Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 14:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 07:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Odczynnik jak najbardziej się starzeje - szczególnie jak był otwierany i przechowywany w niepełnej buteleczce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 08:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
DarekRz napisał(a):
Odczynnik jak najbardziej się starzeje - szczególnie jak był otwierany i przechowywany w niepełnej buteleczce.

1/ To jeszcze jedno pytanie:
czy robię poprawnie, jeśli próbuję zbadać kwasowość moszczu, który JUZ POTRAKTOWAŁEM PIROSIARCZYNEM POTASU???
Czy pirosiarczyn zmienia pH rozworu?
2/ Przy okazji Darku: robię (próbuję) zrobić winko z Aurory wg Twojego przepisu (kiedyś ściągnąłem go z forum). Obecnie moszcz jest po przetłoczeniu i dodatku kolejnej porcji piro (0,5g/10l) i sedymentuje w lodówce (9'C). Przepis bomba i pełen szacunek :wink:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Pewnie Olmek albo Misza mają większą wiedzę na temat produktów rozkładu pirosiarczynu, ale wg mnie możesz miareczkować kwasy w zasiarkowanym nastawie - tylko odczekałbym co najmniej 24 godz. albo i 48 h.

Mój przepis? - masz na myśli ten opis technologii na forum wino.org? Z Aurory to radziłbym wino lekkie, fermentowane na zimno.

Pozdrawiam.
Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 09:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
beny napisał(a):
Ja tam też nie jestem zadowolony z zestawu Biowinu.
Lałem do Aurory odczynnik aż do 16 i cały czas miałem kolor żółty z zielonkawym odcieniem.
Czy ten odczynnik się starzeje?
Trzeba będzie chyba kupić nowy zestaw...

Może to być problem z oświetleniem, a właściwie spektrum światła, przy którym robisz pomiar.
Kiedyś Mietek (Misza) pisał, że najlepiej robić pomiar kwasowości przy świetlówkach. Wstawiał nawet fotki. Przy świetle dziennym i przy żarówkach nie widać dokładnie zmian koloru w badanej cieczy. Dotyczyło to ciemnych moszczy w szczególności, ale może i przy jasnych jest podobnie. Jest cały temat dotyczący pomiarów: wytwarzanie-wina/kwasowosc-moszczu-z-ronda-t1944.html?start=15
Spróbuj jeszcze raz przy świetlówkach. Co Ci szkodzi?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 10:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
1g pirosiarczynu na 10l moszczu nie ma praktycznie żadnego wpływu na wynik miareczkowania.
Jeśli ktoś robi kilka win rocznie i ma do zmiareczkowania kilkanaście-kilkadziesiąt próbek na sezon to moim zdaniem wygodniej zaopatrzyć się w biuretę i odczynniki.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 22:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
DarekRz napisał(a):
Odczynnik jak najbardziej się starzeje - szczególnie jak był otwierany i przechowywany w niepełnej buteleczce.

Czy znany jest może jakiś współczynnik korygujący uwzględniający upływ czasu, temperatury, wypełnienia naczynia itp.
Apropos temperatury. Ten swój pierwszy i jedyny jak na razie zestaw kupowałem ostatniej zimy podczas największych mrozów. Czy przechłodzenie może wpłynąć na jakość odczynnika ?
Czy można dokonanać samodzielnie "legalizacji" odczynnika używając np. octu ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 23:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
DarekRz napisał(a):
Mój przepis? - masz na myśli ten opis technologii na forum wino.org? Z Aurory to radziłbym wino lekkie, fermentowane na zimno.

Pozdrawiam.
Darek


1/ Nie wiem, może był na winie.org, mam go skopiowanego do Worda (przepisy na wino białe i czerwone). Trochę ostatni rok (niepowodzenia) zniechęcił mnie do winoroślarstwa, ciut zaniedbałem z Bubą winnicę, a tu w tym roku trochę owoców...
Więc chcę zrobić nawet niewiele, ale żeby było w miarę dobre winko. A że mam akurat Twój przepis, to staram się go ściśle trzymać (chyba, że stwierdzasz po kilku latach, że szkoda zachodu na takie "cyrtolenie się" z nastawem i po prostu wyciśnij sok i poddawaj go fermentacji.
Obecnie sok zsedymentował w lodówce w temp. 9'C w dwóch wiaderkach i w każdym mam ok 3cm osadu. Po zlaniu klarownego soku znad osadu zostanie "sporo" osadu. Czy z tej części mogę również odzyskać klarowny sok (np przez jakieś przefiltrowanie), czy raczej dać sobie spokój?
2/ Wino fermentowane na zimo...
Zamierzam fermentować w piwnicy, temperatura 17 - 19'C - czy to jest fermentacja na zimno???
Kupiłem w EURO-WIN-ie drożdże aktywne IOC Efficience i na nich chcę robić wina.
W kolejce czekają:
Bianca
Seywal Blanc
Hibernal
Rondo / Regent
Jeśli ilość jagód pozwoli, to chcę zrobić każde z osobna, jeśli będzie mało, to kupażyk

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 września 2012, 23:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
kuneg napisał(a):
Może to być problem z oświetleniem, a właściwie spektrum światła, przy którym robisz pomiar.
Kiedyś Mietek (Misza) pisał, że najlepiej robić pomiar kwasowości przy świetlówkach. Wstawiał nawet fotki. Przy świetle dziennym i przy żarówkach nie widać dokładnie zmian koloru w badanej cieczy. Dotyczyło to ciemnych moszczy w szczególności, ale może i przy jasnych jest podobnie. Jest cały temat dotyczący pomiarów: wytwarzanie-wina/kwasowosc-moszczu-z-ronda-t1944.html?start=15
Spróbuj jeszcze raz przy świetlówkach. Co Ci szkodzi?

Dzięki Kuneg za info i odnośnik. Chyba spróbuję jeszcze raz, jak radzisz i jak pokazał Mietek. Czy sok / moszcz do badania kwasowości musi być super klarowny i bez żadnych farfocli??? Przyznam się, że próbka, którą badałem nie była super klarowna i czyściutka :oops:
Wydawało mi się, że jak ma zmienić kolor w pewnym momencie, to zmieni się on wyraźnie i w konkretnym punkcie. A tu takie kluseczki...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 12:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Biureta 50-tka jest trochę duża.
Lepsze są 25-tki. Większa dokładność, a przy jednokrotnym napełnianiu zrobisz 2-3 pomiary.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 września 2012, 22:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
DarekRz napisał(a):
Odczynnik jak najbardziej się starzeje - szczególnie jak był otwierany i przechowywany w niepełnej buteleczce.

Potwierdzam doświadczalnie. Dziś zrobiłem badania porównawcze odczynnika z zestawu zakupionego w zimie i sprzed tygodnia.
Na moim dwuletnim jabolu "stary" pokazał 7g/l, a świeży 5,2 g/l.
Tylko z tego niewiele wynika. Jak potraktować wynik dzisiejszego świeżego za trzy miesiące podczas sprawdzania swego "nouveau". Nawet gdybym za trzy miesiące kupił kolejny zestaw to będzie on prawdopodobnie z niesprzedanych zapasów. Obejrzałem dokładnie opakowanie i nie znalazłem daty produkcji.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 11:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Marjanek - wtłocz do buteleczki z odczynnikiem CO2 w miejsce powietrza.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 11:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
DarekRz napisał(a):
Marjanek - wtłocz do buteleczki z odczynnikiem CO2 w miejsce powietrza.


NaOH i CO2 w jednej buteleczce, to nie jest najlepszy pomysł :wink: CO2 jest właśnie główną przyczyną "starzenia" się odczynnika.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 20:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Dawniej bawiłem się fotografią i wtedy był taki patent na niepełne butelki z wywoływaczem, który też się starzał: szklane kulki wsypywane do butelki, tak aby poziom był zawsze maksymalny. Pytałem się o coś takiego w Winohobby ale odpowiedzią były tylko szeroko otwarte oczy ze zdumienia co się może niemłodym już ludziom "upieprzyć" w głowie...
A może ktoś z forumowiczów ma jakiś trop na te kulki ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 września 2012, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Tu są: http://www.eurowin.pl/mobile/pl/p/szkla ... 025-kg/358

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2012, 08:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
Albo tu: http://browamator.pl/szczegoly.php?grup ... dm=2833769


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO