Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 23:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 października 2012, 11:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
olmek napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Marjanek - wtłocz do buteleczki z odczynnikiem CO2 w miejsce powietrza.


NaOH i CO2 w jednej buteleczce, to nie jest najlepszy pomysł :wink: CO2 jest właśnie główną przyczyną "starzenia" się odczynnika.


No dobra - argonu :lol: Na poważnie - fakt, jakaś pomroczność jasna czy co. Przecież w urządzeniach do miareczkowania - takich jak na rycinie u Cieślaka - właśnie po to jest ta kolba z technicznym NaOH żeby wchłaniać CO2 z powietrza.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 01:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
kuneg napisał(a):
Może to być problem z oświetleniem, a właściwie spektrum światła, przy którym robisz pomiar.
Kiedyś Mietek (Misza) pisał, że najlepiej robić pomiar kwasowości przy świetlówkach. Wstawiał nawet fotki. Przy świetle dziennym i przy żarówkach nie widać dokładnie zmian koloru w badanej cieczy. Dotyczyło to ciemnych moszczy w szczególności, ale może i przy jasnych jest podobnie. Jest cały temat dotyczący pomiarów: wytwarzanie-wina/kwasowosc-moszczu-z-ronda-t1944.html?start=15
Spróbuj jeszcze raz przy świetlówkach. Co Ci szkodzi?

Dzięki za info. Od Twojego posta zrobiłem z 10 miareczkowań - staram się mieć czyściutką (klarowną) próbkę i robię miareczkowanie w świetle latarki LED (białe światło) i wyniki są na prawdę bardzo czytelne. Dziękuję za wyjaśnienie (przy okazji również Mieciowi).
A dla kolejnych laików dodam, że kolor (przynajmniej u mnie) zmienia się na ZIELONY (a nie jak podaje producent - na niebieski).
Ale to może taka lokalizacja Opoczna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 09:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%99kit_bromotymolowy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 października 2012, 22:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
No właśnie. Czyżby w BIOWINIE nie słyszeli o wikipedii ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 października 2012, 16:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
To chyba nie do końca jest takie proste :( . Błękit bromotymolowy (BB) jest substancją chemiczną, która występuje w dwóch barwnych postaciach w roztworze. W roztworach o odczynie kwaśnym ma zabarwienie żółte, zaś w roztworach o odczynie zasadowym ma zabarwienie niebieskie (te właściwości wynikają z faktu, czy ten barwnik występuje w formie niezdysocjowanej czy zdysocjowanej). Kiedy w roztworze występuje mniej więcej tyle samo formy żółtej i niebieskiej tego barwnika, co ma miejsce przy odczynie obojętnym, przyjmuje on kolor zielony (wynika to po prostu ze zmieszania koloru żółtego i niebieskiego). Ta właściwość powoduje, że ten barwnik jest wskaźnikiem pH, używanym zwłaszcza w przedziale 6,0 ? 7,6 (poniżej 6,0 roztwór jest niebieski, koło 7,0 staje się zielony, zaś od 7,6 w górę jest niebieski), który może być wykorzystany do miareczkowania typu alkacymetrycznego (oznaczania zawartości substancji kwaśnej lub zasadowej w roztworze), tak jak używana w szkole na lekcji chemii fenoloftaleina (ta z formy bezbarwnej, w środowisku zasadowym staje się malinowa). Miareczkowanie prowadzi się do osiągnięcia przez roztwór określonego pH (co poznajemy po kolorze obecnego w nim odpowiedniego barwnika), zaś zawartość miareczkowanej substancji poprzez przemnożenie objętości zużytego roztworu przez odpowiedni współczynnik.

Miareczkowanie z udziałem wskaźników sprawdza się całkiem dobrze, jeśli sam badany roztwór nie zawiera innych barwników. To nie jest jednak przypadek czerwonego wina. Obecne w nim antocyjany nadają mu przy odczynie kwaśnym zabarwienie czerwone, typowe dla wina. Zobojętnianie czerwonego wina (dodawanie wodorotlenku sodowego) powoduje, że staje się ono zielone. Antocyjany to występujące naturalnie wskaźniki pH (błękit bromotymolowy jest syntetyzowany chemicznie).

Tak więc, oznaczanie zawartości kwasów organicznych w soku lub winie (TA ? ang. titratable acidity) za pomocą barwników dodawanych do roztworów lub też oznaczenie ich pH za pomocą papierków wskaźnikowych (które są po prostu wysuszonymi paskami bibuły uprzednio nasączonej roztworem odpowiedniego barwnika) jest możliwe dla soku z jasnych winogron i wina białego. Dla soku z ciemnych winogron i wina czerwonego te pomiary są obarczone błędem, wynikającym z nakładania się kolorów własnych barwników soku/wina na kolor barwnika dodatkowego. Tak naprawdę, w przypadku wina czerwonego, wprawna osoba może dokonać miareczkowania patrząc jedynie na zmieniający się jego kolor (bez dodawania błękitu bromotymolowego).

Dla wszystkich pozostałych osób pozostaje miareczkowanie pH-metryczne, podczas którego doprowadzenie roztworu do określonego pH jest kontrolowane nie za pomocą zmian jego koloru, lecz przez pomiar dokonywany elektrodą, odczytywany na wyświetlaczu. Wg normy europejskiej miareczkowanie prowadzi się do pH 7,0 (odczynu obojętnego), zaś wg normy amerykańskiej, do pH 8,2 (odczynu lekko zasadowego).

Ta ostatnia wartość może tłumaczyć, dlaczego przy winach białych i odczynnikach Biowinu, zalecane jest miareczkowanie do trwałego koloru niebieskiego, czyli odczynu lekko zasadowego (błękit bromotymolowy robi się niebieski powyżej pH 7,6). Poza tym, dla niektórych osób łatwiejszym jest zaobserwowanie pojawienia się wyraźnie niebieskiego koloru niż rozróżnianie między kolejnymi odcieniami koloru zielonego, które pojawiają się w trakcie miareczkowania, w miarę przyrostu ilości formy niebieskiej barwnika. W praktyce różnica między punktem końcowym 7,0 a 8,2 sprowadza się do drugiego miejsca po przecinku przy podawaniu zawartości kwasów organicznych w przeliczeniu na kwas winowy w procentach, czyli np. 1,12 vs 1,17% lub po przecinku w przypadku podawania w gramach na litr, czyli 11,2 g/l vs 11,7 g/l.

Przy pomiarach TA warto pamiętać, aby wykonywać je w klarownym soku lub winie, a w przypadku tego ostatniego także odgazowanym (pozbawionym dwutlenku węgla poprzez podgrzanie próbki przez kilkanaście sekund w kuchence mikrofalowej ? nie gotowanie! i po jej ostudzeniu do temp. pokojowej).

Roztwór zasady sodowej (NaOH) należy przechowywać szczelnie zamknięty, aby nie rozpuszczał się w nim CO2 z powietrza, co spowodowałoby powstawanie węglanu sodu. W efekcie zdolność roztworu do zobojętniania zostałaby obniżona i większą jego objętość należałoby zużyć, co prowadziłoby do fałszywie wysokiej kwasowości badanego soku lub wina.


Ostatnio edytowano sobota, 20 października 2012, 19:06 przez Amawin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 października 2012, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Amawin napisał(a):
. Tak naprawdę, w przypadku wina czerwonego, wprawna osoba może dokonać miareczkowania patrząc jedynie na zmieniający się jego kolor (bez dodawania błękitu bromotylowego).


Dokładnie tak.

Amawin napisał(a):
Wg normy europejskiej miareczkowanie prowadzi się do pH 7,0 (odczynu obojętnego), zaś wg normy amerykańskiej, do pH 8,2 (odczynu lekko zasadowego).


pH 7,0 nie świadczy o zobojetnieniu całego kwasu, a właśnie ma to miejsce przy pH w okolicach 8 ( sól słabego kwasu i mocnej zasady). Inna sprawa, że krzywa miareczkowania między tymi wartościami jest bardzo stroma i tak naprawdę nie ma praktycznego znaczenia do którego z tych punktów będziemy miareczkować.
Jeszcze taka mała uwaga do miareczkowania z pH metrem, potrzebne jest mieszadełko zwłaszcza kiedy używamy taniego z kiepską elektrodą (duża bezwładność).

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 20 października 2012, 19:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
olmek napisał(a):
Amawin napisał(a):
. Tak naprawdę, w przypadku wina czerwonego, wprawna osoba może dokonać miareczkowania patrząc jedynie na zmieniający się jego kolor (bez dodawania błękitu bromotylowego).


Dokładnie tak.

Amawin napisał(a):
Wg normy europejskiej miareczkowanie prowadzi się do pH 7,0 (odczynu obojętnego), zaś wg normy amerykańskiej, do pH 8,2 (odczynu lekko zasadowego).


pH 7,0 nie świadczy o zobojetnieniu całego kwasu, a właśnie ma to miejsce przy pH w okolicach 8 ( sól słabego kwasu i mocnej zasady). Inna sprawa, że krzywa miareczkowania między tymi wartościami jest bardzo stroma i tak naprawdę nie ma praktycznego znaczenia do którego z tych punktów będziemy miareczkować.
Jeszcze taka mała uwaga do miareczkowania z pH metrem, potrzebne jest mieszadełko zwłaszcza kiedy używamy taniego z kiepską elektrodą (duża bezwładność).


Dzięki cytowaniu zauważyłem, że zgubiłem jedna sylabę w nazwie barwnika (w swoim poście już to poprawiłem).

Nie wiem, jak do końca jest z tym punktem końcowym wg normy amerykańskiej. Mnie się wydawało, że obie stałe dysocjacji kw. winowego są na tyle niskie (2,95 i 4,25), że jest on już w pełni zdysocjowany w pH obojętnym (stała dysocjacji 4,25 oznacza, że w pH 4,25 połowa kwasu jest całkowicie zdysocjowana), zaś wybór pH 8,2 jako punktu końcowego wynika z historycznego użycia przez Amerykanów jako barwnika fenoloftaleiny, która właśnie przy tym pH staje się z kompletnie bezbarwnej, lekko różowa.

Z drugiej strony dla kwasu octowego stała dysocjacji wynosi niewiele więcej, gdyż 4,75, zaś punkt równoważnikowy (pH przy którym w całości przereagował z zasadą i kiedy kończy się jego miareczkowanie) aż ok. 8,7. Tak więc, bardzo możliwe, że punkt równoważnikowy dla kw. winowego wynosi właśnie ok. 8, a zmiana koloru fenoloftaleiny doskonale pasuje do tego punktu, co praktyczni Amerykanie połączyli ze sobą i stworzyli własną normę, lepiej oddającą przebieg jego zobojętniania.

To ma sens tym bardziej, że stałe dysocjacji dla innego kwasu obecnego w winie, kw. jabłkowego, to 3,40 i 5,20. Są więc wyższe od tych dla kw. winowego (i zapewne punkt równoważnikowy kw. jabłkowego jest wyższy od punktu równoważnikowego dla kw. winowego), a ten kwas musi być także zobojętniany w trakcie miareczkowania.

W końcu możliwe jest, że sok odmian europejskich zawiera przede wszystkim kw. winowy, zaś odmian amerykańskich (na ogól o większej kwasowości) znacznie większe ilości kw. jabłkowego, który podnosi wartość punktu równoważnikowego przy miareczkowaniu. Stąd zgodnie z prawodawstwem europejskim miareczkuje się do pH 7,0 (używając błękitu bromotymolowego), zaś w Ameryce do pH 8,2 (używając fenoloftaleiny).

Mieszadło magnetyczne przyda się przy każdym miareczkowaniu, choć rzeczywiście przy użyciu jedynie wskaźnika pH, bez problemu można, poruszając naczyniem, zamieszać oznaczany sok lub wino po każdej kropli dodanej zasady, podczas gdy wykonywanie tego przy zanurzonej elektrodzie pH-metru jest raczej niewygodne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 15:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Amawin napisał(a):
...
W końcu możliwe jest, że sok odmian europejskich zawiera przede wszystkim kw. winowy, zaś odmian amerykańskich (na ogól o większej kwasowości) znacznie większe ilości kw. jabłkowego, który podnosi wartość punktu równoważnikowego przy miareczkowaniu. .....

Sok z winogron w początkowej fazie dojrzewania owoców ma dużą przewagę kwasu jabłkowego nad winowym.
W miarę dojrzewania te proporcje się zmieniają i w ostatniej fazie dojrzewania (tuż przed kontrolowanym zbiorem winogron)
powinno to być prawie 50/50 ! :!:
pozdr.Zbyszek
PS
gdzieś TU już wcześniej zamieszczałem linka do publikacji instytutu amerykańkiego , gdzie w tabelarycznym ujęciu były podane kwasy: ogólny ,jabłkowy, winowy (po zbiorach winogron - dla poszczególnych odmian europejskich i amerykańkich)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 października 2012, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
Amawin napisał(a):
...
W końcu możliwe jest, że sok odmian europejskich zawiera przede wszystkim kw. winowy, zaś odmian amerykańskich (na ogól o większej kwasowości) znacznie większe ilości kw. jabłkowego, który podnosi wartość punktu równoważnikowego przy miareczkowaniu. .....

Sok z winogron w początkowej fazie dojrzewania owoców ma dużą przewagę kwasu jabłkowego nad winowym.
W miarę dojrzewania te proporcje się zmieniają i w ostatniej fazie dojrzewania (tuż przed kontrolowanym zbiorem winogron)
powinno to być prawie 50/50 ! :!:
pozdr.Zbyszek
PS
gdzieś TU już wcześniej zamieszczałem linka do publikacji instytutu amerykańkiego , gdzie w tabelarycznym ujęciu były podane kwasy: ogólny ,jabłkowy, winowy (po zbiorach winogron - dla poszczególnych odmian europejskich i amerykańkich)

Chciałbym przeprosić wszystkich czytelników tego FORUM za pomyłkę, a szczególnie użytkownika "Amavin"

Pomyliłem cukry z kwasami :oops:
Powinno być:
W początkowej fazie dojrzewania (veraison) stosunek glukozy do fruktozy wynosi jak 1,5/1
W końcowej fazie dojrzewania jak 1/1

Co do kwasów
Zbiory w klimacie ciepłym stosunek kwas winowy/kwas jabkowy ok. 1/1,5
Zbiory w chłdniejszym klimacie nawet w stosunku 1/5
wg danych instytutów amerykańkich.
Linki mogę podać później (jak zajdzie potrzeba ?)
pozdr.ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 października 2012, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
Zbiory w chłdniejszym klimacie nawet w stosunku 1/5
wg danych instytutów amerykańkich.
Linki mogę podać później (jak zajdzie potrzeba ?)
pozdr.ZB


Chętnie bym sobie to obejrzał jeśli znajdziesz. Czy te dane są dla różnych odmian? Czy widać jakąś przewagę vinifer?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 08:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Witam,
"wysoko" precyzyjna, prosta i tania metoda miareczkowania grawimetrycznego.
Szczegółowy opis wykonania z przykładem obliczania:

http://www.uclmail.net/users/dn.cash/GravTitr3.pdf

Potrzebna waga jubilerska za kilkanaście PLN .


Przydatne do tego mieszadełko magnetyczne .
Szczegółowa instrukcja wykonania:
http://www.teklalabs.org/wp-content/upl ... se_V01.pdf

Jeszcze prostsze mieszadełko magnetyczne:
http://www.youtube.com/watch?v=j7cQhSJqToo

Potrzebny stary komputer.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 26 września 2013, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
Biureta wychodzi i taniej i prościej :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 08:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Wykonanie. "High Precision Titrations Without a Buret"
"Dla starszych studentów chemii"(1) i do naszych celów bardzo precyzyjna i nie "tłukąca się "; no może poza erlenmayerką za 4PLN metoda , (dla porównania biureta pewnie 15 do 60PLN , do tego statyw, łapy , ... ).
Ten sposób pomiaru kwasowości poza odmierzeniem moszczu nie potrzebuje korekty na temperaturę.
Dla uproszczenia przyjęto, że 1ml 0,1M NaOH przy 20 st.C. waży 1g.
Zamiast fenoloftaleiny jak w eksperymencie(1) użyto BBT.
Mieszadełko zbędne.
Poza tym dodając do tego sztywne opakowanie z rączką , flaszkę z wodą do mycia, siateczkę do wyciskania soku mamy gotowy "podręczny zestaw polowy". :wink:
Wszystko co potrzebne dostępne na znanym portalu aukcyjnym.


1.http://www.uclmail.net/users/dn.cash/GravTitr3.pdf

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 20:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
Wracając wczoraj z wakacji w Chorwacji, zakupiłem od właścicieli winnicy 10 kg odmiany Plawac Mali. Postanowiłem dodać je do nastawu z moich Marszałków. Zrobiłem Plawcowi pomiary, cukier 24 Brix i zmierzyłem kwas i wyszło ....4. Czy możliwa jest tak mała kwasowość winogron? Dodam, że w smaku są bardzo słodkie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Możliwa.
Moja Kristaly miała 5g/l. Jakby jeszcze powisiała, to by było mniej.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO