A więc po kolei:

O ochronie chemicznej wspomniałam na wstępie i podlinkowałam już Wirtualną Klinikę Roślin. Dokładniej o ochronie nie będę pisała, bo mądrzejsi w tym temacie już to zrobili, np. wspomniany Doktorek.

shron napisał(a):
Tak sobie pomyślałem, że prace w kalendarzu można podlinkować do odpowiednich tematów na forum. Wtedy rola kalendarza by się sprawdziła, a zarazem nie byłby za bardzo rozbudowany.

W części już podlinkowałam, a do reszty możecie pomóc wyłowić najsensowniejsze wątki.

RobertM napisał(a):
Wspomniany link już jest. Mogę też dorzucić link do słowackiego kalendarza ochrony.

Ricci napisał(a):
Ja akurat robię to (Wykopywanie sadzonek) w momencie całkowitego uśpienia krzewu w zależności od pogody, ale jak najpóźniej; koniec listopada, początek grudnia; raz że sadzonki już "śpią, dwa krótsze przechowanie.
Racja - przerzucam na listopad z uwagą, że "jak najpóźniej"

Ricci napisał(a):
Tutaj słowo sztobrów proponował bym zastąpić słowem "łoza".
S.Madej "Winorośl" wyd III str 91 zaleca ...
Dopiszę, że "najlepiej przechowywać w 1m odcinkach", choć ja miałam zakopane trzyoczkowe i też strat było niewiele, a te, które były wynikały raczej z niedojrzałości łozy.

Dzięki :) i czekam na dalsze uwagi i ewentualnie linki, które można by było z czystym sumieniem dorzucić do kalendarza.

PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 14:35 
Kiper
Kiper

no nie ...nie w metrowych odcinkach....sztobry wystarczają...jeszcze ktoś pomyśli że to wymóg..1 m. Jeśli już chcesz koniecznie zastąpić słowo sztobry łozą to proponuję 3-4 oczkowe odcinki łozy.A czy ktoś z Was przechowywał 1 m odcinki?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1