Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4664
Lokalizacja: Rybnik
Wg mnie mniej - koło 10l.
Ale zauważ, że:
- drożdże mogą nie odfermentować całego cukru
- jeśli nawet odfermentuje cały cukier to po zmieszaniu będziesz miał alkoholu na poziomie 11% i przy takiej słodyczy może to smakować jak kompot. Chyba lepiej celować w 30 g/l - to i tak jest już trudno akceptowalne dla winopijców ;)
Pewnie wypowie się za chwilę ten co praktykuje takie wina ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 11:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2389
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
krystex15 napisał(a):
krystex15 napisał(a):
Chciałbym w tym roku nastaw z solarisa odfermentować całkowicie żeby nie było cukru i dosłodzić go potem sokiem z solarisa .Ile soku muszę dodać do 50l wina na półsłodkie żeby wyszło 40g/l . Blg soku 23. Z moich obliczeń wychodzi 12 litrów ale nie jestem pewny.

A zweryfikujecie moje dosładzanie :P


23 BLG = 221 g/l cukru = 13,1 % alkoholu

50 l wina (cukier 0) + 5 l soku ==> alc. 11,9%, cukier 20 g/l
50 l wina (cukier 0) + 7,5 l soku ==> alc. 11,4%, cukier 29 g/l
50 l wina (cukier 0) + 10 l soku ==> alc. 10,9%, cukier 37 g/l

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 12:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
ZbyszekTW napisał(a):
krystex15 napisał(a):
krystex15 napisał(a):
Chciałbym w tym roku nastaw z solarisa odfermentować całkowicie żeby nie było cukru i dosłodzić go potem sokiem z solarisa .Ile soku muszę dodać do 50l wina na półsłodkie żeby wyszło 40g/l . Blg soku 23. Z moich obliczeń wychodzi 12 litrów ale nie jestem pewny.

A zweryfikujecie moje dosładzanie :P


23 BLG = 221 g/l cukru = 13,1 % alkoholu

50 l wina (cukier 0) + 5 l soku ==> alc. 11,9%, cukier 20 g/l
50 l wina (cukier 0) + 7,5 l soku ==> alc. 11,4%, cukier 29 g/l
50 l wina (cukier 0) + 10 l soku ==> alc. 10,9%, cukier 37 g/l

Dziękuję za pomoc, jednak wybiorę 2-gą opcje Zbyszka czyli ok.30g/l i 11,5% olk.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 września 2023, 18:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Nie chce się mądrzyć, ale gdzieś na tym forum jest tabelka, z której wynika, że 23 BLG, to wagowo 252,03 g/L. To jak to w końcu z tym jest?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2023, 09:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2389
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Po odjęciu poprawki na niecukry 23 BLG to 252 gl/ cukru. (czyli np, pomiar moszczu 26 BLG, -3 poprawka na niecukry = 23 BLG -> 252 g/l)

Zależy, czy mowa o pomiarze bezpośrednio w moszczu czy po odjęciu niecukrów.

Zasadniczo, do określania dojrzałości posługujemy się wszyscy chyba pomiarem bezpośrednim, bez odejmowania poprawek...

Czyli 23 BLG -2,6 (poprawka) = 20,4 BLg -> 221 g/l cukru fermentowalnego

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2023, 10:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 448
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
ZbyszekTW napisał(a):
Ja stosują UCLMS325...

Ale, apropo profilu aromatycznego...
Mój zeszłoroczny Solaris miał wyjątkowo dużo cukru resztkowego - 32 g/l... I tak go wszyscy chwalili, że ostatnią butelkę zachowałem i tydzień temu otworzyłem, żeby sprawdzić o co chodzi :lol: Bo mi już Solaris nie smakuje ogólnie :silent:
I po otwarciu całkowite zaskoczenie - brzoskwinie, miód, owoce południowe, rodzynki... W ogóle nie zdechnięty, tylko całkiem nowy - i ciekawy! Jak nie "zwykły" Solaris, z nutą agrestu i kwiatów...
I tak sobie myślę, że może ten profil aromatyczny zależy też od zawartości cukru? Róźnie się rozwija w butelce?
Bo ostatnio jest fala wytrawnych Solarisów, które są dość poprawne, ale wszystkie takie "zwykłe" - agrest, trochę trawy i kwiatków i taka cienkość i szorstkość na podniebieniu...


To jest jakas dobra informacja da mnie esencja Solarisa ,lubie smak zoltej brzoskini ale nie lubie smaku bialej brzoskwini.Kiedys kupilem angielskiego Schonburgera bylem pod duzym wrazeniem tego intensywnego smaku dlatego zdecydowalem sie na uprawe.Moja historia z Solarisem jest pechowa ,kiedy zakupilem byl jeszcze bardzo trudno dostepny 18 lat temu zakupilem na pechowej podkladce 5bb ktory bardziej intensywnie szedl w zielone zabierajac miejsce innym ,do tego trzeba napomknac ,ze kiedys byly inne mrozy i mi przemarzal.Kiedy wreszcie owocowal zawsze cos sie zdarzylo ,cos bylo nie tak ,najczesciej osy i nigdy nie zebralem tego w wiekszej ilosci ,zawsze jakis pospiech ,czesto musialem zrywac go nie dokonca dojrzalego .Wino mi nie smakowalo ,mialo mdly posmak o dosc wyraznym smaku amurensis. Rozne mieszanki probowalem ,ale nie bylo to dobre brak struktury i mdle ,puste brak mineralnosci jaka ma np. Seyval ,nieodpowiedni sklad lub proporcje kwasow winowego jablkoweo cytrynowego czy bursztynowego .Pewnie latwo sie utlenia bo robione bylo w malych ilosciach .Usunalem czesc roslin ,ale jeszcze dwa krzewy zostaly ,usunalem tez sasiednie krzaki by dac mu wiecej przestrzeni i dojrzaly owoc jest aromatyczny .Osy przeniosly sie na Sauvignon Kretos.Kiedy mialem problemy z macznikami okazal sie bardziej odporny niz niektore odmiany Elmera Swensona jak np Adalmiina .Wydaje mi sie ,ze to nie tylko chodzi o kwasowac ,ale tez o odpowiednia strukture ,niektore odmiany jak np Muscat tez musi byc lekko slodkawy by wyeksponowac aromat i porawic strukture.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 września 2023, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1696
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@WinnicaUdziejek w smaku wina z Solarisa brzoskwini nie znajdziesz (osobiście nie spotkałem). Czasem wino rozwija taki dominujący intensywny aromat brzoskwini. Jeżeli wtedy jest wytrawne, to wino nie nadaje się do picia: czujesz w nosie intensywne brzoskwinie a tu brak słodkości w ustach, w dodatku najczęściej wtedy jest bez kwasów - bez pazura - duży alkohol - przejrzałe owoce.
W smaku wino z Solarisa, jeśli nie jest po prostu mniej lub bardziej słodkie, ma owoc i jest nim jabłko, typowe zielone jabłuszko. Piłem też bardzo porządne wytrawne z dużym ciałem i neutralne w smaku. Wiadomo, że nigdy to nie będzie mineralne wino, ale z opiniami, że Solaris musi być cienki się absolutnie nie zgadzam.

-- poniedziałek, 18 września 2023, 19:04 --

p.s.
musze zdobyć i wsadzić winorośl 100% amurensis - nie wiem jakie to ma mieć absmaki, labruskę czuć z kilometra i żadne wino z jej udziałem mi nie podchodzi (może przez błędy młodości), riparię czuć w winie też wyraźnie - wystarczy trochę niedojrzałego MF przerobić i wiadomo o co chodzi, a z amurensis mam problem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 11:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Cześć mam pilny problem. Niestety nie wystartował mi nastaw z Solarisa. Czy moglibyście mi coś doradzić co z tym teraz zrobić?

Grona zebrane 13.09 wczesnym porankiem. Po młynku maceracja 2h. Do maceracji dodane 1g/10l siarki + kwas askorbinowy 250mg/l + ochrona gazem obojętnym w temperaturze 10 st. Następnie prasa + ochrona gazem. Wszystko było w sedymentacji 30h. Niestety nie mam możliwości zmierzyć NTU. Dodane drożdże UCLM S325 oraz pożywka aroma opti white. Po 48h brak rekacji, wino mocna przelałem aby napowietrzyć i zostawiłem. Po 24 h nadal brak feremntacji, zaszczepiłem kolejny raz drożdże UCLM S325. Po 48 nadal brak reakcji, kolejne napowietrzenie i dodanie zwykłych bayanusów. Mija 24h i nadal nic :evil: :evil:

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 12:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2389
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Cześć,

Do maceracji dodane 1g/10l siarki - tzn. pirosiarczynu potasu? Pewny jesteś co do tej liczby, nie pomyliłeś się przy odważaniu?

A drożdże jak dodawałeś, po uwodnieniu pieniły się? Było widać, że żyją?

Temperatura nastawu jaka jest/była?

Kwasu askorbinowego dodałeś chyba dużo (kojarzę z opakowania, że 0,050 g/l zalecają chyba dodawać) - ale to raczej nie powinno wpłynąć na drożdże...

A oprysków jakoś ostatnio nie robiłeś?

Ja dodawałem drożdże UCLMS325 w ilości 30 g / hl i po 24 h huczało już w zbiorniku. Zadane w temperaturze ~ 18*C.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7011
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kotmira napisał(a):
Cześć mam pilny problem. Niestety nie wystartował mi nastaw z Solarisa. Czy moglibyście mi coś doradzić co z tym teraz zrobić?

Grona zebrane 13.09 wczesnym porankiem. Po młynku maceracja 2h. Do maceracji dodane 1g/10l siarki + kwas askorbinowy 250mg/l + ochrona gazem obojętnym w temperaturze 10 st. Następnie prasa + ochrona gazem. Wszystko było w sedymentacji 30h. Niestety nie mam możliwości zmierzyć NTU. Dodane drożdże UCLM S325 oraz pożywka aroma opti white. Po 48h brak rekacji, wino mocna przelałem aby napowietrzyć i zostawiłem. Po 24 h nadal brak feremntacji, zaszczepiłem kolejny raz drożdże UCLM S325. Po 48 nadal brak reakcji, kolejne napowietrzenie i dodanie zwykłych bayanusów. Mija 24h i nadal nic :evil: :evil:

Spanikowałeś :!:
Wg mnie istnieją dwie możliwości takiego stanu rzeczy :
1. Siarka po opryskach + siarka nastawu skumulowały się
2. Błąd przy odmierzaniu pirosiarczynu po zadaniu do nastawu
W obu w/w przypadkach zbyt dużo ditlenku siarki aby drożdże podjęły pracę
Co można zrobić ?
Wietrzyć nastaw (wystarczy przelać raz dziennie szerokim strumieniem do innego zbiornika) i czekać aż ubędzie na tyle siarki aby drożdże podjęły fermentację.
Można pomóc drożdżom podwyższając temperaturę, a gdy drożdże ruszą można wtedy obniżyć.
Naładowałeś tych drożdży już tyle ,że nie wiadomo które wcześniej podejmą fermentację :?:
Ja stawiam na bayanusy :!:
Drożdże "szlachetne" nie giną po przedawkowaniu siarki ,one tylko czekają na obniżenie jej stężenia, aby podjąć pracę dla winiarza :wink:
PS
W zależności od ilości siarki, może to trwać nawet ponad tydzień

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 września 2023, 22:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Dzięki Panowie za odpowiedź.
Jeśli chodzi o drożdże to tak po uwodnieniu pieniły się że prawie ze szklanki wyszły,
Teraz butla stoi przy piecu w kotłowni i ma ciągle ponad 20 st,
Ostatni oprysk, 21.08 alkalin KB+SI,

PS. Czy po tak długim czasie bez rozpoczętej fermentacji mogę się spodziewać jakichś negatywnych "niespodzianek" w przyszlym winie? Jeśli ruszy :D

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 07:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2389
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Grzegorz, a jeszcze takie głupie pytanie - po czym poznałeś, że nastaw nie ruszył?
Bo czasem jest tak, że w rurce "nie bulka" i wydaje się że nie ruszył... Ale to korek/rurka jest nieszczelna...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1696
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@kotmira jakie pH i/lub kwas? Przy niskim pH trzeba uważać z siarkowaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 08:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 167
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
ZbyszekTW napisał(a):
Grzegorz, a jeszcze takie głupie pytanie - po czym poznałeś, że nastaw nie ruszył?
Bo czasem jest tak, że w rurce "nie bulka" i wydaje się że nie ruszył... Ale to korek/rurka jest nieszczelna...


Zbyszku, nie było żadnego ruchu w balonie. Zazwyczaj przy fermentacji oprócz ruchu w rurce widać pęcherzyki co2 przy lustrze wina. W tym momencie tego zjawiska nie zauważam. W butli po prostu jest cisza.

Kwas 8,25 w miareczkowaniu. Ph nie mierzyłem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2023, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7011
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kotmira napisał(a):
Dzięki Panowie za odpowiedź.
Jeśli chodzi o drożdże to tak po uwodnieniu pieniły się że prawie ze szklanki wyszły,
Teraz butla stoi przy piecu w kotłowni i ma ciągle ponad 20 st,
Ostatni oprysk, 21.08 alkalin KB+SI,

PS. Czy po tak długim czasie bez rozpoczętej fermentacji mogę się spodziewać jakichś negatywnych "niespodzianek" w przyszlym winie? Jeśli ruszy :D

14 lat temu na tym FORUM
Przesiarkowany moszcz a fermentacja
Szukaj też na stronie sklepu „Jan Lubera”

2016 rok - Moszcz nie ruszył

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO