Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2016, 23:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Siedzieliśmy po drugiej stronie hali.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 07:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
No to mieliście trochę więcej powietrza bo my po drugiej stronie przy ścianie mieliśmy cieplej. Dobrze, że to duża hala była bo nie zabrakło powietrza.Po południu konwent udał się na wycieczkę do firmy TNS. Producenta pras pneumatycznych i innych urządzeń dla przetwórstwa . Głównym odbiorcą są winnice na całym świecie .Ostatnio produkują dużo pras do Chin. Chiny kupują duże pasy po 20 000litrów. Czujecie wsad do prasy kilkanaście ton.
Firma bardzo fajnie nas ugościła był grill było wino. Można było zapoznać się z ofertą: dotknąć, porozmawiać i podyskutować. TNS jest także dystrybutorem Spiedela gdyby ktoś był zainteresowany.
Wyjezdzalismy z fabryki bardzo poźno. Ciemno juz było, ale humory dopisywały


Załączniki:
Komentarz: Zestaw małego winiarza.
2016-08-06 08.33.35.jpg
2016-08-06 08.33.35.jpg [ 82.44 KiB | Przeglądane 1127 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 10:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Czyżby Chiny zapowiadały "ekspansję" wina?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Chiny parę lat temu były szóstym producentem wina na świecie, teraz pewnie awansowali. Muszę to sprawdzić

Wróciłem z Konwentu do Poznania. Z Poznania do Tuchowa mam cały czas autostradę lub drogę ekspresową i przejechanie zajmuje 5 godzin. W ciągu 2 dni musieliśmy (tak się wyraził @Amelie Grzegorz) ok 100 win. Były także wina forumowe @Amelie i @Ericosa, które wypadły bardzo dobrze. Na pewno były w czołówce. Ale najlepsze jakie piłem to było poza konkursowe Pinot Gris @Ericosa.
Jutro zrobię dokładniejsze podsumowanie z notatek.
Fajnie było poznać i porozmawiać ze wspomnianymi kolegami z forum.


Załączniki:
Komentarz: To są te wina, które musieliśmy degustować
2016-08-06 20.48.50.jpg
2016-08-06 20.48.50.jpg [ 89.13 KiB | Przeglądane 1071 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
jokaer napisał(a):
Czyżby Chiny zapowiadały "ekspansję" wina?

http://www.tvagro.pl/PL-H12/7/1708/chin ... innic.html

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Taka tęczę mieliśmy okazję podziwiać po drodze.


Załączniki:
Komentarz: Tecza
2016-08-06 21.43.02.jpg
2016-08-06 21.43.02.jpg [ 105.59 KiB | Przeglądane 1096 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 sierpnia 2016, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
My jeszcze bawimy w Tuchowie. Przestało padać i wieczorem była fajna impreza. Niestety z taksówkami jest problem o późnych porach i musieliśmy wrócić na nocleg.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Tak się spodziewałem, że na zakończenie Konwentu będzie fajna imprezka. Niestety my musieliśmy wracać.

Podsumowując. Byłem na Konwencie po raz pierwszy bardzo mi się podobało. Szczególnie dwie rzeczy:

1. Możliwość degustacji ogromnej liczby win. Degustacja była publiczna., Każde wino było omawiane przez grupę enologów, ale każdy uczestnik Konwentu oceniał wino sam w skali 1-5. Było różnie. Były wina gdzie ocena dokonywana przez enologów jak i publiczność była zbieżna. Były wina gdzie sami enolodzy różnili się mocno w ocenach. Były wina gdzie publiczność oceniała wina inaczej niż enolodzy (nie było dużo takich przypadków). Cenne były uwagi i rekomendacje enologów szczególnie podobały mi się komentarze Piotra Stopczyńskiego. Pan Piotr praktycznie przy każdym winie nie ograniczał się jedynie do oceny ale podawał rozszerzony komentarz czasami prosząc twórcę wina o dodatkowe informacje. Bardzo dużo się podczas tych degustacji nauczyłem, choć lekko nie było.
2. Otwartość uczestników Konwentu na wymianę doświadczeń, rzeczowe i praktyczne porady.

Jeżeli chodzi o same wina to zrobię podsumowanie ogólne.
Zaskoczenie, że wielu winiarzy nie podaje parametrów ani moszczu ani wina. Nawet podstawowych jak cukier i kwasy. Były przypadki, że podane parametry na pewno się nie zgadzały . Byli jednak tacy winiarze, którzy gotowe wino wysyłają do Czech lub Austrii do laboratorium (18Euro próbka)

1 Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie jakość win czerwonych. Moje odczucie było zgodne z opiniami większości osób z którymi rozmawiałem. To naprawdę cieszy. Większość win czerwonych pochodziła z odmiany Regent, Rondo jakieś 80%. Było trochę win z MF i LM oraz pojedyncze wina z Dornfenldera, Zweigelta, Cabernet Dorsa, Cabernet Cantori PN, a także ich kupaże. Win czerwonych było 38. Moja średnia ocena tych win wyszła 4,0. żadnego wina nie oceniłem niżej niż 3.

2. Wina różowe także oceniłem na 4,0, ale było ich niewiele bo oficjalnie tylko 6 z odmian Rondo, Regent i LM/FM

3. Wina białe. Wypadły najgorzej. To było dla mnie zaskoczenie. Tylko wśród win białych zdarzyły się takie, które u mnie otrzymały oceny 1 i 2. Większość win białych pochodziła z odmian SB, Solaris Także około 80% do tego pojedyncze wina z odmian Johanniter, Hibernal, Bianka, Sibera, Pinot Blanc, Riesling, Muscaris, Muskat Odeski, Jutrzenka. Niektóre były kupażami tych odmian. Moja średnia ocena to 3,4 win białych było 50.

4 Solaris był odmianą której poświęcono osobny panel i degustację. Szkoda, że ta degustacja nie podlegała ocenie i komentarzom szerokiego grona profesjonalnych enologów. Odbyła się drugiego dnia.
Po spróbowaniu około 20 win z Solarisa dochodzę do wniosku, że tak jak z uprawą to podobnie z winifikacją nie jest to łatwa odmiana. Rozrzut jakościowy win z Solarisa od 1-5.
Wszystkich zapewne interesuje temat goryczki w Solarisie:
1. Były wina z goryczką i bez goryczki
2. Goryczki były trzy rodzaje

- bardzo delikatna wychodząca na samym końcu
- fajna nawet dominująca delikatna goryczka różowego gejfruta
- mocna przeszkadzająca w piciu gorycz.

Było jedno wino z Solarisa na które czekałem. To wino zrobił Piotr Stopczyński z Pałacu Mierzęcin. Niestety nie dane było porozmawiać z Piotrem na ten temat bo nie było go drugiego dnia. Napiszę jednak do niego maila bo wino chyba wszystkich zaskoczyło. Wyobraźcie sobie , że był to Solaris, który podlegał 48h maceracji i 69 dniowej fermentacji. Zbierany był dojrzały 24,3Bx TA=7,5. Można domniemywać, że fermentacja była prowadzona w niskiej temperaturze. Wino było OK ale nie miało tak dużej owocowości jak można było się spodziewać oraz nie miało goryczki czego po tak długiej maceracji można było się spodziewać. Być może polifenole były w jakiś sposób usuwane. Postaram się tego dowiedzieć.

Moje spekulacje na temat przyczyn goryczki w Solarisie:

- przesiarkowanie
- utlenienie

Być może w bardzo dojrzałym Solarisie jest to cecha odmianowa ale myślę że większość to błędy podczas winifikacji. To jest moje zdanie.

Uwaga dotycząca wszystkich win. Najwięcej wad jakie zapamiętałem to był:

- nuty redukcyjne wynikające ewidentnie ze zbyt długiego przetrzymywania wina nad osadem bez dostępu powietrza. Na szczęście dało się tę wadę korygować napowietrzając wino.
- przesiarkowanie lub świeże siarkowanie. Czuć było, że wiele win była siarkowana tuż przed wysłaniem na Konwent. W sumie to lepiej tak, niż jak zrobiłem wysyłając Solarisa na Konkurs do Czech nie zasiarkowanego i szlag go trafił.

Trafiło się jedno wino korkowe i parę lekko utlenionych.

Były wina, które zostały przez winiarza zepsute przez dodatek innej odmiany na zasadzie mam jej za mało więc dodam do nastawu. Czasami to były winogrona nie dojrzałe, które zepsuły cały nastaw.

W tym roku, który jest rokiem o ogromnej presji MRZ. Była na Konwencie informacja, że na Zachodzie Europy jest największa inwazja MRz od 100lat. Piotr Stopczyński ostrzegał aby przed zrobieniem wina grona poddać dokładnej selekcji bo lepiej zrobić 50% wina niż 100% niepijalnej cieczy. To jest w ogóle bardzo cenna uwaga. Trzeba przezd winifikacją selekcjonować grona bo 10% zepsutych lub niedojrzałych (3, 4 grono na latorośli) może zniweczyć nasz całoroczny trud. Uf kończę i ciekawi mnie ile osób dotrze do końca mojego postu.

Do moderatorów może część postu o Solarisie przeniesiecie do wątku o Solarisie.

Edit

Wyróżnię tylko jedno wino, które było zgłoszone oficjalnie. To wino zostało podane jako ostatnie w panelu win białych.
Wino Elmer z winnicy Ewy. Wino zrobione z odmiany Swenson Red. Parametry: alkohol 17%, TA=6,8, cukier resztkowy 85g/litr, wolne SO2 35mg/litr, maceracja 2h, fermentacja 3 dni. Zatrzymana spirytusem.
Wino mnie powaliło. Piłem coś takiego podczas wizyty w Porto. Idealny kolor (zachodzące słońce, ale nie purpura) idealny balans kwasu i słodyczy idealny bukiet. Najlepsze roczniki Porto mają ten smak i zapach.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 12:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Nie dawno wróciliśmy i jeszcze się nie ogarnąłem.
Nie obyło się bez niesmaku. Okazało się, że dzisiejszy wykład o fermentacji win czerwonych był dodatkowo płatny. Niestety dla przeważającej części uczestników konwentu było to zaskoczeniem.
Wracając do pochwał to od siebie dodam, że wina różowe mnie nie powaliły poza winem Mirka (Zodiak) które mieliśmy okazję wypić we wspólnym gronie. Bardzo pozytywnie zaskoczyło jednego winiarza(straszny krytykant), który nic poza PN nie widzi. Mieliśmy ubaw jak spróbował i stwierdził, że to różowe Rondo.
Mirek nasze gratulacje :thumbup:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
Zodiak napisał(a):
ciekawi mnie ile osób dotrze do końca mojego postu.

Nie jest tak źle :wink:
Dzięki za relację i wnioski:thumbup:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 13:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Erikos napisał(a):
Nie dawno wróciliśmy i jeszcze się nie ogarnąłem.
Nie obyło się bez niesmaku. Okazało się, że dzisiejszy wykład o fermentacji win czerwonych był dodatkowo płatny. Niestety dla przeważającej części uczestników konwentu było to zaskoczeniem.
Wracając do pochwał to od siebie dodam, że wina różowe mnie nie powaliły poza winem Mirka (Zodiak) które mieliśmy okazję wypić we wspólnym gronie. Bardzo pozytywnie zaskoczyło jednego winiarza(straszny krytykant), który nic poza PN nie widzi. Mieliśmy ubaw jak spróbował i stwierdził, że to różowe Rondo.
Mirek nasze gratulacje :thumbup:


Było parę wpadek. Można było parę rzeczy zrobić lepiej, ale taka ilość fajnych, sympatycznych i otwartych ludzi rekompensowała te wpadki.
Też bym się zdenerwował gdybym został i musiał za ten wykład dodatkowo zapłacić . Ciekawe czy było warto?
Dzięki za mile słowa o moim różu . Różowe w mojej ocenie wypadły na czwórkę, ale powodem było to, że nie było wśród nich win z dużymi wadami. Natomiast próbka była mała i gdyby było ich z 20 cia to kto wie. Na pewno różowe były po prostu w miarę poprawne lecz nie powalające.
Mina tego winiarza kiedy dowiedział się, że to MF/LM bezcenna . Chociaż wydawało mi się, że on powiedział, że to różowy PN.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 13:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Uf kończę i ciekawi mnie ile osób dotrze do końca mojego postu.


Mirku, świetna relacja, jak można nie dotrzeć do końca ?

Bardzo cenna uwaga odnośnie Mrz i winifikacji. Wprawdzie piszą o tym w książkach,
ale jakby tak człowiek traktuje to może niekoniecznie tak bardzo na poważnie.

Po tej uwadze widać jak bardzo jest to ważne, aby przebrać grona.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 13:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
No to jeżeli chce się Wam jeszcze czytać to dodam, że na seminarium o Solarisie zostało podane gdzie jest uprawiany. Poza oczywiście Plską to uprawiają go komercyjnie:

Niemcy ok 200ha
Włosi (Trydent, Górna Adyga)
Szwajcaria (wschodnie kantony)
Republika Czeska
Węgry (region Balatonu)
Anglia
Belgia i Holandia
Dania, Szwecja i Finlandia
Litwa i Łotwa.

Komercyjnie

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 14:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
A możecie podsumować jakoś te seminaria? Ciekawi mnie jaka była konkluzja "Winifery czy Hybrydy" - bo sam mam taki dylemat :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2016, 15:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2872
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Mirku, generalnie z Twojej relacji wynika, że to wydarzenie jak najbardziej poszło w kierunku nie tylko reklamy ( sprzętu),
ale i dydaktyki- degustacja. I wrażenie mam takie, że starano się to wszystko robić dość profesjonalnie.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO