Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 61  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 16:24 
Kiper
Kiper

Tak czytając ten wątek, mimo wszystko i tak chyba wychodzi na to, że jest to odmiana dająca wino lepsze od MF i LM? Niestety moje Marquette jeszcze nie owocowało i ciężko mi się odnieść do jego smaku. A jak w porównaniu z nim wypada NN od Zdzisława?

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 17:12 
Kiper
Kiper

Jeszcze jeden czynnik to drożdże i to ważny. Nie miałem jeszcze okazji zrobić wina z marquette ale w tym roku poczynilem dwa wina z aronii. Jedno z drozdzami używanymi do starzenia, drugie z innymi. Przy pierwszym obciagu widać jakby to były wina z różnych owoców, zupełnie inny charakter.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 19:28 
Ekspert
Ekspert

Odszukałem swoje zapiski na temat mojej winifikacji win z odmiany Marquette
2014 - -2Blg; TA 5,8g/L ; pH 3,44
2015 - -1Blg; TA 6,0g/L;pH 3,42
2016 - 0Blg; TA 6,5g/L; pH 3,83 :!: :!: :!:
2017 - -1Blg; TA 6,8g/L; pH ?
2018/1 - -1Blg; TA 7,7g/L; pH 3,3 - dane z 14/11/2018
2018/2 - 0Blg; TA 6,5g/L; pH 3,7 - dane z 12/01/2019
Wszystkie wina na drożdżach Maurevin B (czas na zmianę drożdzy :lol: )
Moje sugestie:
pH 3,7 i powyżej to potrzeba siarkowania w maksymalnych dopuszczalnych dawkach piro, jeżeli chcemy takie wino archiwizować.
W przeciwnym razie wino z Marquette i innych hybryd szybko się starzeje.
A od czego zależy pH ? - temat do dalszej dyskusji :!: :!: :!:
Pawle,
jeżeli możesz , to przywiź to swoje wino market 2016, oraz następne roczniki na spotkanie mazowieckie 26/01/2019

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 20:40 
Ekspert
Ekspert

A wiesz czemu nie, z przyjemnością. Daj mi na PW dokładne namiary. Chętnie się pojawię.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 16 stycznia 2019, 20:57 
Ekspert
Ekspert

Pawle,
brakowało nam ciebie na 2ch poprzednich spotkaniach winogrodników mazowieckich :!:
3 cie z kolei odbędzie się 26/01/2018
spotkania/spotkanie-degustacyjne-mazowieckie-2019-t12484.html#p213863
I nie wymiguj się tym razem :wink:

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 15:07 
mistrz
mistrz

gbed napisał(a):
mihuu napisał(a):
Takie pytanie... Jak wypada wino z Marquette w porównaniu z winem z Regenta (poza wyższą kwasowością, którą zakładamy że zbijemy do poziomu podobnego jak Regent)? Czy laik jest w stanie rozróżnić i wskazać prawidłowo, które wino jest z jakiej odmiany?

Regenta samego nie robiłem. Zawsze z Rondem. mam za mało krzewów.
Problemem Marquette jest wysoki kwas który zbijam drożdżami. Do tej pory były to u mnie zawsze Maurivin B.
I po tym od razu poznać, bo przez to Marquette ma jakby wycięte aromaty - podejrzewam, że powodem są właśnie te drożdże.
Regent - Rondo mają u mnie aromat ogólnie ujmując owocowy, (żeby nie popaść w jakieś jeżyny, wiśnie itp).
Po drugie kolor pary Regent - Rondo jest taki burgundowy podczas gdy Marquette raczej taki zwyczajnie ciemny.

Jestem ciekaw, czy ktoś robił Marquette na innych niż Maurivin B drożdżach i czy ma jakieś porównanie, choćby mocno subiektywne.

Może będziecie się z tego śmiali ale w tym roku zrobiłem wina na najzwyklejszych drożdżach Zamoyskich. Skłonił mnie do tego problem z usuwaniem drożdży po fermentacji (długie gazowanie). Nie chcę w tym celu używać piro. Okazało się że wina uzyskały aromaty jakich nigdy nie było przy stosowaniu Mauryvinów czy banyausów. Dla uspokojenia wystarcza długa fermentacja

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 16:03 
Ekspert
Ekspert

To do ilu % Ci odfermentowało? Jakie były parametry moszczu?

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 17:43 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):

Jestem ciekaw, czy ktoś robił Marquette na innych niż Maurivin B drożdżach i czy ma jakieś porównanie, choćby mocno subiektywne.

Ja robiłem, ale o tym już było, chyba nawet degustowałeś przy jakiejś okazji..... spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-30.html#p185304

PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2019, 18:19 
Ekspert
Ekspert

Ja robiłem na Enertis Red Fruit.
Z tym, że kwasowość nie była dramatyczna.
Pozdrawiam
Paweł

PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2019, 12:58 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
To do ilu % Ci odfermentowało? Jakie były parametry moszczu?

Z Marqette cukry 23 Brix, kwasy organoleptycznie oceniam na ok 9%, alkohol w winie na ok 13%. Zaobserwowałem ciekawe zjawisko, kwasy wytrącały się już podczas maceracji(fermentacji wstępnej z drożdżami) na ściankach naczyń fermentacyjnych.

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 18:37 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
Zaobserwowałem ciekawe zjawisko, kwasy wytrącały się już podczas maceracji(fermentacji wstępnej z drożdżami) na ściankach naczyń fermentacyjnych.

Nastąpiła tak szybka redukcja kwasów?

Marquette wcześniej fermentowałem na Mauryvin B i nie byłem zadowolony z jakości wina jak też z postępów w redukcji kwasów,może z powodów fermentacji w nieco niskiej temp. w warunkach chłodnej piwnicy a te drożdży lubią temp.pracy nieco wyższą.
Obecnie stosuję dla fermentacji większości win o podwyższonej kwasowości drożdże MYCOFERM A-R-T
i jestem zadowolony z wyników odkwaszania i smaku wina. :thumbup:

PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2019, 19:35 
Ekspert
Ekspert

Ja też zrezygnowałem z Maurivin B. Kwasy redukowały słabiej jak w opisie, jakość wina też mnie nie zadowalała. W tym roku zrobiłem na Mycoferm IT Fruity flavour. Kwasy bardzo ładnie zredukowane. W nosie już sporo aromatów owocowych, głównie wiśnia. W smaku martwi mnie lekki posmak ziemisty. Nigdy wcześniej go nie miałem. Nie wiem jak będzie dalej.

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 12:02 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Obecnie stosuję dla fermentacji większości win o podwyższonej kwasowości drożdże MYCOFERM A-R-T

Robiłeś Janku pomiary, o ile spadły kwasy po fermentacji na tych drożdżach (w opisie o ile dobrze pamiętam to jakieś 30% kwasu jabłkowego)?

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Mało jeszcze na forum win z odmiany Marquette.
A jeszcze mniej win robionych na róŻnych drożdżach.
Ja tylko dotychczas na Maurevinach B.
1.Jedno bez fjm : -1Blg/TA 8,2g/l /pH 3,2/ 13%alk, niwwielki dodatek wiórków dębowych 5g/30L. Wg mojej oceny wino na 70pkt. Na ostatniej degustacji (spotkanie mazowieckie) zdobyło 71pkt :D
2. Drugie wszystko j.w tylko po FJM : 0 Blg/TA 6,5g/l/ pH 3,7 . Pewnie zdobyło by więcej punktów bo mniejszy kwasior :?: :idea: :!:
Przed tą odmianą w Polsce jeszcze długa droga, zwłaszcza w doborze drożdży.

Amerykanie próbowali już różne drożdże : 71B,Lalvin C,RC 212,BM 45,ICV GRE, ICV D254, Levuline BRG
Ostatnio to te 3 ostatnie pozycje z w/w.
Jankesom wyszło ,że te 3 ostatnie pozycje drożdży dają nieco różne wina ale jednak żadnych z nich nie preferują, wszystkie próbki win równorzędne, po 54pkt ( w dużym panelu degustacyjnym ok 23 osoby, w tym 11 kobiet)

Zachęcam do winifikacji tej odmiany na różnych drożdżach :!: :!:
D254 można nabyć u Jana Lubery

PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2019, 21:39 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:

Robiłeś Janku pomiary, o ile spadły kwasy po fermentacji na tych drożdżach (w opisie o ile dobrze pamiętam to jakieś 30% kwasu jabłkowego)?

Roman,jeszcze nie robiłem pomiarów ponieważ moje wina jeszcze nie siarkowałem aby dać drożdżom dłuższy czas pracy na redukcje kwasów. Po wstępnej degustacji uważam,że jestem na dobrej drodze.
Oprócz wymienionych drożdży A-R-T zastosowałem również do fermentacji win czerwonych Lalvin B 71
Doskonale wiemy,że podawana przez producenta specyfikacja drożdży określa parametry redukcji kwasów przy optymalnych warunkach pracy dla danego szczepu podczas fermentacji.
Wybrałem tego typu drożdże,aby w warunkach mojej piwnicy mogły pracować bez problemowo a niska temp. otoczenia nie pobudzi FJM.

Zgoda ze Zbyszkiem,że dla Marquette należy dalej szukać odpowiednich drożdży do winifikacji tej odmiany,aby uzyskać odpowiedni balans pomiędzy redukcją kwasów przy zachowaniu świeżości wina i możliwości dłuższego przechowywania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 906 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1