Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 03:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 09:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
tak jak w temacie -czy ktoś robił z tej odmiany winko? jakie wyszło?
pytam ponieważ mam trochę gron na altanie i chcę coś z nich zrobić zanim wszystko osy zjedzą, a ponieważ owoce swenson-a bardzo mi smakują to zrobię nastaw w małym dymionku na próbę :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 września 2007, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Ponoć dobre jest z tej odmiany wino likierowe.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 23:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2016, 14:34
Posty: 30
Lokalizacja: Ostrołęka
ja robiłem. Szału nie było... Tak przy okazji to białe wino. No i ciężko się wyciska bo to taka galaretowata.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 20:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Możesz użyć "Pektosol" to będzie łatwiej prasować grona.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 20:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 3 lipca 2012, 20:55
Posty: 65
Lokalizacja: kraków
Z samego nie polecam, ale gdybyś dodał coś z intensywnymi aromatami 50/50 to fajne lekkie winko wychodzi ja zrobiłem z i. oliver i jestem zadowolony. Miało jedną wadę ---------------szybko się skończyło.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 21:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:55
Posty: 319
Lokalizacja: Łapanów 40 km na pd.wsch od Krakowa
Piłem takie na targach w Jaśle w wykonaniu Winnicy Golesz, wino mocno owocowe, półsłodkie , białe, bądź lekko różowe, nazwa handlowa ELMER ( wiadomo dlaczego), nie polecali go , aczkolwiek miało swoich amatorów.

tnowak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 22:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
wydarzenia/tuchovinifest-i-mi-dzynarodowy-festiwal-wina-w-tuchowie-t10545-15.html#p180999

Koniec wpisu boldem.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 09:32 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2016, 14:34
Posty: 30
Lokalizacja: Ostrołęka
Miałem dwie próby z tymi owocami samo... I z dodatkiem innej pół na pół. Wiadro soku z winogron sR i wiadro soku bety wiem że to labrucha ale z czymś połączona może znaleźć sporo smakoszy. Samo to syfiaste wyszło. Otrząsalo jak po jakimś marnym bimbrze. Wiem że to grzech ale ponad 20 l musiałem wylać. Wersja 50 \50 wyszła wyborna. Mocne i przyjemne w smaku. Kolor czerwony ale mocno rozjasniony. Mam jeszcze sporo butelek. Swój debiut będą miały na moim weselu na wiejskim stole. Wtedy będą 2 letnim winem tj w wrześniu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 12:40 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 29 października 2012, 16:21
Posty: 62
Lokalizacja: okolice Stalowej Woli woj. podkarpackie
Potwierdzam po degustacji na dniach wina w Jaśle że likierowe było dobre .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 20:24 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 29 grudnia 2016, 16:55
Posty: 30
Lokalizacja: 26-613
Odświeżam temat.
Jak zrobić pijalne wino z tego chwasta.
Ma ktoś jakiś przepis?
Moje dotychczasowe próby kończyły się destylacją.
Wino śmierdziało bimbrem, destylowałem w miazdze jak wina ciemne.

_________________
Ogród winoroślowy 80+ krzewów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 20:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
"destylowanie w miazdze" brzmi interesująco :)

Za jakiś tydzień-dwa będę zbierał swojego Swensona i jak na razie mam plan zrobić likierowe.

Alternatywnie kusi mnie pomarańczowe...
Czy ktoś z Was może próbował zrobić takie wino ze SR i może napisać jakie były efekty?
Że likierowe ze SR może być dobre to wiem.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 października 2021, 16:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 29 grudnia 2016, 16:55
Posty: 30
Lokalizacja: 26-613
[quote="RolnikSam"]"destylowanie w miazdze" brzmi interesująco :)
Moje przejęzyczenie, fermentowałem miało być.

Za jakiś tydzień-dwa będę zbierał swojego Swensona i jak na razie mam plan zrobić likierowe.
Masz jakiś przepis?
Ostatnio pojawiło się na forum dużo opinii polecających Swenson Red na wino to niech się ktoś podzieli przepisem.
Z 1 krzaka zbieram co roku 2 wiadra owoców i nie mam co z nimi zrobić.

_________________
Ogród winoroślowy 80+ krzewów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2022, 16:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Znalazłem taki, wyczerpujący przepis :)

Kod:
maceracja 2h, fermentacja 3 dni. Zatrzymana spirytusem.


I tego mam zamiar się trzymać ;)

...

Nastawione. Wyszło szokujące 3l nastawu :) Przynajmniej nie będę musiał
czekać pół roku, żeby się przekonać czy da się pić bez krzywienia lica :)

-- piątek, 12 sierpnia 2022, 16:58 --

Update - winko bardzo dobre i banalne w zrobieniu :)
Skończyło się już dawno...

A tymczasem :)
https://photos.app.goo.gl/RhV1GwNtNf9yqPoY8
Można już skubać pojedyńczo...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2022, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7023
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Moje ostatnie wino w tym sezonie.
Wczoraj zebrałem SR, nastawiłem ze skórkami i pestkami , dodałem jakieś tam drożdże "burgund" bez uwadniania :lol: (bo takie tylko miałem )
Może wyjdzie z tego likierowe ?
Jutro dorzucę jeszcze V 68-021, bo szkoda tego tak zostawić :wink:
Ptakom zostawiłem w tym roku na zimę dużo ciemnych odmian :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2022, 09:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 975
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
W podobnym klimacie zrobiłem w zeszłym roku wino z Isabeli. Zbierałem późno z krzaków już po przymrozkach, stan owoców był taki że żona się popukała w głowę i popatrzyła z politowaniem. Podniosłem nieco cukier i efekt końcowy wręcz mnie zaszokował. Wino wyszło doskonałe (oczywiście w swojej grupie odbiorców). Bardzo aromatyczne, pół-słodkie z idealnym posmakiem owocowym. Kolor ładnie przechodzącego różu w pomarańcz. Jak pisałem nie jest to produkt dla smakoszy win wytrawnych ale w kategorii win "kobiecych" bardzo dobrze się plasuje.
Nie ma co skreślać takich odmian tylko przez to że są labruskami. Można i z nich zrobić bardzo smaczne wina. Ze Swensona którego też zbierałem po przymrozkach w tym roku wytłoczyłem sok i też jestem mega zadowolony.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO