Teraz jest poniedziałek, 10 listopada 2025, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 15:44 
Kiper
Kiper

KrzysztofB napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Dlaczego do góry nogami to nie wiem.

Dlatego, że jak zbierze się osad to gromadzi się on na korku i łatwo go usunąć ulewając tylko odrobinę z butelki.

to wylewanie odrobiny z osadem to kiedy? coś jak zlewanie i trzeba co jakiś czas czy bezpośrednio przed rozlaniem do kieliszków?

Wina musujące robione domowym sposobem tak jak ja nie należy 3, 4 lata trzymać tylko rok maximum dwa. Ja zostawiam je pod skosem i nie obracam co 3 miesiące tak jak prawidłowo powinno się robić. Po roku wyciągnę ostrożnie z pojemnika i idę do ogrodu na trawę, ciśnienie w butelce jest okropna. Tak pod skosem 15 cm od ziemi ją otwieram i szybko zamykam. Naoguł 200, 250 ml stracę z 1 litra to nie odgrywa znaczenie, najważniejsze że osad z szyjki został całkowicie usunięty i czystego szampana prezentuję znajomym, rodzinie i wszyscy mnie chwalą.
Żadnych ceregieli proste jak bat, zabawa wspaniała a ludziska się cieszą.
Zdjęcia chciałem posłać z smarta ale coś nie umiem sobie poradzić.
Pozdrawiam serdecznie
Georg

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 16:20 
Ekspert
Ekspert

Ja w metodzie tradycyjnej trzymam butelki zakapslowane lub zakorkowane plastikowym korkiem i zadrutowane poziomo. Po roku leżakowania umieszczam w stojaku pupitre i okręcam przez trzy tygodnie. Następnie robie dokładnie tak jak Georg tez na ogrodzie. Z trzech butelek mam dwie. Czyli tracę dokładnie tyle samo ok 250ml na tej operacji. Chce spróbować zamrażania szyjki za pomocą narzedzia do zamrażania rur. Jestem w pociagu z Warszawy kiedy dojadę do domu zrobię fotke pupitre.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 16:34 
Kiper
Kiper

To ten sam sposób jak mój tylko ja nie mam stojaka bo po co jak funkcjonuje.
Butelki z IKEA litrowe myślałem że tego ciśnienia nie wytrzymają ale dały radę, część niebezpiecznych gazów i tak uszła bo na początku było je słychać jak od czasu coś syczały.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 17:03 
Ekspert
Ekspert

Georg poziome ułożenie butelek powoduje że jest większa powierzchnia osadu drożdżowe. Wino.musujace.ma.nad takim osadę dojrzewać i nabierać aromatu. Spróbuję Twojego sposobu (do góry nogami) i zobaczę co i jak. Może rzeczywiście przy rocznym leżakowaniu nie ma różnicy w smaku.
W dużych przetwórniach poziome składowanie butelek zajmuję.mniej miejsca, a osad do szyjki jest przemieszczany za pomocą specjalnych maszyn nazywanych baletnicami

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 20:12 
Kiper
Kiper

No tak, ale to oni najpierw robią w dużych butelkach 1,5li, a my tu mówimy o domowym sposobie zrobienia porządnego pijalnego szampana, dzięki może też tak zrobię i najpierw położę butelki a po pewnym czasie je pod skosem postawię.
Dwoma metodami zrobiłem i za każdym razem wyszło elegancko.
Raz przed zakończeniem fermentacjia do butelek, a raz po pierwszym zlewie paru butli do mniejszych zawsze zostaje parę litrów różnych odmian.
Razem to wszystko zlałem, trochę drożdży i cukru , dwa tygodnie do balona a potem do butelek do pojemnika i zapomniałem o nich chyba pół roku albo więcej stały najpierw na stojąco i niekiedy syczały to znaczy że te zamknięcia nie wytrzymały ciśnienia w butelkach bo jakość tych butelek nędzna, już myślałem jak gazy wyjdą to po ptokach ale tak się nie stało, myślę to dobrze że część gazów wyszła bo inaczej butelki porozrywało.
Dlatego to przykrycie drugim pojemnikiem, nawet jak by jakąś rozerwało to tylko pojemnik pomalowany a nie ściany w pywnicy.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 21:14 
mistrz
mistrz

georg napisał(a):
niekiedy syczały to znaczy że te zamknięcia nie wytrzymały ciśnienia w butelkach bo jakość tych butelek nędzna, już myślałem jak gazy wyjdą to po ptokach ale tak się nie stało, myślę to dobrze że część gazów wyszła bo inaczej butelki porozrywało.
Dlatego to przykrycie drugim pojemnikiem, nawet jak by jakąś rozerwało to tylko pojemnik pomalowany a nie ściany w pywnicy.

Ściana to nie problem - takie rzeczy lubią wybuchnąć kiedy są poruszone, np. kiedy bierzesz je do ręki.

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 20:39 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
Ściana to nie problem - takie rzeczy lubią wybuchnąć kiedy są poruszone, np. kiedy bierzesz je do ręki.

Dlatego tak ważna jest dobra butelka. Ja stosuję tylko od oryginalnych szampanów lub dobrych win musujących oraz dokładne obliczenie ilości cukru do wtórnej fermentacji tak aby ciśnienie w butelce nie było zbyt duże.

Na fotkach leżakująca Cava i pupitre z flaszkami

-- czwartek, 7 lipca 2016, 13:50 --

Gdyby ktoś był zainteresowany to 22-23 lipca we Wrocławiu będzie Festiwal Win Musujących. Więcej w wątku na wydarzeniach
wydarzenia/festiwal-win-musuj-cych-22-lipiec-2016-wroc-aw-t10561.html

-- sobota, 8 października 2016, 15:51 --

Próba z różowym LM. Niestety z obliczeń mi wyszło, że będzie miał 13%. Zobaczymy.
Wino bazowe z SB się klaruje. Pójdzie na próbę metodą Charmata i klasyczną.

-- niedziela, 1 stycznia 2017, 12:56 --

Jesienią nastawiłem parę butelek na różowym LM. Wczoraj dwie zostały na próbę otworzone . Pierwsza u znajomych w kuchni. 80% wina znalazło się na suficie. Drugą otworzyliśmy na zewnątrz i było to samo. Chyba zbyt duże ciśnienie. Z degustowaliśmy to co się udało uratować. Mieliśmy na Sylwestra:
1. Szampana ( Oryginalny) z polskim orłem na etykiecie. Bardzo słabe wino .
2. Różowego musującego LM. Dużo lepsze od poprzedniego. Byliśmy zaskoczeni, że takie fajne wino wyszło. Musujacy różowy LM to jest bardzo dobry kierunek dla tej odmiany.
3. Rocznikowego z 2008 Möeta. Klasa sama w sobie.

Dodatkowo 31.12. 2016 nastawiłem 50 litrów musiaka z Seyval Blanca. Tym razem metodą Charmata. Wino bazowe miało 10,1%. Cukru poszło tyle aby wyszło wino 12% z ciśnieniem około 8 atmosfer. Zbiornik nominalnie wytrzymuje 10at. Zobaczymy w kwietniu co to będzie.

-- piątek, 13 stycznia 2017, 21:39 --

Po dwóch tygodniach ciśnienie w zbiorniku jest 1bar. Wtórna fermentacja w temperaturze 15 stopni.

Załączniki:
2017-01-13 20.33.32.jpg
2017-01-13 20.33.32.jpg [ 88.92 KiB | Przeglądane 3164 razy ]
2016-10-08 15.44.15.jpg
2016-10-08 15.44.15.jpg [ 92 KiB | Przeglądane 3729 razy ]
cava2.jpg
cava2.jpg [ 63.67 KiB | Przeglądane 3950 razy ]

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 10:17 
Kiper
Kiper

[quote][/quote]
Ale jestem mile zaskoczony.
Te kapsle na tych butelkach nie wywali to ciśnienie z butelki. ?
Czy dodatkowo drutem do korków zabezpieczyłeś ?
Orginalne butelki pewnie są lepsze niż to moje doświadczenie.
Ta metoda bardzo mi się podoba.
Jak to funkcjonuje. Proszę potwierdzić, to sam z chęcią bym tak robił.
Pozdrawiam serdecznie.
Georg

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 11:50 
Ekspert
Ekspert

Georg
1.Stosuję butelki po winach musujących robionych metodą klasyczną (Champagne, Cava, Sekt)
2. Zamiast korka jest specjalny większy kapsel. Kapsel jest zabezpieczony plastikową zawleczką zabezpieczającą. Zawleczka jest wielorazowego użytku.
3. Metoda z kapslem jest tańsza niż korek z drucikiem.
4. Robiłem próby z korkiem i kapslem. Z kapslem jest wygodniej.

Na rynku są zawleczki metalowe, ale nie wiem dlaczego nie pasują do butelek. Do tego trzeba mieć kapslownice na duże kapsle.
Jeżeli chciałbyś poeksperymentować to mogę Ci wysłać trochę kapsli i zawleczek do prób.

Załączniki:
2017-01-15 11.33.16.jpg
2017-01-15 11.33.16.jpg [ 82.31 KiB | Przeglądane 3107 razy ]
2017-01-15 11.34.27.jpg
2017-01-15 11.34.27.jpg [ 77.14 KiB | Przeglądane 3107 razy ]

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2017, 14:57 
Kiper
Kiper

Mirek, to jest łatwe i mądre rozwiązanie. Dokładnie jak nie gra roli, najważniejsze żeby butelek nie rozerwało i żeby ktoś po oczach nie dostał. Ja nie winiarz tylko amator degustant, prubuję co łatwiej. Jak mam balony 30li i kończy się fermentacjia to próbuję nie gotowe wino i jego smak.
Tak jak ty, albo jak jest pół słodkie to nie mierzę cukru resztkowego. I tak muszę je za siarkować i pod korek do mniejszych balonów zlać. 25 albo 20li. Tutaj zostaje po zlaniu z gruntu 7, 8li, albo 3, 4li, .
Tą resztę wyłączyć szkoda, mógłbym do 5, 10 Li balona razem zlać zasiarkować, gotowe.
To co i z których to resztki przed siarkowaniem.
Do butelek, za siarkować, zamknąć do pojemników plastikowych, dekiel żeby na suficie ich nie oglądać i do chłodnej pywnicy i zapomnieć. . Tym razem je położyłem, za parę miesięcy będę je prubował w tych pojemnikach pod mocnym kątem postawić tak jak u ciebie w Regale. Ja ich wcale nie obracam.
Przychodzi lato, goście, okazja, do pywnicy i ostrożnie bombę wyciągam. Do ogródka na trawę żeby z szyjki gaz resztki wyplół. Na ogół z 1li około 200mli strat. To nie są żadne straty.Reszta piękne w kieliszkach musuje a o to mi chodziło. Zawsze mi wychodzi, wszyscy zadowoleni.
Raz miałem wypadek z własnej winy bo przy otwieraniu butelkę za blisko trawy, ziemi trzymałem i mnie Sekt ochrzcił, tak 30 40cm od trawy trzymam po wybicu szybko do góry i do kielicha.
Experyment udany i sakują jak z sklepu albo i lepiej.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 21:07 
Ekspert
Ekspert

Minęły trzy tygodnie od nastawienia musiaka. W zbiorniku 2 bary (czyli praktycznie 2 atmosfery).

-- poniedziałek, 6 lutego 2017, 20:37 --

Mija 5 tygodni. Ciśnienie w zbiorniku wzrosło do 4 barów. :thumbup:

-- niedziela, 19 lutego 2017, 13:47 --

Po 7 tygodniach ciśnienie w zbiorniku 5 bar-ów. Wzrost od 4 do 5 bar-ów, trwał 2 tygodnie.

-- piątek, 17 marca 2017, 06:49 --

W zbiorniku prawie 7 atmosfer.

-- niedziela, 9 kwietnia 2017, 22:44 --

Minęło 100 dni. Tyle czasu było potrzebne aby w zbiorniku ciśnienie wyniosło 8 atmosfer. Teoretycznie fermentacja powinna się zakończyć bo cukru było właśnie na takie ciśnienie (36g/L.). Zobaczymy co się będzie działo dalej. Jeżeli ciśnienie nie będzie rosło to pod koniec maja rozlewam musiaka do butelek. Muszę skonstruować urządzenie pomiarowe do sprawdzania ciśnienia w butelkach.

-- niedziela, 7 maja 2017, 22:06 --

Ciśnienie nadal powoli rośnie. Jest 8,5 atmosfery. Niesamowite jak duże ciśnienie wytrzymują drożdże. Mam nadzieje, że w końcu fermentacja się zatrzyma tzn zakończy . Minęło 127 dni.

Załączniki:
2017-05-07 22.01.14.jpg
2017-05-07 22.01.14.jpg [ 43.24 KiB | Przeglądane 2653 razy ]
2017-02-19 12.43.42.jpg
2017-02-19 12.43.42.jpg [ 57.9 KiB | Przeglądane 2799 razy ]
2017-02-06 19.33.53.jpg
2017-02-06 19.33.53.jpg [ 66.88 KiB | Przeglądane 2850 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 14:50 
nowicjusz
nowicjusz

Macie doświadczenia co do ilości cukru do wtórnej fermentacji metodą klasyczną?
Ile gramów na butelkę wytrawnego wina 0.75 l?
Teoria mówi, że 18g , a co mówi praktyka?
Przy jakiej ilości cukru zaczynają się "eksplozje" butelek?

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 16:41 
nowicjusz
nowicjusz

Ja w zeszłym roku dałem właśnie 18g. cukru i ciśnienie było w sam raz.

PostNapisane: poniedziałek, 30 października 2017, 16:54 
Ekspert
Ekspert

24 gramy na litr czyli tak jak daliście 18 gram na butelkę 750ml. 4 gramy cukru dają 1 atmosferę. Dobre butelki wytrzymują 10atmosfer

PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2017, 21:56 
Kiper
Kiper

Zodiak napisał(a):
24 gramy na litr czyli tak jak daliście 18 gram na butelkę 750ml. 4 gramy cukru dają 1 atmosferę. Dobre butelki wytrzymują 10atmosfer

Mirek, zrobiłeś sam ten zbiornik ciśnieniowy?
Mam do dyspozycji 30li.spezjalny z nierdzewna.Ma dekiel na zakręcanie. Ja leniwy i chciałbym po gotowej fermentacji od razu do kieliszków ale nie wiem jakiego kranika i ciśnieniomierz użyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1