Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2019, 19:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
donald1209 napisał(a):
A to na pewno był osad czy zrzucony barwnik? Stosowałeś jakieś taniny albo płatki dębowe?


Jednak faktycznie barwnik. Do tej pory nie stosowałem tanin/płatków.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 listopada 2019, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Do wina tegorocznego cuvee, Regent-Medina mam zamiar dodać klepki dębowe, średnio palone, parkiet.
Jaki czas powinny przebywać w winie, aby oddały delikatnie swoje właściwości, efekt beczki dębowej, wypalanej.
Klepki będzie ok, 200cm2

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 07:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Nie rób tego. O ile to naprawdę parkiet to zapewne z polskiego dębu. Nie słyszałem o przypadku by taki zabieg był w stanie pomóc jakiemukolwiek winu. Dostaniesz twarde taniny i naprawdę posmak parkietu.
Lepiej mieć owocowe wino ze stali czy szkła niż parkietowe

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
A poza tym co Artur napisał to czy jesteś w 100% pewien, że ten parkiet jest całkowicie surowy, bez dodatków?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Dzięki za podpowiedź. No muszę to przemyśleć, ale trochę wyjaśnię. Napisałem parkiet, jako decha dębowa, może byś na parkiet, chociaż nigdy tam nie leżała. Odnośnie dębu, jest Amerykański, Francuski a są jeszcze inne dęby. Chodzi mi o to z czego wynika ten podział.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 09:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
jawormcz11 napisał(a):
Dzięki za podpowiedź. No muszę to przemyśleć, ale trochę wyjaśnię. Napisałem parkiet, jako decha dębowa, może byś na parkiet, chociaż nigdy tam nie leżała. Odnośnie dębu, jest Amerykański, Francuski a są jeszcze inne dęby. Chodzi mi o to z czego wynika ten podział.


Mirek podział dębu zależy od jego gatunku, budowy i właściwości organoleptycznych jakie przekazują do wina.
Najlepszy francuski a do niektórych odmian winorośli dąb amerykański, to co wychodzi z węgierskiego średnio mnie przekonuje. Efekty z polskiego dębu w porównaniu z powyższymi na winie doświadczyłem bardzo przeciętne, nie ma co sobie nim głowy zawracać.
Jeśli chcesz mogę ci kupić np. w Vinarskim Raju kostki, klepki, deski, chipsy, francuskie czy amerykańskie w różnych stopniach wypalenia, są przynajmniej profesjonalnie zrobione z tego z czego robi się beczki, jakościowo biją na głowę to co u nas sprzedają sklepy z akcesoriami winiarskimi.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 09:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
sprzet-do-wina/beczki-debowe-t826-45.html

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 09:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
I za tę odpowiedź bardzo dziękuję. No trochę teraz to inaczej widzę. Miałem raczej przeświadczenie że każdy dąb, sam w sobie posiada podobne właściwości przydatne w winiarstwie.

P.S. Robert bardzo proszę, jak możesz, o dęba na 50-60L wina.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2019, 12:12 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Bardzo duży wybór profesjonalnych płatków, klepek, itp. jest na tej stronie:
https://sklep.winetech.pl/wiorki/wiorki-debowe.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2020, 20:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Drożdże Lalvin RA 17 macie jakieś doświadczenia, w porównaniu z polecanymi w tym temacie?

Również kwestia pożywki, jakie dodajecie. W poprzednim sezonie pod koniec fermentacji w nastawię wyczuc można było delikatnie siarkowodór, pożywkę dodawałem tylko w raz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 06:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Co do drożdży - w tym roku nigdzie nie można kupić Enartis Red Fruit.

Także ja spróbuję polecanych w innych wątkach Siha 8.

A co do siarkowodoru - jak pod koniec fermentacji po prasie pojawia się jakiś nieprzyjemy "mikro" zapaszek, to ja natleniam wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 07:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Regent potrzebuje powietrza podczas fermentacji, zresztą jak większość czerwonych odmian. Z drugiej strony Regent jest wrażliwy na utlenianie. Dodatek tanin lub wiórów poprawia sytuację. Do tego nie przesadne siarkowanie i obowiązkowo pożywka.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 07:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 września 2019, 18:45
Posty: 26
Lokalizacja: Długołęka
ZbyszekTW napisał(a):
Co do drożdży - w tym roku nigdzie nie można kupić Enartis Red Fruit.


Zbyszku dwa tygodnie temu kupiłem tutaj: https://www.swiatdrozdzy.pl/drozdze-winne/284-drozdze-do-wina-enartis-ferm-redfruit.html

_________________
Pozdrawiam,
Tomek
www.JestemWinny.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 08:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Misza napisał(a):
Regent potrzebuje powietrza podczas fermentacji, zresztą jak większość czerwonych odmian. Z drugiej strony Regent jest wrażliwy na utlenianie. Dodatek tanin lub wiórów poprawia sytuację. Do tego nie przesadne siarkowanie i obowiązkowo pożywka.


Tak mało napisane, a tyle kluczowych wskazówek.

7 lat do podobnych wniosków dochodziłem, a dzisiaj podane jak na tacy.

A ile słabego wina wypić musiałem sam :lol:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 08:27 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Co macie na myśli mówiąc że potrzebuję powietrza?
Jak to się ma w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO