Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 19:21 
mistrz
mistrz

Wielkimi krokami zbliża się Winobranie. To już ostatni dzwonek na przemyślenia i ustalenie typów win dla poszczególnych odmian.

Oczywiście, bardzo pomocne są ogólne ramy określające kierunek wytwarzania wina, jak np. analizy parametrów.
Zebranie owoców z dobrymi parametrami na dany typ, daje już dużą szansę na wytworzenie przyzwoitego wina.

"Wyższym stopniem wtajemniczenia" w określaniu typu wina jest uwzględnianie warunków danego siedliska, rodzaju odmiany, wielkości obciążenia, zdrowotności owoców, przebiegu pogody, itp.

Co stanowi o "najwyższym stopniu wtajemniczenia"?

Można by wiele pisać o talencie, wyczuciu, czy głębszym zrozumieniu przez Winiarza... A cha, i nie zapominajmy także o " wyjątkowym terroir"... :)
I na tym zapewne bym poprzestał ( pomijając szczegóły ), gdyby nie pewna rozmowa, w której uczestniczyłem kilka dni temu, a która jednocześnie przyczyniła się do weryfikacji mojego postrzegania tej problematyki.

Według mnie, tym "najwyższym stopniem wtajemniczenia" jest odrobina "szaleństwa", która drzemie w każdym Winiarzu.

Pytanie, jak je wydobyć z siebie i naznaczyć w winie, aby się ono wyróżniało, nabrało szczególnego, indywidualnego, osobistego charakteru?

Przede wszystkim, trzeba mieć otwarty umysł, nie ograniczać się do utartych, sztywnych zasad, czy bezwiednie "papugować" innych.
Poszukujmy własnych dróg, inspiracji, pomysłów, które będą nietuzinkowe.
To oczywiście nie jest łatwe, ale jeżeli dużo będziemy o tym myśleli, to takie niesztampowe pomysły na pewno się pojawią - zawsze się pojawiają i najczęściej, w najmniej spodziewanym momencie.

Wszystkim Winiarzom życzę, aby tegoroczne wina, były naznaczone "szaloną" cząstką Waszej Duszy!

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 19:51 
czeladnik
czeladnik

I tegoż samego, z głębin naszego jestestwa, Tobie życzymy.

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Piotrze a masz zamiar Twoje przemyślenia, pomysły i plany na stworzenie przyzwoitego ujawnić czy też poprzestaniesz na tej ogólnej poetyce?
Na forum w kwestii technologii win za mało mamy konkretów: co, kiedy, jak, jak długo i dlaczego. Na indywidualnych przykładach.
Co proponujesz zakupić (w co się zabezpieczyć) - oprócz rzeczy niezbędnych i oczywistych - żeby nie obudzić się z ręką w nocniku?

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
....

Przede wszystkim, trzeba mieć otwarty umysł, nie ograniczać się do utartych, sztywnych zasad, czy bezwiednie "papugować" innych.
Poszukujmy własnych dróg, inspiracji, pomysłów, które będą nietuzinkowe.
To oczywiście nie jest łatwe, ale jeżeli dużo będziemy o tym myśleli, to takie niesztampowe pomysły na pewno się pojawią - zawsze się pojawiają i najczęściej, w najmniej spodziewanym momencie.

Wszystkim Winiarzom życzę, aby tegoroczne wina, były naznaczone "szaloną" cząstką Waszej Duszy!

Pozdrawiam
Piotr

Na pograniczu filozofii wina :wink:
Oczywicie, że należy mieć otwarty umysł, ale nie aż tak szeroko, żeby mózg wypadał
[Prof.Richard Dawkins - przyrodoznawca]
Polscy winiarze nie mają wzorców z których mogli by czerpać informacje na temat wyrobu win.
Wzorce z innych krajów winiarskich nie przystają do polskich warunków.
W ostatnich kilkunastu latach nastąpił ogromny postęp w hybrydyzacji odmian winorośli.
Winnice zakłada się na kilkadziesiąt lat. Tych co np. 10 lat temu posadzili kilka ha odmiany Regent lub Rondo trudno skłonić do eksperymentów.
Eksperymenty to domena naukowców i amatorów (działkowiczów) uprawiających małe areały.
Gdy cos się nie uda to i straty niewielkie. A więc cała nadzieja na udane eksperymenty w winogrodnikach amatorach (tego forum), bo na poważne badania naukowe naszych Instytutów raczej nie ma co liczyć :?: :!:

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 22:06 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Piotrze a masz zamiar Twoje przemyślenia, pomysły i plany na stworzenie przyzwoitego ujawnić czy też poprzestaniesz na tej ogólnej poetyce?

Czy mam rozumieć, że oczekujesz uniwersalnej checklisty, złotego środka? Trochę o tym wspominałem, w kontekście optymalnego terminu zbioru, na spotkaniu u Zbyszka w winnicy Boleścin.
Moje wypowiedzi na forum należy odbierać jako zwracanie uwagi na różne aspekty danej problematyki, czasami wskazywanie kierunków, ewentualne inspiracje do dalszych przemyśleń - ma to swój cel.
Misza napisał(a):
Na forum w kwestii technologii win za mało mamy konkretów: co, kiedy, jak, jak długo i dlaczego. Na indywidualnych przykładach

Do tej pory na forum, zazwyczaj, po moich wypowiedziach, spotykałem z pochwałami lub niezrozumieniem sensu. Czasami, bardzo rzadko, z ironicznym złośliwościami lub wręcz personalnymi wycieczkami. Wreszcie konkrety.

Zapraszam Cię do mnie. Mogą być jeszcze max 2 osoby z dużym doświadczeniem i otwartością na dzielenie się wiedzą.
Wybierzemy jedno, max dwa wina i do bólu będziemy omawiali wszystkie istotne aspekty, które przyczyniły się do ich powstania. Zrobimy z tego wspólnie dokładną relację, która odpowiedziałaby na powyższe pytania i zapewne mogłaby pomóc w zrozumieniu tematu nie jednemu Winiarzowi.

Proponuję termin pod koniec listopada.
Misza napisał(a):
Co proponujesz zakupić (w co się zabezpieczyć) - oprócz rzeczy niezbędnych i oczywistych - żeby nie obudzić się z ręką w nocniku?

Musiałbyś uszczegółowić pytanie nie tylko do typów win, ale i skali... Właśnie w weekend przygotowywałem taką listę dla kilku hektarowej winnicy. Dochodzą jeszcze oczekiwana i możliwości finansowe. Za duży temat na post.

@ZbyszekB - już wysyłałem posta, a tu w przelocie Twój zobaczyłem. Tych eksperymentów u mnie mnoga było. Szczególnie w uprawie. W winifikacji cały czas trwają :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Przychylam się do tego co napisał wcześniej @Misza - potrzeba konkretów :!:
Już ok. 11 lat temu próbowałem "konkretów"
Wtedy nikt nie podjął tematu - mój falstart :!: :?: :wink:
Może teraz następni ...

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 06:09 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
Czy mam rozumieć, że oczekujesz uniwersalnej checklisty, złotego środka?

Cytuj:
Musiałbyś uszczegółowić pytanie nie tylko do typów win, ale i skali...

Tak, checklista oparta na TWOIM doświadczeniu. Teoretyzowanie mnie kompletnie nie interesuje.
Np. czy (i jakie) stosujesz enzymy, taniny, substytuty beczki, bentonity i inne środki wspomagające, drożdże, bakterie, itd, itp. Jutro będę na Morawach i mam możliwość co nieco kupić. Jak się ma zbiór w koszach to już za późno jest na zakupy.
Skala typowo amatorska: do 100l jednego rodzaju wina ale najczęściej koło 50l. Białe: Solaris, Johanniter, Muscaris, Hibernal. Czerwone: Regent, C. Dorsa, Dornfelder, Dunaj, PNP. Być może trochę różowego z samocieku. Zakładam, że wszystko będzie dojrzałe i w dobrej zdrowotności.

Cytuj:
Do tej pory na forum, zazwyczaj, po moich wypowiedziach, spotykałem z pochwałami lub niezrozumieniem sensu. Czasami, bardzo rzadko, z ironicznym złośliwościami lub wręcz personalnymi wycieczkami. Wreszcie konkrety.

Tu nie wiem co masz na myśli.

Cytuj:
Zapraszam Cię do mnie. Mogą być jeszcze max 2 osoby z dużym doświadczeniem i otwartością na dzielenie się wiedzą.
[...]Proponuję termin pod koniec listopada. [...] Właśnie w weekend przygotowywałem taką listę dla kilku hektarowej winnicy. Dochodzą jeszcze oczekiwana i możliwości finansowe.

Jeśli trudnisz się konsultingiem winiarskim to przepraszam, nie będę marnował Twojego czasu. Tylko, proszę nie marnuj też naszego pisząc filozoficzno-ogólnikowe posty. Przepraszam za bezpośredniość, ale ja jestem człowiekiem pragmatycznym.

W listopadzie to już będzie po sezonie.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 08:42 
mistrz
mistrz

Niech KAŻDY pisze co chce, o ile w tematyce forum, nawet, że "mu jagódka się zabarwiła", "w nocy spadł deszczyk", albo tylko o wiedzy zaczerpniętej z podręczników, byle bez personalnych wycieczek.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Odnośnie konkretów, nuty szaleństwa i szczegółowych informacji.
Popieram i podpisuję się po trzykroć, choć dyskusja pisana na taki temat nie odda wielu aspektów...

Może warto zrobić taki "panel dyskusyjny", np.:

Większość osób uprawia Regenta.
Robimy w tym roku wszyscy wino, czerwone wytrawne z Regenta.
Później dzielimy się próbkami, lub przy okazji jakiegoś zlotu - oceniamy próbki.
Później dzielimy się na forum informajcami odnośnie oceny wina oraz uprawy i winifikacji.

Na pewno dla uczestników, jak i dla pozostałych, często początkujących osób to będą ciekawe wnioski. Czy na pewno 7 dni w miazdze? Jakie pH? Czy na pewno w ciepłym? Czy siarkować? Jakie drożdże - itd.. itp... A może owa "nuta szaleństwa" zdecyduje?

Wydaje mi się, że bardzo dużo uwagi przypisujemy odmianom, ich unikalnym cechom - a za mało pracy piwnicy, technice winifikacji i uzyskanych efektach.
Np. porównanie na degustacji w ciemno Marszałka i Regenta i Vinifery - w większości przypadków da podobny efekt.

Ale jak podejść do podstawowego tematu - zrobić w Polsce dobre czerwone wino z naszej podstawowej odmiany?

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 11:29 
Ekspert
Ekspert

Regent jak i większość hybryd ma za dużo antocyjanów a za mało tanin. Bez beczki albo jej substytutu trudno osiągnąć zadowalający efekt. Dla 50 czy 100 l wina beczkę trudno zastosować, pomijając koszty. Więc albo wióry/deski/kostki albo taniny. Pytanie jakie, na jakim etapie i w jakiej ilości? Wybór spory w wiedzy mało :(

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Regent jak i większość hybryd ma za dużo antocyjanów a za mało tanin. Bez beczki albo jej substytutu trudno osiągnąć zadowalający efekt. Dla 50 czy 100 l wina beczkę trudno zastosować, pomijając koszty. Więc albo wióry/deski/kostki albo taniny. Pytanie jakie, na jakim etapie i w jakiej ilości? Wybór spory w wiedzy mało :(

Niestety (albo stety) bez beczki się nie obejdzie. Po paru próbach na odmianach wymagających beczki (nie wszystkie wymagają) mogę stwierdzić że kostki, albo wiórki nigdy nie dadzą takiego efektu jak dobre beczki, niezależnie kiedy je zaaplikujemy.
W tym sezonie spróbuję jeszcze innego rozwiązania niż dotychczas (a propos terminu aplikacji), bardzo dobrej jakości o różnej frakcji chipsy już na etapie fermentacji (zamiast Pro tanninR).
Nie mniej uważam po degustacji licznych win np. z Regenta czy Roeslera że w naszych warunkach klimatycznych beczka jest niezbędna (dla Roeslera z innych powodów niż napisał o hybrydach Mietek). Dlatego w winnicy wymagana jest taka ilość owoców do przerobu coby zaraz po FJM i zlaniu znad grubszego osadu młode wino wylądowało w beczce (moim zdaniem może być nawet 100l).
A co potrafi beczka nawet węgierska nawet 50l, za którą nie przepadam mogłem się przekonać na winach z LM i MF naszego forumowego kolegi, które wcześniej delikatnie mówiąc były trudne do picia, a beczka mimo jego błędów podczas winifikacji i niewłaściwych warunków przechowywania wina spowodowała bardzo dużą poprawę jakości.
Ostatnio też miałem okazję spróbować (zbyt) młodego jeszcze wina od Rafała Steca cuvee Ronda z MF. Zaczął robić na MF FJM i na kilka miesięcy pakować to do beczek, efekt znakomity, mógłbym rzec że ślad po absmakach MF zniknął a zrobiło się dobre wino w południowym typie ze sporym potencjałem, i takich win w sprzedaży absolutnie nie ma się co wstydzić nawet z takiej odmiany jak MF.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 12:02 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
W tym sezonie spróbuję jeszcze innego rozwiązania niż dotychczas (a propos terminu aplikacji), bardzo dobrej jakości o różnej frakcji chipsy już na etapie fermentacji (zamiast Pro tanninR).

Ja tak praktykuję od 2 sezonów i jestem zadowolony z efektu. 1 gram na 1 kg owoców. Na początku wydaje się to dużą dawką tanin w winie (ogranoleptycznie), ale po kilku miesiącach się to wyłagadza i zaokrągla.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 12:26 
nowicjusz
nowicjusz

1g zrębków na 1kg owoców w trakcie fermentacji? Na ile tygodni zostawiasz zrębki?
Ja w zeszłym roku zostawiłam na miesiąc chipsy naturalne (2g na 1l wina) i wydaje mi się ze jednak za krótko.

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 12:37 
Ekspert
Ekspert

Robert - jasna sprawa, że mikrooksydacji czipsami się nie załatwi. Skupiłem się tylko na poprawie struktury wina i poprawy tego czego hybrydom brakuje.

Zbyszek, faktycznie dawka konkretna. Dajesz czipsy do fermentacji od początku i wyrzucasz razem z wytłokami czy na późniejszym etapie i trzymasz dłużej? Czipsy średnio palone czy jakaś mieszanka?

PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 13:24 
Ekspert
Ekspert

Wątek nie dla mnie, bo z ambicjami u mnie kiepsko, ale "czipsów" dębowych średnio palonych dodaję na czas fermentacji w miazdze już dosyć długo, już o tym wspominałem spotkania/spotkanie-degustacyjne-i-ocena-win-z-odmiany-market-t10719-30.html#p185304

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1